: AR.Drone 2.0

Den mest morsomme gadget du ikke har bruk for

Den første AR.Drone ble ekstremt populær, og nå er etterfølgeren landet i vårt testlaboratorium. Nytt er HD-kamera og enklere styring.

Lyd & Bilde mener

Ekstremt underholdende Flyr meget stabilt Tar opp HD-video Augmented Reality
Kort batteritid Litt for lett å ødelegge
 • Vekt: 380 g med utendørs skrog, 420 g med innendørs skrog
 • Mål: 45 x 29 cm uten skrog, 52,5 x 51,5 cm med skrog
 • Batteri: 1.000 mA/H Lithium Polymer
 • Batteritid: 12 minutter
 • 4 motorer/propeller à 14,5 W / 28.500 rpm
 • HD kamera 720p 30 fps
 • ARM Cortex A8 32 bit prosessor 1 GHz
 • Wi-Fi b/g/n, gyroskog, magnetometer, akselerometer, ultralydsensorer
 • Linux OS
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2595 kr

AR.Drone 2.0 styres via Wi-Fi ved hjelp av en app på din smartmobil eller nettbrett (iOS eller Android), og på enhetens skjerm ser du et live-feed fra quadrokopterets HD-kamera (720p). Du styrer ved å bevege telefonen eller nettbrettet, og så følger dronen dine bevegelser. Til forskjell fra den første AR.Drone har etterfølgeren fått en ny type styring, som Parrot, firmaet bak AR.Drone 2.0 kaller ”Absolute Control”.

Med et innebygget 3D-magnetometer blir ens smartmobil eller nettbrett automatisk referansepunkt for dronens orientering. AR.Drone 2.0’s frontkamera tilpasser seg smartmobilens eller nettbrettets bevegelser slik at man ikke opplever at dronen reagerer motsatt brukerens egne bevegelser fordi frontkameraet peker mot piloten.

Stabilitetspakten
AR.Drone 2.0 inneholder en rekke MEMS (Mikro Elektro Mekaniske Systemer), som sikrer stabilitet. Det er et 3-akset akselerometer, 3-akset gyroskop og så altså et 3-akset magnetometer. Ut over dette er det to ultralydsensorer som kan analysere flyhøyde opp til 6 meter samt en trykkmåler som bidrar til dronens vertikale stabilitet. Under skroget er det dessuten et ekstra kamera som er i stand til å beregne hvor hurtig dronen beveger seg. Samme skrog er for øvrig fremstilt av materialet PA66, som også brukes til å lage støtfangere på biler. Ifølge Parrot skulle det gjøre den nye AR.Drone 2.0 mer robust enn forgjengeren, som hadde en tendens til å gå i stykker på kortere tid enn det tok nye eiere å lære seg å fly med den.

Smerter i lommeboken
Og det er da også langt på vei riktig. AR.Drone 2.0 er mer robust enn forgjengeren, og den er også lettere å styre. I det hele virker produktet mer gjennomført og uten de irriterende barnesykdommene som plaget den første AR.Drone. Derimot er ikke batteritiden blitt bedre. Det tar fortsatt knappe to timer å lade opp det medfølgende batteriet, men på en full opplading kan AR.Drone 2.0 bare fly vel 12 minutter. Derfor er det også en god idé å anskaffe seg et par ekstra batterier når man investerer i en AR.Drone 2.0. Man får bruk for dem!

Den oppdaterte appen har en rekke nye funksjoner. Blant annet kan man ta bilder og ta opp video direkte fra appen, og disse kan man umiddelbart dele med andre for eksempel via YouTube. Den offisielle AR.Drone 2.0 app heter AR.FreeFlight og den kan lastes ned gratis fra App Store eller Google Play.

Men hvor appen er gratis, koster AR.Drone 2.0 dessverre penger, over 2.500 kroner faktisk, og det kan godt være litt vanskelig å ha i bakhodet når man flyr og ser sin AR.Drone 2.0 komme veldig tett på trær, hekker eller andre hindringer. Som en ekstra funksjon kan AR.Drone 2.0 også automatisk utføre loops i luften ved et dobbelklikk på smartmobilen eller nettbrettet, men det er faktisk noe av det sikreste man kan utføre. Nei, det er når man selv har kontroll på styrepinnen i cockpit at det kan gå riktig galt, og uansett hva Parrot enn måtte love om hvor robust og stabil den nye AR.Drone 2.0 er, så kan den fortsatt gå i stykker. Tro meg! Og hvis det ikke smerter i lommeboken at den splitter nye AR.Drone 2.0 går i stykker bare etter et par dager, gjør det i hvert fall vondt i hjertet.

