NuPrime DAC-9 forforsterker/DAC

Denne DAC-en har alt

Digitalkonverter med innebygget forforsterker. Eller forforsterker med innebygget DAC. Velg selv.
Lyd & Bilde mener
Varm og nær lyd. Håndterer alle aktuelle HD-lydformater og -samplefrekvenser. Samme analogdel som den dyrere storebror.
Romfornemmelsen er hørt bedre – men den slags koster. Ingen RIAA (platespillerinngang) eller hodetelefonutgang.
Spesifikasjoner

NuPrime DAC-9 forforsterker/DAC

  • Innganger: Analog stereo RCA, Digital optisk, koaksial, AES/EBU, USB
  • Utganger: Stereo RCA, stereo balansert XLR, optisk digital
  • Mål: 23,5 x 5,5 x 28,1 cm (BxHxD)
  • Vekt: 2,3 kg
  • Oppløsning: USB: PCM opp til 24-bit/384 kHz, DSD opp til DSD256, Optisk/koaksial: PCM opp til 24-bit/192 kHz, DSD opp til DSD64
  • Fås i sort og sølvanodisert aluminiumfinish
forfatter

NuPrime, som er et spin-off fra NuForce, har i løpet av de siste par årene lansert flere interessante produkter i den bedre, men ikke ubetalelige enden av hi-fi-markedet. Første utspill var den integrerte forsterkeren IDA-16, som høstet ros for sin nøkterne, men kraftfulle spillestil.

 

Siden den gang har NuPrime for alvor utvidet repertoaret, blant annet med et forsterkersett DAC-9/STA-9, som vi tester her.

 

DAC-9 kan betegnes som en DAC eller en forforsterker med digitale innganger. Navnet antyder at NuPrime ser på den som en DAC som kan drive en effektforsterker direkte.

 

Av ytre ligner DAC-9 til forveksling IDA-8, som vi testet i desember 2015, men uten innebygget effektforsterker. To hjul til henholdsvis valg av inngang og lydstyrke. Det er alt. Ingen tonekontroller eller annet tull. Et LED-display viser hvilken inngang som er valg. Det er en enkelt analog inngang samt fire digitale innganger (USB, optisk, koaksial og balansert).

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er både balansert og ubalansert utgang til effektforsterker på DAC-9. Som i NuPrimes andre forsterkere er volumkontrollen oppbygd som et nettverk av tynn film motstand i sprang på 0,5 dB, hvor man aldri har mer enn en motstand i signalveien.

 

Kabinettet er det samme som på IDA-8, det vil si et kompakt og smalt kabinett i omtrent halv bredde av «fullvoksne» hi-fi-apparater.

 

På innsiden er DAC-9 bygget over en 32-bit AK4490 EQ DAC-chip, som støtter opp til 384 kHz på PM-signaler, samt DSD-filer opp til DSD256. Samme DAC-chip bruker for øvrig i den langt dyrere Hegel HD30.

 

Ved siden av valget av digitalkonverter har NuPrime samme analoge elektronikk som sin dobbelt så dyre bror, DAC-10, som vi tester i et senere nummer.

 

Lyden

NuPrime beskriver selv lyden til DAC-9 som røraktig og varm. Selv om dens hjerte er digitalt, og det ikke er en skygge av et radiorør i den, er det en kjerne av sannhet i påstanden.

 

Lydbildet heller mot det varme og nære. Det er adjektiver som ofte heftes på klassiske rørforsterkere.

 

Det er også en viss næreffekt i lyden, hvor instrumenter og stemmer kommer frem i lydbildet, og hvor romgjengivelsen er litt mindre uttalt. DAC-9 vil billedlig talt heller flytte orkesteret hjem i stuen enn man flytter stuen til konsertsalen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Impulsvilligheten er fin. Det er trøkk når det skal være det. Ginger Baker og Joans Hellborgs Time Be Time svinger fremover på en måte som man bare møter på et album som er produsert av en trommeslager og en bassist i fellesskap. De fine detaljene på cymbaler og hi-hats kommer også godt gjennom.

 

Også rock for full musikk går fint. Pestilence og Plague låter både bredt og tungt, men fortsatt vennlig, og på ingen måte anmassende. Kanskje til og med litt for vennlig. Her ville en bit mer villskap være på sin plass.

 

Det finnes mengder av DAC-er og digitale forforsterkere, men de fleste er noe dyrere. En konkurrent i denne prisklassen kunne være Marantz HD_DAC1, som i tillegg også har hodetelefonutgang.

 

Konklusjon

NuPrime DAC-9 er en digital forforsterker til en forholdsvis overkommelig pris. Den gir et lydbilde som er behagelig og lett å lytte til, og med detaljer nok. Man kan godt finne mer analyserende DAC-er til dette budsjettet (den lille og billige HiFime, som vi også har testet i dette nummer, sprenger prisrammen totalt), men når vi samtidig får en komplett og utmerket forforsterker med en glimrende analogdel med på kjøpet, virker prisen særdeles rimelig.

 

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.