TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Rotel Michi X5 Series 2

Når du ikke kan få nok kraft og finesse

Rotels Michi-serie tok oss med storm, og den oppdaterte X5 er et av de beste kjøpene i high-end-klassen.

Skrevet av / 31.08.24 - 11:01
Rotel Michi X5 Series 2

Lyd & Bilde mener

Rett og slett vanvittig med krefter. Praktfullt stort og herlig lydbilde med en utømmelig dynamikk, og enestående bassgjengivelse. Fremragende DAC, glimrende phonotrinn, og byggekvalitet i en klasse for seg.
Har ikke Wi-Fi eller nettverkstrømming. Tøff konkurranse. Ingen innstillingsvalg på phonoinngangen.

Lasse Svendsen

Å si at vi ble overrasket er ingen overdrivelse. Da vi testet Rotels nye Michi-serie i 2020, holdt vi nesten på å svime av, av ren og skjær glede. Først ble vi tatt på senga av at Rotel i det hele tatt hadde blåst liv i Michi-serien, som i sin tid bestod av en komplett rekke elektronikk, inkludert en 2×200 W effektforsterker, men pussig nok ingen integrerte forsterkere. 

Det skulle ta 20 år før Michi-navnet kledde fronten på en integrert Rotel-forsterker. 

To faktisk. X3 og X5. 

Flaggskipet X5 var et 350 W og over 40 kg tungt beist av en integrert forsterker, og kanskje det beste kjøpet blant integrerte forsterkere i sin klasse, den gang. 

I fjor, altså i 2023, slapp Rotel oppdaterte utgaver av Michi-serien. I de samme massive kabinettene som ble introdusert i den nye Michi-serien i 2019, men med en omfattende rekke endringer på innsiden. Over 90 i X5 Series 2 faktisk, ifølge Rotel selv, som også byttet ut AKM DAC-en med en ny åttekanals 32-bits DAC fra ESS, ES 9028PRO.

Som om det ikke var nok, modifiserte Rotel de omkringliggende kretsene, for å eliminere interferens og senke støygulvet ytterligere. Igjen, ifølge Rotel, leverer den nye Series 2 et mer presist, strammere og åpnere lydbilde enn tidligere, heldigvis med den samme massive dynamikken, og det vanvittige trykket helt ned til subfrekvenser. 

Foto: Rotel

DAC – men ingen streaming

X5 Series 2 er en integrert forsterker som mangler lite, den har dog ikke Wi-Fi innebygget, så strømming må foregå med Bluetooth ACC og aptX HD, men jeg tør vedde på at alle som kjøper en X5 Series 2 strømmer musikken over nettverket til en separat streamer, fra for eksempel Lumin, Hi-Fi Rose eller Auralic.

Baksiden inneholder også alle inngangene for DAC-en, sånn som USB for kablet tilkobling til en datamaskin med Tidal, Spotify eller Qobuz, tre optiske og tre koaksiale digitale innganger. Det er en balansert inngang her også for analoge signaler, fire linjeinnganger, pluss en for platespiller, enten med MM- eller MC-pickup, og det finnes både en forsterkerutgang (pre), og en utgang for subwoofer her.

Det meste er altså på plass. Inklusive støtte for Roon.

Foto: Rotel

Under topplokket kan man – hvis man vet man hva man skal se etter, se at fire 22.000 μF kondensatorer, og doble transformatorer, deler opp forsterkerens utgangstrinn i en såkalt dual mono konfigurasjon. Forsterkeren leverer med letthet 350 W per kanal i 8 Ohm, eller opptil 600 W per kanal i 4 Ohm. Det er ikke veldig mange integrerte forsterkere i denne klassen som matcher X5 Series 2 på ren effekt.

De som liker å slappe av i godstolen med et par hodetelefoner, vil sette pris på at forsterkeren også har en utgang på fronten for hodetelefoner.

Midt på fronten sitter et display som man kan konfigurere til å vise valgt inngang, volum,  Vu-meter, eller en spektrumanalyse av signalet. Den medfølgende fjernkontrollen har en innstillingsknapp hvor man kan stille inn ulike parametere, som å endre navn på inngangene, og så videre.

