Bose Lifestyle 48

Usynlig gromlyd

Små og plasseringsvennlige anlegg er stadig mer i vinden, men slett ingen nyhet for amerikanske Bose. Deres superkompakte Lifestyle systemer har vært på markedet i en årrekke og er fortsatt blant de beste når det gjelder lyd du bare vil høre, og ikke se.
Lyd & Bilde mener
Ultra diskret fremtoning Knallbra lyd fra små høyttalere Enkelt å sette opp og bruke
Mangler høyverdig bildeutgang Kan ikke lagre vanlig MP3 Prisen
Spesifikasjoner
  • Jewel Cube satellitthøyttalere x 5
  • Acoustimass subwoofer
  • ADAPTiQ romkorreksjon
  • Harddisklagring 340 timer musikk
  • uMusic musikk-kartotek
forfatter

Den første gangen jeg fikk et Bose-system demonstrert, var jeg ikke egentlig klar over det. Hos den lokale hi-fi forhandleren kunne kraftfulle og jordskjelvlignende lyder høres fra kinorommet. Vel innenfor døren kunne jeg konstatere at det var Spielberg-filmen Jurassic Park som snurret i DVD-spilleren, og at scenen med den fryktinngytende dinosauren T-Rex var nært forestående. Hvert enkelt dinosaur-steg er effektfullt gjengitt i denne filmen, med de berømte bølgene i vannglasset akkompagnert av tunge basslyder fra subwooferen. Vissheten om at noe stort og tungt(og i dette tilfellet, kjøttetende) nærmet seg var ikke til å ta feil av.

Filmen, og ikke minst lydopplevelsen, fikk meg til å glemme hverdagen utenfor et øyeblikk. Men hvilket anlegg var det som sto for opplevelsene? Rommet var jo stappfullt med høyttalere i alle slags størrelser, men ingen av dem var koblet inn! Selgeren nikket derimot i retning av noen bittesmå høyttalere på veggen. Nesten usynlige var de, med samme farge som veggen de hang på. At disse mikroskopiske sakene skulle kunne produsere en slik overbevisende lydkvalitet, var intet mindre enn naturstridig…

Ultra kompakt
Mens andre produsenter forlanger mer penger jo større høyttalerne blir, så er Bose sine minste også de dyreste. Jewel Cube kalles de, og er ikke større enn en liten stabel med fyrstikkesker. Høyttalerne er vridbare på midten slik at en del pekes mot lytteren, mens andre halvdel rettes ut mot siden. Dette er noe av hemmeligheten bak Bose-patenten som benytter seg av både direkte og reflektert lyd for å gi en større lydopplevelse.

Kraftfulle og effektive som de er, lyden fra de små kubene blir lett i spinkleste laget uten en ekstra  medhjelper. Derfor finnes den aktive Acoustimass subwooferen med på laget. Denne sørger for det nødvendige bassfundamentet, og skal ha mye av æren for Bose-systemenes suksess. Den kompakte subwooferen er svært effektiv og kan plasseres ute av syne. Samtidig inneholder den forsterkerne til de øvrige høyttalerne slik at hovedenheten kan gjøres så slank og lekker som mulig. En løsning som i dag kopieres av de fleste produsenter på markedet.

Som toppmodell blant Lifestyle-systemene har Lifestyle 48 rikelig med finesser for bedre lyd og økt brukervennlighet. Aller viktigst er kanskje Bose sin egen ADAPTiQ romkorreksjon som står for automatisk kalibrering av høyttalerne. Ved hjelp av mikrofon og testsignaler tilegner anlegget seg kunnskap om akustikken i lytterommet ditt og tilpasser lydgjengivelsen deretter. Mikrofonen plasserer du selv i lytteposisjon ved hjelp av spesielle hodetelefoner, og så blir  parametre som lydnivå, avstand/forsinkelse og lydkarakter justert i løpet av blunk. Romkorreksjon er blitt vanlig å se selv på relativt rimelige surroundreceivere, men produsentene har mye å lære av Bose-systemets brukervennlighet. Hvert steg er enkelt forklart og man slipper å være ingeniør for å stille inn anlegget. AdaptiQ skulle vise seg å være svært effektivt, ikke minst lydmessig.

Lagre favorittmusikken
I tråd med utviklingen har Lifestyle 48 også innebygd harddisk, men denne håndterer kun musikk, ikke video. Ved hjelp av Bose’s eget komprimeringsformat kan du lagre opptil 340 timer med musikk. Det er imidlertid kun mulig å kopiere/legge inn CD-plater du allerede har, og Bose setter slik en effektiv brems på bruk av ulovlig kopierte MP3-filer. Om du vil overføre musikkfiler fra PC’en din må de først brennes ut på CD-ROM. Bose-anleggets uMusic funksjon hjelper deg også å velge ut favorittmusikken. Hver låt du lytter til kan gis en karakter og uMusic legger seg dette på minnet. Neste gang du lytter vil favorittlåtene ligge klar til bruk. I tillegg kan systemet også finne frem til andre låter du vil antas å like, på bakgrunn av informasjon om artist, sjanger og så videre. Bose henter denne informasjonen fra Gracenote som er verdens største musikkdatabase. For å holde databasen oppdatert må du riktignok motta en CD i posten, da live-oppkobling til internett ikke er mulig.

Lydopplevelse film
De som legger ut femti tusen kroner for et diskret, men stilig Bose-anlegg vil også ha visse forventninger til lyden. Og vi kan medgi at de langt på vei innfris. Lifestyle 48 kan trygt sies å være det beste anlegget vi har hørt i forhold til størrelsen. De små Jewel-Cube høyttalerne byr ikke bare på utrolig stort lydbilde, de har også en ren, uforvrengt og behagelig lydkarakter som egner seg for timevis med problemfri lytting. Ta for eksempel senterhøyttaleren, som ikke er stort større enn en pakke Wasa  knekkebrød. Like fullt leverer den  en svært realistisk stemmegjengivelse, enten det er sukkersøte kjærlighetserklæringer eller bjeffende krigsordrer som blir uttalt. Et soleklart bevis på at størrelsen på høyttalerne ikke trenger bety noe så lenge kvaliteten er god nok. Lydbildet fra Bose er helomsluttende, og gjengir presist objekter som beveger seg mellom kanalene. Dette er tydelig i Mission Impossible 3 når det fjernstyrte angrepsflyet flyr over hodet til Tom Cruise. Lyden av knatrende maskingevær – for ikke å snakke om eksploderende smart-bomber – ville skapt problemer for de fleste kompaktanlegg. Men Bose holder koken. Den aktive subwooferen tåler overraskende mye juling og er lykkelig fri for de plagsomme resonans- og blåselydene som kjennetegner mange kompaktsuber.

Høyttalernes spredningskarakteristikk gjør dem godt egnet enten det er store eller små rom de skal tjenestegjøre i. Her er det samtidig nok kraft til å tilfredstille de fleste, og skremme svigermor hvis det skulle behøves. Selv på høye lyttenivåer forblir lyden klar og frisk, selv om vi merker at forsterkerne stanger litt i taket etter hvert. Når du når et visst punkt mister lydgjengivelsen dynamikk og det blir mindre futt i de kraftigste eksplosjonene. Da lønner det seg heller å moderere seg litt med volumet.

Lydopplevelse musikk
Over på musikk i stereo er lydkvaliteten generelt god også her, med en klar og fin stemmegjengivelse som kan forføre de fleste i senk.  Diskanten får frem massevis av detaljer og klinger samtidig behagelig i ørene. Imens er subwooferen med på taktene og leverer kjappe og distinkte bassanslag. Anlegget duger helt klart fint til musikkgjengivelse, men noen ankepunkter er det, særlig sammenlignet med ordinære hi-fi stereoanlegg.

Bose sliter litt med samme problem som de fleste andre subwoofer/sateliittsystemer: Overgangen fra små og spinkle høyttalere til en ganske så myndig subwoofer blir som vanlig temmelig brå. Dette gir utslag i at enkelte stemmer og musikkinstrumenter gjengis annerledes enn man kanskje er vant til. For eksempel kan gjengivelsen av piano raskt gå fra å være ganske tynn til overraskende fet i tonen. Enkelte stemmer mister også noe av trøkken fra stemmebåndet, mens barytoner som Mark Knopfler nesten blir overdrevet fyldige. Men dette er en tilvenningssak og mest hørbar ved direkte sammenling mot dedikerte musikkanlegg. Mens lydbildet brer seg godt ut til siden, skorter det litt på dybdeperspektivet. Plasseringen av musikere og instrumenter blir med andre ord litt upresis, og litt «overalt på en gang».  Dette i kontrast til den mer presise opptegningen som kan oppnås med gode stativhøyttalere i relativt lav prisklasse. Men dette betyr igjen høyttalere som er mer iøyenfallende og krevende å plassere.

Bildekvalitet
Mens Bose-anlegget er moderne utstyrt med både romkorreksjon og harddisk, henger det litt etter når det gjelder nyvinninger på bildesiden. I utgangspunktet er det kun S-video og kompositt bildeutganger tilgjengelig, noe som er svært uheldig for bildekvaliteten. Ved hjelp av en spesiell overgang kan du få tilgang til Scart/komponent signaler, men høyverdig digitaloverføring som HDMI eller DVI kan du se langt etter. Dette er uheldig med tanke på at mange potensielle kunder vil bruke anlegget sammen med HD-klare flatskjermer av god kvalitet. Bildekvaliteten blir da heller aldri særlig bedre enn midt på treet, med et nokså grovkornet bilde som glatter over de minste detaljene. Sortnivået er ikke spesielt bra, ei heller er fargedybde og skarphet spesielt imponerende. Bose må her sett seg slått av langt billigere konkurrenter, og til denne prisen er det lov å forvente mer.

Konklusjon
Dette er omtrent det nærmeste du kommer helt usynlig lyd, uten at lydkvaliteten blir skadelidende. Lifestyle 48 låter meget bra i forhold til størrelsen, og er så enkelt å ta i bruk at hvem som helst bør klare det. Automatisk romkorreksjon gjør kalibreringen til en lek og anlegget har nok kraft til å egne seg i relativt romslige stuer. Anlegget er imidlertid ikke så enkelt å integrere med PC eller MP3-spiller som vi kunne ønske. Heller ikke bildefinessene er helt oppdatert, og vi savner spesielt HDMI bildeutgang . Sluttkarakteren reflekterer disse manglene, som bør være en selvfølge på anlegg i denne prisklassen. Men så lenge diskret godlyd er aller høyeste prioritet, er et Bose Lifestyle-anlegg fortsatt et bra valg.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.