Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Sbooster PSU MKII

Fjellstø strømforsyning

Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
Karakter
Sbooster PSU MKII
Lyd & Bilde mener
Gir merkbart stødigere bass, mer presist stereoperspektiv, og litt bedre dynamisk kontrast.
Krever mye plass. Kostbar oppgradering når man trenger flere.
Spesifikasjoner

Type: Strømforsyning
Antall utganger: 1
Utgangspenning: 15, 16, 16,5 V
Spenning: 100–240V / 50–60Hz
Maksimal strøm: 2,5 A
Transformator: 50 VA
Mål (B x H x D): 24 x 13 x 7,5 cm
Vekt: 1,85 kg
Web: multirom.no

De bittesmå strømforsyningene så mange produkter leveres med, er gjerne helt generiske 220 Volts veggvorter med lav utgangspenning, og akkurat nok strøm til å drive hva enn den er koblet til.

De følger med alt mulig av produkter. Platespillere, phono-trinn, digitalomvandlere og mye annet rart, som trenger en utvendig strømforsyning for å virke.

Og virker gjør det. En Rega platespiller snurrer utmerket på 33 1/3 med den medfølgende strømforsyningen, og DAC-en gjør det den skal med en koaksial strømplugg i baken.

Derfor er det lett å tenke at alt er i skjønneste orden, men som med alt annet som har med hi-fi og lydgjengivelse å gjøre, kan det alltids bli bedre.

Renere og mer stabil strøm, er et smart sted å starte.

Annonse

Les mer om strømrensing her

Annonse

Hvor alt starter

Stikkontakten på veggen er endestasjonen for milevis med strøm, som har reist langt for at du skal få lys i lampa og lyd i anlegget. I det øyeblikket du plugger støpselet inn i stikkontakten, fortsetter overføringen av strømmen fra veggen frem til DAC-en, platespillere, forsterkeren og så videre, og alt som måtte være av støy, interferens, spenningsvariasjoner og strømdipper, følger med.

Helt ut til høyttalerne.

Det er ikke sikker man merker det som om lyden er grumsete, uklar, ullen, eller rar på noen måte, men man merker hva man har gått glipp av hvis man gjør som oss. Prøver med en presumtivt bedre strømforsyning, og bytter tilbake til den originale.

Det finnes mange forskjellige ‘strømrensere’ med magiske evner som transformerer lyden i anlegget sånn at selv et billig anlegg høres ut som en million. Hvertfall hvis man skal tro mye av hypen på nett om strømrensing.

Hos Sbooster er de mer nøkterne, og lar stort sett brukerne og anmelderne snakke for seg, og det ser ut til å funke.

Renere strøm gir renere lyd

De lager strømforsyninger som ser like nøkterne ut som språket i litteraturen deres, men kaller dem ubeskjedent BOTW-oppgraderinger (Best of Two Worlds) av anlegget.

Selve strømforsyningen er en sort boks uten noen hemmeligheter på innsiden. Den er bygget opp rundt en 50 VA torodial transformator i midten, med kobberskjermede viklinger og magnetisk og elektrostatisk skjerming.

Annonse

Strømmen går gjennom Schottky likerettere, polypropylen kondensatorer, sølvbelagte kobberkabler og ender i en koaksialplugg.

Strømforsyningen har et totrinns nettfiler som er deler mellom jord og fase, og filteret sitter foran transformatoren, slik at høyfrekvent støy ikke skal bli med veien til likeretterne og kondensatorene, og ende opp i ørene dine.

I esken følger det med en separat jordet strømkabel, og seks koaksialplugger av ulik størrelse, slik at man finner en som passer. De plugges i enden av den fastmonterte kabelen på utgangen, og har en tykk og en tynn pinne, slik at det ikke skal være mulig å vende pluss og minus.

På den fastmonterte kabelen sitter det en split current-krets, som splitter snitt- og høyfrekvens som skal gi raskere respons når det kreves.

IsoTek EVO3 Corvus Det er ikke lenger noen tvil: Ren strøm løfter lyden. Betraktelig!
IsoTek Corvus

Annonse

Virker det?

Sbooster BOTW MKII finnes i flere utgaver tilpasset en lang rekke produkter som bruker utvendige strømforsyninger, fra 5 til 24 V, og våre testeksemplarer var 15 til 16,5 V, tilpasset Martin Logans hybride elektrostathøyttalere, som bruker strøm for å sette spenning til polene på elektrostatelementet.

Perfekt for oss, som har et par Electromotion ESL X stående, som bruker en 15V strømforsyning på størrelse med en fyrstikkeske.

Den gjør selvsagt jobben. Høyttalerens vertikale elektrostatelement smelter fint sammen med de to basselementene, som tar seg av de lavere frekvensene (41-400 Hz).

Men med en Sbooster på hver høyttaler, merker man hvor mye ren og stabil strøm kan bety for lydopplevelsen.

Lydbildet blir roligere, det er mer balanse mellom bass- og elektrostatelementet, og stereoperspektivet oppleves som bedre definert.

Annonse

Interessant nok opplevde jeg også at bassen ble strammere og samtidig mer markert i lydbildet, og sibilanter som s-lyder fikk slipt vekk de skarpeste kantene.

Rytmen i musikken ble stødigere, og det er liten tvil om at en bedre strømforsyning har en hørbar effekt.

Sbooster til venstre, den originale strømforsyningen til høyre. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Personlig ville jeg ikke nølt med å bytte ut en standard strømforsyning hvis jeg var sikker på at lyden ble bedre. I mange tilfeller er forbedringen, eller forskjellen, så liten at det ikke er verdt utlegget, men en Sbooster bør alle som liker å hører på musikk prøve. Den koster mye mer enn en standard strømforsyning og tar langt mer plass, men den virker også mye bedre. Det høres.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.