TEST: Denon DL-A110

Denon-pickup i spesialutgave

Denon har laget en jubileumsversjon av sin legendariske pickup, som viser hvorfor den har vært en favoritt siden 1964.
Karakter
Denon DL-A110
Lyd & Bilde mener
Superb dynamisk kontrast med mektig bassgjengivelse og varm, behagelig klang. Godt fokusert og åpent lydbilde.
Ikke blant de mest oppløste MC-pickuper i denne klassen.
Spesifikasjoner

Type: MC-pickup
Vekt: 8,5 gram
Anbefalt stifttrykk: 2,3-2.7g/2.5g
Anbefalt tonearmsmasse: medium/høy
Utgangspenning: 0.3 mV
Anbefalt motstand : Min. 100 ohm
Tøyelighet: 5 x 10-6 cm/dynamisk
Kanalbalanse: 1 dB
Kanalseparasjon: 25 dB
Frekvensrespons: 20-45.000 kHz
hifiklubben.no

Annonse
Annonse
forfatter

Da Denon fylte 110 år i 2020, feiret de med en rekke jubileumsprodukter. Ett av dem er denne, DL-A110, jubileumsutgaven av en pickup de har laget for japansk radio siden 1964, og som fremdeles er i produksjon.

Det er ikke så rart. Denon DL-103 er et av de beste kjøpene i klassen, og MC-pickupen er en favoritt hos mange, fordi den leverer klasselyd for en relativt beskjeden sum. Den er en favoritt hos oss også, og vi anbefaler den ofte til lesere som ønsker å oppgradere lyden fra vinylplatene med en bedre pickup.

Monterer man den i en arm med middels til høy masse, og kobler til et godt phono-trinn, kan den spille langt over sin prisklasse.

Denon selv lager pickupen i to versjoner, DL-103 og 103R hvor R-utgaven har 99,9999 prosent, oksygenfrie kobbertråder viklet på spolene, og på DL-A110 er disse trådene som er tynnere enn hår, viklet for hånd på spolene, hos Denons fabrikk i Shirakawa i Japan.

Jubileumsutgaven er en Denon DL-103 med et spesiallaget hus.

Jubileumsutgaven har lave 3 mV utgangspenning og den skal ha 2,5 gram nåletrykk og minst 100 ohms belastningsimpedanse.

Annonse

Ellers skiller den seg fra en DL-103/103R, ved at den leveres montert i et pickup-hus (headshell) laget spesielt for pickupen, som passer i alle armer med såkalt SME-fatning. Totalvekten ender på 18,5 gram.

Pickup-husets SME-kontakt er egentlig en adapter, som enkelt kan skrus av, hvis man trenger et kortere hus, for under hylsen man skrur på, er det enda en SME-kontakt. Lengden fra nålespissen til bakkant av hylsen, er 50 mm, og tar man av adapteren blir lengden 34 mm.

Enkel montering

Det er såre enkelt å montere pickupen i armen. Mål opp nåletrykket, sett antiskating og sjekk om armen eventuelt må heves for å få sporingsvinkelen korrekt (15-18 grader). Det er alt.

Denon DL-A110 leveres i et fint etui i sort kunstskinn, med en liten nålebørste som tilbehør, og en aluminiumsplakett. Det følger også med et signert sertifikat, og en utskrift av en frekvensmåling fra 1 kHz til 20 kHz, av hver enkelt pickup. Den lages bare i et begrenset antall, så ønsker man seg en DL-A110, bør man ikke sitte på gjerdet for lenge.

Etui i kunstskinn, børste og stemplet sertifikat.

Vårt testeksemplar målte forresten 0,38 og 0,37 mV utgangspenning på de to kanalene, altså bittelitt mer enn de oppgitte 0,3 mV. Denon hadde målt pickupen i 20 graders temperatur, og satt belastningsimpedansen til 1 kOhm.

Annonse

Gnistrende dynamisk

Det tekniske er altså det samme her, som i en DL-103/130R, men som alle vet, er det mekaniske med på å påvirke hvordan lyden blir fra en platespiller. Sånn sett er det grafittgrå pickup-huset som pickupen er montert i, med på å påvirke lyden. Det vet hvertfall alle som har eksperimentert med pickuphus i ulike vektklasser og materialer.

Bare spør Musikraft i Canada, som har gjort det til en forretning å modifisere Denon-pickuper med lettmetaller eller bronse med innfelte biter fra ulike tresorter.

Men denne utgaven er ikke modifisert utover at Denon som sagt monterer pickupen i et spesiallaget headshell, og det er egentlig like greit. For oppgraderer man fra en standardmontert Shure, Audio-Technica eller Ortofon-pickup, hører man raskt hvor mye bedre en Denon DL-103 spiller. Det samme gjør DL-A110, som har den samme klangfulle lyden, og med et mektig bassfundament og en nydelig dybde i lydbildet.

Denon DL-A110 kommer i nummererte utgaver og i begrenset antall.

Det er rett og slett en meget bra pickup, uansett versjon, og jubileumsutgaven er ikke noe dårligere. Den varme klangen brer seg ut i rommet og gir klavermuskk en ekstra fin fylde som er behagelig og lett å like. Gitarer og perkusjon får en formidabel dynamikk, og det er makt bak slagene på en stortromme med Denon-pickupen påmontert.

Lyden fra vokaler er godt fokusert med svært naturtro klang, og balansen i lyden er nydelig, men diskanten dabber litt av i de øverste oktaver. Det er mulig å hente ut enda flere detaljer i lydbildet, med for eksempel en Audio-Technica AT-OC9XSH, men den lyder ikke fullt så varm i mellomtonen, og er litt slankere i bassen.

Annonse

Konklusjon

Spørsmålet man må stille seg, er om man skal kjøpe en Denon DL-103R og et stivt og lett headshell til en tusenlapp – for da sparer man drøyt en tusenlapp, eller knalle til med en DL-A110 som leveres med et tilpasset headshell, og attpåtil lages i et begrenset antall. Uansett hvilken man velger, får man en svært velspillende pickup som kan løfte lydkvaliteten fra mang en platespiller, men det er litt stas å ha jubileumsversjonen, synes vi.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.