: Mark Levinson No 532H

Stålneve i silkehanske

Glem det unnselige ytret. Under det mattsorte kabinettet bor et lite kraftverk som kan hjelpestarte en 747 alene.
Lyd & Bilde mener
Velbalansert klang Potent dynamikk Fjellstøtt lydbilde
Ikke ubegrenset med effekt
Spesifikasjoner
  • Stereo effektforsterker
  • 2 x 300 W 8 Ohm
  • Fullbalansert kretsløp
Annonse
Annonse
forfatter

Power is nothing without control, pleide det å stå i reklamen for Pirelli dekk. Sånne dekk som vi gutta ønsket oss på Porsche 911 Turbo på 70-tallet. Selv om vi hverken hadde råd til bilen eller dekkene på den tiden. Ikke hadde vi råd til forsterkerne fra det nye stjerneskuddet på den amerikanske high-end himmelen heller. Mark Levinson var og er forbundet med påkostet teknikk, bak et umiskjennelig monolittisk og beksort design.

Alt er selvsagt relativt, men Mark Levinson er fremdeles kostbar moro. Mannen bak er for lengt ute av firmaet, men merkevaren er sterk nok til at de fleste som har hørt litt om amerikansk high-end, i hvert fall har hørt om Mark Levinson. Som også leverer lyden i eksklusive biler som Lexus toppmodeller. Snart 40 år etter den første Mark Levinson forsterkeren – forforsterkeren JC-1 fra 1972 – er de sorte forsterkeren fremdeles ettertraktet. Utvalget er ikke stort. Mark Levinson har ikke falt for fristelsen til å lage høyttalere eller platespillere.

Det går i effektforsterkere, forforsterkere og en kombinert SACD/forforsterker. For ikke å glemme mediesenteret N°502, som kombinerer full kontroll av alle kanaler i et surroundanlegg, med kontroll over alle tilkoblede videokilder.

Men Mark Levinson N°532H er en ren stereoforsterker på 300 W per kanal. Den finnes i en-, tre- og femkanalsutgaver også, alle unntatt 525H med 300 per kanal. 535H leverer 5 x 200 W i 8 Ohm. Til sammenligning. Den tokanals effektforsterkeren vi tester her, er et av de beste kjøpene i high-end akkurat nå, etter vår erfaring. For 70.000 kroner får man 33,6 kilo Mark Levinson, bygget som en fullbalansert forsterker x 2 i ett kabinett, med separat jording for å fjerne støy. En 425VA ringkjernetransformator mater 16 kraftige utgangstransistorer, per kanal. Så forsterkeren har altså to like sett med trafo og  utgangstransistorer separert i det samme kabinettet. De deler kun 230 V kontakten.

Kraft og finesse
Forsterkeren leverer 450 W når den elektriske motstanden synker fra 8 til 4 Ohm og er laget for å være dønn stabil også ved enda vanskeligere 2 Ohms belastninger, som for eksempel elektrostathøyttalere. Kretsene er beskyttet mot overbelastning skulle man drive forsterkeren til maks effekt på enda lavere impedanser, slik at den kan overleve rent misbruk.

Annonse

Mange er opptatt av at en forsterker klarer å ”doble” effekten når impedansen halveres, noe som helt feilaktig ses på som et kvalitetstegn. For viktigere enn et tall på papiret, et den subjektive og objektive opplevelsen av dynamikk, og hvordan forsterkeren klarer å hanskes med dynamiske kontraster i musikken. 532H står nemlig ikke noe tilbake for andre kraftige high-end forsterkere vi har testet. Og minner meget om den 100.000 kroner dyrere N°532 på 400 W som vi testet i 2010.

Den har den samme potente bassdynamikken. Gary Peacocks bass på Portrait of A Silence (fra In The Evenings Out There på ECM) og Speak Easy, får sofaen til å disse som en pudding. Og det er så kontrollert at Nord-Koreanske myndigheter ville grått blod av misunnelse. Basselementene på Dynaudio Confidence 4 – redaktørens referansehøyttaler de siste månedene – beveger seg likevel så lite at man knapt kan se det. Dét er kontroll det.

Tony Oxleys trommer på Speak Easy klinger tørt og presist, og tonene fra  Paul Bleys klaver på det påfølgende sporet Interface, er en studie i velklang. Som alltid på ECM-innspillinger er pianoets fulle klangbunn godt bevart på opptaket. John Surmans baritonsaksofon lyder som nettopp det. Og ikke som en tenorsax med sår hals, som baritoner ofte gjør på mange innspillinger.

Forsterkeren er, som vi har erfart med andre Mark Levinson-forsterkere, svært nøytral. Den varme nesten glødende klangen mange rørentusiaster liker, finnes ikke her. Men det betyr ikke at den ikke formidler varmen i musikken. Som på Alison Krauss Let Me Touch You For a While. Hvor den lyse, sarte vokalen fremstår som om den er polert i krystall. Tonene fra dobro-gitaren på opptaket er  presist og punktformet gjengitt, med stor klangrikdom. Lydbildet er kanskje ikke like dypt som på N°532 (til 175.000 kroner), eller McIntosh MC452 (se test i neste nummer), men det er skarpskårent, supertransparent og fjellstøtt.

Man hører virkelig dypere inn i musikken. Og får med flere nyanser og over- og undertoner enn jeg kan huske å ha hørt på noen annen forsterker i tilsvarende prisklasse. Den klarer også kunststykket å få frem klangnyanser i bassen, som jeg sjelden hører fra andre forsterkere. Med unntak for allerede nevnte N°532, Soulution 710, Ayres MX-R monoforsterkere og Adyton Cordis 1.8., som alle har evnen til å grave litt dypere i lydbildet i ytterfrekvensene enn de aller fleste andre forsterkere jeg kjenner.

Annonse

I toppen er tonene fra små symbaler og klokkespill tørt og distinkt gjengitt, men ikke uten liv. Messingperkusjonen på Holly Coles Train Song, er plassert ulike steder i lydbildet, både i bredde og dybde, men forsterkeren klarer likevel å få frem ikke bare instrumentenes plassering i lydbildet, men også bevare klangen av utklingingen. Selv om instrumentet er plassert langt bak i lydbildet.

De fleste vil føle at N°532H har mer enn nok krefter. Den makter i all fall å få Neil Youngs Le Noise til å stupe ut av høyttalerne. Gitarøset på albumet fyller rommet som flytende betong under høytrykk, og det føles omtrent som å stikke hodet ut av bilvinduet i 120 km/t, og åpne munnen. Med 300 potente watt om bord, skal det mye til at man klarer å få plagsom forvrengning ut av forsterkeren. Da må man i tilfelle ha et stort rom og uvanlig tungdrevne høyttalere.

Konklusjon
Forsterkeren fra Mark Levinson er ikke billig, likevel føler jeg at dens kvaliteter i høyeste grad forsvarer prisen. Den er åpenbart i stand til å drive det aller meste av høyttalere, og lyder fortreffelig uansett musikksjanger. De få som har behov for enda mer kraft, må være villig til å betale en god del mer, hvis de samtidig skal beholde forsterkerens ubestridte kvaliteter som musikkformidler. Det er vanskelig å se hvor man skal få mer for pengene hva kraft og finesse angår. Mark Levinson N°532H må være et av de beste kjøpene hva effektforsterkere under 100.000 kroner angår.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.