Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Alienware M18

Stor, flat og suveren

Alienware M18 er stor og flat som en flyndre. Og en av de raskeste PC-ene vi til nå har prøvd.

Skrevet av / 14.08.23 - 08:00
Alienware M18
John Hvidlykke

Vi kan like godt si det først som sist: Denne maskinen er for de få.

For det første koster den vanvittig mye. Du kan lett få tre flotte bærbare PC-er for samme pris. Og til sammen vil de sannsynligvis både være lettere og ta mindre plass i vesken.

For det andre skal du ha et behov for maskinkraft som er så ekstraordinært at du er villig til å ofre så absurd mye penger.

Det kan for eksempel være hvis du er seriøs e-sportsatlet. Altså gamer. Alienware M18 kan også være interessant for grafiske designere og filmskapere som trenger å bearbeide absurde mengder med data.

Den største fra Alienware noensinne

Alienware M18 er ikke bare en stor og vill maskin. Det er den største og villeste Alienware til nå har fremstilt.

Det virker som om Alienware-ingeniørene har fått frie hender til å rive all den beste maskinvaren ned fra øverste hylle. Og for å få plass til alt har de endt opp med å montere det i et kabinett med en stor 18-tommer-skjerm i 16:10-format. Det er den første skjermen på mer enn 17 tommer fra Alienware.

Resultatet er en meget stor og meget flat maskin, som med sine avrundede former minner om amerikanske dollarglis fra den gangen bensin fortsatt var billigere enn vann.

Alienware M18 er selskapets største og villeste bærbare hittil. (Foto: Dell)

Kan fås enda villere

Selv om spesifikasjonene og prisen virker voldsom, er den testede utgaven bare en «lettvektsutgave» av toppmodellen. Testmodellen var utstyrt med 32 GB DDR5-RAM og 1 TB SSD på en NVMe M.2-enhet. Om nødvendig kan man få 64 GB RAM og hele ni terabyte lagerplass, fordelt på fire SSD-er. Men da blir den samlede prisen på maskinen 50 prosent høyere!

Sterkeste grafikkort noensinne

Med så gavmild maskinvare er det en selvfølge at grafikkortet er Nvidia GeForce RTX 4090 med 16 GB video-RAM. Selv om det er mobilutgaven, som er langt mindre muskuløs enn den stasjonære versjonen, er det fortsatt det villeste grafikkortet som noensinne har sittet i en laptop.

Les også Kan dere høre meg der ute? Hvis du vil noe mer enn bare å bli hørt på videomøtene, må du bruke en skikkelig mikrofon. Vi har testet et knippe av dem.

Konfigurasjonen av Alienware M18 er dermed også så godt som identisk med Medion Erazer Beast X40, som vi testet i begynnelsen av året. GeForce RTX 4090 er av naturlige årsaker den mest avanserte valgmuligheten.

Kan du nøye deg med mindre, fås M18 med GeForce RTX 4080, 4070 eller 4060. Velger du GeForce RTX 4060, blir maskinen en tredjedel billigere!

Stor, flat og kvadratisk

Alienware M18 er som sagt en stor maskin. Og som følge av størrelsen virker den tynnere enn den egentlig er. I virkeligheten måler kabinettet knappe tre centimeter i høyden. Skjermen er i 16:10-format, og hengselet er plassert et stykke fra baksiden for å gi plass til kjølesystemet. Det gjør samlet sett maskinen så dyp at den nesten er kvadratisk!

Det er derfor god plass til tastaturet, hvor alle tastene er i full bredde. Og til et fullstørrelses numerisk tastatur ved siden. Hver tast er naturligvis individuelt RGB-belyst. Alt annet ville være pinlig på en gaming-maskin i denne klassen.

Maskinen ser svært flat ut, men størrelsesforholdet gir feil inntrykk. (Foto: Dell)

Mekaniske taster

Det som til gjengjeld ikke er hverdagskost, er tastaturkontaktene, som er ekte mekaniske Cherry MX-kontakter i lavprofilutgave. Det gjør skrivingen til en annen opplevelse enn på de bobletastaturene som 99,9 prosent av bærbare maskiner må nøye seg med. Tastene har en akseptabel lang vandring og en god feedback. Og det sier klikk når man trykker tasten i bunn. Et stille, men hørbart klikk. Som det skal være. At naboene kan høre tastene, er jo halve fornøyelsen.

