TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: KEF Muo

Bærbar lydbombe

Små trådløse høyttalere lyder sjelden så bra som KEFs lille Muo-høyttaler.

Av / 02.10.15 - 15:55
KEF Muo

Lyd & Bilde mener

  • Nydelig kvalitet og kompakt nok til å være virkelig bærbar. Men det er lyden det virkelig svinger av.
  • Det mangler litt dybde i bassen.

De færreste har store forventninger til en bærbar høyttaler. Det er ikke så rart, for lydkvalitet og bærbar høyttaler er snarere en motsetning, enn en forutsetning.

Unntakene finnes naturligvis. Betaler man litt mer får man vanntette og vellydende Ultimate Ears Megaboom, eller den slanke Bose Soundlink III. Trådløse høyttalere med lang batteritid og god lyd. Langt bedre lyd faktisk, enn det aller meste vi har hørt av portable høyttalere.

Blant andre høyttalere i prisklassen rundt 3000 kr, finnes også Bowers & Wilkins T7. Av mange sett på som den ultimate luksushøyttaleren i klassen, men ikke med den mest balanserte lyden etter vår erfaring.

Den kombinasjonen er det en annen høyttaler som lykkes bedre med.

Engelske KEF har laget høyttalere lengre enn B&W, ja lengre enn de fleste, men de har ikke vært særlig opptatt av det voksende markedet for trådløs lyd. De kommer derfor sent til ballet med en høyttaler som både er bærbar, trådløs og kostbar.

Annonse

For at den i det hele tatt skal bli budt opp til dans, holder det ikke å se attraktiv ut, den må også kunne trinnene og rytmen mye bedre enn rivalene.
Derfor har KEF forsøkt å forene attraktiv design med egenutviklet teknologi i Muo, som den bærbare høyttaleren kalles.

Ross Lovegrove er mannen bak designet av Muo, og den smellvakre Muon-høyttaleren.
Ross Lovegrove er mannen bak designet av Muo, og den smellvakre Muon-høyttaleren.

Høyttaleren er designet av den engelske industridesigneren Ross Lovegrove. Han har jobbet med Renault, Apple, Sony og Philips – og er mannen bak det skulpturelle designet på KEFs toppmodell Muon. Den innsvingede kurven på Muon-høyttalerne går da også igjen på den lille Muo.

Den bærbare høyttaleren er bare 21 cm bred, men veier 800 gram. Et tydelig tegn på hvor mye teknikk som er stappet inn i det slanke designet til Lovegrove.

Unik

For Muo-høyttaleren som bruker trådløs Bluetooth-overføring, virker ikke bare uvanlig solid bygget, den har også nyutviklede høyttalerelementer fra KEF på innsiden av den perforerte overflaten.

Her kan man se KEFs unike Uni-Q-element med diskant i sentrum, og bassradiatoren i midten av høyttalerelementene.
Her kan man se KEFs unike Uni-Q-element med diskant i sentrum, og bassradiatoren i midten av høyttalerelementene.

Et massivt batteri med 12 timers spilletid, leverer kraften til to 50 mm elementer med KEFs Uni-Q-prinsipp, Her er det to elementer i ett, fordi midten av membranen fungerer som et diskantelement som er plassert i sentrum, og spiller uavhengig av membranen rundt seg. Den koaksiale plasseringen sparer ikke bare plass, men sørger også for mer uniform lyd. Membranen rundt er formet for bedre spredning, slik at man skal få et litt større lydbilde.

De to små fulltoneelementene sitter skrått plassert med et en firkantet bassradiator i mellom seg, som hjelper veldig på rekkevidden i bassen.

Les testen av bærbare høyttalere her.

To stykker eller flere, kan kobles sammen via Muo-appen, og når høyttalerne står vertikalt tilpasses klangbalansen til posisjonen.
To stykker eller flere, kan kobles sammen via Muo-appen, og når høyttalerne står vertikalt tilpasses klangbalansen til posisjonen.

Det finnes selvsagt en app som kan styre Muo-høyttaleren, og med den kan man koble sammen flere Muo-høyttalere. For eksempel i stereo, eller opp til sju stykker i partimodus.

Mektig og balansert lyd

KEF har lyktes forbausende godt med å få mye lyd ut av den lille høyttaleren.Den spiller ikke med samme overbevisende skala som Soundlink III, heller ikke med samme kraft i bassen, men den er bedre balansert og fokusert enn både Bose-høyttaleren, og UE Megaboom.

Jepp, den er også bedre enn B&W T7. Som lyder grå og fargeløs sammenlignet med KEF Muo.

De har fått den lille høyttaleren til å lyde større og tøffere enn den tilsynelatende er. Lydbildet har utmerket fokus, det er god dybde i musikken og i motsetning til mange tilsvarende høyttalere, er det faktisk diskant til stede her. Noe som løfter lydbildet et par hakk og skaper en friskere presentasjon av musikken.

Muo støtter ikke Hi-Res audio, som man kan få inntrykk av på emballasjen. For med Bluetooth AptX komprimeres (328 kbps) lydsignalet når det overføres fra mobilen til høyttalerne.
Muo støtter ikke Hi-Res audio, som man kan få inntrykk av på emballasjen. For med Bluetooth AptX komprimeres (328 kbps) lydsignalet når det overføres fra mobilen til høyttalerne.

For eksempel klarer den lille høyttaleren å få frem flere nyanser og detaljer i David Gilmours nye album, Rattle That Lock, enn Bose-høyttaleren. Muo går ikke like dypt i bassen, men den bassen som er her, er potent nok til å at høyttaleren vibrerer seg faretruende nær hyllekanten, når man spiller høyt.

Den klarer Mozart like bra som Metallica, og elsker å spille høyt. Litt mer dybde i bassen og et enda større lydbilde, er selvsagt å foretrekke. Men jeg antar vi må vente på en større utgave av Muo før det skjer.

Lekker luksuslyd

KEF Muo kommer sent, men godt. Den lille høyttaleren er mer bærbar enn de fleste, og lyder bedre enn det meste. Den kan kobles sammen med flere Muo-er, og kvaliteten, musikkgleden og brukervennligheten er eksemplarisk. Dette er en av de beste bærbare høyttalerne der ute nå, og verdt pengene hvis eierglede og lyd står i høysetet.

Muo leveres i fem farger til å begynne med.
Muo leveres i fem farger til å begynne med.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde