Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

NuPrime IDA-8

Størrelsen teller … ikke

NuPrimes ultrakompakte integrerte ligner umiddelbart et skrivebordsleketøy, men det gjemmer seg en fullvoksen forsterker bak det beskjedne ytret.
Lyd & Bilde mener
Den gjentar mange av de gode egenskapene fra toppmodellen, i form av høy opplysning og åpenhet, men til halve prisen.
Lydbildet tipper mot det lyse, og det er ikke den samme nådeløse makt over bunnen, som imponerte på IDA-16.
Spesifikasjoner
  • Utgangseffekt: 2 x 100 W (8 ohm)
  • Innganger: Analog stereo RCA, optisk (digital, koaksial, USB A, USB B).
  • Utganger: 1 sett høyttalere (banan/skruterminaler), line out (stereo RCA), subwoofer (stereo RCA).
  • Oppløsning, koaksial: Opp til 24-bit/384 kHz
  • Oppløsning, USB: Opp til 24-bit/384 kHz, samt DSD 2,8 MHz, 5.6MHz og 11,2 MHz
  • Dimensjoner: 23,5 x 5,5 x 28,1 cm (BxHxD), 4,3 kg

For akkurat et år siden testet vi den integrerte forsterkeren NuPrime IDA-16, som var det første produktet under navnet NuPrime. Vi var den gang ganske imponerte over dens kjølige, nøytrale spillestil og kraftfulle dypbass. Nå har IDA-16 fått en lillesøster, som bare heter IDA, men har nummeret 8.

IDA-8 er på papiret halvparten så kraftig som IDA-16 (100 W per kanal i 8 ohm, i stedet for 200 W). Prisen er også halvert – og det samme er målene. På bildet ligner den en stor forsterker, men det er kun inntil man oppdager at bildet er i naturlig størrelse. Forsterkeren er i virkeligheten kun 23,5 cm bred og 5,5 cm høy.

Kabinettet er helsort (det finnes også en sølvfarget utgave), med to skruknapper for henholdsvis inngangsvalg og volum samt et stort blått LED punktdisplay. Antall fysiske innganger er skåret ned til fire, som er alt det er plass til på den smale bakplaten. Tre digitalinnganger, optisk, koaksial RCA og USB samt en enkelt analoginngang (stereo RCA). På utgangssiden er det et enkelt par høyttalerterminaler, men hele to subwoofer-utganger (venstre og høyre). Og til slutt en USB-A-port til trådløse dongler. Den kommer vi tilbake til.

 

Hybrid mellom klasse A og D

Akkurat som toppmodellen er IDA-8 konstruert med så kort signalvei som mulig. Fra den innebygde DAC eller fra analoginngangen går signalet gjennom volumkontrollen, som skifter i 99 trinn på 0,5 dB. Uansett innstilling er det kun en enkelt motstand i signalveien. IDA-8 har som nevnt en enkelt analoginngang, men er tydeligvis skapt med digitale signaler for øye. USB-inngangen klarer samplefrekvenser opp til 384 kHz, og avkoder DSD opp til 11.2 MHz.

Annonse
(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Utgangstrinnet er ifølge NuPrime en hybridkonstruksjon, som består av en kraftig klasse D-forsterker sammen med et mindre klasse A-utgangstrinn, som angivelig skulle gi klasse A-forsterkerens renhet og effektiviteten fra klasse D. Utgangsforsterkeren er også ekstra høyoppløst, og arbeider med en modulasjonsfrekvens på 600 kHz, i stedet for de 300 kHz mange andre klasse D-forsterkere jobber ved.

Annonse

 

Trådløs utvidelse

Korte signalveier, eksotiske driftsprinsipper og høye samplefrekvenser til tross, slipper man ikke godt fra å bygge en hi-fi-komponent i dag, uten å tenke trådløs lyd. Det vet også NuPrime, som derfor leverer med en Bluetooth-dongle som settes i USB-A-porten på baksiden, og gjør det mulig å strømme trådløs fra mobil eller nettbrett. Bluetooth er definitivt ikke den direkte veien til high-end-nirvana. Men med hi-fi-strømming fra Tidal, og takket være aptX-protokollen, går det faktisk utmerket. Og nettopp den trådløse inngangen vil sannsynligvis ende med å bli den mest benyttede.

 

Lyden

IDA-8 skal spilles inn før man setter seg til å lytte seriøst. Etter noen dagers innspilling har man en forsterker som gleder, med et åpent og rolig lydbilde, hvor det er god plass mellom instrumentene, og alle detaljer meisles ut.

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Selv om vi ikke er i tungvektsklassen, mangler IDA-8 ikke krefter, og den driver gladelig høyttalere med en noenlunde normal akseptabel følsomhet (omkring 88 dB) opp til øredøvende nivåer. Og selv om man spiller høyt, går det ikke ut over kontrollen og oppløsningen i lydbildet. Forsterkeren har imidlertid ikke den samme autoritet som storesøster IDA-16, når det gjelder å sparke liv i bunnen av tyngre høyttalere. «The Rythm of the Heat» fra Peter Gabriels «Live Blood» album var en imponerende akustisk opplevelse, hvor de mange trommeslagerne fylte hele bakveggen bak høyttalerne. Men det var lett nok å motstå fristelsen til å danse med.

Samlet sett er spillestilen analytisk. Lydbildet er stort og perspektivet bredt, men den tonale balansen heller til den lyse siden. IDA-8 avslører ærlig hva som er forskjellen på et perfekt og et bare mellomgodt opptak. Det kan nesten bli kritisk. Har du et par litt for vennlige høyttalere, kan resultatet til gjengjeld bli perfekt.

IDA-8 befinner seg imidlertid i en klasse hvor det er mange konkurrenter. Heller du til rock’n roll, kan du få sparket liv i festen med NAD C356BEE, og for et mindre ekstrabeløp lokker den spesielt forførende Hegel H80.

Annonse
(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

 

Konklusjon

NuPrime IDA-8 er så liten, at den minner om et leketøy. Men den må definitivt tas alvorlig. Når det først blir lukket opp, imponerer den lille karen med en veloppløst gjengivelse som gir fysisk større forsterke noe å leve opp til. At du får en glimrende og moderne DAC og Bluetooth-mottaker med på kjøpet, gjør ikke saken dårligere. Om valget faller nettopp på denne forsterkeren, er et spørsmål om musikksmak – og til en viss grad også om stil. Hvis du mener at en forsterker til omkring seks tusen gjerne må gjøre litt mer ut av seg, må du nok lete et annet sted. Synes du derimot at hi-fi først og fremst skal høres, men ikke ses, da er IDA-8 verd å ta med.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.