TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Sony ZV-1F

Treffer ikke målet

Sony ZV-1F er en god idé som faller sammen i praksis.

forfatter
Publisert 17.12.22 - 10:00
Karakter
Sony ZV-1F
L&B mener
God videokvalitet på 4K-opptak. Kompakt og lett.
Kun jpeg-stillbilder, ingen søker, veldig små knapper. 20mm brennvidde begrenser bruksområdet. Ubesluttsom autofokus. Koster det samme som det mer avanserte ZV-1.
Spesifikasjoner
 • Type: 20 Mp kompaktkamera med 1’’ Exmor RS CMOS bildebrikke
 • Optikk: 22mm f2.0-22
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 921k billedpunkter
 • Søker: Nei
 • Serieopptak: 16 bilder/s
 • Video: 4K30p, 100 Mbps, XAVC S
 • Tilkoblinger: USB-C, mikro HDMI, mikrofon
 • Trådløs: Bluetooth, Wifi
 • Lagring: SDXC UHS-I
 • Batteritid CIPA: 360 bilder
 • Mål/vekt: 106 x 60 x 46 mm / 256 g
 • Høydepunkter: Svingbar pekeskjerm, 8-bit 4:2:0 video, innebygget mikrofon, digital bildestabilisering.
 • Web: sony.no
Veil. pris 6990Pr. 17.12.22 Produktside

Sonys lille ZV-1F er til forveksling lik den suksessrike RX100-serien, som lenge har vært blant de beste kompaktkameraene. Men denne utgaven er basert på det mer videosentriske ZV-1, et kamera som først og fremst er laget for videoopptak.

Man kan ta stillbilder også, men bare i jpeg-kvalitet, og ikke i RAW-kvalitet, som på ZV-1. 

Kameraet er som det mer avanserte ZV-1, rettet mot videobloggere, og kan ta opp video i riktig fin 4K-kvalitet fra den 1-tommers CMOS-bildebrikken på innsiden av det knøttlille kamerahuset. Som i motsetning til den lyssterke 24-70mm zoomen vi kjenner fra ZV-1, har en fast 20mm f2 vidvinkelbrennvidde. Zooming er kun digital her, det samme er bildestabiliseringen. 

Sony har åpenbart forsøkt å gjøre kameraet så enkelt å bruke som mulig, og har lyktes godt med det. Knappene er veldig små, men man reddes av en fin svingbar pekeskjerm, som faktisk gir kameraet god brukervennlighet.

I likhet med ZV-1, har kameraet en trehoders mikrofon på toppen, og ved siden av den en multikontakt som kan brukes til blits, videolys eller en ekstern mikrofon. Kameraet har mikrofoninngang på siden, men ingen tilkobling for hodetelefoner.

På et RX100VII er det en programmerbar funksjonsring rundt objektivet. Den mangler her, og kameraet har heller ingen søker. Så ZV-1F er ikke bare en enklere utgave av RX100-serien, det er også en enklere utgave av ZV-1. Blant annet mangler kameraet ND-filteret, som er fint å ha når man trenger lengre lukkertider for eksempel.

Foto: Lasse Svendsen

Forenklet funksjonsnivå 

Skuddtakten er redusert fra 24 til 16 bilder/s, og den lynraske 315-punkters autofokusen som imponerte oss på ZV-1, er erstattet av en konvensjonell kontrastbasert autofokus som ikke er i nærheten av like kjapp eller presis. Den sliter med å følge ansikter når personene beveger seg fort, eller snur seg vekk fra kameraet et lite sekund.

Men kameraet har Sonys tretrinns sminkefunksjon hvor man kan velge hvor mye digital sminke man vil ha. Den fungerer etter hensikten, og fjerner rynker og glatter ut huden, uten at øynene blir uskarpe – og den kan slås av når man ikke trenger den. En annen funksjon, som for mange er langt nyttigere, er den digitale bokeh-effekt som gir mykere bakgrunner og aktiveres med en knapp på toppen av kameraet.

Bokeh-knappen øverst til høyre. Foto: Lasse Svendsen

Kameraet har også objektfokusering som aktiveres med Fn-knappen. Den bytter fokus mellom ansiktet til influenseren, og objektet vedkommende viser fram, med hovedfokus på objektet.

Sony tilbyr et kamerastativ som også fungerer som Bluetooth fjernkontroll – GP-VPT2BT – som gjør kameraet langt mer anvendelig som videokamera. 

Videofunksjoner

Som på de fleste kameraer med pekeskjerm, betjener man også autofokusen med lette berøringer på skjermen. I godt lys fungerer det fint, og autofokusen følger objektets bevegelser, men som nevnt er ikke sporingen av ansikter og øyne alltid like presis. 

Kameraets digitale bildestabilisering beskjærer bildeflaten med en faktor som gir litt smalere brennvidde på cirka 25mm. Den digitale stabilisatoren sliter med å dempe bevegelser, og hvis man er vant til videostabiliseringen i en iPhone 13 eller 14 Pro, er stabiliseringen i ZV-1F bent ut elendig.

Den fine pekeskjermen gir kameraet god betjeningsvennlighet. Foto: Lasse Svendsen

Videokvalitet

Bilde- og videokvaliteten er heldigvis meget god. Selv om man ikke får råfilopptak på stillbilder, er bildene skarpe, fri for støy og med meget god bildedynamikk. Hvertfall for et kompaktkamera. 

Men det er som videokamera ZV-1F er på sitt beste. Det leverer svært god 4K-kvalitet med 30 fps, og støtter S-Log2, S-Log3 gradering av opptak i etterbehandling, og hybrid log gamma som gir bedre dynamikkomfang (HLG 1, 2 og HLG 3). Det tar opp video kun i 4:2:0 8-bit opptil 100 Mbps, men med samme XAVC S profil som Sonys profesjonelle videokameraer.

Vloggere vil utvilsomt sette pris på muligheten for vertikale videoopptak som kan overføres til mobilen og brukes som Reels på sosiale medie. Opptakene kan også redigeres i Sonys Imaging Edge og Movie Edit app.

Sony GP-VPT2BT. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Sony ZV-1F har for mange begrensninger til at vi synes det verdt å anbefale kameraet. Det er ingen ting i veien med bilde- eller videokvaliteten, selv om vi ikke forstår hvorfor Sony fjernet RAW-opptak på kameraet. Det finnes flere argumenter for ZV-1F, som at det er lite og lett og at batteritiden er forbedret sammenlignet med ZV-1. Men det er ikke til å komme fra at mange mobiler gjør en bedre jobb med video enn dette kameraet klarer, og når prisen på et Sony ZV-1 har falt til samme nivå som prisen på et ZV-1F, ser vi ikke helt poenget med å kjøpe et Sony ZV-1F.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Sony ZV-1

Vloggernes beste venn

Sony ZV-1 er mer videokamera enn stillbildekamera. Det er ikke så dumt.

Lynkjapp og presis autofokus, høy skuddtakt, svært god videokvalitet på 4K-opptak.
Kort batteritid, ingen søker, veldig små knapper.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde