TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Teac NT-505

Musikkstasjon med store ambisjoner

Teac NT-505 er en ekte alt-i-ett-spiller. Med lyd i premiumklassen.

Av / 27.01.20 - 07:00
Teac NT-505

Lyd & Bilde mener

  • Flott attakk og naturtro musikkgjengivelse. Spiller så å si alt, inkludert MQA og Roon. Innebygd forforsterker og glimrende hodetelefonutgang.
  • Støtter ikke Spotify! Appen bør forbedres. Mange innstillingsmuligheter gjør at man kan bli sittende og flikke frem og tilbake i menyen, fremfor å bare lytte til musikken.

Dersom du ønsker best mulig hi-fi lyd fra færrest mulig komponenter, har Teac en meget interessant løsning, i form av den kompakte nettverksspilleren NT-505.

Med Teac NT-505 får du alle lydkilder du kan drømme om i én og samme boks. Her får du digitalkonvertering av så å si alt, inkludert datamaskin via høyoppløst USB-B (både PCM og DSD støttes). I tillegg er den en nettverksspiller, som støtter både det ene og det andre av lydfiler og strømmetjenester. Inkludert Tidal, men dessverre ikke Spotify (vi kom tidligere til å nevne at Spotify er støttet, beklager!). Da må du benytte Bluetooth som alternativ. Den har innebygd MQA-støtte, så du får fullt utbytte av de høyoppløste utgivelsene på Tidal.

Forforsterkerutgang

NT-505 har dessuten en gjennomført volumkontroll, med fire separate forsterkerenheter: slik at pluss- og minus-delen til både venstre og høyre kanal har sin helt egen forsterker.

Det betyr at det eneste du trenger for et komplett anlegg, er et par aktive høyttalere. Eller en forsterker og et par normale, passive høyttalere. Hvis man skal snakke om at noe kanskje mangler, så må det vel være platespillerinngang. Årsaken kan være at de fleste av Teacs egne platespillere har innebygd RIAA-trinn.

Teac NT-505 1
Nettverksspilleren NT-505 er kompakt, men den gjør jobben og vel så det. Foto: Tac

Men vent, det er mer!

Ønsker du radio, gir TuneIn tilgang på tusenvis av internettstasjoner fra hele verden. Og er du enda ikke fornøyd, ja, så har jommen meg Teac utstyrt spilleren med Bluetooth-tilkobling også. De kunne nøyd seg med en nødløsning der, men i stedet støttes både aptX HD og dessuten Sonys LDAC-kodek. Sistnevnte er det nærmeste man kommer å overføre lyd tapsfritt over Bluetooth. Nei, nå glemte jeg nesten å nevne at AirPlay også er om bord. Puh!

Annonse

Siden japanske Teac har lang fartstid i proffbransjen med søsterselskapet TASCAM, er det på sin plass at et påkostet produkt som NT-505 også har profesjonelle tilkoblinger. Som balansert XLR-utgang, og en BNC-kontakt for tilkobling av ekstern digitalklokke. Dette er for avanserte brukere, og ingenting de fleste trenger tenke på. Noe som er relevant for mange PC-brukere er dessuten en svær kompetent hodetelefonutgang i front.

Teac NT-505 2
NT-505 har balanserte utganger. Har du en balansert forsterker: bruk dem! Foto: Teac

Brukervennlighet

At NT-505 er et japansk produkt, er lett å skjønne. Japanerne har en tendens til å ønske å pakke inn alle funksjoner i hele verden. Og alt skal være brukerjusterbart. Man kan velge en hel del greier i menyen, heriblant digitale filterinnstillinger og oppskalering. Du kan velge variabel eller fastsatt lydutgang. Og fjernkontrollen har tusen knapper. Ikke noe «less is more» å skue her. Bortsett fra på selve fotavtrykket til boksen, som er liten og snerten.

Menysystemet er likevel ryddig nok, det er ikke vanskelig å bruke NT-505. Men du må ikke føle deg unormal om du stadig veksler mellom ulike filterinnstillinger, fordi du er i tvil om hva som låter best. Forskjellene er ikke så store, men man hører dem. Spørsmålet er bare om man liker det superpresist og lynraskt (Sharp/Slow roll off), eller heller et litt frodigere og «analogt» lydbilde, som dessuten har mindre «pre ringing» og dermed – etter manges mening – en mer naturlig gjengivelse av transienter og toner. Da skal du velge Short Delay Sharp/Slow. Det er Short Delay Slow som automatisk velges når du spiller MQA-kodet musikk.

