Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Spinner BT

Trådløs vinylspinner

Med Bluetooth-strømming til hodetelefonene, er JBLs billige platespiller et praktisk utgangspunkt for en begynnende platesamling.

Skrevet av / 14.12.23 - 12:00
JBL Spinner BT
Lasse Svendsen

Den kompakte platespilleren fra JBL kombinerer trådløs strømming til hodetelefoner, Bluetooth-høyttalere  – eller ørepropper, med enkel betjening og helt ok lyd. JBL Spinner BT er et fint sted å starte for alle som har kjøpt sin første LP, og har planer om flere plater. 

Det er ikke her man finner den ultimate lydkvaliteten i budsjettklassen, da skal man heller vende blikket mot rimelige spillere fra Rega, Pro-Ject eller Reloop.

Men den trådløse JBL-spilleren blant de rimeligste platespillerne som låter bra, og som også kan oppgraderes på et senere tidspunkt. Det siste skal jeg straks komme tilbake til.

Men først en gjennomgang av hva man får for pengene.

JBL-spilleren er en av veldig få trådløse platespillere med Bluetooth aptX HD, som støtter strømming opptil 24-bits høyoppløst lyd, og er den Bluetooth-standarden som potensielt gir den høyeste lydkvaliteten.

Ulempen er at aptX HD bare fungerer med hodetelefoner og høyttalere som støtter aptX HD, og man kan for eksempel ikke strømme musikk fra spilleren til noen av Apples AirPods-modeller. De fungerer som kjent bare med Apple-enheter.

Men man kan koble spilleren til stereoanlegget via utgangene på baksiden.

Foto: Lasse Svendsen

Innebygget phonotrinn

Spinneren leveres med alt man trenger for å komme i gang. Den er bygget på en enkel plint i lett MDF, med en tynn aluminiumstallerken som drives av en silikonrem. Det følger med en filtmatte, kabler, støvlokk, singeladapter, og en MM-pickup som er ferdig montert i et avtakbart pickuphus. 

Det tar ikke lang tid å sette den sammen, og hvordan er godt forklart i den medfølgende bruksanvisningen. Når alt er på plass, må man bare sørge for at den er passert på et plant og stødig underlag. Så er det bare å koble opp og starte å spille plater. 

Pickupen fra Audio Technica, er billig og bra, og utskiftbar. Foto: Lasse Svendsen

På baksiden finner man en blå knapp for å koble til med Bluetooth. Hold knappen inne og vent til det det blå lyset bak tallerken blinker raskt, så kan du pare spilleren med en høyttaler eller hodetelefonene. Den medfølgende kabelen plugges i forsterkeren, og hvis den har innebygget phonotrinn for MM-pickup, kan man koble ut spillerens innebyggede med en bryter på baksiden.

Bluetooth-tilkoblingen gjøres fra baksiden. Foto: Lasse Svendsen

Den tredje av fire brytere på baksiden, er en svitsj som slår av eller på autostart. Er den på, fører man bare armen mot platen, så starer spilleren. Den siste bryteren er strømbryteren.

Hastigheten byttes mellom 33,33 og 45 o/min med to knapper på fronten.

I denne prisklassen legger vi ikke så stor vekt på målinger, men det må likevel nevnes. Avviket i rotasjonshastigheten på 33,33, lå en del under med 33,15 o/min. Som er et avvik på -0,55 prosent, og inne for det akseptable. Men svingninger, eller wow & flutter stod det verre til med. Her viste målingene et avvik på 0,75 prosent. I praksis betyr det at man kan høre en pianotone svinge i tonehøyde.

Foto: Lasse Svendsen

Lyden

Den medfølgende pickupen er en billig Audio Technica AT3600L, som gjør en grei nok jobb, men siden den er montert i et avtakbart pickuphus, er det enkelt å oppgradere ved å bytte pickup. Til for eksempel en Audio Technica AT-VM95, Ortofon 2M Red, eller Sumiko Oyster. En enda dyrere pickup vil være bortkastet, fordi det er en del resonanser i spilleren. Blant annet fra et noe upresist armoppheng, som vil gjøre at resonanser vil forplante seg til  pickupen.

