Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

NuPrime DAC-10H

Nesten på øverste hylle

NuPrimes «nesten-referanse-DAC» er skarp, presis og allsidig. Og så er den samtidig en glimrende forforsterker og hodetelefon-ditto.
Lyd & Bilde mener
Masse detaljer og luft. Alle inn- og utganger man har bruk for. Også til balanserte hodetelefoner.
Ingen RIAA (platespillerinngang) eller strømming. Prisen er noe høy.
Spesifikasjoner
  • Innganger: Analog stereo RCA, digital optisk, koaksial, USB
  • Utganger: Stereo RCA, stereo balansert XLR, optisk digital, balansert hodetelefonutgang (XLR-4), ubalansert hodetelefonutgang (6,3 mm stereojack).
  • Dimensjoner: 21,5 x 5,9 x 39,4 cm (BxHxD), 4,8 kg
  • Oppløsning: USB: PCM opp til 24-bit/384 kHz, DSD opp til DSD256, optisk/koaksial: PCM opp til 24-bit/192 kHz, DSD opp til DSD64
  • Utførelse: Sort og sølvanodisert aluminiumfinish

Med forforsterkeren DAC-10H og effektforsterkeren ST-10, som vi også har testet, er vi oppe i den klassen som NuPrime betegner som «nær-referanse». Det skal tolkes som klassen like under det superdyre referanseutstyret. Altså til de som har ambisjoner om high-end, men mangler et platina kredittkort til å leve dem ut.

DAC-10H er, som navnet antyder, en digitalkonverter. Men den er også en komplett digital forforsterker, samt en hodetelefonforsterker. Har du et par aktive høyttalere, må du bare koble til en signalkilde, så er du oppe og går. Hvis ikke det er nærliggende å kombinere den med NuPrimes egen ST-10 effektforsterker. Spesielt da ST-10 nok er den eneste effektforsterkeren på markedet som matcher DAC-10H i størrelse og design.

 

Forskjell for enhver pris

Folkene hos NuPrime synes å ha den overbevisningen at ingen av deres forsterkere må ligne egne tidligere modeller – eller for den saks skyld noe fra konkurrentene. Det er på en måte forfriskende, men også ganske vanskelig når man får ideen om å stable apparatene i anlegget.

DAC-10H er en lav, smal og ganske dyp enhet, som med en bredde på 21,5 cm er rundt regnet halvparten så bred som et klassisk hi-fi-apparat. Nederst på den nærmest pyramideformede fronten finner man en rekke touch-felter til betjening. To runde fordypninger på hver side rommer hodetelefonkontaktene, som er henholdsvis 6,3 mm stereojack til vanlige hodetelefoner og en firepolet XLR-kobling til balanserte ditto. Resten av fronten er helliget et LED-display som viser lydstyrke, samplefrekvens og valg av signalkilde.

Annonse

På baksiden finner man rundt regnet alle de tilkoblinger man i praksis kan ønske seg: to koaksiale digitalinnganger, to optiske, USB samt to par ubalanserte analoge innganger (RCA-koblinger). Av utganger er det et par ubalanserte og et par balanserte. Det er også en trigger-utgang til fjernkontroll. Balanserte linjeinnganger og en balansert AES/ABU-digitalinngang ville satt prikken over i-en. Men det ville vært fysisk umulig å presse inn flere koblinger på bakplaten.

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Annonse

Ingen trådløs forbindelse

Mens det er et rikt utvalg av fysiske innganger, mangler DAC-10H trådløs forbindelse. Hvis du vil strømme digitalfiler fra en nettverksdisk eller bruke strømmetjenester som Tidal og Spotify, må du ta datamaskinen til hjelp.

Fjernkontrollen er den samme åttekantede metallenheten som vi har sett før på IDA-16. Den forsvinner ikke, og den kan alt etter smak oppfattes som stilfull. Men knappene kan noen ganger være vanskelige å få til å reagere.

Analogdelen i DAC-10H er den samme som i DAC-9, som vi testet i august-nummeret. Det er det for så vidt ikke noe galt i, da den er glimrende, men da DAC-9 koster halvparten av DAC-10H, er det ikke her hele prisen skal berettiges.

Digitaldelen er bygget over en Sabre ES9018K2M-konverter. Det er en chip som er velkjent og populær, spesielt i toppklassen av DAC-er, samt i den meget vellykkede HiFime-DAC vi testet i august. Til sammenligning bruker NuPrime DAC-9 en 32-bit AK4490 E! DAC-chip.

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

En enkelt stor forskjell

Med så mange likheter og en enkelt forskjell er det nærliggende å sammenligne DAC-10H med DAC-9 fra samme firma. Der hvor DAC-9 heller mot det varme og nære, er det et annerledes kjølig overblikk over DAC-10H.

Det er luft og åpenhet i bøttevis, og bakveggen bak høyttalerne forsvinner for å gi plass til opptakerrommet. Eller i hvert fall stort sett. Vi er fortsatt ikke oppe i den høyeste kategorien, men romgjengivelsen er virkelig fornem. Live-følelsen på testklassikeren I’m Confessing fra Jazz at the Pawnshop er fremragende, og småsnakket rundt bordene i lokalet kommer klart frem, mens Arne Domnerus’ orkester spiller på scenen.

Også på mer manipulerende opptak, som Three Wishes fra Roger Waters’ Amused to Death, avslører DAC-10H et stort og veldefinert rom.

Annonse

 

Konklusjon

Med en pris som ligger like under 20.000 kroner, er NuPrime DAC-10H en seriøs investering. Men den koster fortsatt under halvparten av typiske high-end DAC-er. For ikke å snakke om digitale forforsterkere. I kraft av sin nøytrale, detaljerte lyd og fine romgjengivelse, vil den være et relevant alternativ for de som søker et seriøst, men betalbart sentrum i anlegget. Den fine hodetelefonutgangen kan være det som tipper vektskålen i NuPrimes fravær, mens mangelen på strømming kan være det avgjørende argumentet mot den for andre.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.