Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Rega Brio forsterker

Beste forsterker i klassen

Den ser kanskje beskjeden ut, men det er ingenting beskjedent over lyden fra Rega Brio.

Skrevet av / 03.05.17 - 07:50
Rega Brio forsterker
Lasse Svendsen

Hvis det ikke var for at vi har gode erfaringer med Rega, hadde denne forsterkeren aldri havnet på testbenken. For hvem er vel interessert i en analog forsterker, blottet for trådløs strømming og digitale innganger? For eksempel USB.

Paradokset er at denne enkle, kompakte, og nesten unnselige boksen, er helt ny. Den er ikke laget på 90-tallet, men mangler likevel mye av det mange forbinder med moderne forsterkere.

Rega Brio er likevel en interessant integrert forsterker. Hvert fall for de som ikke trenger strømming eller digitale innganger. De finnes. Trenger man strømming, kan man alltids plugge en Chromecast Audio til den lille forsterkeren.

Forsterkeren passer fint for de som ønsker en oppgradering av anlegget, og ikke vil bruke penger på noe stort, dyrt og komplisert. Legg til et par KEF LS50 eller noe tilsvarende, plugg inn platespilleren eller andre lydkilder, og så har man et kompakt anlegg som varer i mange år.

Et vellydende også, må jeg medgi. Forsterkeren erstatter Brio-R som vi testet for lenge siden, og er en betydelig oppgradert utgave av den.

Kabinettet ser langt mer moderne ut. Fotavtrykket er beskjedent, men forsterkeren leverer tross det 50 effekt i hver kanal. Innvendig er kretsløp, strømforsyning og komponenter forbedret, og kjølingen er mer effektiv. Slik kan man hente ut mer toppeffekt fra transistorene.

Strømforsyningen har fått større kraftreserver, og er kvikkere til å levere strøm når det kreves. Mer av det også. Bedre komponenter har dempet forvrengningen og redusert støyen, og Rega mener at den vil oppleves som mer potent og kraftigere enn forgjengeren.

Det gjør den i stand til å drive et større utvalg høyttalere. De relativt tungdrevne Piega Premium 1.2, var for eksempel ikke noe problem for Brio-forsterkeren.

I denne klassen finnes det konkurrenter. Cambridge CXA60 for eksempel, men min erfaring er at tilsvarende kvalitet fra for eksempel Rotel, Hegel eller Marantz, koster mer.

Beskjedent utstyrt

Hegel H80 er vår referanse i prisklassen under 10.000 kr, og den har digitale innganger inkluder en USB-inngang. I tillegg til analoge innganger.

Her frå man fire linjeinnganger for analoge lydkilder. En av dem kan brukes til nevnte Chromecast Audio, hvis man ønsker strømming. Eller en separat digitalomvandler (DAC), som Regas egen, eller en Auralic Aries Mini, for de som vil kombinere USB-DAC med strømming.

En knapp for kildevalg, strømbryter, en blank ring for volumjustering og hodetelefonutgang, er det eneste som finnes på fronten. Foruten en tallrekke hvor et rødt lys markerer valgt inngang. En relativt kjip fjernkontroll følger med i esken, og den kan også styre en Rega CD-spiller og DAC.

Platespillerinngang

Men Brio-forsterkeren har inngang for platespiller. Selvsagt. Rega er tross alt best kjent for sine platespillere, og en Rega Planar 1 eller 2, vil passe fint sammen med den kompakte forsterkeren. Platespillerinngangen er tilpasset MM-pickuper, som er det vanligste på platespillere i denne prisklassen. MM-inngangen er skjermet for å holde interferens ute, og den støyer da heller ikke når man velger inngang 1 (for Phono) på forsterkeren.

Bare husk å feste jordingen fra platespilleren til kontakten på undersiden av forsterkeren.

Levende og engasjerende

Fire takter ut i Keith Jarrets Køln-konsert, tok det før jeg skjønte at dette var en markant forbedring fra forgjengeren. Den nye forsterkeren lyder friskere og bedre fokusert. Lydbildet er ryddigere, og den har bedre dynamisk kontrast. Samtidig er den ikke ullen eller dempet, for klarheten og dybden i lydbildet skaper en veldig fremoverlent og sprudlende presentasjon av musikken.

Den skuffer ut rikelig med dypbass, og kontrollen i bassen glipper bare når man drar på skikkelig. Sammenlignet med Hegel H80 er ikke forskjellen stor, det er for eksempel umulig å høre hvilken av de to som er kraftigst.

The Weeknd og Daft Punks I Feel It Coming, ruller ut av høyttalerne og lyder så levende at man sitter som en idiot og vugger i takt med musikken. Også midt på dagen da gitt. Sagt på en annen måte, musikken lever og lyder engasjerende som fy, også fra platespillerinngangen. Som ikke pleier å være noe Rega bare slenger inn i forsterkerne sine.

Instrumenter er ikke fullt så skarpt gjengitt som fra Hegel H80, men klangen i Rega-forsterkeren er litt varmere. Eller tilgivende om man vil. Det gjør den lett å like, selv når innspillingskvaliteten ikke er all verden. For eksempel når man bruker Spotify eller musikkbiblioteket med MP3-filer, som lydkilde.

Den like kompakte NAD – og rimeligere – D3020 lyder gråere og langt fra like potent. Den mangler fullstendig klangfargene og lekenheten til Brio-forsterkeren, og er et eksempel på hvorfor det kan lønne seg å betale mer.

Hodetelefonutgangen skal vi ikke glemme. Den er tilpasset et bredt utvalg hodetelefoner, og egner seg godt til entusiaster som lytter så mye med hodetelefoner, at de har kostet på seg en ekstra god en.

Best i klassen

Ok, den har verken strømming eller DAC, men bortsett fra det er Rega Brio den beste og mest vellydende forsterkeren hittil under 10.000 kr. Den er perfekt i miljøer der man ikke ønsker å bruke mye plass på anlegget, men ikke vil kompromisse med lydkvaliteten. For de som ikke trenger strømming, bør Brio være et opplagt valg, og de som trenger det kan alltids plugge inn en strømmemottaker.

picture1 picture2 picture3
<
>
Fem lydinnganger, en av dem for platespiller.

Lyd & Bilde mener

Svært engasjerende lyd og krefter i massevis for en så liten forsterker. Diskret fremtoning, men aldri kjedelig å lytte til. Mangler digitale innganger, og har ikke strømming. Kjip fjernkontroll.

2 hendelser på “Rega Brio forsterker”

  1. Anders Holm

    Hei. Takk for en fin artikkel. Har dere anbefalinger til en DAC til denne? Schiit Modi 3 ser ut som en mulighet. Ønsker å koble til PC-en i all hovedsak.

    1. Hei. Jeg bruker Audiolab Mdac+ og er veldig godt fornøyd med den. Dacen ligger i samme priskategori som Brio, og med denne får du en rekke funksjoner og digitale innganger, bl.a. usb. Hvis du primært skal brke pc-en og ønsker et rimeligere alternativ, kan jeg anbefale Henry audio sin MK3. Ellers er jo rega sin egen dac et godt alternativ.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Scroll to Top