: NuPrime IDA-8

Størrelsen teller … ikke

NuPrimes ultrakompakte integrerte ligner umiddelbart et skrivebordsleketøy, men det gjemmer seg en fullvoksen forsterker bak det beskjedne ytret.
Lyd & Bilde mener
Den gjentar mange av de gode egenskapene fra toppmodellen, i form av høy opplysning og åpenhet, men til halve prisen.
Lydbildet tipper mot det lyse, og det er ikke den samme nådeløse makt over bunnen, som imponerte på IDA-16.
Spesifikasjoner
  • Utgangseffekt: 2 x 100 W (8 ohm)
  • Innganger: Analog stereo RCA, optisk (digital, koaksial, USB A, USB B).
  • Utganger: 1 sett høyttalere (banan/skruterminaler), line out (stereo RCA), subwoofer (stereo RCA).
  • Oppløsning, koaksial: Opp til 24-bit/384 kHz
  • Oppløsning, USB: Opp til 24-bit/384 kHz, samt DSD 2,8 MHz, 5.6MHz og 11,2 MHz
  • Dimensjoner: 23,5 x 5,5 x 28,1 cm (BxHxD), 4,3 kg
Annonse
Annonse
forfatter

For akkurat et år siden testet vi den integrerte forsterkeren NuPrime IDA-16, som var det første produktet under navnet NuPrime. Vi var den gang ganske imponerte over dens kjølige, nøytrale spillestil og kraftfulle dypbass. Nå har IDA-16 fått en lillesøster, som bare heter IDA, men har nummeret 8.

IDA-8 er på papiret halvparten så kraftig som IDA-16 (100 W per kanal i 8 ohm, i stedet for 200 W). Prisen er også halvert – og det samme er målene. På bildet ligner den en stor forsterker, men det er kun inntil man oppdager at bildet er i naturlig størrelse. Forsterkeren er i virkeligheten kun 23,5 cm bred og 5,5 cm høy.

Kabinettet er helsort (det finnes også en sølvfarget utgave), med to skruknapper for henholdsvis inngangsvalg og volum samt et stort blått LED punktdisplay. Antall fysiske innganger er skåret ned til fire, som er alt det er plass til på den smale bakplaten. Tre digitalinnganger, optisk, koaksial RCA og USB samt en enkelt analoginngang (stereo RCA). På utgangssiden er det et enkelt par høyttalerterminaler, men hele to subwoofer-utganger (venstre og høyre). Og til slutt en USB-A-port til trådløse dongler. Den kommer vi tilbake til.

 

Hybrid mellom klasse A og D

Akkurat som toppmodellen er IDA-8 konstruert med så kort signalvei som mulig. Fra den innebygde DAC eller fra analoginngangen går signalet gjennom volumkontrollen, som skifter i 99 trinn på 0,5 dB. Uansett innstilling er det kun en enkelt motstand i signalveien. IDA-8 har som nevnt en enkelt analoginngang, men er tydeligvis skapt med digitale signaler for øye. USB-inngangen klarer samplefrekvenser opp til 384 kHz, og avkoder DSD opp til 11.2 MHz.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Utgangstrinnet er ifølge NuPrime en hybridkonstruksjon, som består av en kraftig klasse D-forsterker sammen med et mindre klasse A-utgangstrinn, som angivelig skulle gi klasse A-forsterkerens renhet og effektiviteten fra klasse D. Utgangsforsterkeren er også ekstra høyoppløst, og arbeider med en modulasjonsfrekvens på 600 kHz, i stedet for de 300 kHz mange andre klasse D-forsterkere jobber ved.

 

Trådløs utvidelse

Korte signalveier, eksotiske driftsprinsipper og høye samplefrekvenser til tross, slipper man ikke godt fra å bygge en hi-fi-komponent i dag, uten å tenke trådløs lyd. Det vet også NuPrime, som derfor leverer med en Bluetooth-dongle som settes i USB-A-porten på baksiden, og gjør det mulig å strømme trådløs fra mobil eller nettbrett. Bluetooth er definitivt ikke den direkte veien til high-end-nirvana. Men med hi-fi-strømming fra Tidal, og takket være aptX-protokollen, går det faktisk utmerket. Og nettopp den trådløse inngangen vil sannsynligvis ende med å bli den mest benyttede.

 

Lyden

IDA-8 skal spilles inn før man setter seg til å lytte seriøst. Etter noen dagers innspilling har man en forsterker som gleder, med et åpent og rolig lydbilde, hvor det er god plass mellom instrumentene, og alle detaljer meisles ut.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Selv om vi ikke er i tungvektsklassen, mangler IDA-8 ikke krefter, og den driver gladelig høyttalere med en noenlunde normal akseptabel følsomhet (omkring 88 dB) opp til øredøvende nivåer. Og selv om man spiller høyt, går det ikke ut over kontrollen og oppløsningen i lydbildet. Forsterkeren har imidlertid ikke den samme autoritet som storesøster IDA-16, når det gjelder å sparke liv i bunnen av tyngre høyttalere. «The Rythm of the Heat» fra Peter Gabriels «Live Blood» album var en imponerende akustisk opplevelse, hvor de mange trommeslagerne fylte hele bakveggen bak høyttalerne. Men det var lett nok å motstå fristelsen til å danse med.

Samlet sett er spillestilen analytisk. Lydbildet er stort og perspektivet bredt, men den tonale balansen heller til den lyse siden. IDA-8 avslører ærlig hva som er forskjellen på et perfekt og et bare mellomgodt opptak. Det kan nesten bli kritisk. Har du et par litt for vennlige høyttalere, kan resultatet til gjengjeld bli perfekt.

IDA-8 befinner seg imidlertid i en klasse hvor det er mange konkurrenter. Heller du til rock’n roll, kan du få sparket liv i festen med NAD C356BEE, og for et mindre ekstrabeløp lokker den spesielt forførende Hegel H80.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Konklusjon

NuPrime IDA-8 er så liten, at den minner om et leketøy. Men den må definitivt tas alvorlig. Når det først blir lukket opp, imponerer den lille karen med en veloppløst gjengivelse som gir fysisk større forsterke noe å leve opp til. At du får en glimrende og moderne DAC og Bluetooth-mottaker med på kjøpet, gjør ikke saken dårligere. Om valget faller nettopp på denne forsterkeren, er et spørsmål om musikksmak – og til en viss grad også om stil. Hvis du mener at en forsterker til omkring seks tusen gjerne må gjøre litt mer ut av seg, må du nok lete et annet sted. Synes du derimot at hi-fi først og fremst skal høres, men ikke ses, da er IDA-8 verd å ta med.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.