Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Auralic Aries Mini

Musikkmaskin som kan «alt»

Låter bra, støtter de fleste lydformater inkludert Tidal, og har en ryddig og enkel app.

Skrevet av / 09.06.16 - 06:00
Auralic Aries Mini
Geir Gråbein Nordby

Auralic Aries Mini er en liten tass av en musikkspiller, som kobles til hjemmenettverket enten med Ethernet-kabel eller via Wifi. For best mulig stabilitet anbefales kabel, men ønsker du trådløst, sørg for at du har en god ruter. Auralic-appen Lightning DS leder deg enkelt gjennom tilkoblingen til ruteren.

Over nettverket kan Aries Mini strømme musikk direkte fra strømmetjenesten Tidal, og etter hvert vil den også få støtte for det nye høyoppløste musikkformatet MQA. Siden spilleren er laget for hi-fi-interesserte har den ikke prioritert Spotify-støtte, men med AirPlay kan iPhone- og iPad-brukere enkelt sende lyden trådløst til spilleren uansett hvilken musikktjeneste som brukes. Android- og Windows-telefoner behøver en tredjeparts-app for å bruke AirPlay. Musikk lagret på PC fås tilgang til ved å installere et DLNA-program på denne, da får du også spilt av høyoppløste musikkfiler. Er du ikke så opptatt av høyoppløst lyd, kan du bruke iTunes og koble til med AirPlay. En langt mer underholdende måte å sende musikken fra PC-en på er med tredjepartsprogrammet Roon kombinert med AirPlay, som har et langt mer oversiktlig grensesnitt.

To USB-kontakter på baksiden kan lese nesten alle typer musikkfiler fra minnepinne eller ekstern harddisk. Det er dessuten plass på innsiden for å installere en intern 2,5 tommers harddisk eller SSD. Når dette er gjort, dukker denne opp på en nettverkstilkoblet PC eller Mac som en nettverksharddisk, hvorpå det bare er å kopiere ønsket musikk over. Dette kan også gjøres via Auralics app.

Internettradio er også på plass, og med nyeste oppdatering av styringsprogramvaren (firmware) kan både radio og all annen musikk pauses og startes med midtre knapp på fronten av selve spilleren. De to på hver side justerer lydnivå opp og ned.

Auralic Aries Mini har digitale utganger i tillegg til analog. To USB-kontakter kan strømme musikkfiler fra minnepinne og harddisk, og man kan velge mellom kablet og trådløs nettverkstilkobling. Legg merke til det ryddige indre, hvor analoge og digitale innganger er separert i hver sin seksjon. Foto: Geir Gråbein Nordby
Auralic Aries Mini har digitale utganger i tillegg til analog. To USB-kontakter kan strømme musikkfiler fra minnepinne og harddisk, og man kan velge mellom kablet og trådløs nettverkstilkobling. Legg merke til det ryddige indre, hvor analoge og digitale innganger er separert i hver sin seksjon. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tilkoblinger

Foruten de to USB-kontaktene finner du en stereo analoglydutgang på baksiden, i tillegg til en koaksial og en optisk digitalutgang for tilkobling til ekstern DAC, skulle du ønske å oppgradere til enda bedre lyd. Strømforsyningen er av ekstern type, og det er mulig å oppgradere til en bedre strømforsyning med lavere støynivå, hvilket sies å bedre lyden ytterligere. Denne koster 3.500 kroner og nesten dobler prisen.

 

Med alle tilkoblingene i bruk blir det smått om plassen der bak, i tillegg til at vekten fort kan få den lette boksen til å steile. Foto: Geir Gråbein Nordby
Med alle tilkoblingene i bruk blir det smått om plassen der bak, i tillegg til at vekten fort kan få den lette boksen til å steile. Foto: Geir Gråbein Nordby

Brukervennlighet

Jeg liker godt Auralics app. Den har et eget grensesnitt for musikktjenesten Tidal, som ikke er fullt så grafisk imponerende som Tidals egen app, men som fungerer godt. Man finner både sine egne spillelister og favorittartister, samt redaksjonelle anbefalinger. Skal du derimot lage eller redigere lister, gjøres dette i Tidals egen app, og forandringene dukker ganske øyeblikkelig opp i Auralic-appen.

