Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Sony FE 20mm f1.8 G

Sylskarp 20mm vidvinkel

Den er liten, lett og sylskarp. En sjelden kombinasjon for et vidvinkelobjektiv.
Karakter
Sony FE 20mm f1.8 G
Lyd & Bilde mener
Sylskarp over hele bildeflaten, bare moderat vignettering. Værtettet, lett og kompakt.
Kostbar.
Spesifikasjoner

Type: Vidvinkelobjektiv
Lysstyrke: f1.8
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 18 cm (mf)
Filterdiameter: 67
Linseelementer: Totalt 14, 12 grupper
Mål/vekt: Ø 73.5 mm, 84,7 mm, 373 gram
Annet. Solblender, værtetting
For: Sony E

De aller fleste objektivene med så bred bildevinkel som Sonys FE 20mm f1.8, har optiske utfordringer som ofte må korrigeres i etterbehandling.

De vanligste problemene er lystap i hjørner, kraftig fortegning og svært ujevn skarphet over bildeflaten, på full blenderåpning. Likevel er området mellom 20 og 24mm, svært anvendelig.

Landskap og natur er midt i blinken for en 20mm, og når den er så kompakt og lett som Sonys, er det ikke mye å bære på. Men en 20mm kan også være fin til arkitektur, reiser og gatefoto, selv portretter når de tas i miljøer, kan fungere godt med så bred bildevinkel.

Kompakt, lett og kompetent 20mm.

Sony-objektivet er ypperlig til alt dette, men også til video. Det har riktignok ikke optisk bildestabilisator, men det er heller ikke kritisk for så korte brennvidder. Men det har trinnløs og lydløs blender – og nær lydløs autofokus.

Annonse

Objektivet som er tilpasset Sonys fullformatkameraer i alpha-serien, er også værtettet, og det leveres med en solblender.

Blenderingen kan veksle mellom trinnløs, og trinn for 1/3 markeringer av blenderverdi, fra f1.8 til f22. Den har også en A-posisjon for program- eller blenderautomatikk, og en programmerbar funksjonsknapp. Man bytter fra autofokus til manuellfokus med en bryter på objektivet, og ikke på kameraet, som hos enkelte andre kameraprodusenter.

Annonse

Trinnløs blendering, eller ikke.

Ni blenderlameller

Innvendig har Sony klart å få plass til hele 14 linseelementer. To av dem er asfæriske, tre er såkalt lavbrytningsglass, og frontelementet har et støv- og vannavvisende fluoritt-belegg. En blender med ni buede blenderlameller skal gi helt sirkulære blendere, for å få så myk bak- og frontfokus (bokeh) som mulig.

To lineære elektromotorer driver autofokusen, som på vårt Sony a7r IV var lynrask under nær sagt alle lysforhold. Man kan som nevnt fokusere manuelt, men det gir ikke helt den samme følelsen som mekanisk fokusering gir, all den stund også manuellfokus foregår elektronisk.

Sony a7r IV og FE 20mm blir en veldig anvendelig kombinasjon.

Klasseledende skarphet

Det er ikke vanskelig å finne objektiver med svært høy skarphet, men det er sjelden at en vidvinkel er så skarp, helt ut i hjørnene, som denne.

Jeg kan ikke huske å ha testet en bedre 20mm enn dette.

Det er klart, er motivet nært nok – nærgrensen er 18 cm på manuellfokus – vil man få perspektivfortegninger, men objektivet er nesten perfekt rettegnende. Det er nesten ikke synlig linjefortegning før man kommer veldig nært (fortegningskorrigering kan slås av og på i kameraet). Samtidig er vignetteringen minimal, også på f1.8, og nesten helt borte fra f2.8.

Beskjeden vignettering får man i høyre hjørne på f1.8.

Annonse

Skarpheten er svært jevn særlig fra f4 til og med f11. Blender 22 og 16 gir synlig diffraksjon som reduserer skarpheten, men selv på f1.8 er skarpheten i hjørnene forbløffende god. Det er sjelden kost for en 20mm f1.8.

20mm vidvinkel kan gi fine bildevinkler.

Kontrasten er meget god og det ser absolutt ut som objektivets oppløsning ikke utfordres av råfilene fra Sony a7r IVs 61 megapiksler.

Det er ikke noe kromatisk feilbrytning å snakke om, og objektivet er godt korrigert for coma-feil og sfærisk aberrasjon. Det kan være litt følsomt for strølys, så behold solblenderen på og unngå å vinkle objektivet rett på sterke lyskilder. En annen ting jeg la merke til, er at Sony har sine ord i behold, når de sier at objektivet gir jevn og naturlig bokeh.

For- og bakgrunnen er nær perfekt tegnet, det er uvanlig jevnt helt ut i kantene på lyskilder, og det myke for- og bakfokuset er like jevnt over hele bildeflaten. Det er heller ikke noe synlig ‘misfarging’ av områdene som er ute av fokus.

Annonse

Konklusjon

Sony FE 20mm f1.8 G er så nært den perfekte vidvinkelen som det er mulig å komme. Noen vil alltid ønske seg enda mer, feks. f1.4, 18, endog 16mm brennvidde, men 20mm med blender 1.8, er et godt kompromiss mellom anvendelighet og pris. Skjønt, billig er det ikke, men for Sony-fotografer som trenger en nær feilfri 20mm vidvinkel, er dette midt i blinken. Få om noe vidvinkelobjektiver er i nærheten til den optiske ytelsen man får her.

67mm filterfatning og værtettet.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  1. Oddleik Benny

    17.04.20 at 06:56

    «Kostbar»?! I optikkens verden er 14 000 norske lire svært konkurransedyktig for en såpass rask og vid vidvinkel.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.