: Sony a5000

Fjærlett selfiekamera

Sony frir til nybegynnere med et enkelt trådløst kamera, som ikke stikker kjepper i hjulene for blinkskuddene.
Lyd & Bilde mener
Lite, lett og rimelig systemkamera med god bildekvalitet. Vippbar selfieskjerm og enkel betjening som vil tiltale mange. Like god bildekvalitet som fra speilreflekser i samme prisklasse.
Zoomobjektivet har synlig optisk fortegning og kameraets skuddtakt er ikke mye å skryte av. Mangler pekeskjerm og har for små knapper til at alle vil omfavne betjeningen på kameraet.
Spesifikasjoner
 • Type  Kompakt systemkamera med 20 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk  16-50mm f3,5-5,6 zoom – tils 24-75mm
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 460K billedpunkter
 • Høydepunkt  Vippbar skjerm, Wi-fi, NFC, app-installasjon
 • Bildeformater            RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhet ISO        100 – 16000
 • Serieopptak bps     4
 • Video fps      1920 x 1080/50i/25p fps
 • Lukkertider     30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator        optisk
 • Søker nei
 • Blits    Innebygget
 • Batteri Li-ION, 420 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      110 x 63 x 5036

Vekt gram      269 m batteri

Annonse
Annonse
forfatter

Når beskjeden størrelse, god bildekvalitet og enkel betjening står høyt på ønskelisten, kan Sonys nye s5000 være et godt valg. Det er et enkelt systemkamera med utskiftbar optikk, av typen som er ypperlig hvis man oppgraderer fra et kompaktkamera, men synes en speilrefleks er for stor og tung.

Sony skryter av at a5000 er det letteste kameraet i sin klasse, og med en startvekt på 210 gram, er det korrekt når dette skrives. Med batteri, minnekort og objektiv, tangerer det 390 gram. Relativt lett altså.

De nærmeste konkurrentene i denne prisklassen, er Samsung NX300 og Panasonic Lumix GF6. Som også er kompakte systemkameraer.

I a5000 har Sony lagt inn den obligatoriske wi-fi-funksjonaliteten, med NFC for kjapp oppkobling mellom kamera og mobil. Det er også en ny 20 megapiksler bildebrikke, og Sonys nye Bionz X prosessor. Som skal sørge for at bildekvaliteten er på topp.

Men kameraet har også en liten kuriositet, som jeg er usikker på hvor mange kommer til å bruke. Man kan nemlig installere fotoapper i kameraet, ved å laste dem ned fra Sonys kameraapp-univers. De kan utvide funksjonaliteten til kameraet, men mange av dem koster penger å laste ned. Akkurat som apper på mobilen, altså.

Skjermen kan vippes fremover, perfekt for selfies som du kan dele med venner etterpå.
Skjermen kan vippes fremover, perfekt for selfies som du kan dele med venner etterpå.

Sony-kameraet mangler både pekeskjerm, blitssko og søker, men skjermen er vippbar 180 grader, slik at man kan ta fine selvportretter. Siden det ikke finnes noen tilbehørssko, er det heller ikke mulig å sette på en søker. Eller noe annet tilbehør for den del. Mikrofon for eksempel. Ulempen er at kameraets funksjonsnivå på et tidspunkt tangeres av brukerens økende ferdigheter. Fordelen er at det kompliserer ikke bruken av kameraet for nybegynneren med lite erfaring.

Som alle andre kameraer som er så små som a5000, er det ikke like enkelt å få et like godt grep, som på et speilreflekskamera. Fingrene havner under kameraet, og selv de små knappene bak, er lett å komme borti med tommelen slik at man uforvarende aktiverer en funksjon på kameraet. Det samme gjelder konkurrentenes kameraer i denne klassen.

Dette er ikke noe actionkamera. Autofokusen er relativt kjapp i godt lys, men skuddtakten er maks 4 bilder per sekund, og det er ikke kjapt nok til å henge med når det går fort for seg. Sony skal ha for at de har ryddet opp i menyene til NEX-kameraene, men et kamera med så få og små knapper, hadde vært tjent med en pekeskjerm. Et innstillingshjul på toppen hadde gjort kameraet enda mer anvendelig, for da kunne man raskere endre blender, lukkertid, eksponeringskompensasjon – eller en annen funksjon mange kan ha nytte av rask tilgang til.

Bildekvalitet
Sony har utstyrt a5000 med den samme 16-50mm zoomen vi har testet flere ganger tidligere, på andre NEX-kameraer som NEX-3N og 5N. Kameraer som begge erstattes av a5000, i hvert fall delvis om vi ser på spesifikasjonene og pris.

Objektivet er ikke det skarpeste i skapet, med mye fortegning og vignettering på vidvinkel. Skikkelig skarpt over hele bildeflaten, ikke bare i sentrum, blir det ikke før du zoomer inn eller velger minst blender 5,6. Relativt sett er objektivet over snittet for en rimelig normalzoom, men det mangler den samme skarpheten som Panasonics 12-32mm og Olympus kompakte 14-42mm elektronisk zoom.

CX77300_A_E_onpare_1-9047

Den nye bildeprosessoren kombinert med ny 20 Mp bildebrikke, gir deg fremragende oppløsning og lite bildestøy. Fargegjengivelsen er også rikt mettet, jevn og med få avvik. Du kan altså regne med at kameraet bevarer både hudtoner og fargene i høstløvet meget godt.

Bildestøy merker du ingen ting til før du nærmere deg 3200 ISO, da dukker det opp synlig kornstøy som blir veldig markant fra 6400 ISO. Så holder man seg under 3200, særlig på lange eksponeringer og i lite lys (sic), trenger man ikke bruke tid på støyfjerning i etterbehandling av bildene.

CX77300_rear_black-3641

Konklusjon
Sony a5000 er et godt kamera, som gir deg et kompakt og relativt rimelig utgangspunkt for mange vellykkede blinkskudd. Det lover ikke mer enn det kan holde, og har et begrenset funksjonsnivå som nok tiltaler nybegynneren mer, enn den erfarne fotografen. Noen vil savne blitssko og pekeskjerm, andre ønsker seg raskere skuddtakt, men ingen vil bli skuffet over bildekvaliteten. Særlig ikke de som er vant til kompaktkameraer.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Canon PowerShot Zoom er en kjempegod idé som er veldig dårlig utført.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!