Avspilling av musikkfiler over nettverket eller fra USB-minne går også fint. Trykker du på en låt, starter den øyeblikkelig, mens hvis du holder inne kan du velge å spille som neste eller siste. Dermed kan man fint lage en spilleliste til festen på forhånd, mens små justeringer kan gjøres underveis uten å måtte begynne helt på nytt. Jeg liker også at oppløsningen på musikken vises i appen.

Noe som trekker ned inntrykket, er derimot at vårt testeksemplar av Aries Mini hater statisk elektrisitet. Vårt testrom har vegg-til-vegg-teppe som lett lader opp fottøyet, og lyden kan lett få en liten dropout når man legger hånden på spillerens bakside. Kommer man borti en tilkoblet USB-minnepinne risikerer man også at spilleren mister kontakten med musikken, og må bruke noen sekunder på å synkronisere musikkbiblioteket på nytt. Dette vil være dobbelt irriterende hvis det skjer med en harddisk som rommer store mengder musikk. Dette må bety dårlig skjerming et sted, få produkter har disse problemene. Hvorvidt den dyrere strømforsyningen vil hjelpe på dette vet jeg ikke.

 

Appen Lightning DS har eget grensesnitt for Tidal. Det funker bra, og her får du også tilgang til de redaksjonelle spillelistene. Foto: Skjermdump fra iPad-appen.
Appen Lightning DS har eget grensesnitt for Tidal. Det funker bra, og her får du også tilgang til de redaksjonelle spillelistene. Foto: Skjermdump fra iPad-appen.

Låter større enn den ser ut

Lar man enheten være i fred, byr den derimot på gode musikalske opplevelser. Den flotte balladen Done Wrong av Ani DiFranco er virkelig vakker når den får blomstre fritt ut. I 24-bit / 88,2 kHz remastret versjon er lydbildet større og med mer pondus i bassen, enn på CD-versjonen. Aries Mini får frem dette med overbevisning, der den står tilkoblet forsterkersettet Hegel P30 og to H30, med et par Dynaudio Contour S3.4 LE i enden av signalkjeden. Lyden fra gitaren er stor og brer seg utover i rommet, mens sliden glir klangfullt over strengene. Anis hjertesorg griper tak og er ganske nært å fremprovoserer gåsehud.

Syntpop-gruppa Kate Boy fra Stockholm veit å sparke fra seg, og med de tøffe rytmene fra Northern Lights i 24-bits versjon er det bare å guffe opp og la det stå til. Aries Mini gjengir bassrytmene med bra trøkk, og lydbildet er stort nok til at man aldri stiller spørsmålstegn ved det man hører. Lyden er både velbalansert og tilstedeværende.

 

Tidal-spillelistene er ryddig og enkelt presentert i appen. Foto: Skjermdump fra iPhone-appen.
Tidal-spillelistene er ryddig og enkelt presentert i appen. Foto: Skjermdump fra iPhone-appen.

Mot større saker

Sammenligner vi mot den likeprisete Marantz NA6005, som vant vår test av trådløse nettverksspillere i L&B nr 10 2015 ser Aries Mini ganske blek ut i forhold. Marantz-spilleren er nemlig i full 43 cm hi-fi-størrelse, og er dessuten omsluttet av et tillitvekkende aluminiumkabinett, og har dessuten hodetelefonutgang i fronten. Men det betyr lite i det store og det hele, og lydmessig låter de to spillerne ganske likt. De har begge en lyd som heller mot det varme, og evner å engasjere. Etter mye lytting frem og tilbake synes jeg imidlertid Marantz-spilleren har noe mer oppløsning helt i toppen. Mer luft, slik at cymbaler skinner mer, og strykerne i klassisk musikk har noe mer rom og luft. Men Aries Mini har en bedre app, og i daglig bruk er den rett og slett mer brukervennlig.

Slik ser hovedmenyen for Tidal ut i Auralic-appen. Foto: Skjermdump fra iPhone-appen.
Slik ser hovedmenyen for Tidal ut i Auralic-appen. Foto: Skjermdump fra iPhone-appen.

Koblet til en ekstern digitalkonverter, som Hegel HD12 til 7.000 kroner, vokser lyden seg enda mer. Det blir stillere mellom tonene, noen kaller det en svartere bakgrunn bak musikken, slik at tonene kommer bedre fram. Forskjellene mellom to fioliner understrekes bedre, og det tilføres mer luft. Avstanden mellom høyttalerne oppleves som større, faktisk er det som om høyttalerne rett og slett forsvinner mer ut av lydbildet – og lyden henger vektløst i rommet. Ulempen med ekstern DAC er at vi i testperioden ikke har klart å få lyd fra DSD-filer. DSD kan ikke overføres via koaksial eller optisk kabel, men det er en funksjon i Auralic-appen som kan konvertere DSD til PCM, slik at man i det minste får lyd fra slike filer. Vi har ikke fått dette til å fungere, så da må man bruke de analoge utgangene og dermed den interne DAC-en. Noe de aller fleste nok vil gjøre uansett.

 

Musikkbiblioteket på USB-minne eller nettverks-harddisk er ryddig presentert, med ikoner hvis tilgjengelig. Foto: Skjermdump fra iPad-appen.
Musikkbiblioteket på USB-minne eller nettverks-harddisk er ryddig presentert, med ikoner hvis tilgjengelig. Foto: Skjermdump fra iPad-appen.

Konklusjon

Auralic Aries Mini er en potent liten nettverksspiller, som støtter mange musikkformater – også de mest høyoppløste. Den har en brukervennlig app som alle i husholdningen bør klare å bruke, og brukergrensesnittet fungerer ganske bra på musikktjenester som Tidal. Installerer du en 2,5” harddisk, kan all din musikk lastes over, for en enda mer sømløs brukeropplevelse.

Lyden er meget god, mange av musikkens klanglag kommer frem, og rytmer smeller ut med god dynamikk. Man kan hente enda mer i lydkvalitet med ekstern digitalkonverter, men spilleren låter godt nok i seg selv.

Testeksemplaret var lite begeistret for statisk elektrisitet, og ga innimellom dropouts i lyden hvis vi berørte den under avspilling.

 

Litt om oppbygning 

Den innebygde digitalkonverteren er fra anerkjente ESS, nærmere bestemt Sabre 9018K2M, som egentlig er myntet på high-end mobiltelefoner og bærbare musikkspillere. Med Aries Minis små fysiske mål og uten store strømkomponenter på innsiden kan det synes fornuftig å gå for en slik løsning, og DAC-en støtter musikkfiler helt opp til 32-bit/384 kHz oppløsning og dessuten DSD opp til 11,2 MHz.

For å håndtere store musikkfiler med hurtighet og presisjon er spilleren utstyrt med en firekjernes prosessor og dessuten 4 GB bufferminne, som er nok til å laste inn og tidskorrigere selv de mest høyoppløste musikkfilene. Dette gjøres for å redusere tidsfeil i det digitale signalet (jitter).

Det Aries Mini mangler i forhold til storebrødrene Aries LE og Aries er en såkalt femtoklokke fra IDT. Det vil si at klokken er delt inn i fem moduler, som i teorien skal redusere jitter helt ned til 0,5 pikosekunder (en billiondel av et sekund). En enklere digital signalbehandler (DSP) fjerner også storebrødrenes mulighet for DSD-oppsampling og romkorreksjon. Til gjengjeld har Aries Mini altså innebygd digitalkonverter, og den er den eneste som kan huse en 2,5” harddisk eller SSD.

Lyd & Bilde mener

De aller fleste lydformater – også høyoppløste – kan spilles, i et brukervennlig grensesnitt. Her er AirPlay, Bluetooth og strømming med Tidal. Innebygd digitalkonvertering og mulighet for å sette inn harddisk setter prikken over i-en. Det kan innimellom komme en kort dropout i lyden når man tar på spilleren. Kommer man dessuten borti minnepinnen når det står i, kan spilleren miste kontakten, og deretter bruke noen sekunder på å synkronisere biblioteket på nytt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

Scroll to Top