TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Bordradioer til 2000+ kr

Fremtidens radio

Radio har lenge vært verdens største strømmemedium, men nå er det på tide å tenke fremover med fremtidsrettede radioer.

Av / 22.12.14 - 20:39
Bordradioer til 2000+ kr

I en verden hvor podcaster, Spotify, Wimp og alskens strømmetjenester er tilgjengelige på stadig flere enheter, er det et gammelt medium som er langt mer utbredt. Nemlig radio.

Mange tenker kanskje ikke over det, men radio har ikke bare eksistert lengre enn noe annet medium, hvis vi ikke regner med telegrafen. Radio er også langt mer utbredt og de fleste hjem har minst en radio tilgjengelig. I tillegg kan den strømme radio via apper på mobilen, og velge blant over 200.000 radiostasjoner på internettradio.

Alt sammen er digitalt, men i mange land brukes fremdeles et foreldet analogt sendenett i form av FM-båndet. I Nord-Europa begynner imidlertid rene FM-radioer å forsvinne fra markedet. De erstattes av radioer som har mottak av FM, DAB og DAB+ (Digital Audio Broadcasting), i noen tilfeller også nettradio, Spotify Connect, og Bluetooth. Sistnevnte gjør det mulig å strømme musikk fra mobilen til radioens høyttaler.

I denne testen har vi plukket ut nye bordradioer som vi ikke har testet før, i prisklassen rundt 2.000 kr. Unntaket er Tivoli Audio Albergo+, som vi har brukt som referanse blant radioer av denne typen, og i denne prisklassen.

Lurer du på andre typer radioer, som batteridrevne reiseradioer, anlegg med FM og DAB-radio eller nettradioer med FM/DAB og flere tilkoblingsmuligheter, finner du mange av dem i vårt testarkiv på lydogbilde.no.

Annonse

I Norge er DAB-dekningen nesten på 100 prosent av bosettingen, og flere radiokanaler finnes kun på DAB. I Danmark er den 35 prosent, mens Sverige har lagt DAB-radio på is, på ubestemt tid. Men også i Sverige selges det FM-radioer som også har DAB og DAB+, slik at de kan brukes både med eksisterende FM-nett, og et eventuelt DAB-nett.

Det er viktig at man velger en mottaker med DAB+, for den bruker AAC+-koding av lydsignalet som teknisk sett kan gi bedre lyd enn vanlig DAB, men DAB+ er ikke bakoverkompatibel med DAB uten pluss. Derfor selges de fleste radioer i dag med mottakere for både DAB og DAB+ – i tillegg til FM-radio.

I denne testen har vi lagt vekt på brukervennlighet og lydkvalitet, men også tilkoblingsmuligheter. For det kan være kjekt å kunne koble til et par hodetelefoner, eller strømme musikk fra smartmobilen eller nettbrettet. Nesten alle radioene i testen kan kobles til stereoanlegget i stuen, da får man enda bedre lyd, og selv monoradioene gir deg da stereolyd.

 

Hva er DAB+?
Det er digital kringkasting av lyd. Kan også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger over eteren. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB over 192 kbps. Til sammenligning er en CD på 1411 kbps datastrøm. 

Hva er fordeler og ulemper med DAB+?
Fordelene med DAB+ er muligheten for å sende mange frekvensblokker noe som gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. Det kan lages programmer i egne sendeblokker for en kort periode. For eksempel OL-radio, VM-radio, osv. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Akkurat som en FM-radio.

 

Når må jeg kaste mine FM-radioer?
Har man god DAB-dekning, kan man trygt bytte ut sine gamle radioer med DAB-radioer. Så å si alle radioer som selges i dag er både DAB, DAB+ og FM-radio FM-sendenettet stenges med overveiende sannsynlighet i 2017, så man har god tid. Husk å levere brukte radioer på en avfallsstasjon, eller i forretningen der du kjøper DAB(FM)-radioene dine.

 

Hva skal man se etter?
Det er like mye et spørsmål om hva man skal høre etter. God lyd på tale, eller musikk. Sjekk at den har mulighet for de tilkoblingene du trenger. Hodetelefoner, ekstra høyttalere eller linjeutgang til anlegget. Er den enkel å bruke, kan alle stasjonene lagres i et minne? Kan den brukes med batterier er den med ett bærbar og man kan ta den med i hagen, på stranda osv.

 

Les flere tester av radioer på lydogbilde.no

Amadeus ADIBTB14

Mye for pengene

Den snasne radioen med det musikalske navnet, kan vise deg bilder og albumcovere på skjermen.

Velutstyrt og enkel å bruke med en app på smartmobilen. Skjermvisningen er kanskje en gimmick, men kan gi deg nyttig tilleggsinfo.
Ubalansert og ullent lydbilde trekker dessverre ned et ellers positivt inntrykk.
Les hele testen

Roberts Sovereign

Digital retroradio

Designet er kanskje fra 50-tallet, men teknikken er høyst moderne.

Forseggjort kvalitet og mulighet for batteridrift, gjør Roberts radio til et godt valg for de som flytter mye på radioen.
Slank lyd og fraværet av strømming fra mobilen legger en demper på entusiasmen vår.
Les hele testen

Argon iNet3+ v2

Den beste lyden

Med stereohøyttalere har Argon-radioen en fordel, og med Spotify Connect i tillegg til digitalradio, får man mye for pengene her.

Kraftig og fyldig lyd med god dynamikk og full kontroll fra smartmobilen, gjør Argon-radioen til et meget godt kjøp.
Veldig små knapper og slank mellomtone, er det eneste vi trekker for.
Les hele testen

Revo Supersignal

Lekker digitalradio

Stilren design og balansert lyd går hånd i hånd, i en av testens beste bordradioer.

Krystallklar lyd og lekende enkel betjening, pakket inn i et nydelig trekabinett med stor skjerm, stor fjernkontroll og strømming via Bluetooth.
Den klarer ikke å spille høyt nok.
Les hele testen

Tivoli Audio Albergo+

Digital radioklassiker

Tivoli startet det hele, og overbeviser med en digital versjon som har alt man trenger, inkludert den vel ansette Tivoli-klangen.

Kompakt og lettbetjent digitalradio med strømming, som finnes i flere fargerike utførelser. God lyd uansett lydkilde.
Noen av konkurrentene har fyldigere klang og spiller med mer kraft.
Les hele testen

Scansonic R4S

Liten og smart

Scansonic R4S har alt de fleste trenger, også god lyd og enkel betjening fra smartmobilen.

Klar lyd og mange nyttige funksjoner, veier opp for den høye prisen. Den er veldig kompakt og lett å plassere, og du kan styre lyden med mobilen.
Lydbildet kan være litt ubalansert, så pass på hvor du setter den. Høyttaleren peker nemlig oppover.
Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde