: Naim SuperUniti

Super alt-i-ett boks

Hva får du når du blander en moderne D/A konverter og musikkstrømming med Naims legendariske forsterkere? Et ganske annerledes hi-fi produkt…

Lyd & Bilde mener

Ekstremt underholdende Kjapp og presis
Ingen dybdemester
 • 2 x 80 watt (8 ohm)
 • Trådløs Wi-Fi, ethernet
 • iPod + USB-inngang
 • DAB/FM/internett-radio
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 33750 kr

SuperUniti er altiett-løsningen for deg som vil ha en seriøs forsterker med strømming, DAC og iPod-tilkobling. Den henter mye teknikk fra de separate produktene til Naim; forsterkeren SuperNait og D/A konverteren Naim DAC, og har i tillegg nettverkstilkobling for strømming av musikkfiler og nettradio. Nesten som en surroundreceiver, altså, bare med to kanaler og ribbet for alt som ikke gavner lyden.

At dette konseptet kan fungere riktig bra fikk vi bekreftet da vi testet lillesøstrene Uniti og Unitiqute. Begge produktene traff spikeren på hodet når det gjaldt funksjonalitet og lydkvalitet – så godt at vi kåret dem til Årets lydprodukter for 2009 og 2010.

Denne gangen har Naim valgt å ta den helt ut, og med større strømforsyning og 80 watt per kanal (8 ohm) har SuperUniti nok krefter til å drive store høyttalere. Hvilket er musikk i våre ører, for det eneste vi egentlig savnet med de mindre Unitiene var mer pulver under panseret!

Innebygd DAC og streaming
SuperUniti har totalt 6 digitale innganger som gjør det lett å forbedre lydkvaliteten fra digitale kilder som TV og Blu-ray. Streaming-delen er også oppgradert, med muligheten til å spille av høyoppløste 192kHz/24 bit musikkfiler. Musikken kan sendes trådløst eller via kabel, og selv om SuperUniti ikke støtter Apples trådløse AirPlay-standard i øyeblikket, ryktes det at en kommende softwareoppgradering fra Naim vil gjøre dette tilgjengelig. Da kan du i teorien sende alt av lydinnhold – iTunes, Youtube, eller Spotify fra iPhone trådløst til anlegget. Super-Uniti har også fysisk iPod-inngang, og kan dessuten fjernstyres via iPhone eller iPad via iOS-appen n-Stream.

Naims N-stream app er gratis nedlastbar og gjør det enkelt å styre SuperUniti fra iPhone og iPad.

Naim-forsterkeren har forforsterkerutgang for tilkobling av subwoofer eller ekstra forsterker til bi-amping. Derimot har den ikke mulighet til å oppgradere strømforsyningen slik du kan med de fleste Naim-produkter. Meningen her er nok at man skal greie seg med den ene boksen, og det er jo i bunn og grunn vitsen med Uniti-konseptet.

Lydkvalitet
Artikkelforfatteren gikk i bleier tidlig på 80-tallet og mangler derfor referanser fra glanstiden til Naim og Linn, likevel kan jeg høre at det er noe eget med hvordan SuperUniti låter sammenlignet med dagens hi-fi.  Den har noe spenstig og livlig over seg, og måten den leverer lyden på får umiddelbart hårene i nakken til å reise seg. Med høyoppløst musikk fra harddisken, styrt på enkelt vis gjennom Naims N-Stream app på iPhone, gir SuperUniti en tett, nærværende og usminket lyd som føles veldig…ja hvordan skal man si det, riktig. Nettopp hva som skjer er i grunn vanskelig å beskrive, men subjektivt sett opplever jeg lyden som ”rask”. Trommer, bass og vokal virker å treffe øregangene akkurat når de skal, ikke et millisekund senere. Resultatet er at det blir påfallende lett å få tak på melodien og fremdriften i musikken.

Hovedinntrykket etter å ha lyttet gjennom en svært variert spilleliste, er i alle fall at Naim har kontroll på dette med timing! Og denne karakteren er tilstede enten man lytter til 24 bits FLAC musikkfiler over nettverket eller 320kbps streaming fra Spotify via digitalinngangen. Det er ikke dermed sagt at den alltid låter like pent. Usminket og korrekt er en bedre beskrivelse, og de som er vant til varm og innsmigrende lyd må regne med en aha-opplevelse første gang de lytter til Naim-forsterkeren. Her er det ikke gjort noe forsøk på å pynte eller forfine lyden. Et eksempel på det er at overtonene er ganske energiske, på grensen til fremadlent, nesten PA-aktig. Mellomtonen er også veldig direkte, uten kunstig sødme. Fordelen med dette er at en skarptromme høres ut som en skarptromme og ikke en døll kopi, og aggressiv vokal blir ikke temmet. Klassisk rock og heavy metal, Dylan, Clapton, Knopfler og Springsteen, Maiden, Motörhead – you name it, de låter alle knalltøft via Naim-forsterkeren.

Klassisk musikk kan derimot virke litt kaotisk til tider. Lydbildet er tettpakket, og har ikke noe utpreget perspektiv eller dybde. Musikerne står på samme linje i stedet for å ha tydelig separate plasseringer. Totalt sett føles presentasjonen mer som å stå rett ved scenekanten enn langt bak i konsertsalen. Under testen hadde jeg en nær konkurrent, Linn Majik DSI for hånden, og den gjorde unektelig en bedre jobb på klassisk, med litt mer raffinement  og separasjon i overtonene, men den mangler mye av sprutet og frasparket til Naim.

Bassgjengivelsen er svært imponerende, ikke fordi den er spesielt fet eller hardtslående, men fordi den henger usedvanlig godt sammen med resten av lydbildet i stedet for å leve et separat liv i bunnen. Bassen slår ikke like kraftig som med en McIntosh eller Musical Fidelity forsterker med hundrevis av watt under panseret, men den er utrolig presis og lett på foten. I så måte snakker vi mer om en Sugar Ray Leonard enn Mike Tyson, for å bruke en boksemetafor.

Selv om forsterkeren yter beskjedne 80 watt per kanal på papiret, virker den i praksis dobbelt så sterk, og selv med relativt krevende høyttalere som Linn Isobarik og Naims egne S400 (for øvrig en meget god match!) manglet det aldri på kraft eller overskudd. Mye av forklaringen på dette ligger nok i den solide strømforsyningen, og Naim skal i alle fall ikke beskyldes for å skryte på seg effekt.

Konklusjon
Det blir i grunnen vanskelig å rangere SuperUniti i forhold til andre forsterkere i prisklassen, da den scorer ganske middels på tradisjonelle hi-fi kvaliteter. Den som bare vil spille Kari Bremnes og Eagles ”Hotel California” for n’te gang vil neppe finne særlig glede i den usminkede og litt todimensjonale lyden fra Naim-burken.

Den har kanskje ikke oppløsningen til NAD M2 eller kraften til Musical Fidelity M6 500i, eller finessen og raffinementet til Electrocompaniet ECI-5mkII. Derimot byr SuperUniti på noe unikt, en sjelden grad av nerve og musikalsk enkelhet, som får mye annen hi-fi til å høres kjedelig og oppblåst ut. Selv om jeg tradisjonelt er en ”round earther” må jeg innrømme at det er noe besnærende ved SuperUniti som gir meg lyst til å glemme hi-fi-en en stund og bare kose meg med musikk. Kanskje jorden er litt flat likevel…

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.