Alt startet med en platespiller. Roy Gandy fikk som 14-åring valget mellom platespiller eller TV, av sin mor. Roy valgte det første. Det skulle bli den første i en lang rekke platespillere, som unge Gandy plukket fra hverandre, bare for å modifisere dem. Helst til det bedre.
I 1973 førte det til opprettelsen av et lite selskap kalt Rega. Etter de to første bokstavene i etternavnet til partneren Tony Relph, og Roy Gandy selv.
Dermed var et lite hi-fi eventyr i emning. Rega platespillere ble raskt anerkjent som meget gode spillere, i en prisklasse de fleste kunne leve med. De enkle spillerne skjulte det faktum at teknologien etter hvert ble temmelig avansert. Særlig var Regas tonearmer vel ansett. Så mye faktisk, at andre produsenter begynte å bruke Rega-armer på sine platespillere.
Håndtrimmet perfeksjon
40 år senere er status at Rega fremdeles lager platespillere. Vinylplater har fått en sterk renessanse, og i hjemlandet England har man solgt over en halv million LP-er, siste år. Da er det naturlig at det også er en etterspørsel etter platespillere. Hvilket det nok også blir her. For Regas 40-år skal ikke gå upåaktet hen, og de har selvsagt laget en jubileumspiller. Rega RP40.
Den er laget i samme ånd som de originale Planet og Planar-spillerne, og er basert på den meget velprøvde Rega RP3, som koster 6.500 kr med pickup. Derfor er det intet mindre enn oppsiktsvekkende at jubileumsmodellen bare koster 1.000 kr mer.
For den leveres med en hvit jubileumsutgave av Rega Elys2 – Elys40, en finfin pickup (MM) som kler Regas RB303 arm meget godt. Armen har fått en balansevekt i stål, og spilleren har også aluminiumsføtter på undersiden.
Men i tillegg leveres den med Regas separate TT PSU strømforsyning. Som attpåtil er spesialtilpasset motoren i spilleren, og derfor justert for hånd. Akkurat som Rega gjør på sine dyreste spillere, RP8 og RP9.
Små kosmetiske endringer består av en rød filtmatte, jubileumslogo på spiller og strømforsyning – og en ny rød drivrem i silikon. Som er laget slik at den har uniform diameter for å redusere flutter under avspilling.
Stort og fyldig lydbilde
Rega RP40 kan godt ses på som en hot rod-et RP3. Som også kan oppgraderes med en separat TT PSU strømforsyning. Med separat strømforsyning følger ikke bare elektronisk hastighetsbryter, men også mer stabil rotasjonshastighet. Med mindre wow og flutter, altså sakte og raske hastighetsendringer. Slike som man hører ekstremt godt på en klavertone som klinger sakte ut.
Det merker man ikke på RP40. Den er en klippe av stabilitet. Selv bassen som ofte kritiseres på Rega-spillere, for å ha begrenset rekkevidde i de aller laveste oktaver, opplever jeg som stram og kontrollert. Men også med Regas varemerke: Tempo og rytme. Det oppveier langt på vei at det ikke er like mye å hente fra pipeorglers aller laveste frekvenser, i RP40-spilleren.
Da behøver man blant annet en bedre pickup, og all erfaring med Regas armer, viser at de kan brukes med et bredt utvalg pickuper, nesten uansett prisklasse og type. Det er derfor fullt mulig å få enda mer ut av RP40, med en dyrere pickup.
Spilleren har et uvanlig tilgivende lynne. Man kan legge hva det skal være på tallerkenen, fra Beethoven til Bieber, og man sitter uansett igjen med et stort og fyldig lydbilde. Den har nesten eksakt samme gnistrende dynamiske kontrast som den 4.000 kr dyrere RP6. Som de fleste Rega-spillere klarer den å få dårlige innspillinger til å lyde bedre.
Men virkelig bra blir det på innspillinger med god lyd. Som Still Live med Keith Jarrett trio. Hvor små detaljer er en høyst hørbar del av det åpne lydbildet, og hvor kontrabassen til Gary Peacock driver lydbildet fremover med total rytmisk kontroll. Plateselskapet 2L Living-innspilling med Jan Gunnar Hoff har et enda klarere, og mer detaljert lydbilde. Det samme har en japansk pressing av Dire Straits Love Over Gold, hvor jeg føler at detaljrikdommen i lydbildet kommer utmerket frem i det åpne og fyldige lydbildet.
Hvis jeg skal ønske meg noe, er det litt luftigere diskant. Balansen i lydbildet er varm, med mye rom og herlige klangnyanser, men gjengivelsen av symbaler og kvinnevokaler kan vinne på en mer utstrakt diskant. Stereoperspektivet er ikke like fjellstøtt som på Regas RP8, men i det store og hele får man 95 prosent av ytelsen til RP6, for 4.000 kr mindre.
Det er et røverkjøp!
Løp og kjøp!
Jeg kan ikke komme på et bedre platespillerkjøp i denne prisklassen. Faktisk kan jeg ikke komme på et bedre platespillerkjøp. Punktum. Regas jubileumsspiller er en sjelden sjanse til å skaffe seg analog lyd i toppklassen, til en pris som hører til i mellomklassen. Den spiller med større dynamisk kontrast enn en RP3, og leverer et lydbilde som minner om mye dyrere spillere vi har testet. Hvis det skal bli bedre enn dette, kommer det garantert til å koste mer.
Lyd & Bilde mener
Fyldig og behagelig lydbilde Engasjerende og dynamisk Mye for pengene Litt avslappet diskant Snart utsolgt
Veil. pris 7500 kr
Spesifikasjoner
- Remdrevet glasstallerken
- Rega RB303 arm
- Separat TT PSU strømforsyning
- 33 1/3, 45 o/m
- Rega Elys 40 MM-pickup
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser