TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Sbooster PSU MKII

Fjellstø strømforsyning

Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.

forfatter
Publisert 16.11.20 - 10:00
Karakter
Sbooster PSU MKII
L&B mener
Gir merkbart stødigere bass, mer presist stereoperspektiv, og litt bedre dynamisk kontrast.
Krever mye plass. Kostbar oppgradering når man trenger flere.
Spesifikasjoner

Type: Strømforsyning
Antall utganger: 1
Utgangspenning: 15, 16, 16,5 V
Spenning: 100–240V / 50–60Hz
Maksimal strøm: 2,5 A
Transformator: 50 VA
Mål (B x H x D): 24 x 13 x 7,5 cm
Vekt: 1,85 kg
Web: multirom.no

Veil. pris 4295Pr. 16.11.20 Produktside

De bittesmå strømforsyningene så mange produkter leveres med, er gjerne helt generiske 220 Volts veggvorter med lav utgangspenning, og akkurat nok strøm til å drive hva enn den er koblet til.

De følger med alt mulig av produkter. Platespillere, phono-trinn, digitalomvandlere og mye annet rart, som trenger en utvendig strømforsyning for å virke.

Og virker gjør det. En Rega platespiller snurrer utmerket på 33 1/3 med den medfølgende strømforsyningen, og DAC-en gjør det den skal med en koaksial strømplugg i baken.

Derfor er det lett å tenke at alt er i skjønneste orden, men som med alt annet som har med hi-fi og lydgjengivelse å gjøre, kan det alltids bli bedre.

Renere og mer stabil strøm, er et smart sted å starte.

Les mer om strømrensing her

Hvor alt starter

Stikkontakten på veggen er endestasjonen for milevis med strøm, som har reist langt for at du skal få lys i lampa og lyd i anlegget. I det øyeblikket du plugger støpselet inn i stikkontakten, fortsetter overføringen av strømmen fra veggen frem til DAC-en, platespillere, forsterkeren og så videre, og alt som måtte være av støy, interferens, spenningsvariasjoner og strømdipper, følger med.

Helt ut til høyttalerne.

Det er ikke sikker man merker det som om lyden er grumsete, uklar, ullen, eller rar på noen måte, men man merker hva man har gått glipp av hvis man gjør som oss. Prøver med en presumtivt bedre strømforsyning, og bytter tilbake til den originale.

Det finnes mange forskjellige ‘strømrensere’ med magiske evner som transformerer lyden i anlegget sånn at selv et billig anlegg høres ut som en million. Hvertfall hvis man skal tro mye av hypen på nett om strømrensing.

Hos Sbooster er de mer nøkterne, og lar stort sett brukerne og anmelderne snakke for seg, og det ser ut til å funke.

Renere strøm gir renere lyd

De lager strømforsyninger som ser like nøkterne ut som språket i litteraturen deres, men kaller dem ubeskjedent BOTW-oppgraderinger (Best of Two Worlds) av anlegget.

Selve strømforsyningen er en sort boks uten noen hemmeligheter på innsiden. Den er bygget opp rundt en 50 VA torodial transformator i midten, med kobberskjermede viklinger og magnetisk og elektrostatisk skjerming.

Strømmen går gjennom Schottky likerettere, polypropylen kondensatorer, sølvbelagte kobberkabler og ender i en koaksialplugg.

Strømforsyningen har et totrinns nettfiler som er deler mellom jord og fase, og filteret sitter foran transformatoren, slik at høyfrekvent støy ikke skal bli med veien til likeretterne og kondensatorene, og ende opp i ørene dine.

I esken følger det med en separat jordet strømkabel, og seks koaksialplugger av ulik størrelse, slik at man finner en som passer. De plugges i enden av den fastmonterte kabelen på utgangen, og har en tykk og en tynn pinne, slik at det ikke skal være mulig å vende pluss og minus.

På den fastmonterte kabelen sitter det en split current-krets, som splitter snitt- og høyfrekvens som skal gi raskere respons når det kreves.

Les også Renere strøm gir renere lyd Det er ikke lenger noen tvil: Ren strøm løfter lyden. Betraktelig!
IsoTek Corvus

Virker det?

Sbooster BOTW MKII finnes i flere utgaver tilpasset en lang rekke produkter som bruker utvendige strømforsyninger, fra 5 til 24 V, og våre testeksemplarer var 15 til 16,5 V, tilpasset Martin Logans hybride elektrostathøyttalere, som bruker strøm for å sette spenning til polene på elektrostatelementet.

Perfekt for oss, som har et par Electromotion ESL X stående, som bruker en 15V strømforsyning på størrelse med en fyrstikkeske.

Den gjør selvsagt jobben. Høyttalerens vertikale elektrostatelement smelter fint sammen med de to basselementene, som tar seg av de lavere frekvensene (41-400 Hz).

Men med en Sbooster på hver høyttaler, merker man hvor mye ren og stabil strøm kan bety for lydopplevelsen.

Lydbildet blir roligere, det er mer balanse mellom bass- og elektrostatelementet, og stereoperspektivet oppleves som bedre definert.

Interessant nok opplevde jeg også at bassen ble strammere og samtidig mer markert i lydbildet, og sibilanter som s-lyder fikk slipt vekk de skarpeste kantene.

Rytmen i musikken ble stødigere, og det er liten tvil om at en bedre strømforsyning har en hørbar effekt.

Sbooster til venstre, den originale strømforsyningen til høyre. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Personlig ville jeg ikke nølt med å bytte ut en standard strømforsyning hvis jeg var sikker på at lyden ble bedre. I mange tilfeller er forbedringen, eller forskjellen, så liten at det ikke er verdt utlegget, men en Sbooster bør alle som liker å hører på musikk prøve. Den koster mye mer enn en standard strømforsyning og tar langt mer plass, men den virker også mye bedre. Det høres.

Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig platespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og innebygget phonotrinn.
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombinert digitalkonverter, forforsterker og hodetelefonforsterker.
Ny dansk high end-serie Kjente navn bak tre forsterkere i tungvektsklassen
Rega-forsterkeren har blitt "digital" Rega har tviholdt på analoge innganger på sine forsterkere. Men nå har de endelig tatt steget inn i den moderne hverdagen.
Ny toppserie fra Audiolab Britiske Audiolab lanserer en helt ny forsterker - og faktisk en CD-transport også!
Budsjettvennlige forsterkere med Bluetooth En enkel og en avansert integrert forsterker.
Følg Lyd & Bilde