TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Denon DL-A110

Denon-pickup i spesialutgave

Denon har laget en jubileumsversjon av sin legendariske pickup, som viser hvorfor den har vært en favoritt siden 1964.

forfatter
Publisert 15.03.21 - 10:00
Karakter
Denon DL-A110
L&B mener
Superb dynamisk kontrast med mektig bassgjengivelse og varm, behagelig klang. Godt fokusert og åpent lydbilde.
Ikke blant de mest oppløste MC-pickuper i denne klassen.
Spesifikasjoner

Type: MC-pickup
Vekt: 8,5 gram
Anbefalt stifttrykk: 2,3-2.7g/2.5g
Anbefalt tonearmsmasse: medium/høy
Utgangspenning: 0.3 mV
Anbefalt motstand : Min. 100 ohm
Tøyelighet: 5 x 10-6 cm/dynamisk
Kanalbalanse: 1 dB
Kanalseparasjon: 25 dB
Frekvensrespons: 20-45.000 kHz
hifiklubben.no

Veil. pris 6498Pr. 15.03.21 Produktside

Da Denon fylte 110 år i 2020, feiret de med en rekke jubileumsprodukter. Ett av dem er denne, DL-A110, jubileumsutgaven av en pickup de har laget for japansk radio siden 1964, og som fremdeles er i produksjon.

Det er ikke så rart. Denon DL-103 er et av de beste kjøpene i klassen, og MC-pickupen er en favoritt hos mange, fordi den leverer klasselyd for en relativt beskjeden sum. Den er en favoritt hos oss også, og vi anbefaler den ofte til lesere som ønsker å oppgradere lyden fra vinylplatene med en bedre pickup.

Monterer man den i en arm med middels til høy masse, og kobler til et godt phono-trinn, kan den spille langt over sin prisklasse.

Denon selv lager pickupen i to versjoner, DL-103 og 103R hvor R-utgaven har 99,9999 prosent, oksygenfrie kobbertråder viklet på spolene, og på DL-A110 er disse trådene som er tynnere enn hår, viklet for hånd på spolene, hos Denons fabrikk i Shirakawa i Japan.

Jubileumsutgaven er en Denon DL-103 med et spesiallaget hus.

Jubileumsutgaven har lave 3 mV utgangspenning og den skal ha 2,5 gram nåletrykk og minst 100 ohms belastningsimpedanse.

Ellers skiller den seg fra en DL-103/103R, ved at den leveres montert i et pickup-hus (headshell) laget spesielt for pickupen, som passer i alle armer med såkalt SME-fatning. Totalvekten ender på 18,5 gram.

Pickup-husets SME-kontakt er egentlig en adapter, som enkelt kan skrus av, hvis man trenger et kortere hus, for under hylsen man skrur på, er det enda en SME-kontakt. Lengden fra nålespissen til bakkant av hylsen, er 50 mm, og tar man av adapteren blir lengden 34 mm.

Enkel montering

Det er såre enkelt å montere pickupen i armen. Mål opp nåletrykket, sett antiskating og sjekk om armen eventuelt må heves for å få sporingsvinkelen korrekt (15-18 grader). Det er alt.

Denon DL-A110 leveres i et fint etui i sort kunstskinn, med en liten nålebørste som tilbehør, og en aluminiumsplakett. Det følger også med et signert sertifikat, og en utskrift av en frekvensmåling fra 1 kHz til 20 kHz, av hver enkelt pickup. Den lages bare i et begrenset antall, så ønsker man seg en DL-A110, bør man ikke sitte på gjerdet for lenge.

Etui i kunstskinn, børste og stemplet sertifikat.

Vårt testeksemplar målte forresten 0,38 og 0,37 mV utgangspenning på de to kanalene, altså bittelitt mer enn de oppgitte 0,3 mV. Denon hadde målt pickupen i 20 graders temperatur, og satt belastningsimpedansen til 1 kOhm.

Gnistrende dynamisk

Det tekniske er altså det samme her, som i en DL-103/130R, men som alle vet, er det mekaniske med på å påvirke hvordan lyden blir fra en platespiller. Sånn sett er det grafittgrå pickup-huset som pickupen er montert i, med på å påvirke lyden. Det vet hvertfall alle som har eksperimentert med pickuphus i ulike vektklasser og materialer.

Bare spør Musikraft i Canada, som har gjort det til en forretning å modifisere Denon-pickuper med lettmetaller eller bronse med innfelte biter fra ulike tresorter.

Men denne utgaven er ikke modifisert utover at Denon som sagt monterer pickupen i et spesiallaget headshell, og det er egentlig like greit. For oppgraderer man fra en standardmontert Shure, Audio-Technica eller Ortofon-pickup, hører man raskt hvor mye bedre en Denon DL-103 spiller. Det samme gjør DL-A110, som har den samme klangfulle lyden, og med et mektig bassfundament og en nydelig dybde i lydbildet.

Denon DL-A110 kommer i nummererte utgaver og i begrenset antall.

Det er rett og slett en meget bra pickup, uansett versjon, og jubileumsutgaven er ikke noe dårligere. Den varme klangen brer seg ut i rommet og gir klavermuskk en ekstra fin fylde som er behagelig og lett å like. Gitarer og perkusjon får en formidabel dynamikk, og det er makt bak slagene på en stortromme med Denon-pickupen påmontert.

Lyden fra vokaler er godt fokusert med svært naturtro klang, og balansen i lyden er nydelig, men diskanten dabber litt av i de øverste oktaver. Det er mulig å hente ut enda flere detaljer i lydbildet, med for eksempel en Audio-Technica AT-OC9XSH, men den lyder ikke fullt så varm i mellomtonen, og er litt slankere i bassen.

Konklusjon

Spørsmålet man må stille seg, er om man skal kjøpe en Denon DL-103R og et stivt og lett headshell til en tusenlapp – for da sparer man drøyt en tusenlapp, eller knalle til med en DL-A110 som leveres med et tilpasset headshell, og attpåtil lages i et begrenset antall. Uansett hvilken man velger, får man en svært velspillende pickup som kan løfte lydkvaliteten fra mang en platespiller, men det er litt stas å ha jubileumsversjonen, synes vi.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

2 kommentarer om “Denon DL-A110”

 1. Hei Erik

  Du kan sette den rett på 3012-armen, men du må sjekke VTA, vekt og sporingsvinkel uansett.

  Svar
 2. Har dette picup-huset samme dimensjoner som i et standard SME eller må man flytte armen/stille alt på nytt? Jeg har en SME 3012. mvh Erik

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig platespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og innebygget phonotrinn.
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombinert digitalkonverter, forforsterker og hodetelefonforsterker.
Ny dansk high end-serie Kjente navn bak tre forsterkere i tungvektsklassen
Rega-forsterkeren har blitt "digital" Rega har tviholdt på analoge innganger på sine forsterkere. Men nå har de endelig tatt steget inn i den moderne hverdagen.
Ny toppserie fra Audiolab Britiske Audiolab lanserer en helt ny forsterker - og faktisk en CD-transport også!
Budsjettvennlige forsterkere med Bluetooth En enkel og en avansert integrert forsterker.
Følg Lyd & Bilde