TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Pioneer PLX-1000

Hi-Fi-lyd for DJ-frelste

Utseendet til tross, Pioneers DJ-spiller er et utmerket valg som hjemmespiller.

Skrevet av / 20.09.18 - 11:09
Pioneer PLX-1000
Lasse Svendsen

Den kanskje mest kjente platespilleren av dem alle, Technics SL-1210, er for lengst i historie. Men det produseres en rekke etterligninger. For DJ-markedet er ikke utelukkende DJ-apper på en iPad, eller digitale DJ-konsoller.

Det er fremdeles et marked for tolvtommere der ute, og det krever en platespiller som er egnet. Lang holdbarhet, muligheten for å scratche, pitch-kontroll og hurtig bytte av pickup, er viktigere enn lydkvalitet.

Derfor setter man ikke på en dyr MC-pickup på en spiller som det skal scratches med.

Annonse

Det får holde med en Ortofon Concorde med en billig stift.

Det holder selvsagt ikke for entusiastene med en voksende platesamling.

De smiler overbærende over DJ-spillerne, og vet godt at en smal slipning, remdrift, et knivskarpt armoppheng og vitenskapelig demping, ikke er forenlig med en DJ-spiller.

Men Reloop og Audio-Technica har vist at det faktisk går an å lage direktedrevne spillere à la Technics SL-1210, og samtidig lykkes med god lyd.

Pioneer PLX-1000 er en direktedrevet platespiller laget av Pioneers DJ-avdeling. Derfor er den til forveksling lik SL-1210 – og som den, omfavnet av DJ-er med kofferter fulle av tolvtommere.

Spilleren er ikke ment for hjemmemarkedet, men den inneholder såpass mange forbedringer sammenlignet med Technics-spilleren, at den har potensial for bedre lyd.

Pioneer PLX-1000 er en DJ-spiller, bare mer vellydende enn antatt. Foto: Pioneer

Bedre demping

For eksempel er den den s-formede armen med avtakbart pickuphus (headshell), dempet med gummi på innsiden. Armen har lett tilgjengelig høydejustering, antiskating og motvekt, slik at bytte av pickup aldri er et problem.

Den 33 cm store aluminiumstallerkenen er bedre dempet, det samme er chassiset (8 mm innerchassis i sink, 9 mm dempemateriale og fjæroppheng med gummidemping), og den trefasede motoren har dobbelt så kraftig dreiemoment (4,5kg/cm), og under halvparten så lang oppstart. 0,3 vs. 0,7 sekunder.

Spilleren har også avtakbare kabler, som gjør det nemmere å koble fra og pakke ned. Det følger med en gummimatte, men også en scratche-matte (slip mat), og støvlokk med solide hengsler.

Observante lesere vil legge merke til hullet bak, mellom tallerkenen og armbasen. Det er en holder til et ekstra pickuphus, slik at det skal være kjapt og enkelt å bytte pickup.

Pitch-hastigheten kan endres i tre nivåer, ± 8, ± 16 og ± 50 prosent med pitch-kontrollen, og nullstilles med en knapp.

Så langt høres det ut som en rendyrket DJ-spiller.

Den typiske DJ-riggen, med to DJ-spillere og et miksebord. Foto: Pioneer

Bass med autoritet

Derfor er det lett å skjønne hvis noen er skeptiske til Pioneer-spilleren. Den stiller til start sammen med sterke konkurrenter som Rega Planar 3, Reloop Hi-Fi Turn5 og Pro-Ject 1Xpression Carbon Classic.

Et felt hvor en DJ-pickup vil slite med å hevde seg. Så jeg valgte ut andre pickuper. Den budsjettvennlige Ortofon 2M Blue, og Audio-Technica AT-ART9, en fremragende MC-pickup i høyere prisklasse.

På Radka Toneffs legendariske Fairytales, var lyden varm og fyldig med Ortofon-pickupen, og minnet mye om klangen fra Pro-Ject-spilleren. Bare med mer markert bass, som ga klaveret mer dybde. Med ART9 åpnet lydbildet seg mer opp, og langt flere detaljer åpenbarte seg. Musikken lød rett og slett luftigere og bedre fokusert.

En Planar 3 med Elys2 er litt bedre balansert, og har bedre dynamisk kontrast i bassen. Kanskje skyldes det at Rega-spilleren har klassens beste tonearm. Den er i hvert fall ikke like slarkete som på Pioneer-spilleren.

Hvilket kan være grunnen til at Mozarts Requiem ikke lød like fokusert og presist, selv med ART9.

Det er mulig å stramme opphenget på Pioneer-armen, noe jeg absolutt anbefaler at man får gjort. Det vil nemlig hente ut flere detaljer, og gi bedre fokus. Men det underslår ikke det faktum, at spilleren lyder dynamisk og engasjerende.

Dire Straits Love Over Gold for eksempel, gjengis med autoritet og en fenomenal bassgjengivelse som bare Reloop-spilleren er i nærheten av. Ikke verst for en DJ-spiller, kanskje, men akkurat bass bør være styrken til spillere som denne.

Konklusjon

Man forventer ikke at en DJ-spiller skal spille musikk med samme oppløsning, fokus og balanse, som en hi-fi-spiller. Pioneer PLX-1000 klarer det med bravur. Den er i stand til å konkurrere med etablerte spillere i samme prisklasse, og med litt strammere toleranser i armopphenget, er potensialet stort for virkelig drømmelyd her. Pioneer-spilleren er en fremragende platespiller for de som ønsker seg i pose og sekk.

Karakter
Pioneer PLX-1000

Lyd & Bilde mener

Solid bassdynamikk, varm og fyldig klang, og byggekvalitet i en klasse for seg. Men, et slarkete armoppheng trekker ned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset

Små bokser med stor lyd

Du verden, for en forsterker!

En helt annerledes opplevelse

Sonos-killeren

Trådløs kraftpakke

Har aldri vært bedre

Scroll to Top