Opphenget til aluminiumsarmen, er litt slarkete. Foto: Lasse Svendsen

Vibrasjoner og resonanser høres ikke ut som støy i høyttalerne eller hodetelefonene, men farger lyden og demper dynamikken. Tross det, lyder musikken både livlig og engasjerende fra JBL-spilleren. Med JBLs glimrende trådløse hodetelefoner – Tour One MK2 tilkoblet, får man et klart og åpent lydbilde i ørene. Det spruter ikke av dynamikk, og bassen er litt tilbaketrukket, men det fungerer utmerket, og er en praktisk måte å kunne spille musikk på. Særlig dersom man ikke vil forstyrre andre. 

Når spilleren kobles til et anlegg, blir det både bedre, og verre. 

Det innebyggede phonotrinnet bør kobles ut hvis man kan. Foto: Lasse Svendsen

Lydbildet blir med ett langt større og fyldigere, med JBL-spilleren koblet til en Hegel H190 – fra spillerens innebyggede phonotrinn – og et par Dynaudio Special Forty. Selv gode innspillinger som 2Ls Living med Jan Gunnar Hoff solo på et konsertklaver, lyder fint.

Med spillerens innebyggede phonotrinn lyder klaveret godt definert, men det mangler dybde og bassgjengivelsen er tam. Verre er det at lydbildet er flatt, det er knapt merkbar dynamikk her, og et platebytte til Keith Jarrett, Dire Straits eller Miles Davis, gjør ingen ting for å endre min oppfatning. 

Med spillerens innebyggede phonotrinn utkoblet til fordel for platespillerinngangen i vår referanse – Yamaha A-S3200 – lyder alt straks bedre. Bassen kommer frem fra hvor den enn har vært, lydbildet åpner seg opp, og det finnes faktisk litt dynamikk i lyden fra JBL-spilleren. Den har ikke den samme varme fyldige klangen som den trådløse Yamaha TT-N503 har, og heller ikke den dynamiske kontrasten til en Rega Planar 1, men de viser at det bor bra lyd også i den billige JBL-spilleren. Dog under visse forutsetninger.

Les også Rega Planar 1 Plus Rega-spilleren viser at av og til er det enkleste det beste.

Konklusjon

JBL Spinner BT har et fortrinn i at den er eneste trådløse platespiller med Bluetooth aptX HD. Som potensielt kan gi bedre lyd i kompatible høyttalere eller hodetelefoner. Den har ikke Wi-Fi, som JBL har begynt å rulle ut i flere av sine Bluetooth-høyttalere, men den har innebygget phonotrinn som betyr at den kan plugges inn i alle forsterkere – eller høyttalere som har en lydinngang. Lydkvaliteten er godkjent når man strømmer via Bluetooth, og den blir bedre med fyldigere lyd og større lydbilde, når spilleren er koblet til et stereoanlegg. Men den blir ikke like dynamisk og åpen som hos de beste platespillerne i samme prisklasse. Er man veldig opptatt av lydkvalitet, bør man vurdere hvor viktig det er at spilleren er trådløs. Kan man leve uten, får man bedre lydkvalitet for pengene andre steder.

Les også Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500 Yamaha har sin egen vri på trådløs avspilling, som fungerer mye bedre enn forventet.
Karakter
JBL Spinner BT
Basic

Lyd & Bilde mener

Livlig lyd og engasjerende lyd for prisklassen. Bluetooth aptX HD. Lyden åpner seg opp når man kobler fra det innebyggede phonotrinnet. Anemisk dynamikk og slank bass. Billig konstruksjon. Fungerer ikke med Airpodsene dine.

1 hendelser på “JBL Spinner BT”

  1. Du skriver at det er den eneste spilleren med Bluetooth aptex HD, men det er det ikke. Audio technica at-lp3xbtbk platespiller har aptx hd adaptive, og er ellers en helt nydelig helautomatisk spiller som du burde teste ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top