Search
Generic filters

: Anki

Det 21. århundrets svar på Scalextric

Anki Overdrive er kanskje primært til barn, men avansert nok til at også voksne kan leke med den.

Lyd & Bilde mener

Anki Overdrive er et genialt produkt som skyver den gamle racerbanen inn i det nye årtusenet.
Prisen er dessverre ganske høy, og spesielt ekstra biler koster for mye. Det hadde vært smart hvis programvaren var versjonsmerket.
Anki Overdrive Starter Kit

 • Pris: 1.899 kr
 • Web: anki.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1899 kr

Lekte du med Scalextric da du var barn, vil Anki Overdrive først føles som en moderne versjon av denne. Etter litt ekstra granskning ses imidlertid også likhetene med Nintendos Mario Kart, tatt ut av spillverden, og inn på stuegulvet ditt. Det er ganske smart tenkt.

Anki Overdrive stammer fra USA, hvor det ble introdusert for litt over et år siden. Nå er turen kommet til det europeiske markedet, der også norske barn skal trollbindes. Som med det etter hvert så gamle Scalextric (den britiske selvsamlingsbanen fra midten av 50-tallet) setter du sammen banene ved hjelp av en rekke elementer, og kan legge inn forhøyninger, kryss og lignende. Jo flere moduler du kjøper, jo mer komplisert blir banen din. Du bestemmer selv.

(Foto: Produsenten)

Her slutter også likhetene. Der Scalextric er ganske analog, og styres via trykkontrollene på en ledning, er Anki Overdrive helt og holdent digital og trådløs. Kontrollene skiftes ut med mobiltelefonen din, og bilene kjøre ikke lenger i en rille på skinnene, men er i stedet utstyrt med avansert mekanikk som kan avlese plasseringen deres på underlaget. Det er ganske genialt, og må oppleves i virkeligheten.

Imponerende enkelt oppsett
I og med at det hele er trådløst, kunne man vært redd for at banen var komplisert å sette opp og komme i gang med. Slik er det ikke. Du installerer bare en app på mobilen, lader opp bilene via den medfølgende holderen, klikker baneelementene sammen ved hjelp av de innebygde magnetene, og så er du klar. Når bilene er registrert i appen, noe som skjer helt automatisk, er det tid for å sette dem på banen.

Opp til fire spillere
Du kan enten spille mot PC-en eller mot vennene dine. Appen finnes både til iOS og Android, og det er ganske lett å fordele bilene på kammerater eller PC-en. Bilene har i tillegg morsomme navn, så det er lett å skille dem fra hverandre. I appen snakker de engelsk, noe som kanskje kan bli et problem for de minste. Anki Overdrive er godkjent til barn fra 8 år og oppover. Språkproblemene til tross burde det nok gå greit når mor eller far hjelper litt til, eller til og med kjører selv. Da er dere klare!

Kjører av seg selv
Før et løp for alvor settes i gang, må bilene kjenne banens utforming. Denne lærer de ved å kjøre en æresrunde, som settes i gang helt automatisk. Samtidig med at bilene kjører på banen, tegnes utformingen på mobilen din. Det er ganske blærete. Når banen er registrert, kjører bilene frem til start, og venter på signal.

Til forskjell fra Scalextric kjører bilene av seg selv, og må altså ikke settes i gang. Du kan justere litt på hastigheten via en boost-funksjon i app-en. Baneelementene har fire spor, og du skifter mellom dem ved å dreie mobilen til høyre og venstre, noe som gir mulighet for å dytte motstanderen av banen.

Inspirasjon fra Mario Kart
Som jeg startet med å si, er det også hentet inspirasjon fra spillverden. Hver bil har spesielle funksjoner og våpen som kan aktiveres via appen. Du kan eksempelvis sløve motstanderen, eller få ham til å snurre rundt, akkurat som du har sett det i Mario Kart. Noen ganger blir bilene så forvirret av disse triksene at de kastes helt av banen, og man må reise deg for å sette dem inn på sporet igjen. Dette skaper noen hektiske og til tider ganske morsomme situasjoner.

(Foto: Produsenten)

Som i PC-spillenes verden får du premier når du vinner et løp. Disse består av nye våpen og forbedringer til bilen din. Det er smart tenkt, da det holder Anki ferskt i lengre tid, og gjør at man får lyst til å ta enda en tur. Våpnene sørger for et taktisk element som også øker levetiden betraktelig.

Nå også med lastebiler
Som noe helt nytt til Anki har produsenten nettopp lansert to lastebiler, som er omtrent dobbelt så store som de små bilene. Disse kan bare kjøres alene, på grunn av størrelsen og tilhengeren som vil skape kaos på banen. Dessverre har de den samme ulempen som bilene. Anki Overdrive er et svært dyrt leketøy, og du må derfor ofra ca. 500 kr per ekstra kjøretøy. Det er mange penger for de fleste barnefamilier, og kan godt være en hemsko for settets utbredelse.

Konklusjon
Anki Overdrive er et leketøy i luksusklassen, som kombinerer moderne teknologi med gjennomprøvde og suksessfulle konsepter. Du får en helt ny twist på det velkjente Scalextric, tilsatt en god dose Mario Kart. Resultatet er meget overbevisende, og bare den høye prisen og en manglende lokal tilpasning er en antydning til kjepp i hjulene. Har du råd, og kan du engelsk, er det imidlertid ingen tvil om at Anki Overdrive er noe av det hotteste leketøyet på gaten nettopp nå.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.

  Nå kan du laste ned Disney+

  Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
  for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den!   
  Les mer her >>
  close-link