TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

TEST Sony FE 50mm f1.2 GM

Knallskarp 50mm med ekstrem lysstyrke

Den er knivskarp helt ut i kantene, og koster en del, men for noen er det verdt det.

forfatter
Publisert 31.05.21 - 10:00
Karakter
Sony FE 50mm f1.2 GM
L&B mener
Så nær perfekt optisk som man kommer på en 50. Nydelig bokeh, kjapp autofokus og solid konstruksjon.
Kostbar. Merkbar fokuspusting.
Spesifikasjoner

Type: Normal
Lysstyrke: f1.2 – 16
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 40 cm
Filterdiameter: 72 mm
Linseelementer: Totalt 14, 10 grupper
Mål/vekt: Ø 87 mm, 108 mm, 778 gram
Annet. Solblender, værtetting, bæreveske
For: Sony FE
Web: sony.no

En gang i tiden var en 50mm ikke bare det vanligste objektivet på et kamera, det var også ganske kompakt, lett, og rimelig. De fleste produsentene laget objektivene med det hendige formatet med alt fra blender 2.8 til 1.4, noen også 1.2, men bortsett fra den aller mest lyssterke varianten, var de ganske rimelige.

Derfor var det gjerne en 50mm de fleste startet med, når de kjøpte et speilreflekskamera.

Hvis det var et Nikon-kamera, var det kanskje en Nikkor 50mm f1.8, eller en Rokkor 50mm f1.7 hvis det var et Minolta-kamera. Uansett var det billig og kompakt på samme tid, og den optiske ytelsen var slett ikke ueffen.

Den gang var det svært få objektiver med moderate faste brennvidder, som var særlig komplekse. De inneholdt som regel fem linseelementer, ingen av dem spesielt avanserte, og det holdt kostnadene nede.

Zoomer man til dagens objektivkonstruksjoner, ser man mer komplekse konstruksjoner, og objektiver som dette: Sonys nye 50mm med lysstyrke 1.2! Et fenomenalt normalobjektiv i samme klasse som Canon RF 50/1.2, og en like kompleks – og dyr – konstruksjon.

Solblenderen følger med.
Foto: Lasse Svendsen

Sonys lyssterke 50mm er litt lettere og ørlite mer kompakt, men like avansert på innsiden. 14 linseelementer i 10 grupper, koster litt. Spesielt fordi Sony har brukt sine beste XA-elementer, med asfærisk slipning, et Nano AR II antirefleksbelegg som demper refleksjoner og gjenskinn, og et smussavisende frontelement med fluorbelegg.

Fire lineære fokusmotorer arbeider kjapt og lydløst på innsiden av det værtettede objektivet, som har 11 avrundede blenderlameller for mykest mulig bokeh, og blenderring på utsiden.

Blenderingens klikk i tredels steg, kan slås av sånn at man slipper å høre klikkene på videooptak, og som på så mange Sony-objektiver, får man også her en programmerbar – to faktisk – knapp på objektivet.

Blenderklikkene kan deaktiveres sånn at man kan blende trinnløst under videoopptak.
Foto: Lasse Svendsen

Sylskarp fra kant til kant

Det er ikke lett å finne feil på Sony-objektivet. Det har lynrask og stillegående autofokus, og på et Sony a1 låste det fokus nesten før jeg fikk trykket inn knappen.

Nærgrensen på 40 cm er ikke særlig imponerende, men man kommer nært nok til at man kan ta tettere utsnitt uten for mye perspektivendring.

Da er skarpheten mer imponerende, for ikke å si oppsiktsvekkende. Det er sjelden at man finner noe særlig skarphet i kantene på blender 1,2, men her er avviket fra sentrum og ut i kantene, så marginalt at man knapt merker det. Skarpheten faller så lite at man kan skyte i vei på f1.2, og få perfekt uskarphet (bokeh ) i bakgrunner, uten å bekymre seg.

Det er heller ingen skjemmende artefakter i bakgrunnene på f1.2. Lyse objekter i bakgrunnen gjengis uten ringer eller deformasjoner, og objektivet bevarer kontrasten i bakgrunnene godt, selv om de er fullstendig ute av fokus.

Oppløsningen og detaljskarpheten øker fra blender 1.4, og fra 1.8 til f8, er skarpheten til å måpe av. De er heller ikke noe fortegning å snakke om, kanskje så lite som én prosent avvik, og du vil knapt se noe skjemmende kromatisk feilbrytning fra Sony-objektivet. På noen blendere.

Det er så godt korrigert at det heller ikke er lett å finne coma-feil eller sfæriske aberrasjoner, hvertfall ikke fra blender 1.8. Man kan fotografere i sterkt sollys uten å bekymre seg for strølys eller gjenskinn, og det er bare fokuspustingen som egentlig er noe å sette fingeren på her.

Drar man kraftig i fokusringen under opptak, kan man se at bildevinkelen endrer seg med fokusavstanden, så vær forsiktig med fokusutslagene på video.

Optisk perfeksjon, Sonys 50 er blant de aller beste vi har testet.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Det er nesten ingenting å klage på ved Sonys FE 50mm f1.2 GM, som er så nær den perfekte 50mm som det er mulig å komme. Optisk er den så og si feilfri, autofokusen er lynkjapp, og den er solid bygget med værtetting, blenderring og solblender inkludert. Videofotografer trenger å ta hensyn til fokuspustingen, ellers er det bare å glede seg over en uvanlig skarp og lyssterk 50mm, som dessverre bare passer for Sony-kameraer. Hvis man ikke velger å bruke en adapter da.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
Lettere Nikon-tele med rekkevidde 400mm med innebygget stabilisator og lav vekt.
Ta opp innhold i 4K med Nikon Z30 Vloggere og innholdsleverandører har fått nytt verktøy.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend