: Xtreamer Wonder Pro

4K-video til fornuftig pris

Få smartfunksjoner, Android-apper og avspilling av all verdens videoformater.
Lyd & Bilde mener
4K-avspilling og et imponerende utvalg av video- og lydformater. Kjempestort app-utvalg via Android. Og fjernkontrollen er genial.
Programvaren er dessverre noe ustabil, og man må bruke litt tid på å få det hele til å spille sammen.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Android 5.1 (Lollipop)
 • CPU/GPU: 2 GHz Cortex A9 S812 quad-core / Mali 450 octo-core
 • Minne: 2 GB DDR3 / 32 GB lager
 • Videoformater: H.265 (HEVC), AVI, RM, RMVB, MKV, WMV, MOV, MP4, WEBM, VCD, VOB, MPEG 1-2, FLV, ASF, TS, TP, 3GP
 • 4K UHD-avspilling
 • Lydformater: Dolby True HD, MP3, WMA, WMV, APE, OGG, FLAC, AAC.
 • Tilkoblinger: HDMI 1.4, optisk digital, USB (3 stk) analog lyd (3,5 mm stereo-minijack), Gigabit Ethernet, MicroSD-kortleser
 • Trådløst: AirPlay, DLNA, Wifi 802.11ac (2,4 og 5 GHz), Miracast, Bluetooth 4.0
 • Fjernkontroll med innebygget tastatur og 3D-mus
 • Mål: 16,6 x 2,8 x 13,8 cm (BxHxD)
 • Vekt: 318 g
Annonse
Annonse
forfatter

Hvis du ikke har et smart-TV, men ellers er godt fornøyd med kvaliteten på fjernsynet ditt, kan løsningen være å koble til en ekstern boks som gir deg adgang til de samme funksjonene (Internettadgang, apper, strømmetjenester og avspilling av mediefiler), men til en lavere pris enn det vil koste å skifte stuealteret.

Apple TV, Google Chromecast samt spillkonsollene er de velkjente valgene, men det finnes flere.

Vi har tidligere skrevet om mediespilleren Xtreamer Wonder, som kan gi ditt alminnelige «dumme» fjernsyn smart-TV-funksjoner, kjøre Android-apper og spille så godt som alle mediefiler fra nettverk, SD-kort eller USB-lager. Vi har nå fått «storebror» Xtreamer Wonder Pro, til test.

Oppgraderer man til Xtreamer Wonder Pro fra Wonder eller Wonder Plus-versjonen, blir man sannsynligvis skuffet når esken åpnes. Pro-utgaven har nemlig akkurat samme ytelse som sine mindre søsken. Med andre ord en flat plastboks som like godt kunne ha vært en trådløs ruter. Målene er på millimeteren de samme, og det gjelder også antall tilkoblinger. Også prosessoren er den samme, nemlig en firekjernes Amlogic S812-H med 2 GB DDR3-RAM. Imidlertid er lagringsplassen til apper den dobbelte, nemlig 32 GB. Men ellers er de helt like, bortsett fra at Pro-en er «Apple-hvit» i stedet for pianolakk sort.

Der hvor det er forskjell, er til dels på tilkoblingshastighet; Xtreamer Wonder Pro støtter den lynraske 802.11ac-protokollen på det trådløse nettet og Gigabit Ethernet via kabel. Og det er bra, for man trenger ekstra båndbredde til den andre forbedringen, som er strømming av video i 4K-oppløsning. Forgjengeren måtte nøye seg med Full HD-oppløsing. Operativsystemet er også oppgradert til Android 5.1 Lollipop.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er tre USB 2.0-porter på siden av enheten, hvorav den ene brukes av mottakeren til fjernkontrollen. De øvrige kan brukes til USB-lagringsenheter (eksterne harddisker opp til 2,5 TB støttes). Det er også en kortleser for microSD-kort (opp til 32 GB). Av utganger er det HDMI, optisk lydutgang og analog stereolyd (3,5 mm minijack).

Ut over selve mediespilleren og strømadapteren inneholder esken et komplett utvalg av kabler og USB-adaptere (han/hun/standard/micro). Det er en fin detalj, da man ikke risikerer å ha gjort alt klart til filmkvelden – for så å oppdage at det mangler en kabel.

Fjernkontrollen er usedvanlig lekker og avansert. Ut over normale fjernkontrollknapper og en «learn» funksjon til å kontrollere andre apparater, kan den brukes som 3D-mus. Og det er ikke engang alt. Hele baksiden er nemlig dekket av et QWERTY-tastatur, så man slipper å fomle seg gjennom innstillinger og inntasting av for eksempel adgangskoder til strømmetjenester, med musen. Slik skal det gjøres!

At det er flere likheter enn forskjeller på de to utgavene, er innlysende.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Overflødighetshorn av formater

Xtreamer Wonder Pro kan spille et imponerende utvalg av videoformater, fra antikke VCD- og MPEG-filer, over VOB (DVD) og MP4 og opp til hardwarestøttet dekomprimering av H.265 HEVC, som gir opp til dobbelt så god kompresjon som den «gammeldagse» H.264, som brukes på Blu-ray. Og så er det som prikken over i-en, 4K-avspilling.

Mens man ikke kan klage over valgfrihet i videoformater (og skulle det mangle noen av de mest eksotiske, er problemet sannsynligvis løst ved å finne den rette appen eller kodeken på Google Play), er programvaren i seg selv litt mindre velsmurt. Oppdateringer fra Google Play «hang», og underveis var det nødvendig å nullstille boksen, og begynne forfra for å få tingene til å kjøre igjen. Og mens utvalget av medfølgende apper er flott, er det også forvirrende og inkonsekvent. Heller ha en velfungerende videoavspillings-app enn fem tilfeldige. Det er også installert flere forskjellige portaler til håndtering av video og strømming. Men grunnleggende strømme-apper som Netflix og HBO må man til gjengjeld hente selv.

Det må med andre ord arbeides litt for å få det optimale ut av boksen, og man må ikke forvente at de medfølgende appene dekker behovet best mulig. Men til denne prisen er det ok at den siste finpussen mangler. Da man får en hel datamaskin i boksen, kan den i realiteten brukes til hva som helst. Koble til et tastatur, en mus eller en spillkontroller, og du er oppe og går.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

Hvis du allerede har en Xtreamer Wonder-boks, er det ingen stor grunn til å oppdatere. Men mangler du en mediespiller, er Wonder Pro-boksen glimrende og allsidig, og til denne prisen, som svarer til forgjengerens pris for et år siden, er det – til tross for problemene med programvaren – vanskelig å finne en konkurrent.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Apples første hodetelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. På alt. Nesten.
Skal du ha nye ørepropper, er det nå bare de helt trådløse som gjelder.
Galaxy Buds Live er fullproppede med funksjoner, men holder ikke hva de lover.
Kjøp tradisjonelle hodetelefoner for pengene du hadde tenkt å bruke på de beste trådløse støydemperne.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!