Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Denon DL-A110

Denon-pickup i spesialutgave

Denon har laget en jubileumsversjon av sin legendariske pickup, som viser hvorfor den har vært en favoritt siden 1964.

Skrevet av / 15.03.21 - 10:00
Denon DL-A110
Lasse Svendsen

Da Denon fylte 110 år i 2020, feiret de med en rekke jubileumsprodukter. Ett av dem er denne, DL-A110, jubileumsutgaven av en pickup de har laget for japansk radio siden 1964, og som fremdeles er i produksjon.

Det er ikke så rart. Denon DL-103 er et av de beste kjøpene i klassen, og MC-pickupen er en favoritt hos mange, fordi den leverer klasselyd for en relativt beskjeden sum. Den er en favoritt hos oss også, og vi anbefaler den ofte til lesere som ønsker å oppgradere lyden fra vinylplatene med en bedre pickup.

Monterer man den i en arm med middels til høy masse, og kobler til et godt phono-trinn, kan den spille langt over sin prisklasse.

Denon selv lager pickupen i to versjoner, DL-103 og 103R hvor R-utgaven har 99,9999 prosent, oksygenfrie kobbertråder viklet på spolene, og på DL-A110 er disse trådene som er tynnere enn hår, viklet for hånd på spolene, hos Denons fabrikk i Shirakawa i Japan.

Jubileumsutgaven er en Denon DL-103 med et spesiallaget hus.

Jubileumsutgaven har lave 3 mV utgangspenning og den skal ha 2,5 gram nåletrykk og minst 100 ohms belastningsimpedanse.

Ellers skiller den seg fra en DL-103/103R, ved at den leveres montert i et pickup-hus (headshell) laget spesielt for pickupen, som passer i alle armer med såkalt SME-fatning. Totalvekten ender på 18,5 gram.

Pickup-husets SME-kontakt er egentlig en adapter, som enkelt kan skrus av, hvis man trenger et kortere hus, for under hylsen man skrur på, er det enda en SME-kontakt. Lengden fra nålespissen til bakkant av hylsen, er 50 mm, og tar man av adapteren blir lengden 34 mm.

Enkel montering

Det er såre enkelt å montere pickupen i armen. Mål opp nåletrykket, sett antiskating og sjekk om armen eventuelt må heves for å få sporingsvinkelen korrekt (15-18 grader). Det er alt.

Denon DL-A110 leveres i et fint etui i sort kunstskinn, med en liten nålebørste som tilbehør, og en aluminiumsplakett. Det følger også med et signert sertifikat, og en utskrift av en frekvensmåling fra 1 kHz til 20 kHz, av hver enkelt pickup. Den lages bare i et begrenset antall, så ønsker man seg en DL-A110, bør man ikke sitte på gjerdet for lenge.

Etui i kunstskinn, børste og stemplet sertifikat.

Vårt testeksemplar målte forresten 0,38 og 0,37 mV utgangspenning på de to kanalene, altså bittelitt mer enn de oppgitte 0,3 mV. Denon hadde målt pickupen i 20 graders temperatur, og satt belastningsimpedansen til 1 kOhm.

Gnistrende dynamisk

Det tekniske er altså det samme her, som i en DL-103/130R, men som alle vet, er det mekaniske med på å påvirke hvordan lyden blir fra en platespiller. Sånn sett er det grafittgrå pickup-huset som pickupen er montert i, med på å påvirke lyden. Det vet hvertfall alle som har eksperimentert med pickuphus i ulike vektklasser og materialer.

Bare spør Musikraft i Canada, som har gjort det til en forretning å modifisere Denon-pickuper med lettmetaller eller bronse med innfelte biter fra ulike tresorter.

Men denne utgaven er ikke modifisert utover at Denon som sagt monterer pickupen i et spesiallaget headshell, og det er egentlig like greit. For oppgraderer man fra en standardmontert Shure, Audio-Technica eller Ortofon-pickup, hører man raskt hvor mye bedre en Denon DL-103 spiller. Det samme gjør DL-A110, som har den samme klangfulle lyden, og med et mektig bassfundament og en nydelig dybde i lydbildet.

Denon DL-A110 kommer i nummererte utgaver og i begrenset antall.

Det er rett og slett en meget bra pickup, uansett versjon, og jubileumsutgaven er ikke noe dårligere. Den varme klangen brer seg ut i rommet og gir klavermuskk en ekstra fin fylde som er behagelig og lett å like. Gitarer og perkusjon får en formidabel dynamikk, og det er makt bak slagene på en stortromme med Denon-pickupen påmontert.

Lyden fra vokaler er godt fokusert med svært naturtro klang, og balansen i lyden er nydelig, men diskanten dabber litt av i de øverste oktaver. Det er mulig å hente ut enda flere detaljer i lydbildet, med for eksempel en Audio-Technica AT-OC9XSH, men den lyder ikke fullt så varm i mellomtonen, og er litt slankere i bassen.

Konklusjon

Spørsmålet man må stille seg, er om man skal kjøpe en Denon DL-103R og et stivt og lett headshell til en tusenlapp – for da sparer man drøyt en tusenlapp, eller knalle til med en DL-A110 som leveres med et tilpasset headshell, og attpåtil lages i et begrenset antall. Uansett hvilken man velger, får man en svært velspillende pickup som kan løfte lydkvaliteten fra mang en platespiller, men det er litt stas å ha jubileumsversjonen, synes vi.

Karakter
Denon DL-A110
Premium

Lyd & Bilde mener

Superb dynamisk kontrast med mektig bassgjengivelse og varm, behagelig klang. Godt fokusert og åpent lydbilde. Ikke blant de mest oppløste MC-pickuper i denne klassen.

2 hendelser på “Denon DL-A110”

  1. Lasse Svendsen

    Hei Erik

    Du kan sette den rett på 3012-armen, men du må sjekke VTA, vekt og sporingsvinkel uansett.

  2. Erik Fuglseth

    Har dette picup-huset samme dimensjoner som i et standard SME eller må man flytte armen/stille alt på nytt? Jeg har en SME 3012. mvh Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top