Den legendariske krigsfotografen Robert Capa, skal en gang ha sagt, – Hvis bildene dine ikke er gode nok, er du ikke nært nok.
Siden det angivelig var sagt den gang en 50mm var standard på de fleste kameraer, kan man bare tenke seg hvor nært Capa stod da han tok de berømte bildene fra D-dagen 6. juni i 1944.
I mer moderne tid kan man overføre Capas råd til dokumentarfotografiet, gatefoto, eller bare generell fotografering. Enten verktøyet er mobilen, eller et kamera.
Som Ricoh GR IIIx. Et meget spennende alternativ både til mobilen, og andre kameraer, fordi det er lite, kompakt, smidig og enkelt å bruke.
Det er egentlig et kamera vi har testet før, men x-en i navnet avslører at denne gangen snakker vi om en variant av det aldeles praktfulle GR III. Kameraet har den samme 24 Mp bildebrikken i APS-C-format, men her er 28mm f2.8 byttet ut med en ny 40mm f2.8. En brennvidde som trekker motivet nærmere, og sånn sett er GR IIIx et alternativ til utgaven med 28mm. For de som ikke trenger så mye vidvinkel.
Bortsett fra det, er det meste likt og alle som kjenner Ricohs GR-serie siden tidenes morgen – også de analoge med 35-film – vil kjenne seg igjen her.
Nytt objektiv
Den nye 26,1mm som altså tilsvarer en 40mm, er en ny konstruksjon med bladlukker, ni blenderlameller, to asfæriske linseelementer, og et totrinns ND-filter bak. Med makro aktivert kan man fokusere ned til 12 cm, og kameraet har Ricohs snap fokus. Hvor man kan sette fokus på 2,5 meter, blender på 5.6, og så blir bildene skarpe innenfor et større område, uten at man må vente på autofokusen.
Som forøvrig er blitt litt bedre siden vi testet GR III.
Enkel betjening
Pekeskjermen bak er den samme. Den kan ikke vippes noen vei, og kameraet har heller ikke innebygget søker. Det finnes dog en separat optisk søker, GV-3, og en ny GT-2 telekonverter som gir 75mm brennvidde, til GR IIIx.
Et innstillingshjul foran, og en ADJ-bryter bak, gjør det til en lek å endre en rekke innstillinger mens man er på farten. Ulike innstillingsvalg kan lagres i tre minnebanker som er tilgjengelig fra programhjulet, og Fn-knappen bak gir umiddelbar tilgang til de mest brukte innstillingene.
Bildekvalitet
Siden kameraet er basert på et GR III, er video begrenset til 1080 HD, så vi skal heller ta for oss stillbildekvaliteten. Og da er det store spørsmålet om den nye 40mm er like skarp som 28mm på GR III. Det er den ikke, den er faktisk enda bedre. Det er mindre vignettering og jevnere skarphet ut i hjørnene på f2.8, og skarpheten eksepsjonelt jevn fra blender 4 til f11.
Det er noe linjefortegning, men ikke så mye som på vidvinkelen på et GR III, og GR IIIx fokuserer kjappere i tillegg. Den innebyggede treaksers bildestabilisatoren, merker man ikke så mye til før lukkertidene blir lengre. Da ser man også noe bildestøy, i moderate mengder, og den er ikke særlig plagsom før man passerer 6400 ISO.
Fargegjengivelsen er jevn og godt balansert, med fine toner og god definisjon. Kameraets bildedynamikk ser som ventet meget god ut, og de som bruker råfiler (DNG) har mye å gå på i etterbehandling.
Konklusjon
Ricoh GR IIIx er som håpet, en drøm å fotografere med. 40mm brennvidde er for mange mer anvendelig enn en 28mm vidvinkel, og den har i tillegg mindre fortegning og jevnere skarphet. Autofokusen virker kjappere her, og kameraets hendige format står ikke i veien for de mange mulighetene fotografen har for kreativ utfoldelse. For de mange som trenger et lite kamera til reiser, gatefoto eller allround, er Ricoh GR IIIx et av de beste kameraene. Bare husk å ta med ekstra batteri, for batteritiden er ikke mye å skryte av.
Les videre med LB+
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total År
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i 1 år (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser