Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: NuPrime DAC-9 forforsterker/DAC

Denne DAC-en har alt

Digitalkonverter med innebygget forforsterker. Eller forforsterker med innebygget DAC. Velg selv.

Skrevet av / 28.09.16 - 14:55
NuPrime DAC-9 forforsterker/DAC
John Hvidlykke

NuPrime, som er et spin-off fra NuForce, har i løpet av de siste par årene lansert flere interessante produkter i den bedre, men ikke ubetalelige enden av hi-fi-markedet. Første utspill var den integrerte forsterkeren IDA-16, som høstet ros for sin nøkterne, men kraftfulle spillestil.

 

Siden den gang har NuPrime for alvor utvidet repertoaret, blant annet med et forsterkersett DAC-9/STA-9, som vi tester her.

 

DAC-9 kan betegnes som en DAC eller en forforsterker med digitale innganger. Navnet antyder at NuPrime ser på den som en DAC som kan drive en effektforsterker direkte.

 

Av ytre ligner DAC-9 til forveksling IDA-8, som vi testet i desember 2015, men uten innebygget effektforsterker. To hjul til henholdsvis valg av inngang og lydstyrke. Det er alt. Ingen tonekontroller eller annet tull. Et LED-display viser hvilken inngang som er valg. Det er en enkelt analog inngang samt fire digitale innganger (USB, optisk, koaksial og balansert).

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er både balansert og ubalansert utgang til effektforsterker på DAC-9. Som i NuPrimes andre forsterkere er volumkontrollen oppbygd som et nettverk av tynn film motstand i sprang på 0,5 dB, hvor man aldri har mer enn en motstand i signalveien.

 

Kabinettet er det samme som på IDA-8, det vil si et kompakt og smalt kabinett i omtrent halv bredde av «fullvoksne» hi-fi-apparater.

 

På innsiden er DAC-9 bygget over en 32-bit AK4490 EQ DAC-chip, som støtter opp til 384 kHz på PM-signaler, samt DSD-filer opp til DSD256. Samme DAC-chip bruker for øvrig i den langt dyrere Hegel HD30.

 

Ved siden av valget av digitalkonverter har NuPrime samme analoge elektronikk som sin dobbelt så dyre bror, DAC-10, som vi tester i et senere nummer.

 

Lyden

NuPrime beskriver selv lyden til DAC-9 som røraktig og varm. Selv om dens hjerte er digitalt, og det ikke er en skygge av et radiorør i den, er det en kjerne av sannhet i påstanden.

 

Lydbildet heller mot det varme og nære. Det er adjektiver som ofte heftes på klassiske rørforsterkere.

 

Det er også en viss næreffekt i lyden, hvor instrumenter og stemmer kommer frem i lydbildet, og hvor romgjengivelsen er litt mindre uttalt. DAC-9 vil billedlig talt heller flytte orkesteret hjem i stuen enn man flytter stuen til konsertsalen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Impulsvilligheten er fin. Det er trøkk når det skal være det. Ginger Baker og Joans Hellborgs Time Be Time svinger fremover på en måte som man bare møter på et album som er produsert av en trommeslager og en bassist i fellesskap. De fine detaljene på cymbaler og hi-hats kommer også godt gjennom.

 

Også rock for full musikk går fint. Pestilence og Plague låter både bredt og tungt, men fortsatt vennlig, og på ingen måte anmassende. Kanskje til og med litt for vennlig. Her ville en bit mer villskap være på sin plass.

 

Det finnes mengder av DAC-er og digitale forforsterkere, men de fleste er noe dyrere. En konkurrent i denne prisklassen kunne være Marantz HD_DAC1, som i tillegg også har hodetelefonutgang.

 

Konklusjon

NuPrime DAC-9 er en digital forforsterker til en forholdsvis overkommelig pris. Den gir et lydbilde som er behagelig og lett å lytte til, og med detaljer nok. Man kan godt finne mer analyserende DAC-er til dette budsjettet (den lille og billige HiFime, som vi også har testet i dette nummer, sprenger prisrammen totalt), men når vi samtidig får en komplett og utmerket forforsterker med en glimrende analogdel med på kjøpet, virker prisen særdeles rimelig.

 

Lyd & Bilde mener

Varm og nær lyd. Håndterer alle aktuelle HD-lydformater og -samplefrekvenser. Samme analogdel som den dyrere storebror. Romfornemmelsen er hørt bedre – men den slags koster. Ingen RIAA (platespillerinngang) eller hodetelefonutgang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

En helt spesiell opplevelse

Lyd & Bilde
Scroll to Top