Da denne journalisten var en ung hi-fi-nerd, var FM-radioen den viktigste adgangen til musikalsk inspirasjon. Her kunne man stifte bekjentskap med helt nye navn.
I dag synger FM-teknologien på siste verset, og rollen som musikalsk inspirator er overtatt av internett og strømmetjenestene. Derfor er det nødvendig å oppgradere stereoanlegget til dagens standard.
Denon DNP-800NE er en nettverksspiller og strømmemottaker som kan håndtere digital musikk fra nær og fjern. Det vil si fra både hjemmenettverket og internett.
Av ytre minner den mest av alt om en gammeldags radiotuner: en nydelig, lett buet aluminiumfront med et stort display i sentrum. En krans av knapper brukes til å navigere, og det er dessuten en hodetelefonutgang og en volumknapp. På baksiden finner man to antenner til Wifi og Bluetooth. Det er dessuten to stereoutganger, henholdsvis med og uten volumregulering, samt en Ethernettinngang til kablet nettverk og en optisk digitalutgang.
Denon DNP-800NE må kobles til husets nettverk, men prosessen er enkel og velsmurt. Man kan til og med velge mellom tre forskjellige metoder, alt etter om man sitter med mobilen, og om den har eller ikke har minijack-inngang. Har du flere HEOS-multiromsenheter, finner avspilleren selv sin plass i husets system, og dine musikktjenester kan da brukes på den også. HEOS støtter alle relevante musikktjenester og avspilling over nettverk, samt USB-enheter fra porten på fronten.
Digital eller analog?
Det er ikke innebygget FM-mottaker i Denon DNP-800NE, men du må ikke unnvære yndlingsstasjonen din av den grunn, da den med hundre prosent sannsynlighet har en internettutgave som kan høres via TuneIn som gir adgang til omkring 100 000 nettradiostasjoner fra hele verden. Og selvfølgelig kan favorittstasjoner lagres som forvalg.
Men er det like bra? Signalet på webradiostasjoner overføres i komprimerte formater, noe som uunngåelig gir et kvalitetstap. Men en MP3-fil med 192 kbps båndbredde gir fortsatt en ganske akseptabel kvalitet, som krever en god FM-antenne på taket for å bli forbigått.
Strømmende musikk fra kranen
Denon DNP-800NE bruker som andre enheter fra Denon og Marantz HEOS-systemet, som gir adgang til strømmetjenestene Spotify, Tidal, Deezer, Soundcloud og Napster, hvis du har abonnement. Vi brukte Tidal HiFi i løpet av testen.
At man også kan spille egne musikkfiler fra nettverket og USB-minne, er nærmest en selvfølge. Men det kan man – og i full HD-kvalitet. Denon-spilleren behersker alle vanlige formater i opptil 24-bits oppløsning og 192 kHz-samplefrekvens. Samt DSD-filer opptil 5,6 MHz. MQA-filer støttes til gjengjeld ikke.
Skulle det være en musikktjeneste som ikke er innebygget (iTunes og YouTube for eksempel), kan de strømmes trådløst fra mobilen. Enten via Bluetooth eller AirPlay 2.
Sist, men ikke minst, kan Denon DNP-800NE stemmestyres. Nesten. I skrivende stund er Amazon Alexa-styring på vei, men du vil ikke kunne snakke direkte til spilleren som ikke har innebygget mikrofon. Det må en mobil eller en Alexa-smart-høyttaler til før du kan snakke med din hi-fi.
Lyden av Denon DNP-800NE
Som nettverksmottaker og -avspiller er det to faktorer som har mest betydning for lydkvaliteten, digitalkonverteren og kvaliteten på de digitalfilene som mottas og avspilles. Den siste begrensningen kan det ikke gjøre så mye med, og den er for øvrig den samme uansett hvilken nettverksspiller du velger. Hva digitalkonverteren angår, klarer Burr-Brown PCM1795-konverteren oppgaven fint ut fra prisen. Faktisk må man sammenligne den med noe langt dyrere for å få svakhetene frem i lyset.
For å isolere lyden av konverteren i DNP-800NE, ble den koblet til både linjeinngangen og den optiske digitalinngangen på NAD M32-forsterkeren, som ble brukt som referanse under testen. Sammenlignet med den mange ganger dyrere NAD, er det en mindre forskjell når Denons digitalkonverter kommer med i kjeden. Rommet blir ikke gjengitt fullt så dypt og presist via DNP-800NEs linjeutgang, og diskanten er ikke like luftig og fri. Det kan for eksempel høres på whiskers på high-hatten.
Stemmer er heller ikke fullt så nyanserte. Men venner, dette er altså en nettverksspiller i den rimelige delen av skalaen! Og lar man være å sammenligne den opp med high-end-saker, låter den på ingen måte dårlig. Faktisk kunne man gjerne ønsket at det hadde vært en digitalinngang i Denon DNP-800NE, slik at man kunne utnytte DAC-en til å friske opp lyden fra en eldre CD-spiller.
Men det er det ikke. Til gjengjeld er det digitalinnganger i den tilhørende forsterkeren, Denon PMA-800NE, som koster akkurat det samme som nettverksspilleren, og vi regner med at det blir solgt mange av dem som par. Kanskje med CD-spilleren NCD-800NE i tillegg, hvis man har en nostalgisk forkjærlighet for fysiske medier.
Sammenlignet med andre nettverksspillere ligger Denon DNP-800NE godt plassert. Den er lydmessig et skritt opp i forhold til forgjengeren NDP730AE, og nesten alle konkurrentene er betydelig dyrere. Marantz ND8006 låter bedre og har flere funksjoner, men man kan få et komplett anlegg for samme pris.
Konklusjon
Denne Denon DNP-800NE er «bare» en nettverksspiller. Den opptar en plass i stereoanlegget, kan ikke spille CD-er, og den utmerkede digitalkonverteren kan heller ikke bruks til dekoding av andre digitale signalkilder. Som selvstendig «nettverkstuner» er den på den andre siden så enkel å bruke og så rimelig i pris, at alt dette ikke spiller noen rolle. Og den utfører jobben sin perfekt. Takket være HEOS får du dessuten en multiromsfunksjonalitet på kjøpet.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser