Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Pro-Ject Essential III platespiller

Musikalsk vinylpakke

Pro-Jects budsjettspiller er blitt enda bedre, og er et av de beste kjøpene i prisklassen.

Skrevet av / 03.04.17 - 10:15
Pro-Ject Essential III platespiller
Lasse Svendsen

Med en stadig økende etterspørsel etter platespillere, er det ikke rart det dukker opp nye modeller hele tiden. Blant annet fra Pro-Ject, som har et av de største utvalgene i markedet. De er kanskje best kjent for sine vellydende budsjettspillere, men de har platespillere til et par månedslønner også.

De mest ettertraktede er kanskje de enkle spillerne i Essential-serien. De har stadig vekk vunnet tester, blant annet hos oss, og er kjent for å gi mye for pengene.

For de som trenger best mulig lyd for pengene, og ikke trenger automatikk eller fancy finish, er de som regel et godt valg. Men konkurransen fra andre produsenter som Thorens eller Rega, er tøff. Derfor har Pro-Ject valgt å oppdatere bestselgeren sin.

Dette er den tredje generasjonen Essential. En helmanuell spiller som er enkel å bruke, med merkbare oppgraderinger. Den mest synlig er en ny pikcup. Ortofon OM10 er en vellydende budsjettpickup, som passer fint i den relativt korte aluminiumsarmen.

Her er det også en ny MDF-tallerken, et mer presis lager og en stivere plint. Slike ting som holder resonanser på et minimum. En ny motorstyring skal gi bedre rotasjonstabilitet, og gummiremmen er akslet rundt en pullert i aluminium.

Filtmatten er ikke blitt tykkere, men ligger bedre på tallerkenene og spilleren som leveres med støvlokk – et pluss – har fått enda bedre kabler på baksiden.

Enkel å bruke

Så den er oppgradert på alle viktige områder egentlig, uten at prisen har gjort et hopp.

Det er ikke så dumt å være klar over at denne utgaven – Essential III – ikke har innebygget pickupforsterker (RIAA-trinn). Den må plugges i en forsterker som har RIAA-trinn innebygget. Alternativt trenger man et separat RIAA-trinn. De finnes blant annet fra Pro-Ject, og koster fra noen hundrelapper.

Utpakking og oppsett er enkelt og tar ikke lang tid. Bare følg de godt illustrerte instruksjonene, så tar det ikke mange minuttene før den første vinylplaten pent kan legges ned på filtmatten.

Det kan være lurt å tenke litt på hvor man setter spilleren. De fleste lettvektspillerne som ikke er plassert på en egen hylle, har en tendens til å plukke opp resonanser som du hører som rumling i høyttalerne. Ikke hele tiden, men hvis man for eksempel går over parketten, smeller med skapdører eller finner på å danse til musikken.

En tykk plate i massivt treverk, som en slakteblokk, ekstra gummiføtter under spilleren eller en vegghylle, kan løse problemet. Men man kommer langt med å plassere spilleren på et stødig underlag.

En støvbørste til hundrelappen og litt platerens, er blant nødvendig tilbehør i ethvert hjem med vinylplater, men ellers er det en relativt rimelig og ikke minst givende hobby å samle på vinyl.

Stor lyd

Det fine med platespillere som denne, er at man ikke trenger å bytte ut spilleren hvis man ønsker bedre lyd. Det holder å bytte ut pickupen. Eller som her, stiften. For med en Ortofon OM10, kan man oppgradere lyden ved å bytte til en Stylus 20 eller Stylus 30 stift. Da betaler man litt ekstra for bedre lyd, og slipper å montere ny pickup og justere den på ny. Det holder å bytte stiften.

Men med OM10 er lyden mer en god nok for de fleste som er i målgruppen. Først og fremst i bassen, som får god vekt bak trommeslagene og vekker rockefoten temmelig kjapt.

Rytme og dynamikk er egentlig spillerens største styrke. Den rocker mye mer enn musikk strømmet fra Spotify, fordi lyden er varmere med mer klang. Sleng på en klassisk Dire Straits LP, og gjør deg klar for en nostalgitripp med varm gitarklang og sjenerøs bassdynamikk.

Eller legg på en enda mer klassisk fremføring av Mozart på norske 2L med Trondeheimsolistene, og la den bløte strykerklangen legge seg som et varmt omslag over ørene. Det er vakkert, og minst like vakkert er Stephane Grapellis Limehouse Blues, hvor fiolinklangen har en sjeldent godt gjengitt klangbunn.

Det betyr ikke at alt er perfekt. Jeg savner mer luft og åpenhet i lyden. Raffinement er ikke spillerens sterkeste side, og klangen i diskanten dør fort ut. Det er til å leve med, og slikt man forventer mer av i høyere prisklasse. Eller med en bedre stift eller pickup.

En Rega Planar 3 vil gi deg mer av alt, men den er over dobbelt så dyr. Planar 2 er rimeligere, men også dyrere, og har et strammere lydbilde med bedre fokus. I denne prisklassen er det ingen konkurrenter vi har testet hittil, som gir deg bedre lyd for pengene enn Essential III.

Meget godt kjøp

Vår mening er at bedre lyd enn dette kommer til å koste. I overkant av 5.000 kr, dersom lyden skal få en betydelig oppgradering. Det gjør Pro-Ject Essential III til vårt foretrukne valg i denne prisklassen. En meget vellydende spiller med potensiale, som man kan ha mye moro med i mange år.

En meget vellydende spiller med potensiale, som man kan ha mye moro med i mange år.

quote

Lyd & Bilde mener

Prisgunstig platespiller med stort lydbilde og engasjerende bass. Enkel å bruke og enkel å oppgradere. Litt fargeløs diskant og manglende raffinement trekker ned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top