Prisen har gått opp siden sist, dels på grunn av at Rotel har brukt mer penger på innsiden og sånn sett økt kostnadene for produksjonen av forsterkeren. Men også fordi valutakursene har endret seg mye siden Michi-serien ble introdusert i 2019. Og ikke til fordel for oss forbrukere.

Foto: Rotel

Alternativer til X5 Series 2

Den nye Michi Series 2 består også av en forforsterker, og to effektforsterkere. En stereo, og en monoutgave. Men det er X3 Series 2 som kommer aller nærmest en X5 Series 2. De er nesten identiske, med de samme analoge og digitale inngangene. ESS-DAC-en, og støtter de samme lydformatene – inkludert MQA, som forforsterkeren P5 Series 2 også gjør. 

Michi X3 Series 2 har bare platespillerinngang for MM-pickuper, mens Michi X5 Series også har inngang for MC-pickup. Den mindre X3 Series 2 leverer litt mindre effekt, men er fremdeles en potent kraftpakke med 200 W effekt i 8 Ohm og 350 W i 4 Ohm.

Les også Det beste high-end-kjøpet Den ser ut som den koster over hundre tusen kroner. Den koster "bare" halvparten. Og lyden, da!

Så, trenger man ikke så mye effekt som en X5 Series 2 kan levere – eller MC-inngang, kan en X3 Series 2 være det smarte valget. Da sparer man 26.000 kroner, ikke småpenger akkurat.

Ingen av disse to er helt uten konkurranse i sine respektive prisklasser. En McIntosh MA5300 legger seg rett under X5 Series 2, og har mange av de samme egenskapene, men lavere effekt med 100 W per kanal. En Hegel H400 er en mer direkte konkurrent. Hele 19.000 billigere og med streaming via Ethernet, men uten platespillerinngang. Likevel, en naturlig sammenligning, og ganske sikkert en forsterkere mange vil vurdere som et alternativ til en X5 Series 2. Eller X3 Series 2 for den del.

Les også Sublim Yamaha-forsterker Den store Yamaha-forsterkeren stiller musikken i et flatterende lys, men man også være brutalt ærlig.

Yamahas oppsiktsvekkende vellydende A-S3200, har lenge vært en av våre referanseforsterkere. Den har ikke i nærheten av den samme effekten som en X5 Series 2, og mangler DAC, men er uvanlig raffinert og dynamisk. 

Foto: Rotel

Enormt lydbilde og ekstrem dynamikk

Forsterkerens innebyggede digitalkonverter står ikke noe tilbake for DAC-en i en H400, eller DAC-modulen i McIntosh C55 – samt MA9500, MA12000 m. fl. – og du skal ha helt bestemte krav for at det skal rettferdiggjøre å bruke en månedslønn på en ekstern DAC. Det samme gjelder til en viss grad også phonoinngangen. Her er lydkvaliteten ikke like raffinert og fokusert som phonoinngangen på en C55, men den er fullt på høyde med lydkvaliteten man får fra phonoinngangen på A-S3200. 

Les også Den eneste forsterkeren du trenger McIntosh MA12000 smeller ryggen og rensker lommeboken, men lyden gjør deg euforisk og lykkelig.

En direkte sammenligning med nevnte A-S3200 var interessant på flere måter. Ok, Rotel-forsterkeren har ikke overraskende bedre kontroll – spesielt i bassen – når man spiller høyt, men det er også den vesentligste lydmessige forskjellen. Ikke slik å forstå at de ellers lyder likt, men på høyttalere som Focal Scala Utopia EVO – altså større høyttalere enn f.eks. Audiovector R3 Arreté, Sonus faber Olympica Nova III, eller KEF R7 Meta, vil Rotel-forsterkeren gi deg bedre kontroll over høyttalerne uansett lydvolum.

Vi testet Rotel-forsterkeren blant annet på nevnte Focal Scala Utopia EVO, og kollega Geir var mektig imponert: 

-Rotel Michi X5 S2 viser imponerende kontroll over Scala Utopia EVO. At en forsterker til 100.000 kroner mestrer høyttalere til en halv million, er både overraskende og beundringsverdig. 

Samtidig skal det legges til at en Hegel H400, heller ikke ville hatt store problemer med å kontrollere skal Scala Utopia EVO. Den er nemlig ikke noe særlig mindre potent enn Rotelforsterkeren, men den har ikke helt den samme kraften så langt ned i sub-bassområdet som X5 Series 2. 

-James Blakes ‘Limit To Your Love’ får dypbassen til å skjelve gjennom rommet, mens Michi X5 S2 holder stø kurs på den sarte vokalen. For en kraft, for en kontroll, utbrøt Geir, som samtidig la til: 

-Sammenlignet med Hegel H600 står ikke Michi X5 S2 tilbake. Dette er en komplett pakke som leverer high-end-ytelse til en mer overkommelig pris.

Store ord altså. For H600 er en betydelig dyrere forsterker, i praksis er det egentlig her sammenligningsgrunnlaget med Rotel-forsterkeren egentlig ligger.

Med Sonus faber Olympica koblet til Rotel-forsterkeren, tok det ikke mange taktene inn i Jan Gunnar Hoffs Within, fra vinylalbumet Polarity, før jeg merket at forsterkeren fikk fram fraseringene må bassen til Anders Jormin på en måte jeg sjelden hører. Slagverket til Audun Kleive legger en lett beat i bunnen, men rytmen styres av bassen. Som lyder så nært og tett på at jeg innbiller meg at jeg kan ta på den om jeg bare strekker hendene fram.

Det er en realisme i måten musikken presenteres på, som er alt annet en klinisk. Det enorme lydbildet kunne kanskje vært bedre fokusert, sammenlignet med McIntosh MA12000 eller Naims Classic 300-serie – begge betydelig dyrere, men det mangler hverken på grep eller dynamisk kontrast her. 

Les også Verdensklasse! Når vi trodde det ikke kunne bli stort bedre enn New Classic 200-serien, dundrer Naim til med 300-serien – og et nytt nivå av musikalsk drømmelyd.

Klangen fra gitaren på Hans Theessinks akustiske versjon av Sympathy For The Devil, presenteres med en kraft og dynamikk som nesten får meg til å miste pusten. Volumet er så høyt at jeg knapt hører meg selv tenke, men musikken gjengis klokkeklart i det store lydbildet som omslutter rommet. Det er ikke et øyeblikks antydning til at forsterkeren mister grepet. Heller ikke når Chris Farlowe and The Thunderbirds fyrer i gang All The Way Lover. 

Lyden fra Rotel-forsterkeren handler ikke bare om stålkontroll og dynamikk. Den har også en varme i klangen som kler musikken, og skaper mer realisme i lydbildet. Det gjelder alt fra klaverklang som får en dyp og fyldig klangbunn, til vokaler som vokser i omfang og dybde. 

Skal vi sette fingeren på noe, må det være at det finnes større detaljrikdom og raffinement i dyrere forsterkere. Men da skal du betale betydelig mer. I denne prisklassen er det vanskelig å finne et bedre kjøp blant integrerte forsterkere.

Foto: Rotel

Konklusjon

– Michi X5 Series 2 er forbasket god for en alt-i-ett integrert forsterker. Den mangler kanskje de aller siste mikronyansene man får fra dyrere separate komponenter, men den samlede pakken er uhyre imponerende, konkluderte Geir med.

Det er lett å være enig. Jeg kan ikke komme på et bedre kjøp i denne klassen. Ser man på sluttsummen på kassalappen alene, er det fort gjort å glemme at man får mye forsterker for pengene. En meget fin DAC med nok digitale innganger. Flere analoge innganger, inkludert et glimrende phono-trinn for både MM- og MC-pickuper, gjør X5 Series 2 til en svært fleksibel forsterker. Det er ingen andre som er i nærheten av den endeløse kraften og kontrollen, og kan man leve med at en streamer blir et ekstra tilvalg, er X5 Series 2 rett og slett et kjempekjøp i sin klasse.

Annonse

Karakter
Rotel Michi X5 Series 2
High End
Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset

Små bokser med stor lyd

Du verden, for en forsterker!

En helt annerledes opplevelse

Sonos-killeren

Trådløs kraftpakke

Har aldri vært bedre

Scroll to Top