Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Devialet Arch

Fantastisk vinyllyd til Phantom

Aldri har det vært mer praktisk å koble platespilleren til de trådløse Phantom-høyttalerne fra Devialet.
Devialet Arch SPREAD(1)
Karakter
Devialet Arch
Lyd & Bilde mener
Glimrende undertrykking av jordstøy, klar og åpen lyd. Meget allsidig tilskudd til Devialet Phantom! Passer også eldre Phantom-høyttalere, om de er oppdatert til siste software.
Kan gi litt knapp forsterkning til de minst følsomme MC-pickupene.
Spesifikasjoner
  • Type: Platespiller-/linjeforsterker
  • Fungerer med: Devialet Phantom høyttalere
  • Type pickup: MM og MC
  • Pickup-følsomhet: 0,5 mV – 10 mV
  • Utgang: Trådløs
  • Digital oppløsning: 24-bit / 96 kHz
  • Innganger: Linje, Phono, digital coax
  • Farge: Hvit
  • Web: devialet.com

Franske Devialet lager forsterkere og høyttalere som ingen andre gjør det. Ekstra spesielle er nok de trådløse Phantom high-end-høyttalerne, som i tillegg til å pøse på med brutal kraft fra ekstremt liten plass, også har dypere bass en man trodde var mulig!

Dette som følge av masse forsterkerkraft og meget store basselementer (2 x 7 tommer) i forhold til kabinettvolumet. De har dessuten meget lang slaglengde, og fordi den digitale prosessoren (DSP) vet nøyaktig slaglengden på elementene, kan høyttalerne drives til å spille høyere enn de egentlig kan, ved å progressivt holde igjen dypbasstonene når elementene slår maksimalt ut. Dermed kan høyttalerne fortsette å spille høyere og høyere, selv når slaglengden er makset ut.

Phantom strømmer trådløs musikk direkte fra mobiltelefonen, og er dessuten Roon Ready. De har også optisk digitalinngang, om du ønsker å koble til TV-en din. Det eneste de mangler for å være et helt fullverdig stereoanlegg, er platespillerinngang eller kanskje en analog linjeinngang. For å koble til CD-spiller eller kanskje en separat nettverksspiller.

Devialet Phantom I lifestyle

Devialet Phantom I er fabelaktige høyttalere, som bare mangler mulighet for tilkobling av platespiller. Foto: Devialet

Devialet Arch er løsningen

Men det var inntil nå. Si hei til Devialet Arch. En liten koblingsboks, hvor du kan koble til platespilleren, eller en annen analog lydkilde. Eller den kan til og med brukes som koaksial digitalinngang, da bruker du Left-inngangen til dette. Devialet har hentet inspirasjon fra sine egne Expert Pro forsterkere, hvor inngangene kan programmeres til å være nært sagt hva du ønsker.

Annonse

Hvis du har dine Phantom I eller II (nytt navn på Reactor)– eller til og med eldre men software-oppdaterte Phantom-høyttalere og Devialet-appen på din mobil koblet til samme nettverk, så vil appen automatisk registrere Arch etter et lite trykk på knappen på toppen. Velg i appen om den skal brukes til Phono, Line eller Digital, og du er oppe og går. Hele systemet er nå sammenkoblet gjennom hjemmenettverket. Enklere kan det nesten ikke bli.

Som platespillerforsterker godtar den MM-pickuper, men også en god del MC-modeller. I stedet for å differensiere mellom de to skal du i stedet justere følsomheten med en glidespak. Fra 0,5 mV helt opp til 10 mV, hvor 5 mV er valgt som standard. Mange MC-pickuper har følsomhet helt ned til 0,3 mV og til og med under, da vil lyden ut fra Arch bli litt lav. Har du en slik pickup, ville jeg prøvd før jeg forpliktet meg til kjøp.

Annonse
DEVIALET ARCH top angle

Devialet Arch er en tilkoblingsboks som gjør Phantom-høyttalerne komplett, med platespillerinngang, linjeinngang eller til og med koaksial digitalinngang. Foto: Devialet

Flott platespillerforsterker

Selv testet jeg Arch som platespillerforsterker sammen med min Pro-ject Debut Carbon Esprit med Ortofon 2M Black pickup. En kombo til rundt 10.000 kroner som låter ganske så nydelig med riktig platespillertrinn, og når den står på et bra underlag. Den har nemlig ikke verdens beste demping – og ikke veldig mye masse.

Jeg har min platespiller stående på en veggmontert hylle, skrudd inn i en gipsvegg og forsterket med kjettingoppheng. Veggen er på sin side koblet til gulvet, slik som alle har det, bortsett fra de som har tatt spesielle grep med flytende oppheng av lydmessige grunner.