Augmented Reality
Derfor gjør man klokt i å øve seg med lette manøvre før man kaster seg ut i noe mer halsbrekkende. Og man skal ikke fly utendørs hvis det er for mye vind. Da kan det nemlig plutselig være en ulempe at quadrokopteret er så lett.

Heldigvis er det masser av hjelp å få fatt i. Både Parrot og en mengde entusiaster har postet instruksjonsvideoer i store mengder på YouTube, og i AR.FreeFlight appen er det adgang til et forum for brukerne kalt AR.Academy, hvor man selvfølgelig også kan få masser av gode råd til flyvning etc.

Forøvrig er det nok en god idé å overtale et par av vennene til også å kjøpe en AR.Drone 2.0 hvis man vil ha fullt utbytte av sin egen. Det blir lett kjedelig å fly alene, og så er det jo en grunn til at dette quadrokopteret kalles AR.Drone.

AR står selvfølgelig for Augmented Reality, og det finnes allerede mange spill til Android og iOS hvor to eller flere AR.Drone-er skal kjempe mot hverandre på forskjellige måter. AR.Drone 2.0 leveres med neonfargede klistremerker som mykvaren og kameraet er i stand til å gjenkjenne, og det er forutsetningen for spillene da andre AR.Drone-er så kommer til å opptre som objekter som kan gjenkjennes av de forskjellige spill-appene som allerede kan fås i App Store og Google Play. Det er titler som for eksempel AR.Race, hvor spillerne skal fly om kapp rundt i virtuelle baner, eller AR.Pursuit, hvor den ene spilleren skal unnslippe den andre og for øvrig forsøke å unngå å bli ”skutt ned” av den andres virtuelle maskinpistol!

Tjenestekunngjøring
Husk for øvrig at man selv med et leketøy som AR.Drone 2.0 skal overholde reglene for flyvning med modellfly. Det vil si at man ikke må fly den utendørs med mindre det er minst 150 meter til nærmeste bymessige bebyggelse.

Dette er kanskje først og fremst et problem koblet til de store byene, og spesielt i starten hvor man skal trene og helst unngå for mange hindringer. Men ut over det er AR.Drone 2.0 nok det feteste leketøyet man i øyeblikket kan kjøpe til store gutter og barnslige sjeler.

Andre flygende gadgets
AR.Drone 2.0 er langt fra den eneste gadget som kan fly. Se her hvilke andre dingser som kan gjøre deg til den Røde Baron.

WP 500X-S Quad Flyer
Det finnes andre quadrokoptere enn AR.Drone 2.0. Dette leveres med egen fjernkontroll og kan løfte opp til 1,4 kilo ut over sin egen vekt på 2,2 kilo. Det betyr at man kan spenne fast for eksempel et systemkamera eller lignende til quadrokopteret som koster 499 euro, altså knapt 1.500 kroner mer enn AR.Drone 2.0. Det kan bestilles direkte hos produsenten i Tyskland.

www.graupner.de

Swinglet CAM
Hvis du virkelig vil spionere fra luften skal Swinglet CAM stå øverst på ønskelisten din. Det styres ikke manuelt som AR.Drone 2.0. I stedet flyr det med autopilot ved hjelp av GPS, og ruten planlegger du på forhånd via et program på datamaskinen. Swinglet CAM har et vingespenn på 80 cm og veier et halvt kilo. Det innebygde kameraet er på hele 12 Mp, og da det er integrert med autopiloten kan det også styres på avstand fra datamaskinen. Swinglet CAM kan være i luften hele 30 minutter, noe som gir tid nok til en flytur på 18 kilometer! Prisen for den flygende spionen er ca 50.000 kroner, men så er det jo også snakk om et halvprofesjonelt verktøy!

www.sensefly.com

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.