Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: NuPrime DAC-10H

Nesten på øverste hylle

NuPrimes «nesten-referanse-DAC» er skarp, presis og allsidig. Og så er den samtidig en glimrende forforsterker og hodetelefon-ditto.

Skrevet av / 30.10.16 - 06:00
NuPrime DAC-10H
John Hvidlykke

Med forforsterkeren DAC-10H og effektforsterkeren ST-10, som vi også har testet, er vi oppe i den klassen som NuPrime betegner som «nær-referanse». Det skal tolkes som klassen like under det superdyre referanseutstyret. Altså til de som har ambisjoner om high-end, men mangler et platina kredittkort til å leve dem ut.

DAC-10H er, som navnet antyder, en digitalkonverter. Men den er også en komplett digital forforsterker, samt en hodetelefonforsterker. Har du et par aktive høyttalere, må du bare koble til en signalkilde, så er du oppe og går. Hvis ikke det er nærliggende å kombinere den med NuPrimes egen ST-10 effektforsterker. Spesielt da ST-10 nok er den eneste effektforsterkeren på markedet som matcher DAC-10H i størrelse og design.

 

Forskjell for enhver pris

Folkene hos NuPrime synes å ha den overbevisningen at ingen av deres forsterkere må ligne egne tidligere modeller – eller for den saks skyld noe fra konkurrentene. Det er på en måte forfriskende, men også ganske vanskelig når man får ideen om å stable apparatene i anlegget.

DAC-10H er en lav, smal og ganske dyp enhet, som med en bredde på 21,5 cm er rundt regnet halvparten så bred som et klassisk hi-fi-apparat. Nederst på den nærmest pyramideformede fronten finner man en rekke touch-felter til betjening. To runde fordypninger på hver side rommer hodetelefonkontaktene, som er henholdsvis 6,3 mm stereojack til vanlige hodetelefoner og en firepolet XLR-kobling til balanserte ditto. Resten av fronten er helliget et LED-display som viser lydstyrke, samplefrekvens og valg av signalkilde.

På baksiden finner man rundt regnet alle de tilkoblinger man i praksis kan ønske seg: to koaksiale digitalinnganger, to optiske, USB samt to par ubalanserte analoge innganger (RCA-koblinger). Av utganger er det et par ubalanserte og et par balanserte. Det er også en trigger-utgang til fjernkontroll. Balanserte linjeinnganger og en balansert AES/ABU-digitalinngang ville satt prikken over i-en. Men det ville vært fysisk umulig å presse inn flere koblinger på bakplaten.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Ingen trådløs forbindelse

Mens det er et rikt utvalg av fysiske innganger, mangler DAC-10H trådløs forbindelse. Hvis du vil strømme digitalfiler fra en nettverksdisk eller bruke strømmetjenester som Tidal og Spotify, må du ta datamaskinen til hjelp.

Fjernkontrollen er den samme åttekantede metallenheten som vi har sett før på IDA-16. Den forsvinner ikke, og den kan alt etter smak oppfattes som stilfull. Men knappene kan noen ganger være vanskelige å få til å reagere.

Analogdelen i DAC-10H er den samme som i DAC-9, som vi testet i august-nummeret. Det er det for så vidt ikke noe galt i, da den er glimrende, men da DAC-9 koster halvparten av DAC-10H, er det ikke her hele prisen skal berettiges.

Digitaldelen er bygget over en Sabre ES9018K2M-konverter. Det er en chip som er velkjent og populær, spesielt i toppklassen av DAC-er, samt i den meget vellykkede HiFime-DAC vi testet i august. Til sammenligning bruker NuPrime DAC-9 en 32-bit AK4490 E! DAC-chip.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

En enkelt stor forskjell

Med så mange likheter og en enkelt forskjell er det nærliggende å sammenligne DAC-10H med DAC-9 fra samme firma. Der hvor DAC-9 heller mot det varme og nære, er det et annerledes kjølig overblikk over DAC-10H.

Det er luft og åpenhet i bøttevis, og bakveggen bak høyttalerne forsvinner for å gi plass til opptakerrommet. Eller i hvert fall stort sett. Vi er fortsatt ikke oppe i den høyeste kategorien, men romgjengivelsen er virkelig fornem. Live-følelsen på testklassikeren I’m Confessing fra Jazz at the Pawnshop er fremragende, og småsnakket rundt bordene i lokalet kommer klart frem, mens Arne Domnerus’ orkester spiller på scenen.

Også på mer manipulerende opptak, som Three Wishes fra Roger Waters’ Amused to Death, avslører DAC-10H et stort og veldefinert rom.

 

Konklusjon

Med en pris som ligger like under 20.000 kroner, er NuPrime DAC-10H en seriøs investering. Men den koster fortsatt under halvparten av typiske high-end DAC-er. For ikke å snakke om digitale forforsterkere. I kraft av sin nøytrale, detaljerte lyd og fine romgjengivelse, vil den være et relevant alternativ for de som søker et seriøst, men betalbart sentrum i anlegget. Den fine hodetelefonutgangen kan være det som tipper vektskålen i NuPrimes fravær, mens mangelen på strømming kan være det avgjørende argumentet mot den for andre.

Lyd & Bilde mener

Masse detaljer og luft. Alle inn- og utganger man har bruk for. Også til balanserte hodetelefoner. Ingen RIAA (platespillerinngang) eller strømming. Prisen er noe høy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top