Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Audioquest Dragonfly Black og Red

Fantastisk lydforbedring

Elsker du musikk og er kresen på lyden, trenger du en mikro-DAC som dette.

Skrevet av / 17.02.17 - 16:39
Audioquest Dragonfly Black og Red
Lasse Svendsen

Har du tenkt over at telefonen du holder i hånden, kan gi deg mye bedre lyd i hodetelefonen? Hvis svaret er nei, er du sannsynligvis ikke i målgruppen for Audioquest Dragonfly. Er svaret derimot ja, eller kanskje tja, skal jeg fortelle deg en liten hemmelighet:

En liten dippedutt som ligner en USB-minnepinne, kan være rene balsamen for din kresne ører.

Særlig hvis du har spandert på deg dyre ørepropper eller hodetelefoner. Da er du kanskje mer kresen enn de fleste, og soleklart i målgruppen for en av disse løsningene for bedre lyd.

Audioquest er best kjent som kabelprodusent, men i 2012 tok de hi-fi-markedet med storm. Da kom den første Dragonfly. En bitteliten USB-DAC med innebygget hodetelefonforsterker. Som løftet lydkvaliteten fra en hver PC med Spotify, Wimp (nå Tidal) eller iTunes.

Men folk flest (hvem de nå enn er), bruker telefonen som musikkspiller, og en Dragonfly er så strømkrevende at den ikke har funket på telefoner.

Inntil nå.

Digitalkonverter og hodetelefonforsterker
De to nyeste utgavene av Dragonfly, fungerer utmerket på telefonens USB- eller Lightning-utgang. Bare plugg inn en adapter, så har du en mikro-DAC som også fungerer som hodetelefonforsterker.

Eller du kan koble laptopen til anlegget via Dragonflys minijackutgang.

Den sorte og den røde øyenstikkeren, er nesten helt like. De gjør det samme, men teknisk sett er det noen forskjeller det er verdt å vite om. Begge støtter selvsagt høyoppløste musikkfiler opp til 24-bit/96 kHz, og det er støtte for MQA-filer på vei også.

Som allerede finnes på Tidal Hi-Fi, som var først ute med såkalte Master-album med MQA-kvalitet.

En LED-lampe lyser opp øyenstikkeren og farven indikerer hvilken oppløsning lydfilen har. Her er det verdt å nevne at jeg anbefaler å følge Audioquests guide til oppsett av PC-ens USB-utgang, for å få den optimale lydkvaliteten fra Dragonfly.

Den tekniske forskjellen ligger i utgangsnivå, digitalkonverteren og volumkontrollens oppbygning. Dragonfly Black er den rimeligste, og har 1,2 V utgangspenning, som holder til de fleste hodetelefoner. Bortsett fra de mest tungdrevne.

DAC-en i Black er en ESS 32-bit-utgave kalt 9010, som også brukes i mange dyre stasjonære DAC-er, og den har analog volumkontroll.

Dragonfly Red har større utgangspenning på 2,1 V, som både gjør hodetelefonforsterkeren kraftigere, og i bedre stand til å drive krevende hodetelefoner. Her sitter det en ESS 9016 32-bit DAC, som har lavere jitterstøy og en 64-bits digital volumkontroll (bit-perfect), som skal tilfredsstille de mest kresne ørene.

Red er også dobbelt så dyr som Black.

Hørbart bedre lyd
Men er den bedre enn Black? Ja, er det korte svaret, men ikke mye bedre. Jeg byttet mellom begge både fra Mac-en med Tidal Hi-Fi Masters, og iPhone 7 Plus med Tidal H-Fi. Jeg vil si at forskjellen i lydkvalitet kun er verdt de ekstra pengene, dersom du er veldig kresen. Eller har et par svært tungdrevne hodetelefoner.

Men hva skjer når man plugger inn Dragonfly Black, i stedet for å plugge hodetelefonene rett i laptopens hodetelefonutgang? En hel del, skal det vise seg.

Med Black som DAC blir musikken skarpere fokusert, det kommer mer klang ut av hodetelefonene, og du hører umiddelbart flere detaljer. Det er ikke alt. Bassen er langt bedre definert, og samtidig fyldigere, og jeg mener også at den dynamiske kontrasten er bedre.

På mine referansepropper fra UE – In-Ear Reference – hører jeg mer klang fra strykere, pianoer og det er mer dybde i vokaler. En markant forbedring, som for meg iallefall, er så stor at jeg neppe kommer til å høre musikk fra telefonen uten en Dragonfly i fremtiden.

Den dyrere Red-DAC-en lyder umiddelbart lavere, men skrur man nivået på utgangen likt på de to, er det mer raffinement, finere detaljoppløsning og mer luft rundt instrumentene med Red.

La meg understreke at forskjellen ikke er veldig stor, men jeg foretrakk Red på klassisk og jazz. Eller ren akustisk musikk. Fordi da fikk jeg flere klangnyanser i øret, og mindre av de litt krasse s-lydene som enkelte ganger dukket opp i ørene med Black.

Så Dragonfly Black gir deg bedre dynamikk, fetere bass og mer oppløst lyd. Red leverer i tillegg større detaljrikdom, raffinement og et mer tredimensjonalt lydbilde med bedre fokus.

De kan forresten oppdateres med AudioQuests Desktop Manager App, som blant annet kommer med MQA-støtte i DAC-en, for potensielt enda bedre lyd fra Tidal Masters.

[MQA-støtten er lansert og du finner oppdateringen her].

No brainer
Man trenger ikke gullører for å ha nytte av Dragonfly Red. Den lyder bedre enn Black, men ikke dobbelt så bra. Red er best egnet for de aller mest kresne, som bruker veldig dyre hodetelefoner, eller skal koble PC-en til et påkostet anlegg. Alle andre klarer seg utmerket med Dragonfly Black, som er det aller beste kjøpet der ute blant bærbare hodetelefonforsterkere med innebygget DAC. Ørene dine fortjener det.

Du kan takke meg senere.

Lyd & Bilde mener

Tydelig forbedring av lyden fra alle digitale lydkilder som telefoner og PC-er med USB. Så liten at den får plass i lommen, og billig nok til at den er verdt alle pengene (Black). Støtter musikkfiler kun opp til 24/96, Dragonfly Red er dobbelt så dyr som Black.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top