Alienware M18 har et ekte mekanisk tastatur med Cherry MX-kontakter. (Foto: Dell)

Skjermen er stor og skarp, men litt matt, da overflaten er antirefleksbehandlet. Fargegjengivelsen er glimrende, men uten den dybden og intensiteten vi er blitt vant til med OLED-skjermer. Men ettersom Alienware M18 er en gaming-maskin, handler det først og fremst om hastighet. Maskinen kan kjøpes med enten en QHD+-skjerm (2560 x 1600 piksler) med 165 Hz oppdateringshastighet eller FHD-oppløsning (1920 x 1200 piksler) med svimlende 480 Hz oppdatering. Til skuffelse for grafisk kreative er 4K-skjerm ingen valgmulighet.

Benchmark

Oftest er de resultatene vi ser i våre Benchmark-målinger ganske like. For i en gitt prisklasse finner man stort sett sammenlignbare maskinvarer. En maskin som Alienware M18 skiller seg ut fra mengden.

På prosessortesten Geekbench 6 scorer Alienware M18 det høyeste tallet vi har sett på en PC noensinne: 16 275 i multi-core. Det er en anelse bedre enn Medion Erazer Beast X40. Men begge må imidlertid se seg slått – og det ettertrykkelig – av Apple Mac Studio M2 Ultra. Da Mac-en koster det dobbelte av de to til sammen, setter det ytelsen i perspektiv.

Kontorprogram-simuleringen PC Mark 10 gir et testresultat på 8010, som er formidabelt – og identisk med Medion.

Klarer alle spill på maksimum

Der en superkraftig gaming-PC glimrer, er på 3D-grafikken. Og her leverer Alienware M18 en tour de force – som hele veien er så lik Medion at det kreves målfoto for å utpeke vinneren. Resultatene på 21 004 i 3DMark Time Spy og 34 045 i Fire Strike er så høye at du får vanskeligheter med å finne et spill i dag som ikke kan kjøres med maksimale grafikkinnstillinger og i høyeste oppløsning med en bildefrekvens som er høyere enn skjermens grense på 165 Hz.

På ett enkelt punkt slår Alienware M18 konkurrenten fra Medion suverent: Cinebench R23-testen er med et multi-core-resultat på 28 314 nesten dobbelt så god som Medion. Og i tillegg også reelt bedre enn Mac M2 Ultras resultat på 27 147 i samme disiplin.

Batteritesten er, som alltid med gaming-maskiner, bare gjennomført for totalitetens skyld. Med kontorprogramsimuleringen var batteritiden bare to og en halv time. Heldigvis er laderen relativ lett for en 330 W-lader. Det er ikke selve maskinen. Og den befinner seg generelt sett best hjemme.

Da 16:10-skjermen er flyttet fremover for å gi plass til kjølesystemet, blir det store kabinettet nesten kvadratisk. (Foto: Dell)

Konklusjon

Når jeg skal spille, foretrekker jeg normalt å ha separat skjerm og tastatur.  Alienware M18 er så stor og så gjennomført at det ikke er absolutt nødvendig. Skjermen på 18 tommer opptar like mye av synsfeltet som en 27-tommers skjerm på normal arbeidsavstand. Og det mekaniske tastaturet er nesten like lekkert og presist som mitt løse tastatur. Og med (nesten) det helt riktige Cherry-klikket.

Vi har hittil kun testet én PC i samme hastighetsklasse, og det er Medion Erazer Beast X40, som vi testet tidlig på året. Og den er på de fleste områdene jevnbyrdig med Alienware M18. Det gjelder også prisen.

Ved siden av en lekrere design på Alienware er den største forskjellen på de to maskinene at Medion-maskinen var utstyrt med vannkjøling via en ekstern boks. Alienware M18 hadde i testperioden ikke problemer med å bli kvitt varmen, men de innebygde viftene bråket virkelig mye når 300 watt varme skulle frigjøres.

Karakter
Alienware M18
High End

Home mener

Et gjennomført luksusprodukt. Vanvittig rask til hva det måtte være. Så lett og elegant som en atten tommers tungvekts-gaming-PC kan være. Mekanisk tastatur. Prisen er like overveldende som ytelsen. Og så er det ikke engang toppmodellen. Fås ikke i 4K-utgave.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Lyd & Bilde
Scroll to Top