Pro-ject Carbon Debut_Esprit Graabein

Gråbeins Pro-ject Carbon Debut Esprit med Ortofon 2M Black funket bra med Devialet Arch, når den fikk stå på veggmontert hylle, og spikes nedi sandfylte kopper… Foto: Geir Gråbein Nordby

NB! Dyp bass kan by på problemer

Jeg skulle oppleve at selv å få platespilleren på en veggmontert hylle ikke nødvendigvis er nok for å frikoble den fra vibrasjoner. Selv om den og Arch-boksen står i et annet rom enn høyttalerne (Phantom I 103 dB), noe som er fint mulig siden tilkoblingen skjer trådløst via nettverket.

For da jeg satt på den nydelig vellydende It All Starts With One av Ane Brun, så begynte høyttalerne å blafre ukontrollert, bare mer og mer. Høyttalerne går nemlig meget dypt i bassen (16 Hz!), og bassbølgene forplanter seg i både gulv og vegger – og i platespilleren. Slik at pickupen plukker opp bassbølgene og sender dem ut igjen til høyttalerne, som resulterer i en feedback-sløyfe hvor bassen blir overdøvende, nålen begynner å vibrere og skape en skjelvende lyd (wow & flutter) i hele det hørbare frekvensregisteret.

Dette ville ikke skjedd med en bedre dempet platespiller, eller en med mer masse (tyngre!). Jeg fikk da også løst problemet, ved å på undersiden av platespilleren plassere spikes, som igjen sto og hvilte på hver sin kopp fylt med sandkassesand. Lett som en plett!

For ordens skyld: Problemet løste seg enda enklere ved å aktivere Night mode. Da dempes den dypeste bassen, og feedback-sløyfen forsvinner. Men samtidig blir lyden tynn og livløs, så jeg anbefaler å gjøre nødvendige grep.

Annonse

Jeg må også påpeke at problemer med feedback og platespillere slettes ikke er et nytt fenomen, og ikke Devialet Arch sin skyld. Det er rett og slett min platespiller som ikke var like optimal – eller like optimalt plassert – som jeg trodde, da jeg hittil ikke har brukt den sammen med høyttalere som går ned til 16 Hz.

DEVIALET ARCH rear

Det er én inngang i tillegg til Ethernet, og den kan være alt fra linjeinngang, phono, eller til og med digital coax. Du velger hvilken i appen. Foto: Devialet

Nydelig lyd

Etter problemet var løst, kunne jeg bare sitte og nyte musikken med hele min kropp og sjel. For musikken låter virkelig nydelig, spilt gjennom Arch og Phantom I. For det første er det null jordstøy. Nada. Ingenting. Helt stille! Det er ikke ofte jeg opplever.

For det andre er bassen dyp og frodig, og gir lydbildet et flott fundament å hvile på. Stemmen til Ane Brun står frem, der den henger i luften mellom høyttalerne. Samme med Björk på platen Biophilia, hvor mange av sangene har sære rytmer som imiterer mønstre funnet i naturen. Men også hvor spesielle strengeinstrumenter på for eksempel åpningslåten Moon klinger ut med masse klangfarger og en timing som er lenge siden jeg har hørt fra min egen platespiller. Normalt er den forbundet med en Cambridge Audio 651P, som slettes ikke har den samme stillheten og oppløsningen – uansett hva den er koblet til.

Det er jo også ekstra stas at platespilleren plutselig har blitt trådløs. Det betyr at jeg kan flytte den mellom rom og etasjer, uten at det går utover lydkvaliteten. Har du et Devialet multiromsoppsett, kan du enkelt flytte deg fra et rom til et annet, og ta med platespilleren til dit du ønsker å sitte og nyte.

Annonse
DEVIALET ARCH top

Knappen på toppen av Devialet Arch er for å koble den til det trådløse nettverket. Foto: Devialet

Like god som linjeinngang

Jeg prøvde også kort å koble CD-spilleren min til, en eldre Hegel CDP4A mk2, hvor drivverket i sin tid ble dempet internt med BASE Technology dempesystem. Og jeg må si Arch fungerer like fint som linjeinngang til Phantom-høyttalerne. Den gjør ikke noe ugagn, og gjør jobben lekende lett.

Konklusjon

Denne testen av Devialet Arch skulle egentlig bli veldig kort. Tross alt er det ikke så mye å si om oppkoblingen, annet enn at den går lekende lett. Men så kom jeg på at jeg kanskje skulle fortelle om mine erfaringer med feedback-loop fra platespilleren, selv om det ikke var Arch sin feil. Det er bare at så dyp bass som kommer fra Phantom-høyttalerne gjør at man kanskje må passe ekstra godt på at platespilleren og underlaget er godt dempet mot vibrasjoner.

Arch låter nydelig som platespillerforsterker, og er høyttalerne verdig. Det er en ren nytelse å lytte til vinylsamlingen, selv om den strengt tatt ikke er analog lenger, men forvandlet til et høyoppløst digitalsignal.

At Arch gir fantastisk mye valuta for pengene, er det ingen tvil om. Enten det er platespiller eller CD-spiller du vil koble til. Sistnevnte kan du faktisk også koble digitalt.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.