TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Devialet 110

Moderne tider

Devialet bygger blant de mest moderne og spennende forsterkere du kan få. Og nå har det kommet en fantastisk billigere modell.

Skrevet av / 13.02.14 - 05:16
Devialet 110
Sven Bilen

For et par år siden kom et fransk firma med en forsterker som tok verden med storm. For det første låt den bra. For det andre var den teknisk sjelden nytenkende. For det tredje var den fantastisk lekker å se på.

Det eneste problemet var egentlig at den bare var en modell. Og den var temmelig dyr. Men til tross for prisen på forsterkeren ble firmaet Devialet en suksesshistorie, og man har solgt meget bra av D-Premier, som modellen heter. Og i og med fremgangen har man nå gått i gang med å gi bredde til programmet. Skikkelig dessuten. Her har vi lekt med den minste modellen i den nye serien D110.

Når vi sier den minste modellen er det ikke slik å forstå at Devialet har gått hen og blitt lavbudsjettprodusent. Det handler fortsatt om high-end på alle plan. De nye modellene er i grunnen samme forsterker med ulike uteffekter, og de større modellene har flere muligheter.

Annonse

Forsterkerteknikken er identisk med det som Devialet kaller analog-digital-hybrid (ADH). Det står for at det er en klasse-A effektforsterker som arbeider med musikksignaler mens en klasse-D effektforsterker gir strømmen til utgangen. Fordelene er at man utnytter de to forsterkermulighetene til det de er aller best på. Og det medfører samtidig at man får lavere strømforbruk og høyere effektivitet enn ved tradisjonell forsterkerteknikk.

Lekkert, lekker
Allerede ved utpakkingen merker man at det her er noe spesielt. Det hele er bare så lekkert – om ikke annet så har Apple lært mange bransjer at det viktige er å gi kunden en opplevelse allerede når produktet pakkes ut.

Men det er ikke bare innpakningen, alt er lekkert med Devialet 110 som føles som et dyrbart smykke eller en skulptur. Den er i form av en tynn metallblokk og alt syder av kvalitet – superkvalitet. Skulpturen kan settes på et bord eller henges på en vegg. En avtakbar plate dekker over alle tilkoblinger slik at intet synes. Avtakbart er nøkkelordet, for man har ikke sjans til å koble til noe med platen på.

Du kan via datamaskinen utføre en personlig konfigurering av din Devialet fra firmaets hjemmeside, og dine valg lastes ned til et medfølgende SD-kort som har sin faste plass i et spor på forsterkeren. Det er veldig enkelt. Du styrer så forsterkeren via den spesielle fjernkontrollen eller en app til din mobil eller nettbrett.

På denne minste modellen finnes også bra med innganger. Ethernet og USB, to optiske og to koaksiale digitale innganger samt en analog i form av en platespillerinngang for MM-pickuper. Dessuten kan forsterkeren, med en ekstramodul, kjøre wi-fi mot din datamaskin slik at du kan spille din PC-lagrede musikk trådløst. Med modulen i forsterkeren laster du så bare ned Devialet Air til din maskin og så fungerer det utmerket. En meget fleksibel forsterker med andre ord.

Effekten er som navnet antyder 2 x 110 W. Her bruker man en low-power klasse-D med en transistor, mens de to større modellene benytter high-power med tre transistorer. På de større modellene finnes det også digitale utganger, subwooferutgang samt en heftigere platespillerinngang med bedre AD-omvandling, og der kan man også benytte MC-pickuper. Disse forsterkerne kan egentlig alt de aller, aller fleste noensinne vil komme til å trenge.

Fjernkontroll og app
Fjernkontrollen er superfrekk og høyst uvanlig med et stort volumratt som markant blikkfang. Da jeg testet urmodellen klaget jeg på at det var en forsinkelse mellom det at man trykket på inngangsvelgeren og til det kom lyd, ofte gled man forbi rett kanal. Og du kan heller ikke se hvilken inngang som kjører om du ikke står bøyd over det diminutive tegnvinduet. Benytter du fjernkontrollappen er det ikke noe problem, men med fjernkontrollen er det. Men det er også nesten den eneste innvendingen jeg har.

Jo, foruten at maskinen går i dvale når den ikke har blitt spilt på en stund, og at det tar en stund å vekke maskinen fra dvalen igjen. For en utålmodig mann som meg er det litt frustrerende å måtte vente når maskinen står i by-pass. Du kan heller ikke se hvor langt maskinen har kommet i oppstarten, helt plutselig er den bare der igjen.

Var den så bra?
Jeg hadde et par andre forsterkere i lignende og noe lavere prisklasser tilgjengelig, så det var ganske nærliggende med en sammenligning. Det står med en gang klart at Devialet 110 via mine Wilson høyttalere presterte noe av det lekreste jeg har opplevd fra en forsterker i denne prisklassen. De andre, hver for seg egentlig utmerkede forsterkere, ble ganske kraftig overkjørt. Du hører med en gang at det finnes masser med luft omkring instrumenter og stemmer og at de er herlig avgrenset med fine konturer, bakgrunnen er rolig og kullsvart, og lydbildet er stort, men likevel kolossalt velkontrollert.

Jeg husket bare ikke at en Devialet låt så bra fra den gang jeg testet urmodellen. Og dette er også budsjettvarianten med den ”lille” klasse-D forsterkeren. En ting jeg med en gang la merke til er grepet på bassen, som låter tørr, klar og distinkt på den måten som gjør at forsterkeren kan spille alle typer musikk med ypperlig resultat.

Her prøvde jeg med et av mine standard bestespor, El Cid med gruppen Leftfield, den eneste låten jeg vet med et repeterende frekvenssweep langt ned i dypeste bassområdet. Her får vi en gjengivelse som man direkte kan høre er meget velbalansert og med massevis av kontroll. Og alt annet av smålyder, elektriske utladninger med mer som ligger i produksjonen står klart og distinkt i lydbildet. Det er en utmerket oppløsing over hele frekvensområdet.

Night Music med Joe Jackson er en annen skive som skiller klinten fra hveten. Her finnes egentlig alt, klassisk og rock, alt unntatt gitar! Her finnes et par låter hvor vokalsangen faktisk låter falsk om ikke oppløsningen og det forjettede ordet timingen er på plass. Via Devialet låter det kanon, helt enkelt. Som jeg var inne på tidligere, jeg tror aldri jeg har hørt noe så bra i prisklassen.

Konklusjon
Om urmodellen D-Permier var en milepæl i hi-fi verdenen forvalter den nye minstingen Devialet 110 sin arv på best mulige måte og fortsetter med å stake ut fremtiden for den moderne forsterkeren. Den er moderne fleksibel og låter kanonbra. Og så er den til og med en vakker skulptur!

Lyd & Bilde mener

Vakker, velbygd og låter kanonbra - Devialet 110 har lydkvalitet helt i toppen av sin klasse, og er både suverent fleksibel og gjort for den moderne musikkonsumenten. Alt er lekkert på denne unike franske forsterkerjuvel. Herlig med volumratt på fjernkontrollen. Tar tid for å komme i gang etter at den har gått i stand-by. Den reagerer litt langsomt ved inngangsbytte via fjernkontrollen. Tegnvinduet er lite og om forsterkeren står på et bord eller hylle peker det dessuten oppover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset

Små bokser med stor lyd

Du verden, for en forsterker!

En helt annerledes opplevelse

Sonos-killeren

Trådløs kraftpakke

Har aldri vært bedre

Scroll to Top