TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Apple TV 4K 2021

Fjernkontrollen er stjernen

Apple har oppdatert Apple TV 4K med en ordentlig fjernkontroll, og en funksjon mange trenger.

forfatter
Publisert 23.06.21 - 12:00
Karakter
Apple TV 4K 2021
L&B menerskew
pluss Kjappere og med støtte for bedre bilde- og lydkvalitet, som Dolby Atmos. Siri fjernkontrollen er et stort fremskritt, og mange vil ha nytte av fargekalibreringen av tv-en. HomeKit-bruker vil elske Apple TV 4K.
minus Ikke mer enn 64 GB lagring, og støtter ikke nedlasting. Noen av funksjonene krever at man har flere Apple-produkter.
Veil. pris 1990 Produktside
Spesifikasjoner

Type: 4K-mediaspiller
Tilkobling: HDMI 2.1, Gb Ethernet
Trådløs: Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6
Prosessor: 64-bit A12 Bionic
Oppløsning: 3840 x 2160 4K UHD 4:2:0, 4:2:2
Videoformater: MPEG-4, H.264, H.265, HEVC, Dolby Vision, HLG, HDR10
Lydformater: AAC, HE-AAC, MP3, Apple Lossless, AIFF, WAV, Dolby Digital 5.1/7.1 Dolby Atmos
Stemmestyring: Siri
Ladekabel: Lightning til USB-C
Mål, vekt: 35 x 98 x 98 mm, 63 gram
Annet: 32 el. 64 GB lagring, Siri fjernkontroll, Lightning-til-USB-kabel
Web: apple.com

Annonse fra prisguiden.no

Man kan lure på hva man skal med en Apple TV, hvis man har en tv som er så smart at man har de samme appene på den. Netflix, HBO og andre strømmeapper, er stort sett integrert i de fleste nyere tv-ers smartmeny, men den beste måten å få tilgang til Apples univers, er stadig gjennom en Apple TV.

Den lille sorte boksen kan lett gjemmes bort og har noen fordeler som man ikke finner i tv-en, spesielt hvis man har en iPhone eller iPad, for ikke å snakke om Airpods Pro eller Max.

Men for mange vil den nye fjernkontrollen være det aller beste argumentet for å kjøpe en Apple TV 4K. Den forrige fjernkontrollen kom med forrige utgave av Apple TV 4K, i 2017 (!), og vi er mange som har bannet og svertet over den knøttlille styreflaten. Selv om den kan kalibreres, sånn at man ikke trenger å fra fingeren så fort eller sakte for å navigere på skjermen, bommer man ofte på ikonene.

Dét er blitt langt bedre på den nye alu-fargede fjernkontrollen, som har en styreflate med fireveis knapper i ytterringen, og en i midten, a la de eldre iPod-ene med harddisk. Den har også en egen knapp på siden for talestyring med Siri, veldig praktisk når man skal søke etter noe i appene på Apple TV-en.

Apple TV-boksen har samme design som før, men den nye fjernkontrollen er blitt mer brukervennlig. Foto: Lasse Svendsen

Siri Remote

Den nye fjernkontrollen har også fått en av/på-bryter, som også slår av og på tv-en, og ellers har den en mute-knapp, volumkontroll, tilbakeknapp, en knapp for kontrollpanelet til høyre på skjermen, og pause og spole-funksjon.

Det er liten tvil om at den nye fjernkontrollen er et fremskritt. Den er tykkere enn den sorte, og styreflaten er bedre kalibrert. Knappene gjør den kjappere i bruk, og man bommer ikke lengre på appene på samme måte som før. Den er langt enklere å spole med, trykk pause, bare rull fingeren langs ringen for å spole til den scenen du vil se, og trykk play igjen.

Knappen for talestyring sitter på siden. Foto: Lasse Svendsen

Fjernkontrollen kan også kjøpes for seg til 679 kr, hvis man vil oppgradere den forrige generasjonen Apple TV 4K eller Apple TV HD, og få en bedre brukeropplevelse. Alternativt kan man bruke fjernkontroll-appen for Apple TV på iPhone, og mobiltastaturet for å søke etter innhold, eller skrive inn passord.

Det følger forresten med en Lightning-til-USB-kabel for lading av fjernkontrollen.

Den gamle og den nye, Siri fjernkontrollen er langt å foretrekke. Foto: Lasse Svendsen

Dolby Vision og Dolby Atmos

Designet på Apple TV-boksen har ikke endret seg. Men den har fått en raskere A12 Bionic prosessor, som for eksempel laster apper lynraskt, den støtter Dolby Vision – på tv-er som støtter det – og høyere frame rate på 60 fps i HDR, som du kanskje ikke legger like godt merke til. Med mindre du velger innhold fra FOX Sports, NBCUniversal, Paramount+, Red Bull TV eller Canal+, som er blant de få som har HDR i 60 fps.

Den er også støtte for Dolby Digital 5.1 og Plus 7.1-lyd.

Den vil også støtte Spatial Audio med Dolby Atmos, i en oppdatering av tvOS som kommer til høsten. Når du har koblet til en Airpods Pro, AirPods Max eller en nyere Beats hodetelefon eller ørepropper, vel og merke.

Og, den kan strømme lyd til Apples HomePod, for de som har skaffet seg en eller to av Apples små, trådløse høyttalere.

Den støtter også HDMI 2.1 med høyere båndbredde, og Wi-Fi 6 som er potensielt langt raskere enn Wi-Fi 5. Den kan også kobles rett til ruteren hjemme, via Ethernet.

Apple Arcade og Fitness +

Foruten alle tv-appene, kan den også brukes som en gaming-konsoll for alle spillene som er tilgjengelig i Apple Arcade. Som forøvrig krever et separat abonnement. Da kan man bruke en gaming-kontroller – Playstation, Xbox eller SteelSeries – istedet for fjernkontrollen, som selvsagt er en mye bedre løsning.

Apple TV-en kan også kobles til Apples HomeKit-univers, som integrerer smartenheter i hjemmet, som kameraet på dørklokken – og alle enheter som integreres, kan styres fra fjernkontrollen i kontrollsenteret på skjermen. Da har man full oversikt på ett sted.

Hvis man liker å trene, kan man abonnere på Apple Fitness+, som man kjører gjennom Apple TV, og da logger den data fra en Apple Watch som vises på skjermen live, mens man gjør øvelsene trenerne viser deg.

En liten ting som de fleste kanskje ikke har fått med seg, men som er veldig kult, er muligheten til å bruke en Apple TV 4K som lysbildefremviser, for alle bildene man har liggende på en Mac eller iPhone.

Fargekalibrering

Men den funksjonen de fleste virkelig trenger, og som også finnes på den forrige Apple TV 4K, er justering av fargebalanse. Det gjelder spesielt alle som ikke har endret fabrikkinstillingene på tv-en siden den var ny.

Fargekalibreringen minner litt om proffkalibrering, men her bruker man en iPhone som kolorimeter. Bla til fargebalanse i verktøymenyen, og hold mobilen i nærheten av Apple TV-en og tv-en. Trykk start på mobilen og følg anvisningene på skjermen. Da starter en kalibreringsprosess på skjermen som tar cirka 30 sekunder. Deretter kan du se før og etter, og velge det du liker best. Mest trolig vil du velge etter. Da blir fargebalansen, kontrasten og skarpheten bedre på alt innhold du ser på en Apple TV.

Fargejusteringen er spesielt viktig dersom tv-en din fremdeles er på fabrikkinnstillingene. Foto: Lasse Svendsen

Jeg prøvde fargejusteringen på en OLED-tv fra LG, og en LCD LED-tv fra Panasonic, men der var ikke forskjellen så stor før og etter justeringen. Mye fordi begge tv-ene allerede hadde gjennomgått omfattende justeringer av farger, kontrast, hvitbalanse og skarphet. Men på en tv med fabrikkinnstillinger, er forskjellen før og etter til dels betydelig.

Merk at fargekalibreringen bare virker på den inngangen du har koblet Apple TV-en til.


Konklusjon

Den nye utgaven av Apple TV 4K, er langt fra noen revolusjon. De som har forgjengeren fra 2017, trenger neppe å bytte den ut, men de kan kjøpe den nye Siri fjernkontrollen. Som er det største fremskrittet med den ny Apple TV 4K. Spatial Audio gleder vi oss til, men det er dessverre ikke for alle, siden man må ha hodetelefoner eller høyttalere som støtter Spatial Audio og Dolby Atmos. Man ser heller ikke så mye til bedre bildekvalitet, selv om det er støtte for Dolby Vision, HLG og HDR10 her, men det hjelper å la Apple TV-boksen justere fargebalansen. Dét kan gi deg en virkelig a-ha-opplevelse. Den leveres stadig med enten 32 eller 64 GB lagring, og nei, du kan ikke laste ned filmer eller tv-serier som du kan ta med i Apple TV-boksen. For eksempel til hytta, eller på ferie. Men for de som har ventet litt med å kjøpe en Apple TV, eller har den eldre HD-utgaven, er den nye Apple TV 4K et meget godt valg. Særlig for de som allerede er godt inne i Apples univers.

Femveis-kontrollen er hentet fra eldre generasjon iPod. Foto: Lasse Svendsen

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Nakamichi vekker dragen til live Lydplanken har til sammen 21 kanaler og Dolby Atmos surround.
lbpluss
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
lbpluss
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
lbpluss
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
lbpluss
Marantz Cinema: Friskere utseende - heftigere lyd? Marantz Cinema-serien består av nye integrerte surroundforsterkere i tillegg til separat prosessor og 16-kanals effektforsterker. Med et utseende man ikke ønsker å gjemme bort.
Følg Lyd & Bilde