Search
Generic filters

: McIntosh MA 6300

Smooth operator

Dessverre har man ofte måttet pantsette bil og bikkje for å skaffe seg det ypperste. Den hittil rimeligste McIntosh-forsterkeren gjør en ende på det, og bringer high-end ned på et betalbart prisnivå.

Lyd & Bilde mener

Stabil strømforsyning Fleksible tilkoblinger Varm glassklar klangkarakter Enormt lydbilde
Mister bassdynamikk når presset

Å hengi seg til bredere deler av markedet behøver ikke bli noen ubetinget suksess. Ikke bare kan det rokke mer merkevarens etablerte posisjon, det kan i verste fall føre til hånlatter fra en kritisk presse, som leende kan peke på andre produsenter som behersker prisleiet bedre. Å produsere billigere er ikke alle selskapers drøm, særlig ikke de som driver med luksusvarer fra før. Og i dette tilfellet kan McIntosh flørt med bredere lag av folket før til at tilhengerne depper og finner seg andre merker å bekle svindyre hi-fi-møbler med. Faren for at merkevaren mister sin eksklusivitet er definitivt til stede. Og det er nettopp derfor ingen har sett en liten Ferrari til 370.000 kroner, som konkurrerer direkte med en Golf GTI. Når McIntosh lanseres sin relativt rimelige integrerte forsterker til 34.000 kroner, er de i ferd med å gjøre akkurat det Ferrari og andre har voktet seg vel for i alle år. Men kan de lykkes i et knallhardt marked, hvor det finnes et svært antall konkurrenter som allerede slåss om hylleplassen i forretningene, så må McIntosh MA 6300 ha noe spesielt å by på. Da holder det kanskje ikke med det klassiske McIntosh-designet, med glassklar sort front og neonturkise markeringer på en massiv frontplate med belyste effektmetere. Det skal spelle åsså!

Forsterkeren ser ut som en Mac-forsterkere har gjort i mange år. Man føler en slags bekreftende trygghet når man ser en Mac-forsterker. Følelsen forsterker seg alltid når man kobler vidunderet til og får spilt musikk. Plutselig hører man ikke på anlegget lengre, men på musikken.

Utseendet til tross, MA 6300 skiller seg fra de større Mac-forsterkerne med fraværet av McIntosh autoformer. De eiendommelige utgangstransformatorene som alltid har vært et varemerke, og som er der for å gjøre forsterkeren immun mot variable fasevinkler, høyttalerimpedanser og tilbakekobling. En fin ide som har vist seg å fungere strålende på de store Mac-ene, men hva som skjer når man fjerner autoformeren og senker utgangsnivået, er en ganske annen dans.

One, two, threeeee….
MA 6300 leverer 100 watt i 8 ohm, 160 w i 4 ohm og har et par balanserte innganger, pickupinngang for MM-pickuper, og tilkobling til eksternt for- eller effektforsterker. Man kan faktisk koble et flerkanalsanlegg gjennom MA 6300 om man har en prosessorforsterker og effektforsterker. Utgangstransistorene bruker McIntosh ThermaTrak-system som hele tiden passer på strømmen til utgangene, og sørger for at effekten går til høyttalerdrift og ikke opp i unødig varme.

Hvilket gir er forsterker som er ytterst stabil inntil den er tom for drivstoff. Til det skjer, gir den et lydbilde som får en til å gispe. Det føles som hele rommet fylles med musikk, og man kan lure på hva man skal med surround når to kanaler gir konsertfeelingen etter tre taktslag. Akustiske instrumenter som strykere, kassegitarer, blåsere og perkusjon får en mye bredere fargepalett av klangnyanser enn mange andre integrerte forsterkere i denne prisklassen. Noen vil kanskje sette fingeren på at MA 6300 lyder litt avrundet i diskanten, men det mangler likevel ikke på luft i de øverste frekvenssfærer.  I den andre enden er bassdynamikken svært sjenerøs, litt dempet i starten kanskje, men mektig potent. Gjett om det røsker i hårrøttene når Grateful Dead og Bob Dylan skramler i vei, eller Tom Waits sliper ned parketten med bare stemmen. Bassgjengivelsen har en fin tendens til å gi pedaltrommer en svært så realistisk skala. Det samme skjer med store konsertklaverer. Keith Jarretts Carnegie Hall-konsert får en ekstra klangbunn med MA 6300 som jeg savner på mange integrerte forsterkere uten endeløs effekt. Vokaler låter sjeldent nært og involverende fordi forsterkeren klarer å ta vare på hele kroppen til sangeren, ikke bare luften som kommer ut av det orale senteret i ansiktet.

Selv om fokuset i lydbildet er forbilledlig, mangler MA 6300 den samme skarpe dynamiske og perspektiviske kontrasten som Ayre AX-7e og Burmesters integrerte 051. Men det tar Mac-en igjen i ete lydbilde som er så stort og bredt at man aldri føler at noe musikk mister sin skala. Sin realistiske størrelse i rommet. Derfor er MA 6300 i bedre stand til å skape den illusjonen at man hører på en framførelse, ikke bare et hermetisert opptak. Skulle vi ønsket oss noe, måtte det være ennå mer effekt, som gjorde forsterkeren bedre i stand til å kontrollere store høyttalere som kan være vanskelige å drive for en 100-watter.

Konklusjon
Til det har man 200-watteren McIntosh MA 6900, til over 20.000 kroner mer. Klarer man seg derimot med mindre effekt (og det gjør det fleste), er MA 6300 et spennende alternativ til de mange sterke konkurrentene der ute. Forsterkeren samlede kvaliteter er av ekte high-end-klasse, uten at prisen dermed følger ytelsen, og sammen med SACD-spilleren MCD 201 fra McIntosh, har man gjort et high-end-kupp uten å bruke skrekkelig mye penger.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.