TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Rega RP3

Perfeksjonert platespiller

Den legendariske Rega-gram­mofonen, finnes i mange utgaver. Her er utgaven som bekrefter legendestatusen.

forfatter
Publisert 28.05.12 - 06:33
L&B mener
Engasjerende og vital lyd Varm klangkarakter Kontant og presis bass
Ingen høydejustering av armen
Spesifikasjoner
 • Remdrevet glasstallerken
 • Rega RB303 tonearm
 • Pris: 5.000 kr,
 • Pris: 6.500 kr med Elys2 MM-pickup
Veil. pris 6500Pr. 28.05.12 Produktside

Salget av platespillere holder stand, i et ellers nedadgående marked. Årsaken er at flere og flere kjøper vinylplater regelmessig, og enkelte foretrekker sågar LP-er foran CD-er. Den samme trenden har Rega registrert i hjemlandet England. Hvor bare produksjonskapasiteten bremser den ellers eventyrlige veksten i antall solgte Rega-spillere. Den velkjente P3 og den enklere RP1 (3.000 kr), selger som de berømte hvetebrødene, tross at de ikke er blant de billigste platespillerne på markedet.

Årsaken, i følge Regas Roy Gandy, er at mange liker kvaliteten og lyden fra Regas platespillere. Ingen overraskelse kanskje, men poenget er at mange nok er villige til å betale for litt bedre kvalitet, i alle ledd. Derfor selger Regas spillere som aldri før. De kunne satt ut produksjonen til Kina, men foretrekker å la være, med fare for at kvaliteten synker.

Alle platespillerne lages nærmest i sin helhet for hånd. Det gjelder også den nye RP3, arvtakeren til P3. Ved første øyekast ser de to spillerne like ut, men alt på RP3 er nytt. Fra innerst til ytterst. Og i god Rega-ånd er det fokuset på lydkvaliteten som er årsaken til forandringene. Ikke kostnader eller kosmetiske hensyn.

Nytt chassis
Platespillere er basert på et lettere, stivere og mer resonansfattig chassis som hviler på fire solide gummiføtter, og er avstivet med braketter på over- og undersiden, som strekker seg fra armbasen til tallerkenlageret. Tallerkenen er forresten i glass, som før, med filtmatte på toppen. En enkel og rimelig måte å få opp massen på tallerkenen, slik at rotasjonene er vibrasjonsfrie og stabile. I tillegg har RP3 fått en ny 24 volts elektromotor, som driver en innertallerken via en gummirem.

Spilleren kan også oppgraderes med Regas TT PSU strømforsyning, som har maksimalt 0,05 prosents hastighetsavvik, og finnes som en oppgradering til RP3. Den koster 2.500 kr. Det følger for øvrig med et støvlokk til platespilleren.

Ny tonearm
Og en ny tonearm. RB303 kalles den. Den kan kjøpes separat for 3.000 kr, skulle man ønske å oppgradere sin gamle platespiller – Rega eller andre  – for å få bedre lyd. RB303 har fått et helstøpt armrør og bedre fordeling av massen i armrøret. Økt stivhet i opphengspunktene, og ekstremt lav friksjon, skal gjøre 303 mer velspillende enn den utgående RB301-armen som stod på forgjengeren P3.

Spilleren kan leveres med Rega Elys2 pickup (MM), ferdig montert mot 1.500 kr i tillegg. Da behøver man bare pakke opp platespilleren, hekte på remmen, legge på tallerkenene og filtmatten, og sette på armvekten etter anvisningen som følger med. Plugg inn strømforsyningen og pakk ut en LP, så er det bare å trekke pusten, og nyte i fulle drag.

Merkbart bedre
Etter bare noen timers spilling, er det temmelig klart at forbedringene er mange, og hørbare. Den utgående P3-spilleren – med samme pickup – er en fabelaktig engasjerende musikkformidler. Med utsøkt klanglig varme, god dynamikk og nær perfekt pitch uansett musikk. Den nye RP3 har alt dette, og enda mer. Det er større dybde i lydbildet, og bedre detaljoppløsning. Og så oppfatter jeg bassen som strammere og dypere. Alt er bedre fokusert, og det er mer markert forskjell mellom dybde- og sideveis plassering av utøvere i lydbildet.

Hver for seg utgjør de ikke de store forbedringene, men summen av alt dette, gjør RP3 til en mer moden musikkavspiller. På en diett med blant andre, Chet Atkins, Peter Green, Keith Jarrett, Radiohead og Rachmaninov (med Arturo Benedetti), ble alt en fest. Spillerens nydelige varme klang og gode oppløsning, skapte en fin nærhet til musikken. Det er fristende å si at den leverer mer musikalsk klang, og mindre hi-fi-lyd. Man sitter ikke og lytter etter feil med RP3, man bare nyter musikk.

Maya Viks album Château Faux-Coupe, fikk en ganske så spretten presentasjon når den snurret på Rega-spilleren. Som vartet opp med potent fysisk bass som jeg kjente godt i mellomgulvet. Hvis jeg skulle ønsket meg noen forbedringer, måtte det være litt bedre oppløsning i diskanten, og enda større kontroll over dypbassen.

Det er to ting som kan avhjelpes med en enda bedre pickup, og gjennomtenkt plassering av spilleren. Med lav masse og gummiføtter, er det ikke så mye som kan absorbere energi eller flytte den vekk fra chassiset. Regas veggbrakett til en tusenlapp, kan være riktig medisin i tilfeller hvor man ikke finner en optimal, resonansfri plassering av spilleren.

Konklusjon
Med den tillitvekkende kvaliteten i alle ledd, sin enkle betjening og gnistrende gode lydkvalitet, er Rega RP3 et opplagt valg i prisklassen. At den kan oppgraderes er heller ingen ulempe, da kan den nemlig lyde enda bedre. Det eneste den mangler er høydejustering av armen. En nødvendighet på mange andre enn Regas egne pickuper. Ellers er det vanskelig å finne noe vesentlig å trekke for. Alle som er på jakt etter en velspillende kvalitetsspiller rundet 5.000 kr, behøver ikke lete lenger. Rega RP3 er svaret på deres bønner.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Følg Lyd & Bilde