Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Rega RP3

Perfeksjonert platespiller

Den legendariske Rega-gram­mofonen, finnes i mange utgaver. Her er utgaven som bekrefter legendestatusen.

Skrevet av / 28.05.12 - 06:33
Rega RP3
Lasse Svendsen

Salget av platespillere holder stand, i et ellers nedadgående marked. Årsaken er at flere og flere kjøper vinylplater regelmessig, og enkelte foretrekker sågar LP-er foran CD-er. Den samme trenden har Rega registrert i hjemlandet England. Hvor bare produksjonskapasiteten bremser den ellers eventyrlige veksten i antall solgte Rega-spillere. Den velkjente P3 og den enklere RP1 (3.000 kr), selger som de berømte hvetebrødene, tross at de ikke er blant de billigste platespillerne på markedet.

Årsaken, i følge Regas Roy Gandy, er at mange liker kvaliteten og lyden fra Regas platespillere. Ingen overraskelse kanskje, men poenget er at mange nok er villige til å betale for litt bedre kvalitet, i alle ledd. Derfor selger Regas spillere som aldri før. De kunne satt ut produksjonen til Kina, men foretrekker å la være, med fare for at kvaliteten synker.

Alle platespillerne lages nærmest i sin helhet for hånd. Det gjelder også den nye RP3, arvtakeren til P3. Ved første øyekast ser de to spillerne like ut, men alt på RP3 er nytt. Fra innerst til ytterst. Og i god Rega-ånd er det fokuset på lydkvaliteten som er årsaken til forandringene. Ikke kostnader eller kosmetiske hensyn.

Nytt chassis
Platespillere er basert på et lettere, stivere og mer resonansfattig chassis som hviler på fire solide gummiføtter, og er avstivet med braketter på over- og undersiden, som strekker seg fra armbasen til tallerkenlageret. Tallerkenen er forresten i glass, som før, med filtmatte på toppen. En enkel og rimelig måte å få opp massen på tallerkenen, slik at rotasjonene er vibrasjonsfrie og stabile. I tillegg har RP3 fått en ny 24 volts elektromotor, som driver en innertallerken via en gummirem.

Spilleren kan også oppgraderes med Regas TT PSU strømforsyning, som har maksimalt 0,05 prosents hastighetsavvik, og finnes som en oppgradering til RP3. Den koster 2.500 kr. Det følger for øvrig med et støvlokk til platespilleren.

Ny tonearm
Og en ny tonearm. RB303 kalles den. Den kan kjøpes separat for 3.000 kr, skulle man ønske å oppgradere sin gamle platespiller – Rega eller andre  – for å få bedre lyd. RB303 har fått et helstøpt armrør og bedre fordeling av massen i armrøret. Økt stivhet i opphengspunktene, og ekstremt lav friksjon, skal gjøre 303 mer velspillende enn den utgående RB301-armen som stod på forgjengeren P3.

Spilleren kan leveres med Rega Elys2 pickup (MM), ferdig montert mot 1.500 kr i tillegg. Da behøver man bare pakke opp platespilleren, hekte på remmen, legge på tallerkenene og filtmatten, og sette på armvekten etter anvisningen som følger med. Plugg inn strømforsyningen og pakk ut en LP, så er det bare å trekke pusten, og nyte i fulle drag.

Merkbart bedre
Etter bare noen timers spilling, er det temmelig klart at forbedringene er mange, og hørbare. Den utgående P3-spilleren – med samme pickup – er en fabelaktig engasjerende musikkformidler. Med utsøkt klanglig varme, god dynamikk og nær perfekt pitch uansett musikk. Den nye RP3 har alt dette, og enda mer. Det er større dybde i lydbildet, og bedre detaljoppløsning. Og så oppfatter jeg bassen som strammere og dypere. Alt er bedre fokusert, og det er mer markert forskjell mellom dybde- og sideveis plassering av utøvere i lydbildet.

Hver for seg utgjør de ikke de store forbedringene, men summen av alt dette, gjør RP3 til en mer moden musikkavspiller. På en diett med blant andre, Chet Atkins, Peter Green, Keith Jarrett, Radiohead og Rachmaninov (med Arturo Benedetti), ble alt en fest. Spillerens nydelige varme klang og gode oppløsning, skapte en fin nærhet til musikken. Det er fristende å si at den leverer mer musikalsk klang, og mindre hi-fi-lyd. Man sitter ikke og lytter etter feil med RP3, man bare nyter musikk.

Maya Viks album Château Faux-Coupe, fikk en ganske så spretten presentasjon når den snurret på Rega-spilleren. Som vartet opp med potent fysisk bass som jeg kjente godt i mellomgulvet. Hvis jeg skulle ønsket meg noen forbedringer, måtte det være litt bedre oppløsning i diskanten, og enda større kontroll over dypbassen.

Det er to ting som kan avhjelpes med en enda bedre pickup, og gjennomtenkt plassering av spilleren. Med lav masse og gummiføtter, er det ikke så mye som kan absorbere energi eller flytte den vekk fra chassiset. Regas veggbrakett til en tusenlapp, kan være riktig medisin i tilfeller hvor man ikke finner en optimal, resonansfri plassering av spilleren.

Konklusjon
Med den tillitvekkende kvaliteten i alle ledd, sin enkle betjening og gnistrende gode lydkvalitet, er Rega RP3 et opplagt valg i prisklassen. At den kan oppgraderes er heller ingen ulempe, da kan den nemlig lyde enda bedre. Det eneste den mangler er høydejustering av armen. En nødvendighet på mange andre enn Regas egne pickuper. Ellers er det vanskelig å finne noe vesentlig å trekke for. Alle som er på jakt etter en velspillende kvalitetsspiller rundet 5.000 kr, behøver ikke lete lenger. Rega RP3 er svaret på deres bønner.

Lyd & Bilde mener

Engasjerende og vital lyd Varm klangkarakter Kontant og presis bass Ingen høydejustering av armen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

Scroll to Top