Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Ricoh GR IIIx er vår nye kompaktfavoritt

Det perfekte lommekameraet

Ricoh GR IIIx får nytt objektiv som ikke gjør skam på den allerede utmerkede bildekvaliteten.

Skrevet av / 22.10.21 - 10:00
Ricoh GR IIIx er vår nye kompaktfavoritt
Lasse Svendsen

Den legendariske krigsfotografen Robert Capa, skal en gang ha sagt, – Hvis bildene dine ikke er gode nok, er du ikke nært nok.

Siden det angivelig var sagt den gang en 50mm var standard på de fleste kameraer, kan man bare tenke seg hvor nært Capa stod da han tok de berømte bildene fra D-dagen 6. juni i 1944.

I mer moderne tid kan man overføre Capas råd til dokumentarfotografiet, gatefoto, eller bare generell fotografering. Enten verktøyet er mobilen, eller et kamera.

Som Ricoh GR IIIx. Et meget spennende alternativ både til mobilen, og andre kameraer, fordi det er lite, kompakt, smidig og enkelt å bruke.

Det er egentlig et kamera vi har testet før, men x-en i navnet avslører at denne gangen snakker vi om en variant av det aldeles praktfulle GR III. Kameraet har den samme 24 Mp bildebrikken i APS-C-format, men her er 28mm f2.8 byttet ut med en ny 40mm f2.8. En brennvidde som trekker motivet nærmere, og sånn sett er GR IIIx et alternativ til utgaven med 28mm. For de som ikke trenger så mye vidvinkel.

Fujifilm X100V er et annet av våre favoritt kompaktkameraer, men det er større og dyrere enn Ricoh-kameraet. Som dog mangler søker.
Foto: Lasse Svendsen

Bortsett fra det, er det meste likt og alle som kjenner Ricohs GR-serie siden tidenes morgen – også de analoge med 35-film – vil kjenne seg igjen her.

Nytt objektiv

Den nye 26,1mm som altså tilsvarer en 40mm, er en ny konstruksjon med bladlukker, ni blenderlameller, to asfæriske linseelementer, og et totrinns ND-filter bak. Med makro aktivert kan man fokusere ned til 12 cm, og kameraet har Ricohs snap fokus. Hvor man kan sette fokus på 2,5 meter, blender på 5.6, og så blir bildene skarpe innenfor et større område, uten at man må vente på autofokusen.

Som forøvrig er blitt litt bedre siden vi testet GR III.

Den nye GR 26.1 f2.8, er skarpere enn 28-en på GR III.
Foto: Lasse Svendsen

Enkel betjening

Pekeskjermen bak er den samme. Den kan ikke vippes noen vei, og kameraet har heller ikke innebygget søker. Det finnes dog en separat optisk søker, GV-3, og en ny GT-2 telekonverter som gir 75mm brennvidde, til GR IIIx.

Et innstillingshjul foran, og en ADJ-bryter bak, gjør det til en lek å endre en rekke innstillinger mens man er på farten. Ulike innstillingsvalg kan lagres i tre minnebanker som er tilgjengelig fra programhjulet, og Fn-knappen bak gir umiddelbar tilgang til de mest brukte innstillingene.

Kameraet er lite, men har et høyt funksjonsnivå med mange muligheter for skreddersøm av funksjonaliteten.
Foto: Lasse Svendsen

Bildekvalitet

Siden kameraet er basert på et GR III, er video begrenset til 1080 HD, så vi skal heller ta for oss stillbildekvaliteten. Og da er det store spørsmålet om den nye 40mm er like skarp som 28mm på GR III. Det er den ikke, den er faktisk enda bedre. Det er mindre vignettering og jevnere skarphet ut i hjørnene på f2.8, og skarpheten eksepsjonelt jevn fra blender 4 til f11.

Det er noe linjefortegning, men ikke så mye som på vidvinkelen på et GR III, og GR IIIx fokuserer kjappere i tillegg. Den innebyggede treaksers bildestabilisatoren, merker man ikke så mye til før lukkertidene blir lengre. Da ser man også noe bildestøy, i moderate mengder, og den er ikke særlig plagsom før man passerer 6400 ISO.

Rioch GR IIIx makro Rioch GR IIIx f2_8 Rioch GR IIIx dynamic Rioch GR IIIx DOF
<
>
Moderat vignettering, marginal fortegning, og høy skarphet over store deler av bildeflaten på f2.8. Foto: Lasse Svendsen

Fargegjengivelsen er jevn og godt balansert, med fine toner og god definisjon. Kameraets bildedynamikk ser som ventet meget god ut, og de som bruker råfiler (DNG) har mye å gå på i etterbehandling.

Konklusjon

Ricoh GR IIIx er som håpet, en drøm å fotografere med. 40mm brennvidde er for mange mer anvendelig enn en 28mm vidvinkel, og den har i tillegg mindre fortegning og jevnere skarphet. Autofokusen virker kjappere her, og kameraets hendige format står ikke i veien for de mange mulighetene fotografen har for kreativ utfoldelse. For de mange som trenger et lite kamera til reiser, gatefoto eller allround, er Ricoh GR IIIx et av de beste kameraene. Bare husk å ta med ekstra batteri, for batteritiden er ikke mye å skryte av.

Ricoh GR IIIx sniker seg lett ned i lommen.
Foto: Lasse Svendsen

Karakter
Ricoh GR IIIx er vår nye kompaktfavoritt
Premium

Lyd & Bilde mener

Sylskarp 40mm med kjapp autofokus. Strøken bildekvalitet med nydelig fargegjengivelse, høy detaljoppløsning.Meget kompakt og smidig. Treg lagring, kun HD-video, og svært begrenset batteritid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Scroll to Top