Search
Generic filters

: McIntosh MXA6

Verdens feteste mikroanlegg

Bare glem alt du har hørt av mikroanlegg. Anlegget går riktignok inn i bokhylla, men pass på at hylla er solid boltet til veggen.

Lyd & Bilde mener

Fyldig klang Potent bass Kvalitet i alle ledd Umiskjennelig design Lydinnganger
Mangler dypbass Prisen..

Dette mikroanlegget har like mye til felles med mikroanleggene på Elkjøp som en Jaguar med V8-er har med en Toyota Prius. Selv om de utfører den samme funksjonen, er bensinslukeren fra Birmingham både morsommere og mer komfortabel å kjøre enn den gjerrige elektrohybriden fra Toyota City. Men det koster.

McIntosh MXA60 er ikke bygget i Kina. Mikroanlegget som markerer McIntoshs 60-årsjubileum (1949–2009) er utviklet og bygget i Binghamton, New York. Med komponenter McIntosh bruker i enda dyrere forsterkere. Antagelig er MXA60 et av de dyreste mikroanleggene som kan kjøpes for penger – man må nemlig svi av 65000 kroner for herligheten, men da får man alt du ser på bildene her. Anlegget er slett ikke beregnet på de som søker etter et lite anlegg til en passende pris. Egentlig er det ikke ment for de som godt kunne tenke seg å bruke så mye penger på et stereoanlegg heller. Snarere er MXA60s målgruppe kanskje en mann i sin beste alder, kanskje med merket av en glinsende katt på nøkkelringen, som gjerne betaler det det koster for å få det beste.

Klassisk
For det er liten tvil om at andre mikroanlegg skal få problemer med å hamle opp med ytelsen til McIntosh-anlegget. Her er det spart på lite. Utførelsen er klassisk McIntosh, med turkis belysning av effektmeterne, bakgrunnsbelyst glassfront og bunnsolid konstruksjon fra innerst til ytterst. Et lite vakuumrør (12AX7) sitter i forforsterkerdelen og lyser opp mellom effektmeterne. Bak frontplaten er en stor strømtransformator og under lokket McIntoshs strømsterke og stabile ThermalTrak utgangstransistorer, som leverer 75 W per kanal. Vekten er definitivt i high-end-klassen, samlet veier MXA60 30 kilo. De færreste mikroanlegg veier mer enn fem kilo..

En skikkelig radiodel er bygget inn, og det følger med en AM- og en enkel FM-antenne. Høyttalerkabler av den tykke sorten følger også med. De medfølgende toveis-høyttalerne i sortlakkert aluminium, som er 27 cm høye og 28 cm dype, har en 10 cm mellomtonebass og en 19 mm diskant montert under en avtakbar grill. Høyttalernes rekkevidde starter ved 60 Hz og ender opp ved 45 000 Hz. Relativt bra for små høyttalere, som forresten har en vippbar fot på undersiden, slik at de kan vippes opp 90 grader. CD- eller rettere sagt SACD-spilleren er en integrert del av anlegget, og man kan koble til to separate lydkilder. Også med balansert (XLR) kabel om lydkilden skulle ha balanserte utganger. Et sett lydutganger finnes også, i tilfelle man skulle finne på å koble til en subwoofer for å få det enda mer moro med MXA60.

Lite anlegg – stor lyd
Innstillingshjulet på venstre side gir tilgang til elektronisk bassforsterkning, balansekontroll og diskantjustering, samt innstilling av radiokanaler. Ellers er betjeningen såre enkel, men den medfølgende fjernkontrollen har markeringer som er vanskelig å se i et lite opplyst rom. Trøsten får være at lysene fra anlegget setter atmosfæren i rommet temmelig fint, skulle man falle for å dempe lysene.Hvilket vi på det sterkeste anbefaler. Det lille og kostbare anlegget spiller nemlig overordentlig bra. Lydbildet er relativt stort for et så kompakt anlegg. Her er det rikelig med krefter sammenlignet med vanlige mikroanlegg. Men det egner seg ikke for store rom, da fristes man til å dra på litt mer, og effektbegrensningene kommer til syne. I den form at varsellampene på forsterkeren blinker, men det er ingen hørbar forvrengning. I stedet mister musikken dynamikk, så i alle tilfeller bør man holde seg under 80 på en skala fra 0 til 100 for at anleggets sikringskretser ikke skal slå inn.

Holder man seg innenfor grensene lyder MXA60 varmt, fyldig og potent. De små høyttalerne skuffer ut forbausende mye bass. Danske Safri Duos Samb Adagio får det til å riste litt i leggen, og den kjappe bassrytmen på opptaket gjengis med kontant presisjon. After There’s A Blizzard fra Sara Ks album Made In The Shade på SACD fyller mitt 31 kvm store lytterom med letthet. Vokalen er varm og innsmigrende gjengitt med rik klangbunn. Riktignok skorter det på dybden i lydbildet, og jeg savner tydeligere fokuserte detaljer. Men et bytte av de medfølgende kablene til Nordost Frey, ga meg det jeg savnet på under minuttet.

Med ett hadde jeg detaljer, luft og mer 3D i lydbildet enn tidligere. Lydbildet åpnet seg også opp på The Paperboys Live At Stockfisch Studio på SACD hvor også bredden i lydbildet ble større. På låter som Stars hører man tydeligere hvilket potensial anlegget har. Mye av atmosfæren i studio kommer nemlig godt frem, vokalharmoniene er tydelige og overbevisende. Take Five med Dave Brubeck på vanlig CD er rett og slett feiende flott og engasjerende selv med litt pådrag på volumkontrollen. Anlegget trives svært godt med akustisk musikk som jazz og er tilgivende overfor dårlige innspillinger samtidig som det blomstrer når klangen på opptakene er gode. De med mange ECM-innspillinger i hylla kan bare glede seg.

De mest vesentlige begrensningene kan man alltids gjøre noe med. Er det tomt for krefter, blir begrensningene hørbare, men heldigvis uten at man må lide under skrekkelig mye forvrengning. Holder man seg under grensene for hva anlegget makter, bytter ut høyttalerkablene med noe bedre og kanskje legger til en liten subwoofer fra Martin Logan eller Velodyne, har man straks et habilt high-end-anlegg i miniatyr.Her kunne det vært større grad av gjennomsiktighet. Det mangler litt på fokuset rundt detaljer, små detaljer og litt av luftigheten på gode opptak forsvinner litt. Men trøsten får være at ingen konvensjonelle mikroanlegg er i nærheten av disse kvalitetene. Selv radioen fra MXA60 lyder fyldigere og flottere og gjør det til en mye hyggeligere opplevelse å høre musikk på radio enn man skulle tro, MP3-filer og komprimering tatt i betraktning.

Verdt pengene?
Jo da, det er mulig å skape en minst like flott musikkopplevelse med et egenkomponert anlegg til samme pris, men ikke et mikroanlegg. Dette er nemlig det eneste high-end-mikroanlegget der ute, kanskje fyller det et lite hull i markedet. Men for de som søker etter et lite anlegg som får plass overalt, og som ikke blunker når de ser prisen, er McIntosh MXA60 det soleklart beste som finnes i mikroklassen. Her er det bare størrelsen som er mikro.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!