TEST: Naim Mu-so Qb 2

Gnistrende god bordhøyttaler

Naim gjør det igjen, med en enda bedre utgave av den kompakte kubehøyttaleren.

Karakter
Naim Mu-so Qb 2

Lyd & Bilde mener

Potent dynamikk, god oppløsning og stort lydbilde. Styr musikk i flere rom, fra app eller fjernkontroll.
Ikkeno.
 • Radio: TuneIn nettradio via app
 • Trådløst: Wi-fi, Bluetooth, Airplay 2 ­
  og multirom
 • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal, Chromecast
 • CD-spiller: Nei
 • Tilkoblinger: USB, Ethernet, analog inn, optisk inn
 • Hodetelefonutgang: Nei
 • Forhåndsinnstillinger: Ja
 • Fargeskjerm: Nei
 • Appstyring: Naim App
 • Fjernkontroll: Ja
 • Mål: 21 x 21,8 x 21,2 cm
 • Annet: Fargede griller som ekstrautstyr
 • Web: multirom.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10995 kr

Noen ganger blir man bare stående å måpe. Som den gangen vi testet den lille kubeformede Naim-høyttaleren Mu-so Qb. Lyden som kom ut av den grå terningen kunne umulig være så overbevisende. Likevel var den det. Vi ga den full score og siden har den vært vår referanse blant de mellomstore bordhøyttalerne.

Nå er den ny utgave i butikkene, og den er tro det eller ei, enda bedre.

Mu-so Qb 2 heter den nå, og den har i det store og hele gjennomgått de samme forbedringene som den store Mu-so 2. Kabinettet er fremdeles svært kompakt.

Fotavtrykkene er beskjedne 218 x 212 mm, og det betyr at den får plass på alt fra IKEA-hyller til kjøkkenbenker, nattbord, og stereobenker.

Den har alt man trenger innebygget. Til sammen 300 W forsterkereffekt, som gir den potente lyden. Den har også Bluetooth og Wi-fi, og den kan kobles til Wi-fi-ruteren hjemme med en ethernettkabel for mer stabil strømming av musikken.

AirPlay 2 og Chromecast er bygget inn, og den støtter Spotify Connect, Tidal og Roon, og har internettradio integrert.

Den mangler HDMI-inngangen som forvandler en Mu-so 2 til en lydplanke. Ellers har den en USB-inngang for musikk på minnepinner, samt en analog og en optisk inngang for andre lydkilder.

Nye høyttalerelementer gir enda bedre lyd. Foto: Naim

Multirom

Den har også støtte for musikkfiler på WAV, FLAC og DSD, og man kan strømme fra en (UPnP) server i opptil 32bit/384 kHz. Høyttaleren kan styres både med den nye fjernkontrollen, og den gjennomtenkte Naim-appen. Som finnes til iPhone, iPad og Android.

Med appen kan fire andre Naim-enheter i andre rom legges til og styres fra appen, i et multiromsoppsett. Hvis man har enheter som støttes av AirPlay 2 eller Chromecast, kan de også legges til og appstyres med hhv. Apple Home- og Google Home-appene.

Oppsett

Det beste med Qb 2 er nesten betjeningen. Det følger som nevnt med en fjernkontroll, og den erstatter langt på vei appen på mobilen, men man kan også betjene lyden, velge kilder og lagre sine favoritt spillelister eller radiostasjoner fra pekeskjermen på toppen. Der fungerer aluminiumsringen på ytterkanten som volumkontroll, slik den også gjør det på Naims Uniti forsterkere.

I appen finner man tre valg for en mild romkorrigering. De tilpasser lyden etter plasseringen av høyttaleren, i et hjørne, inntil vegg eller minimum 25 cm fra vegg. Da blir balansen i lyden bedre, og i tillegg kan man velge loudness for litt fyldigere lyd.

Tekniske forbedringer

Grillen er avtakbar og utbyttbar og kommer i tre farger. Under den finner man fem høyttalere. En oval bass, og to mellomtoner som er nye i Qb 2. De to diskantene som er plassert diagonalt i midten, er det eneste som er hentet fra forgjengeren.

Basselementet har sin egen bassforsterker på 100 W, mens de fire andre elementene har 50 W effekt hver til rådighet. Naim sier at de nye elementene tåler enda mer effekt og spiller klarere enn før, når man spiller høyt.

Foto: Naim

Like tøff, mer detaljert lyd

Den andre generasjonen av Naims kube, spiller akkurat som forventet, men det er mer kontroll og kraft her, og et bedre fokus i lydbildet. Som fremdeles er stort, fyldig og full av varme og behagelige klanger, bare med åpnere og mer raffinert lyd i tillegg.

Et av sporene som har snurret oftest i 2019, har vært Khalid og John Mayers på Outta My Head, som lød akkurat like overbevisende her som på den større Mu-so 2. Den største forskjellen mellom dem, er at den større høyttaleren går dypere i bassen, og spiller med større autoritet i et stor stue.

Lise Davidsens Wagner-tolkninger klang praktfullt ut i rommet, men skal jeg sette fingeren på noe, må det være at jeg hadde likt en litt større skala på gjengivelsen av orkesteret.

Høyttaleren skaper ikke helt det samme stereobildet som et par Klipsch The Sixes eller KEF LSX, men dét er umulig å få til i en så liten bordhøyttaler.

Den skaper et meget troverdig lydbilde av Keith Jarrettes trioinnspillinger på Still Live, og klaveret klinger raffinert og naturlig fra den lille høyttaleren, som også forbløffer ved å få kontrabassen så godt frem at man kjenner bassen forplante seg fysisk i rommet.

Det finnes griller i flere farger. Foto: Naim

Konklusjon

Man skal ikke la seg lure av den kompakte kubens beskjedne mål. Naim Mu-so Qb 2 gjør som sin mer voluminøse slektning, og spiller større, tøffere, og mer engasjerende enn størrelsen tilsier. Den andre generasjonen av Naim-høyttaleren lyder også bedre, mer raffinert, åpnere og med tydeligere fokus, og har så få begrensninger at den rett og slett er best i klassen. Ønsker man seg en kompakt bordhøyttaler med skikkelig fet lyd, er Qb 2 vårt klare valg.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.