BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

: Smartklokke duell

Dette kan du bruke smartklokken til

Samsung og LG har helt motsatte oppfatninger om hva en smartklokke skal kunne.

Ikke nok med at vi må kjøpe nye mer avanserte smartmobiler hvert år, nå vil produsentene overbevise oss om at vi dessuten trenger en smartklokke rundt håndleddet. De første modellene vi så hadde enten så få funksjoner at de var meningsløse, eller de var så overlastet med finesser, kostet en formue og hadde ussel batteritid. Nå finnes det imidlertid mer lettdrevne operativsystem for klokkene, og i denne duellen skal vi se hvordan de to motsatte leirene er opp mot hverandre.

Så hvorfor skal man ha en smartklokke? Tanken er at man ikke trenger å strekke seg etter mobilene hele tiden. Kommer det en SMS eller en påminnelse om et møte kan man bare kaste et blikk på klokken for å se om det er noe viktig. Vil man se på været eller sjekke hva klokken er, trenger man ikke rote etter mobilen. Dessuten kan de i en viss grad erstatte treningsarmbåndet da de både regner ut skritt og kan sjekke pulsen. Som en bonus føles det ikke som om man forulemper sitt selskap ved å titte på klokken.

Hvilken av de to klokkene man foretrekker avhenger mye av hva man er ute etter. Vil man ha et funksjonspakket apparat man kan gjøre mye med, men som er klumpete og relativt batteritørst? Eller en pen og smidig klokke som først og fremst benyttes for å se og reagere på beskjeder, men som har fremtidspotensiale? Og om man overhodet skal ha en smartklokke på dette tidspunkt. Det skal imidlertid bli spennende å se hvilke smarte funksjoner Google legger til i Android Wear i fremtiden.

 

Android Wear
Googles operativsystem for smartklokker og lignende enheter. Tett integrasjon med Android som gjør at noen opplysninger som beskjeder ikke krever noen tilpasning av appene i mobilen. Bedre tilbud av apper, som Googles apper, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, Runkeeper, WhatsApp, Evernote.

 

Tizen
Et åpent operativsystem basert på Linux som skal gi en enhetlig opplevelse for ulike typer enheter. Skal fungere på nettbrett, mobiler, smartklokker, kameraer, navigeringer, smart-TV samt i biler. Støttes blant annet av Intel, Huawei, Panasonic og Samsung. Meget begrenset utvalg av apper og få man kjenner igjen (Opera, Deezer, Endomondo).

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

En mobil på håndleddet

Gear S er en ganske klumpete klokke som overhodet ikke føles luksuriøs, og armbåndet er ikke spesielt pent. Den trenger å bli ladet omtrent annenhver dag i dokken, som er litt vrien å kneppe fast. På den andre siden har den et eget innebygget batteri for nødlading! Da man kan putte i SIM-kort er klokken alltid oppkoblet, og man kan la mobilen være igjen hjemme når man tar seg en joggetur. Dessuten kan man ringe med den og svare på samtaler som kommer til mobilen.

S Helath holder styr på mosjon og søvn, med Nike+ Running som mer avansert treningscoach, Nokias Here-app holder styr på navigering til fots og med kollektivtrafikken, Accuweather sjekker været og Flipboard holder styr på nyhetsflyten. Man kan også sjekke kalender, e-post, meldinger, bilder samt spille musikk. S-Voice fungerer hyggelig for stemmeinnlesning på engelsk, og i nødsfall kan man skrive korte meldinger på det bittelille tastaturet.

 

Konklusjon
Samsung Gear S er nesten som en ekstra mobil man plasserer på håndleddet. Både når det gjelder størrelse og funksjon. Man kan nemlig ringe med den, og setter man inn et SIM-kort trenger man ikke alltid ha mobilen i nærheten. Skjermen er utmerket og den er lett å bruke. Det følger med relativt bra med apper og nøyer man seg med dem kan den være et godt valg. Ulempen er nemlig at det er ytterst få andre brukbare apper å laste ned. En spennende klokke, men et risikabelt kjøp.

 

 

Samsung-Gear-S-NDR_7679_R Samsung-Gear-S-NDR_7652_R Samsung-Gear-S-DieselBG_Backstage_4 Samsung-GearS_Swarovski Samsung-GearS_RNG_Hero_Black_02[1] Samsung-Gear-S_Pure-White_4 Samsung-Gear-S_Pure-White_2 Samsung-Gear-S_Pure-White_1 Samsung-Gear-S_Blue-Black_4 Samsung-Gear-S_Blue-Black_3 Samsung-Gear-S_Blue-Black_2 Samsung-Gear-S_Blue-Black_1
<
>
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Den smarte klokken

G Watch R ser faktisk ut som en klokke og føles som en slik på håndleddet, og det er hyggelig at man kan sette på en valgfri klokkerem fra urmakeren. Batteriet holder flere dager og laderen er enkel å bruke takket være magnetfeste. Selv om man ikke kan ringe med den kan man be mobilen ringe noen, se hvem som ringer, svare eller avvise samtale samt sende forutbestemte SMS-svar. Uten mobilen i nærheten blir den nesten ubrukelig, selv om man kan lytte på Google Play musikk.

For å benytte den må man vekk fra app-tenkingen og i stedet tenke at man bruker Google Now. Man kan altså se og svare på beskjeder, men skal man gjøre noe må man benytte stemmekommandoen. På engelsk. Det er relativt mange apper som er tilpasset Wear, men til det kommer flere som faktisk kjører på klokken er brukermulighetene meget begrenset. De fleste gir helt enkelt bare flere detaljerte beskjeder, men det virker som det knapt finnes toveiskommunikasjon.

 

Konklusjon
LG har lykkes best av alle produsenter med å bygge noe som man faktisk vil ha på håndleddet. Den ser ut og føles som en klokke og er smidig å lade. Akilleshælen er i stedet Googles programvare som er så ny at den enn så lenge ikke kan gjøre spesielt mye. Visst er det praktisk å se og reagere på beskjeder, men man kan enn så lenge ikke direkte gjøre noe annet med den. Om det kommer en stor oppgradering med nye funksjoner så er det imidlertid i denne klokken vi vil bruke Android Wear.

GWatchR_W110_Smartwatch-(6) GWatchR_W110_Smartwatch-(7) GWatchR_W110_Smartwatch-(8) GWatchR_W110_Smartwatch-(9) GWatchR_W110_Smartwatch-(11) LG-G-Watch-R-2 LG-G-Watch-R-3 GWatchR_W110_Smartwatch-(1) GWatchR_W110_Smartwatch-(10)
<
>

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.