: 13” MacBook Pro Retina

Et lite mesterverk

Mac Book Pro med Retina-skjerm har vi allerede hatt på testbenken en gang, og selv om den nye utgaven med 13” skjerm er mindre, gjelder ikke det vår begeistring.
Lyd & Bilde mener
Høy ytelse Beste laptop-skjerm på markedet
Problemer med AirPlay
Spesifikasjoner
 • OS X Mountain Lion
 • Intel Core i5 2,5 GHz prosessor
 • 256 GB SSD,
 • 8 GB SDRAM
 • 13,3 LED-bakbelyst IPS 2560 x 1600
 • 2 x Thunderbolt,
 • 2 x USB 3
 • HDMI, SDXC-kortleser
 • 802.11n
 • Bluetooth 4.0
 • Mål: 31,4 x 21,9 x 1,9 cm
 • Vekt: 1,62 kg
 • 7 timer batteritid
Annonse
Annonse
forfatter

Det er godt over et halvt år siden Apple lanserte den første bærbare datamaskin med Retina-skjerm. Det var en MacBook Pro med 15” skjerm, og da vi testet den var vi meget begeistret. Vi kalte den en ”fantastisk sterk laptop med en skjerm som savner motstykke”, og konkluderte med at ”Apple har maket å gjøre en allerede meget hurtig og velbygd profesjonell bærbar enda mer attraktiv”, noe som var en ”imponerende prestasjon.”

Uten separat grafikkort
Nå har Apple kommet med en 13” utgave av samme bærbare datamaskin, og her er det stort sett ingen slinger i valsen. Spesifikasjonene er litt annerledes, men i bunn og grund er det snakk om den samme solide prestasjon som vi fortsatt har til gode å se slått av noen annen datamaskin-produsent. Den rå ytelsen (målt med testverktøyet Geekbench) er med en score på 7275 helt på nivå med de aller beste produktene fra Samsung og Asus i Ultrabook-klassen, og den grafiske ytelsen er også ganske glimrende. Men ikke helt på høyde med hva storebror på 15” kan levere, for 13” modellen leveres uten det separate NVIDIA GeForce GT 650M grafikkort, som gjorde den første 15” Retina-modellen så fantastisk hurtig til krevende grafiske oppgaver.

Små ikoner eller et fantastisk bilde
Standardkortet, Intel HD Graphics 4000 har de to Retina-maskinene imidlertid til felles, og når det gjelder selve skjermen og bildekvaliteten så er den nye 13” MacBook Pro med Retina-skjerm faktisk et hårstrå bedre enn sin storebror, som må nøye seg med en pikseltetthet på 220 ppi mot 227 ppi på 13”-modellen. Den maksimale skjermoppløsningen er på 2560 x 1600 piksler, noe som krever veldig gode øyne da både bokstaver, ikoner og alt annet blir så smått at det ikke lenger er praktisk å arbeide med. Derfor har Apple begrenset innstillingsmulighetene slik at den maksimale mulige skalering går opp til 1680 x 1050 piksler. Skjermbildet ser imidlertid beste ut dersom du velger den innstillingen Apple kaller ”Best til Retina-skjerm” som er en oppløsning på 1280 x 800 piksler.

Macbook-pro-13-side

Hvis du vil utfordre Apples begrensinger er det mulig, men det krever at du laster ned et eksternt program som kan justere skjermoppløsningen. Vi testet programmet QuickRes, som lar deg veksle mellom et bestemt antall ferdig definerte skjermoppløsninger inklusive den maksimale på 2560 x 1600 piksler kun ved hjelp at et enkelt museklikk, men det finnes sikkert andre som er like gode.

Annonse

Malurt i begeret
Retina-skjermen gir imidlertid denne MacBook Pro et enkelt ganske så irriterende problem, som Apple må ha kjent til fra den første modellen med 15” skjerm kom på markedet. Og det er hakkende AirPlay-lyd. Der er ikke helt umulig å spille musikk via AirPlay, men det er nære på, for lyden stopper og starter igjen som den har lyst til fra høyttalerne. Et enkelt Google-søk avslører at det er et kjent problem som skyldes det standard grafikkortet fra Intel. Driveren spiller åpenbart ikke 100%, noe som har innvirkning på AirPlay-funksjonaliteten. Løsningen for eiere av 15” utgaven er å gå inn i systeminnstillingene og koble fra ”Automatic Graphics Switching” slik at NVIDIA-kortet tar hånd om alle de grafiske oppgavene til enhver tid, mens eiere av 13” utgaven må smøre seg med tålmodighet, og håpe på at Apple og Intel snart fikser problemet med en oppgradering. For det kun er 15” modellen som er utstyrt med et separat NVIDIA-grafikkort, dessverre!

Konklusjon
13” MacBook Pro med Retina-skjerm er trolig den beste laptop på markedet i sin klasse, og den er det opplagte valget hvis man gjerne vil ha en bærbar muskelbunt i Ultrabook-størrelsen. Skjermen er uten sammenligning den beste på markedet, og den høye ytelsen og skjermkvalitet er pakket inn i Apples stilrene, lekre og brukervennlige design. Hadde det ikke vært for AirPlay-problemene hadde denne maskinen vært en ren sekser!

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Nå kan du lete opp ting som ikke er laget av Apple.
Den nye Nokia X-serien av smarttelefoner er utviklet til å oppfordre brukeren til å beholde smarttelefonen i lengre tid med tre års garanti, sikkerhetsoppdateringer og Android-versjoner.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.