TEST: Sony FE 20mm f1.8 G

Sylskarp 20mm vidvinkel

Den er liten, lett og sylskarp. En sjelden kombinasjon for et vidvinkelobjektiv.

Karakter
Sony FE 20mm f1.8 G

Lyd & Bilde mener

Sylskarp over hele bildeflaten, bare moderat vignettering. Værtettet, lett og kompakt.
Kostbar.
Type: Vidvinkelobjektiv
Lysstyrke: f1.8
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 18 cm (mf)
Filterdiameter: 67
Linseelementer: Totalt 14, 12 grupper
Mål/vekt: Ø 73.5 mm, 84,7 mm, 373 gram
Annet. Solblender, værtetting
For: Sony E

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 13995 kr

De aller fleste objektivene med så bred bildevinkel som Sonys FE 20mm f1.8, har optiske utfordringer som ofte må korrigeres i etterbehandling.

De vanligste problemene er lystap i hjørner, kraftig fortegning og svært ujevn skarphet over bildeflaten, på full blenderåpning. Likevel er området mellom 20 og 24mm, svært anvendelig.

Landskap og natur er midt i blinken for en 20mm, og når den er så kompakt og lett som Sonys, er det ikke mye å bære på. Men en 20mm kan også være fin til arkitektur, reiser og gatefoto, selv portretter når de tas i miljøer, kan fungere godt med så bred bildevinkel.

Kompakt, lett og kompetent 20mm.

Sony-objektivet er ypperlig til alt dette, men også til video. Det har riktignok ikke optisk bildestabilisator, men det er heller ikke kritisk for så korte brennvidder. Men det har trinnløs og lydløs blender – og nær lydløs autofokus.

Objektivet som er tilpasset Sonys fullformatkameraer i alpha-serien, er også værtettet, og det leveres med en solblender.

Blenderingen kan veksle mellom trinnløs, og trinn for 1/3 markeringer av blenderverdi, fra f1.8 til f22. Den har også en A-posisjon for program- eller blenderautomatikk, og en programmerbar funksjonsknapp. Man bytter fra autofokus til manuellfokus med en bryter på objektivet, og ikke på kameraet, som hos enkelte andre kameraprodusenter.

Trinnløs blendering, eller ikke.

Ni blenderlameller

Innvendig har Sony klart å få plass til hele 14 linseelementer. To av dem er asfæriske, tre er såkalt lavbrytningsglass, og frontelementet har et støv- og vannavvisende fluoritt-belegg. En blender med ni buede blenderlameller skal gi helt sirkulære blendere, for å få så myk bak- og frontfokus (bokeh) som mulig.

To lineære elektromotorer driver autofokusen, som på vårt Sony a7r IV var lynrask under nær sagt alle lysforhold. Man kan som nevnt fokusere manuelt, men det gir ikke helt den samme følelsen som mekanisk fokusering gir, all den stund også manuellfokus foregår elektronisk.

Sony a7r IV og FE 20mm blir en veldig anvendelig kombinasjon.

Klasseledende skarphet

Det er ikke vanskelig å finne objektiver med svært høy skarphet, men det er sjelden at en vidvinkel er så skarp, helt ut i hjørnene, som denne.

Jeg kan ikke huske å ha testet en bedre 20mm enn dette.

Det er klart, er motivet nært nok – nærgrensen er 18 cm på manuellfokus – vil man få perspektivfortegninger, men objektivet er nesten perfekt rettegnende. Det er nesten ikke synlig linjefortegning før man kommer veldig nært (fortegningskorrigering kan slås av og på i kameraet). Samtidig er vignetteringen minimal, også på f1.8, og nesten helt borte fra f2.8.

Beskjeden vignettering får man i høyre hjørne på f1.8.

Skarpheten er svært jevn særlig fra f4 til og med f11. Blender 22 og 16 gir synlig diffraksjon som reduserer skarpheten, men selv på f1.8 er skarpheten i hjørnene forbløffende god. Det er sjelden kost for en 20mm f1.8.

20mm vidvinkel kan gi fine bildevinkler.

Kontrasten er meget god og det ser absolutt ut som objektivets oppløsning ikke utfordres av råfilene fra Sony a7r IVs 61 megapiksler.

Det er ikke noe kromatisk feilbrytning å snakke om, og objektivet er godt korrigert for coma-feil og sfærisk aberrasjon. Det kan være litt følsomt for strølys, så behold solblenderen på og unngå å vinkle objektivet rett på sterke lyskilder. En annen ting jeg la merke til, er at Sony har sine ord i behold, når de sier at objektivet gir jevn og naturlig bokeh.

For- og bakgrunnen er nær perfekt tegnet, det er uvanlig jevnt helt ut i kantene på lyskilder, og det myke for- og bakfokuset er like jevnt over hele bildeflaten. Det er heller ikke noe synlig ‘misfarging’ av områdene som er ute av fokus.

Konklusjon

Sony FE 20mm f1.8 G er så nært den perfekte vidvinkelen som det er mulig å komme. Noen vil alltid ønske seg enda mer, feks. f1.4, 18, endog 16mm brennvidde, men 20mm med blender 1.8, er et godt kompromiss mellom anvendelighet og pris. Skjønt, billig er det ikke, men for Sony-fotografer som trenger en nær feilfri 20mm vidvinkel, er dette midt i blinken. Få om noe vidvinkelobjektiver er i nærheten til den optiske ytelsen man får her.

67mm filterfatning og værtettet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!