: Naim NAC-N 272 og NAP 250 DR

Drømmelyd i særklasse

Et forsterkersett med så utagerende dynamikk at man knapt tror det er mulig. Musikkstrømming kan det også!

Lyd & Bilde mener

Naim kombinerer musikalitet med en så eksplosiv dynamikk at man trodde det dreide seg om flere hundre watt. Mulighet for oppgradering er kjærkomment, og brukervennligheten fremragende.
Å oppgradere til bedre strømforsyning dobler prisen på forforsterkeren.

Vi har testet flere rimeligere Naim-produkter som skiller seg ut med masse dynamikk og musikalitet. Derfor var vi nysgjerrige på å sjekke ut hva litt tyngre saker fra Naim kan by på av underholdende musikk. Og hva passer da bedre enn å sjekke ut det nye forsterkersettet NAC-N 272 og NAP 250 DR? I tillegg har importøren lånt oss en rekke ulike oppgraderinger, for å høre hva som skjer når man slenger enda flere grunker på bordet.

 

Naim bryr seg ikke om å ha hundre- eller tusenvis av watt, hvis ikke den første watten låter riktig. Derfor må du opp på de aller dyreste toppmodellene for å få noe særlig mer enn 100 watt. I stedet jobber de mye med å holde musikksignalet så rent som mulig før det i hele tatt når utgangstrinnet. I noen tilfeller går de så langt som å skille ut strømforsyningen i sitt helt egne kabinett!

 

Forforsterker med strømming

Har du sett et Naim-produkt før, vil du nikke gjenkjennende også denne gangen. Produktene i Classic-serien, hvor også forforsterkeren NAC-N 272 befinner seg, ligner til forveksling Naims rimeligere XS-serie, forskjellene ligger i detaljene. Som tykkere frontplate, bedre mekanisk dempet chassis og mer forseggjorte skjøter mellom platene.

 

NAC-N 272 har innebygd musikkstrømming, slik at man ikke behøver noen lydkilde i tillegg, som en CD-spiller. Den kobles til hjemmenettverket, og styres med Naim-appen til smartmobil eller nettbrett. En rekke musikktjenester er innebygd, deriblant både Tidal og Spotify.

 

Bluetooth er også på plass, men viktigere er mulighet for å strømme høyoppløste lydfiler i høyere kvalitet enn CD. 272 kan strømme dette fra en nettverkstilkoblet PC, Mac eller NAS, eller du kan rett og slett plugge et USB-minne rett inn i bakenden på den.

 

For et tillegg i prisen kan du til og med få DAB-radio. En komplett underholdningspakke, som bare mangler effektdelen!

 

Effekt er ikke alt

Apropos effekt, så yter effektforsterkeren NAP 250 DR bare 2 x 80 watt, men den enorme ringkjernetrafoen på innsiden er der for en grunn. På korte transienter kan forsterkeren nemlig levere hele 400 watt, så du skal ikke være redd for at den blir kortpustet.

(Foto: Produsenten)
Både digitale og analoge innganger finnes på baksiden, og legg merke til Naims karakteristiske DIN-kontakter, med stjernejord. Foto: Naim
(Foto: Produsenten)
En enkelt ubalansert XLR-kontakt mottar både venstre og høyre signal samt jord. Foto: Naim

Makeløs rytme

Faktisk er det bare å lene seg tilbake og nyte. Den danske jazzartisten Sinne Eeg har med sin fantastiske stemme en superb sans for rytme – noe som understrekes så til de grader med Naim-settet. På sangen ”Waiting For Dawn” følger hun kontrabassen og klaveret lekende lett, og stemmen hennes låter ytterst naturlig gjennom de gulvstående Focal Sopra No2. Et high-end høyttalerpar som på naturligste vis gjenskaper lydbildet som musikkprodusenten har diktert. Høyttalerne låter stramt og nøytralt, men likevel underholdende. Og med Naim bak spakene er det en masse sprut og liv i de deilige trommevispene, mens pianotangentene danser opp og ned i toneregisteret. De lyse tonene klinger herlig krispt, uten å bli påtrengende.

 

Focal-høyttalerne har en nokså høy følsomhet på 91 dB, som man vil være tilgitt å tenke er en nødvendighet når forsterkerkraften er begrenset til 80 watt per kanal. Dynaudio Contour S 3.4 LE, derimot, har en følsomhet på 86 dB og krever dermed tre ganger mer effekt for å spille like høyt som Focal Sopra No2. Problem? Ikke i det hele tatt.

 

Dynaudio-høyttalerne er mindre enn Focalene og koster bare litt over en tredjedel, med sin prislapp på 48.000 kroner. Men de har en ytterst velbalansert spillestil, og klare for å øse på, gitt den riktige forsterkeren. Og den riktige forsterkeren, eller forsterkersettet, det er dette fra Naim.

 

Eric Claptons Johnny Otis-cover “Willie and the Hand Jive” fra 1974 er ikke akkurat en hi-fi-innspilling, men den lekende gitaren spruter meget bra fra seg, og skarptromma har superb snert, spesielt om man spiller høyt. Og Naim kan spille ganske så høyt, også på nokså tungdrevne høyttalere som disse fra Dynaudio. Til tross for at effekten er under 100 watt. Men dra på litt mer, og man hører taket. Koble over til Hegel P30 og H30, for eksempel, og man hører at det kraftigere forsterkersettet drar med seg høyttalerne enda lenger.

 

Ny strøm

Vi nevnte oppgraderinger. Forforsterkeren kan nemlig oppgraderes med ekstern strømforsyning, som mer enn dobler prisen på den. Vil det skje noe markant med lyden? Eller er det et av tilfellene hvor man sitter og nilytter etter mer detaljer, og tror man hører dem bare fordi man vet at man har betalt i dyre dommer for det?

 

Det som skjer er såpass mye at det er utelukket å tilskrive placeboeffekten. Det er som om trommeslageren har fått i seg et eller annet, og slår hardere enn tidligere. Skarptromma har udiskutabelt mer snert. Gitaren låter enda tydeligere og oppleves som mer leken, som om strengene har blitt skiftet ut. Stemmen til Clapton kommer bedre frem. Jeg hører også bedre enn tidligere båndsuset fra den analoge innspillingen, men det er samtidig mer gjennomsiktig, slik at flere detaljer fra musikken slipper ut. Og jeg tar meg selv i å spille høyere. Det er nesten utrolig at effekten fremdeles er de ingenting 80 wattene per kanal. Ok, koble til en kraftigere forsterker i form av nevnte Hegel H300, og man kan klart spille enda høyere med råere kontroll. Men innenfor det som er realistisk å bli spilt i en normal stue holder Naim kontrollen, og ved lavt lydnivå må til og med Hegel misunne den snerten man får her.

Foto: Naim

Fantastisk klang

Det fortsetter med Susanna Wallumrød og amerikanske Bonnie ”Prince” Billy på Badfinger-coveren ”Without You” (jeg vet det, enda en cover). Her er det ikke først og fremst rytme som står i fokus, men åpenhet og detaljer. Klangen fra flygelet, den fantastiske stemmen til Susanna, i perfekt symbiose med den skjøre røsta til Bonnie.

 

Naim får det hele frem, lydbildet er stort og bredt, med plass til hvert instrument og stemme. Og selv om trommespillet er av det forsiktige slaget, er det jo faktisk rytme her også, som understrekes av et eksemplarisk lavt støygulv. Når vi kobler fra den eksterne strømforsyningen igjen og lar forforsterkeren operere helt på egenhånd, bevares mesteparten av velklangen, men lydbildet krymper litt, det får litt mindre luft, og man får ikke samme inntrykk av nerve. Fortsatt meget bra, men ikke noe man vil tilbake til etter å ha hørt N272 forsynt med strøm av XPS.

 

NAP 300

Vi har også fått inn storebroren til effektforsterkeren, nemlig NAP 300 DR, som har sin egen helt separate strømforsyning. Effekten er bare 10 watt mer per kanal, men den er enda mer stabil ned i 2 ohm og har 500 watt til transientene. NAP 250 DR er dessverre ikke kompatibel med ekstern strømforsyning, så om du ønsker å oppgrader videre, er det denne som gjelder.

 

Forsterkeren koster det dobbelte av lillebroren, nærmere bestemt 97.000 kroner. Og forbedringen i lydkvalitet er mye det samme som skjer når man oppgraderer forforsterkeren med strømforsyningen XPS. Bare ikke i like stor grad.

 

Beintøff rock

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Låta ”Ozone” fra Motorpsychos dobbeltalbum “Trust Us” fra 1998 er en beintøff låt, om enn med litt ”lo-fi” lydbilde. Men du verden, hvor den røsker tak i beina når den spilles høyt. Kombinasjonen N272, XPS og NAP 250 DR låter steintøft, skarptromma smeller hardt og brutalt, gitaren rocker, og det er i det hele tatt full sving over det hele. Jeg får lyst til å jekke meg en øl og ringe alle kompisene og invitere til vorspiel!

 

Med NAP 300 DR blir det enda litt mer liv og gnist, musikken låter enda mer brutalt og rått, og tamburinen låter klarere.

Men forskjellen er av mindre natur. La meg si det slik: er bristepunktet ditt på elektronikk 150.000 kroner, så er du bedre tjent med å oppgradere forforsterkeren med strømforsyning, enn å kjøpe den dyrere effektforsterkeren. Hvis du derimot har 200.000 kroner å svi av, klin for all del til med NAP 300 DR.

 

Naim er selvsagt ikke uten konkurranse. Nevnte Hegel forsterkersett med to H30 effektforsterkere koster 200.000 kroner og gir da 2 x 1100 watt å kose seg med. Så har vi Devialet D400 som til 130.000 kroner korrigerer for svakheter i høyttalernes delefilter. For prisen av Naim NAC-N 272 og strømforsyningen XPS kan du i stedet kjøpe forforsterkeren Trinnov Amethyst, som med en av de mest vellykkede romkorreksjonssystemene vi har hørt tilpasser høyttalerne til rommets akustikk.

 

Alle disse har mange kvaliteter som gjør de verdt å vurdere. Innenfor lyttervennlig lydnivå har Naim bedre rytmisk driv enn noen av dem.

 

Konklusjon

Naim har virkelig klart å trylle mye musikk ut av forforsterkeren NAC-N 272 og effektforsterkeren NAP 250 DR. Du trenger ikke noen ekstra lydkilde, da forforsterkeren spiller musikk direkte fra nettverket og via strømmetjenester. Og lyden er så klokkeren og med steinkontroll på dynamikken, at du aldri vil tro effektforsterkeren bare har 80 watt per kanal. Men den leverer varene – og vel så det! Lyden er frempå uten å være pågående. Sansen for rytme er noe av det tøffeste jeg har hørt, og instrumenter og sangstemmer kommer så klokkerent frem, at man er nødt til å elske det man hører. Og her er det nok strøm til å også drive temmelig tungdrevne kvalitetshøyttalere.

 

Oppgrader forforsterkeren med den eksterne strømforsyningen XPS, og hør hvordan lydbildet vokser og musikerne blir mer aggressive. Du får mer av alt! Du kan få enda litt mer av å gå opp til effektforsterkeren NAP 300 DR med sin helt egen strømforsyning. Men løftet blir ikke like stort. Fornuften sier at det holder med NAP 250 DR.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Effektforsterkeren

NAP 250 lansert i sin første versjon så langt tilbake som i 1975, og har siden kommet i mange oppdaterte versjoner. Den nyeste har arvet teknologi fra flaggskipsystemet Statement, som Naim brukte 10 år på å utvikle. Blant annet er transistorene de samme, nemlig Naims egenproduserte NA009, og også en spesiell diskret regulator som sørger for jevn og fin strøm fra strømforsyningen. Som Naim igjen mener er kritisk for at musikken skal låte levende.

I tillegg er det gjort små forbedringer på kretskortutlegget og man har generelt vært enda strengere på komponentmatching enn før, slik at NAP 250 DR nå skal ha enda bedre rytme, timing og alt som er gøy med musikk.

Forforsterkeren har en allerede heftig ringkjernetrafo på innsiden, som skal levere ren og stabil strøm. Den digitale og analoge delen av forforsterkeren er dessuten effektivt isolert, slik at støy fra den digitale kretsen og strømforsyningen påvirker det analoge lydsignalet så lite som overhode mulig.

Hvis ikke det er feinschmecker nok for deg, så kan du jo alltids oppgradere til den eksterne strømforsyningen XPS. Den er identisk av utseende med effektforsterkeren NAP 250 DR og med sine 15 kilo nesten like tung, og kobles til på baksiden av forforsterkeren. Med en heftig ringkjernetrafo og seks interne regulatorer tar strømforsyningen ved navn XPS de samme 220 voltene ut fra stikkontakten, svinger med tryllestaven, og sender renere strøm inn i forforsterkeren. De er sammenkoblet på en måte som forbipasserer forforsterkerens interne strømforsyning, slik at det nå kun er XPS som er tilkoblet vekselstrømnettet.

Dersom du er skeptisk til om denne type oppgradering har noe å si på lyden, vil det ikke hjelpe at strømforsyningen koster mer enn forforsterkeren, og øker den totale prislappen til over 90.000 kroner – uten effektforsterker!

 

Forforsterker med strømming

 

Forforsterkeren i seg selv er helt analog, derfor finnes analoge så vel som digitale lydinnganger på baksiden.

Alle de analoge inngangene er kablet for hånd til hovedkortet, og selve kortet er montert på små, vibrasjonsdempende pinner for å hindre at mekaniske vibrasjoner manifesterer seg som elektromagnetisk støy og ødelegger lyden. Alle motstander i signalveien har fra fabrikken en avvikstoleranse på under 5 prosent, som Naim deretter har håndplukket i par med et avvik på under 1 prosent. Dette for å oppnå renest mulig lyd, og kanskje enda viktigere, at venstre og høyre kanal er så identiske som mulig.

Genial volumkontroll

Volumkontrollen på 272 er en aldri så liten genistrek. Den er analog, for best mulig oppløsning uansett lydnivå. Men fordi et analogt potensiometer gir ”klikkstøy” når man skrur lydnivået opp og ned, tar et digitalt potensiometer over akkurat idet lydnivået justeres opp eller ned, for så å gå tilbake til det analoge igjen. Denne detaljen alene kan jeg tenke meg har tatt ingeniørene mye tid å tenke ut, og understreker hvor mye vekt Naim legger på forforsterkerdelen.

Hodetelefoner

Legg også merke til hodetelefonutgangen, som opererer i ren Klasse A, for renest mulig drift. Forforsterkeren merker når et par hodetelefoner er koblet til, og femdobler automatisk utgangsstrømmen, nok til å kunne drive et hvilket som helst par hodetelefoner på markedet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.