TEST: Teac NT-505

Musikkstasjon med store ambisjoner

Teac NT-505 er en ekte alt-i-ett-spiller. Med lyd i premiumklassen.

Karakter
Teac NT-505

Lyd & Bilde mener

Flott attakk og naturtro musikkgjengivelse. Spiller så å si alt, inkludert MQA og Roon. Innebygd forforsterker og glimrende hodetelefonutgang.
Støtter ikke Spotify! Appen bør forbedres. Mange innstillingsmuligheter gjør at man kan bli sittende og flikke frem og tilbake i menyen, fremfor å bare lytte til musikken.
 • Type: Nettverksspiller
 • Tjenester: Tidal, TuneIn internettradio
 • Trådløs Wi-Fi: DLNA, AirPlay, Bluetooth 4.0
 • Innganger: USB A, USB B, ethernet, optisk/koaksial digital
 • Utganger: RCA og XLR analog, 3,5 mm hodetelefon
 • Formater: MP3, WMA, WAV, AIFF, AAC, FLAC, ALAC, DSD
 • Oppløsning USB-DAC: 32-bit / 768 kHz PCM, 24,5 MHz DSD
 • Styring: iOS og Android-app
 • Annet: Hodetelefonutgang
 • Farger: svart eller sølv
 • Vekt: 3,9 kg
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 15990 kr

Dersom du ønsker best mulig hi-fi lyd fra færrest mulig komponenter, har Teac en meget interessant løsning, i form av den kompakte nettverksspilleren NT-505.

Med Teac NT-505 får du alle lydkilder du kan drømme om i én og samme boks. Her får du digitalkonvertering av så å si alt, inkludert datamaskin via høyoppløst USB-B (både PCM og DSD støttes). I tillegg er den en nettverksspiller, som støtter både det ene og det andre av lydfiler og strømmetjenester. Inkludert Tidal, men dessverre ikke Spotify (vi kom tidligere til å nevne at Spotify er støttet, beklager!). Da må du benytte Bluetooth som alternativ. Den har innebygd MQA-støtte, så du får fullt utbytte av de høyoppløste utgivelsene på Tidal.

Forforsterkerutgang

NT-505 har dessuten en gjennomført volumkontroll, med fire separate forsterkerenheter: slik at pluss- og minus-delen til både venstre og høyre kanal har sin helt egen forsterker.

Det betyr at det eneste du trenger for et komplett anlegg, er et par aktive høyttalere. Eller en forsterker og et par normale, passive høyttalere. Hvis man skal snakke om at noe kanskje mangler, så må det vel være platespillerinngang. Årsaken kan være at de fleste av Teacs egne platespillere har innebygd RIAA-trinn.

Nettverksspilleren NT-505 er kompakt, men den gjør jobben og vel så det. Foto: Tac

Men vent, det er mer!

Ønsker du radio, gir TuneIn tilgang på tusenvis av internettstasjoner fra hele verden. Og er du enda ikke fornøyd, ja, så har jommen meg Teac utstyrt spilleren med Bluetooth-tilkobling også. De kunne nøyd seg med en nødløsning der, men i stedet støttes både aptX HD og dessuten Sonys LDAC-kodek. Sistnevnte er det nærmeste man kommer å overføre lyd tapsfritt over Bluetooth. Nei, nå glemte jeg nesten å nevne at AirPlay også er om bord. Puh!

Siden japanske Teac har lang fartstid i proffbransjen med søsterselskapet TASCAM, er det på sin plass at et påkostet produkt som NT-505 også har profesjonelle tilkoblinger. Som balansert XLR-utgang, og en BNC-kontakt for tilkobling av ekstern digitalklokke. Dette er for avanserte brukere, og ingenting de fleste trenger tenke på. Noe som er relevant for mange PC-brukere er dessuten en svær kompetent hodetelefonutgang i front.

NT-505 har balanserte utganger. Har du en balansert forsterker: bruk dem! Foto: Teac

Brukervennlighet

At NT-505 er et japansk produkt, er lett å skjønne. Japanerne har en tendens til å ønske å pakke inn alle funksjoner i hele verden. Og alt skal være brukerjusterbart. Man kan velge en hel del greier i menyen, heriblant digitale filterinnstillinger og oppskalering. Du kan velge variabel eller fastsatt lydutgang. Og fjernkontrollen har tusen knapper. Ikke noe «less is more» å skue her. Bortsett fra på selve fotavtrykket til boksen, som er liten og snerten.

Menysystemet er likevel ryddig nok, det er ikke vanskelig å bruke NT-505. Men du må ikke føle deg unormal om du stadig veksler mellom ulike filterinnstillinger, fordi du er i tvil om hva som låter best. Forskjellene er ikke så store, men man hører dem. Spørsmålet er bare om man liker det superpresist og lynraskt (Sharp/Slow roll off), eller heller et litt frodigere og «analogt» lydbilde, som dessuten har mindre «pre ringing» og dermed – etter manges mening – en mer naturlig gjengivelse av transienter og toner. Da skal du velge Short Delay Sharp/Slow. Det er Short Delay Slow som automatisk velges når du spiller MQA-kodet musikk.

Avspilling og en rekke innstillinger kan gjøres fra appen HR Streamer. Den er ikke min favoritt. Tidal-grensesnittet er uoversiktlig, lange låttitler ser man bare begynnelsen på, og i det hele tatt er den knotete i bruk. Bruk heller en tredjeparts app som for eksempel BubbleUPnP.  Eller, enda bedre, Roon på PC. Da er alt glemt!

Foto: Teac

Nettverksspiller med god lyd

Lydmessig er Teac NT-505 en aldri så liten drømmepakke. Jeg foretrekker filterinnstillingen Short Delay Slow, som jeg føler gir en mer naturlig gjengivelse av musikken. Men det kan hende du ønsker mer snert i hi-hat og cymbaler, da kan du velge et annet filter.

Balansert tilkoblet den integrerte Hegel H590 og de svært sannferdige høyttalerne Vivid Audio Kaya 90 så får Teac-spilleren mulighet til å vise seg fra sin beste side. La gå at de øvrige komponentene koster over 360.000 kroner – eller prisen av over 20 Teac-spillere!

Lyden er fremragende. MQA-versjonen av den avdøde rapperen Mac Millers mørke RnB-ballade Good News, som han aldri rakk å oppleve i utgitt tilstand, gnager i sjela. Dette er lyden av silke, med en bismak av eddik, i det hans indre mørke tanker strømmer ut av høyttalerne.

Bassen stor, stø og fyldig. Millers stemme er usedvanlig velartikulert, og lydbildet henger svevende i luften med lag på lag av detaljer. Sammenlignet med den innebygde DAC-en i H590 er det umiddelbart ikke særlig forskjeller å skue. Bassen er vel noe bedre definert når den samme sangen spilles gjennom H590, og jeg aner litt mer dybde. Har du allerede en H590, er det dermed ingen grunn til å kjøpe en ekstern nettverksspiller som Teac NT-505. Men så vet vi på forhånd at Hegel-DAC-en er svært bra. Det er derfor faktisk en bragd at Teac kan måle seg såpass.

Klassisk

Klassisk musikk gjengis med et stort rom, og et godt fokus på de individuelle instrumentene. Bare hør de tubaene! Rungende dypt, samtidig som den durende messingen flerrer gjennom luften i de øvre sjiktene. Klangbalansen må sies å være nøytral, og hadde jeg hatt Pioneer N-70AE inne til direkte sammenligning, skulle det ikke forundre meg om de to lydmessig lignet. De to deler samme moderselskap og det er fort gjort at man deler på ekspertisen. Og det er ingen dårlig ting, for den mye større Pioneer-spilleren er virkelig god.

Jeg skulle gjerne hatt inne Bluesound Node 2i til en sammenligning, da den er spilleren alle andre måler seg mot i den rimeligere enden blant MQA-spillere. Skal jeg gå etter egne erfaringer fra tidligere modeller skal det likevel godt gjøres om Bluesound er på nivå med NT-505. Spesielt om du har en balansert forsterker!

Hodetelefoner

Jeg nevnte hodetelefonutgangen. Denne er tydelig påkostet, en sjelden vare på produkter som dette. Den har ingen problemer med å drive mine egne HiFiMAN / Drop HE4XX. Den er absolutt kraftig nok, og spiller med en presisjon som man normalt bare får fra separate hodetelefonforsterkere. Nydelig.

Konklusjon

Teac NT-505 samler alt du behøver av teknologi for å spille av alt du ønsker av digital musikk, i et lite kabinett. Det spiller ingen rolle om du bruker Android, iPhone, PC eller Mac, eller om du har musikken på en harddisk eller NAS. Eller om du er Tidal-bruker. I tillegg låter den så bra, at den lett ville forsvart prisen som DAC alene.

Brukervennligheten er grei, men appen har stort forbedringspotensial. Jeg bruker selv helst Roon.

Legger man til at NT-505 har en god forforsterkerdel og dessuten en formidabel hodetelefonutgang, så er dette en komplett musikkstasjon for skrivebordet. Du trenger bare høyttalere og forsterker i tillegg. Sørg for at sistnevnte er balansert.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

 1. Hvordan er Tidal integrasjon? Jeg har lest at den er native støttet, altså at 505 dukker opp på kilde man kan streame til i Tidal-appen. Eller må man logge inn i Tidal i HR Streamer på Android? Jeg finner ingen Tidal integrasjon i HR Streamer. Jeg ser at bubbleupnp ikke støtter MQA så jeg regner med du streamet direkte fra Tidal eller fra HR Streamer.

  Les også

  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.