TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Sony Walkman NW-ZX100

Blodfattig Walkman

Sonys relansering av Walkman-konseptet betyr søt og luftig musikk – men hvor er trøkket?

forfatter
Publisert 11.03.16 - 07:00
L&B mener
Musikken får bra med luft. Den meget hendige størrelsen passer fint i lommen, og den ligger bra i hånden. Solid kvalitetsinntrykk! Lagringsplassen er glimrende, og batterilevetiden imponerende.
Utgangsnivået er ikke høyt nok til tungdrevne hodetelefoner, som gjør at mye av poenget med en slik spiller bortfaller. Lyden mangler generelt sprut og guffe. Ikke berøringsskjerm. Ikke standard USB-kabel.
Spesifikasjoner

Sony Walkman NW-ZX100

Berøringsskjerm: Nei

Lagring: 128 GB internminne + 128 GB microSD-kort

Filstøtte: WAV, FLAC, ALAC, (16-24bit/44,1-192kHz), DSD, AAC, HE-AAC, MP3, WMA

Digital ut: Bluetooth (NFC)

Digital inn: Nei

Vekt: 145 g

Batteritid: 45-70 t

Veil. pris 5400Pr. 11.03.16 Produktside

Sony ZX100 er toppmodellen blant Walkman-modellene som kun er dedikert til musikk. Over denne finnes den svindyre Android-baserte ZX2, som vi testet i fjorårets sommerutgave, dessverre med skuffende resultat.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

ZX2 har ikke berøringsskjerm, som betyr at musikk og innstillinger må manøvreres med piltaster. I praksis ikke noe problem, spilleren er enkel i bruk, og selv om skjermen har litt begrenset størrelse, rommer den både grafikk og flere linjer med tekst i et nokså elegant grensesnitt. Sony har klart å skvise ut 45 timers avspilling med høyoppløst musikk, og går du ned på MP3-kvalitet skal spilleren holde i hele 70 timer! Det er hvis du ikke har Bluetooth aktivert, som gjør at spilleren kan spille musikk til trådløse enheter. Har du en trådløs Sony-høyttaler med støtte for LDAC-kodek, får du musikken i inntil 96 kHz oppløsning via Bluetooth.

 

Innebygd minne på 128 GB gir plass til rundt 100 musikkalbum i høyoppløst kvalitet, og over dobbelt så mange i CD-kvalitet. Er det ikke nok, kan du doble lagringskapasiteten med et microSD-kort. Filene overføres med medfølgende USB-kabel, som dessverre ikke er standard type. Ikke mist den!

 

Det følger med et sett ørepropper, MDR-NW750NE, med aktiv støyreduksjon. Denne skrus av og på fra spilleren, og justeres i mengde. Dette funker bare med de medfølgende proppene. Som er av grei nok kvalitet, men skal jeg bruke over 5.000 kroner på en musikkspiller, vil jeg bruke den med større øreklokker.

 

Lydkvalitet

De medfølgende øreproppene låter ganske ok. Det er litt i overkant mye energi i diskantområdet, men dette balanseres greit med en fyldig bass. Men jeg vil bruke mine egne klokker, som for tiden er de åpne Audio-Technica ATH-R70x.

 

ZX100 har en luftig og detaljert gjengivelse av musikken. Det er ingen vits i å benytte lydfunksjonen ClearAudio+, som forsøker å gjøre musikken klarere. Men det gir også mer forvrengning, stereobildet flytter seg fremover, mens rytmisk driv avtar. Anbefales ikke. Derimot kan man vurdere funksjonen DSEE HX, som er en kryptisk betegnelse på å forsøke å oppskalere lyden fra CD-kvalitet til høyoppløst. Forskjellen med og uten er ikke så stor, men siden jeg er litt allergisk mot slike funksjoner, har jeg den av.

 

Med alle funksjoner avslått låter ZX100 rent og pent. Vokalistene står godt frem fra musikken, lydbildet er ryddig og åpent, og enten det er et strykeorkester eller elektronisk musikk som står på menyen, er lyden luftig og fin. Dessverre er den også altfor tam. Det blir mer enn høyt nok med de medfølgende proppene, men med hi-fi-hodetelefoner blir det blodfattig. Prøv å sitte på et fly eller tog med hodetelefoner uten støydemping. Det er umulig.

 

Konklusjon

Sony NW-ZX100 har i utgangspunktet mye bra på menyen. Den støtter høyoppløst musikk, har en enorm batterikapasitet, den ligger bra i lommen og hånden, og den er lett å bruke. Men i likhet med sin storebror har den ikke guffe nok.

 

Selv undertegnedes iPhone 6s Plus har mer lydnivå å gå på. Den låter ikke like rent som Sony-spilleren, men den er faktisk mer allsidig med tanke på hodetelefonvalg, noe som gjør at ZX100 føles ganske bortkastet. Til denne prisen får du mye mer guffe og lyd for pengene med FiiO X5.

Også i denne testen:

Pioneer XDP-100R

Flaggskipet som kan «alt»

Med Android og pekeskjerm er det bare telefonsamtaler en mobiltelefon gjør bedre enn denne.

Android-brukere kan glede seg over Lollipop operativsystem. Den forhåndsinstallerte musikkspilleren er glimrende, og man kan kjøre strømmetjenester. Lydkvaliteten er superb, og akkurat kraftig nok til å drive mange hodetelefoner. Utvidbart minne med to microSD-kort.
Vi kunne godt ønsket oss enda høyere utgangsnivå, slik at tungdrevne studiohodetelefoner også fint kunne drives. Designen er kantete, og spilleren er litt stor.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Følg Lyd & Bilde