Avspilling og en rekke innstillinger kan gjøres fra appen HR Streamer. Den er ikke min favoritt. Tidal-grensesnittet er uoversiktlig, lange låttitler ser man bare begynnelsen på, og i det hele tatt er den knotete i bruk. Bruk heller en tredjeparts app som for eksempel BubbleUPnP.  Eller, enda bedre, Roon på PC. Da er alt glemt!

Teac NT-505 3
Foto: Teac

Nettverksspiller med god lyd

Lydmessig er Teac NT-505 en aldri så liten drømmepakke. Jeg foretrekker filterinnstillingen Short Delay Slow, som jeg føler gir en mer naturlig gjengivelse av musikken. Men det kan hende du ønsker mer snert i hi-hat og cymbaler, da kan du velge et annet filter.

Balansert tilkoblet den integrerte Hegel H590 og de svært sannferdige høyttalerne Vivid Audio Kaya 90 så får Teac-spilleren mulighet til å vise seg fra sin beste side. La gå at de øvrige komponentene koster over 360.000 kroner – eller prisen av over 20 Teac-spillere!

Lyden er fremragende. MQA-versjonen av den avdøde rapperen Mac Millers mørke RnB-ballade Good News, som han aldri rakk å oppleve i utgitt tilstand, gnager i sjela. Dette er lyden av silke, med en bismak av eddik, i det hans indre mørke tanker strømmer ut av høyttalerne.

Bassen stor, stø og fyldig. Millers stemme er usedvanlig velartikulert, og lydbildet henger svevende i luften med lag på lag av detaljer. Sammenlignet med den innebygde DAC-en i H590 er det umiddelbart ikke særlig forskjeller å skue. Bassen er vel noe bedre definert når den samme sangen spilles gjennom H590, og jeg aner litt mer dybde. Har du allerede en H590, er det dermed ingen grunn til å kjøpe en ekstern nettverksspiller som Teac NT-505. Men så vet vi på forhånd at Hegel-DAC-en er svært bra. Det er derfor faktisk en bragd at Teac kan måle seg såpass.

Klassisk

Klassisk musikk gjengis med et stort rom, og et godt fokus på de individuelle instrumentene. Bare hør de tubaene! Rungende dypt, samtidig som den durende messingen flerrer gjennom luften i de øvre sjiktene. Klangbalansen må sies å være nøytral, og hadde jeg hatt Pioneer N-70AE inne til direkte sammenligning, skulle det ikke forundre meg om de to lydmessig lignet. De to deler samme moderselskap og det er fort gjort at man deler på ekspertisen. Og det er ingen dårlig ting, for den mye større Pioneer-spilleren er virkelig god.

Jeg skulle gjerne hatt inne Bluesound Node 2i til en sammenligning, da den er spilleren alle andre måler seg mot i den rimeligere enden blant MQA-spillere. Skal jeg gå etter egne erfaringer fra tidligere modeller skal det likevel godt gjøres om Bluesound er på nivå med NT-505. Spesielt om du har en balansert forsterker!

Hodetelefoner

Jeg nevnte hodetelefonutgangen. Denne er tydelig påkostet, en sjelden vare på produkter som dette. Den har ingen problemer med å drive mine egne HiFiMAN / Drop HE4XX. Den er absolutt kraftig nok, og spiller med en presisjon som man normalt bare får fra separate hodetelefonforsterkere. Nydelig.

Konklusjon

Teac NT-505 samler alt du behøver av teknologi for å spille av alt du ønsker av digital musikk, i et lite kabinett. Det spiller ingen rolle om du bruker Android, iPhone, PC eller Mac, eller om du har musikken på en harddisk eller NAS. Eller om du er Tidal-bruker. I tillegg låter den så bra, at den lett ville forsvart prisen som DAC alene.

Brukervennligheten er grei, men appen har stort forbedringspotensial. Jeg bruker selv helst Roon.

Legger man til at NT-505 har en god forforsterkerdel og dessuten en formidabel hodetelefonutgang, så er dette en komplett musikkstasjon for skrivebordet. Du trenger bare høyttalere og forsterker i tillegg. Sørg for at sistnevnte er balansert.

Karakter
Teac NT-505
Premium

1 hendelser på “Teac NT-505”

  1. hansmagnar

    Hvordan er Tidal integrasjon? Jeg har lest at den er native støttet, altså at 505 dukker opp på kilde man kan streame til i Tidal-appen. Eller må man logge inn i Tidal i HR Streamer på Android? Jeg finner ingen Tidal integrasjon i HR Streamer. Jeg ser at bubbleupnp ikke støtter MQA så jeg regner med du streamet direkte fra Tidal eller fra HR Streamer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total År

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i 1 år (Mest å spare)

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

185,- / for 1 mnd
1850,- / for 1 år
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset