TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Pentax K-50

Sprutsikker speilrefleks

Forbedringene er små og knapt synlige, men Pentax’ sprutsikre folkekamera er fremdeles et av de beste kjøpene der ute.

forfatter
Publisert 09.10.13 - 07:00
L&B mener
Høy oppløsning og skarphet Værtettet hus med solid kvalitet God brukervennlighet
Fokushastighet i live view Ingen mikinngang
Spesifikasjoner
 • Type  Speilrefleks med 16,3 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk  18-55mm f3,5-5,6 zoom, tils. 27-82mm
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt Værtettet kamerahus, 100 prosent søkerdekning, bildestabilisator
 • Bildeformater            RAW (DNG), JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO        100 – 51200
 • Serieopptak bps     6
 • Video fps      1920 x 1080/30/25/34p fps
 • Lukkertider     30 - 1/6000 s
 • Bildestabilisator        ja
 • Søker 100 % prismesøker
 • Blits    Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 410 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      130 x 97 x 71
 • Vekt gram      650 m batteri

Med så små endringer er det lett å tenke, if it ain’t broken, don’t fix it. For det var ikke mye gærent med Pentax K-30. Kanskje bortsett fra et vel sprekt design, som kunne polarisere meninger om kameraet var stygt eller kult. Etterfølgeren K-50 følger i fotsporene til 30-modellen, og legger seg midt i smørøyet hvor konkurrentene heter Canon EOS 700D og Nikon D5200.

Med andre ord, i prisklassen rundt 5.000 kr, hvor vi finner godt utstyrte speilreflekser som ofte gir mer kamera for pengene enn de dyrere modellene gjør. Pentax har nesten ikke gjort noen endringer av betydning på K-50. Bortsett fra et mer konservativt design, er bildeprosesseringen forbedret, og kameraet har fått 51200 som høyeste ISO-følsomhet. Da kan man fotografere nesten u stummende mørke.

Værtettet kamerahus
Alt som var bra med K-30 er videreført i K-50. Som klassens eneste kamerahus med integrert bildestabilisator. Med stålchassis trukket i slitesterk polykarbonat hvor åpninger, knapper og ratt er forseglet med gummipakninger mot støv, skitt og regn. Det gjelder også den nye 18-55mm f3,5-5,6 WR zoomen, og 18-135mm f3,5-5,6 WR (8.000 kr med K-50), som blant annet forsegler åpningen rundt metallbajonetten med en o-ring.

Dermed er Pentax K-50 det smarteste valget om man ofte er ute i ruskevær når man fotograferer.

Bildebrikken er den samme som vi har testet med godt resultat i K-5 og K-30, og er en CMOS-brikke med 16 megapiksler i vanlig APS-C-format, som støtter 1080p HD-videoopptak. Som K-30, mangler K-50 inngang for ekstern mikrofon, og har bare monomikrofon integrert.

Rikelig med brukerfunksjoner
Kameraet har mange muligheter for å skreddersy innstillingsvalg etter eget behov. Foretrukne innstillinger kan lagres i minnebanker og hentes frem med funksjonshjulet på toppen. Kameraet har Pentax unike TAV-innstilling på funksjonshjulet, hvor fotografen bestemmer blenderåpning og lukkertid, så tilpasser kameraet ISO-verdiene slik at du får korrekte eksponeringer.

highres-K-50_black_005_1371041593

Med 11 fokuspunkter og hjelpelys i lite lys, fungerer autofokusen meget bra under de fleste forhold. Men når man bruker skjermvisning – live view –bruker kameraet lengre tid på å finne fokus og under videoopptak må man enten fokusere manuelt, eller trykke ikke AF-knappen på baksiden. Ett trykk aktiverer fokus, men motorduren sniker seg inn på opptakene. K-50 er relativt raskt på avtrekkeren, og med serieopptak på 6 bilder/s, er det raskest i mellomklassen.

Bildekvalitet
Det var ikke noe galt med bildekvaliteten på K-30, og det er det ikke på K-50 heller. Den står seg meget godt sammenlignet med Nikon D5200 og særlig Canon EOS 700D, men er bare marginalt bedre på høy ISO enn K-30. Forskjellen er altså ikke stor, og egentlig ikke av noen betydning siden den knapt er synlig på annet en testbilder.

I praksis betyr det at bildestøyen er svært lav opp til 1600 ISO og først blir synlig ved 3200, mens kornstøyen øker markert fra 6400 ISO. Da blir også fargestøyen blir påtrengende. Sammenlignet med 700D, er oppløsning og detaljskarphet på høy ISO bedre på K-50, mens det skiller lite mellom K-50 og D5200.

Som på K-30 er det mye bildedynamikk å gå på, for de som vil drive etterbehandling av råfiler. Kameraet har flere valgmuligheter for justering av parametere som kontrast, fargemetning, fargetemperatur, skygge/høylys og skarphet, i ±4 trinn, og man kan velge å la kameraet korrigere høylys og skygge.

Fargegjengivelsen på jpeg-bilder, skuffer heller iikke her, med nydelige hudtoner med fin tonalitet. Det eneste vesentlige å trekke for er videoegenskapene. Som er bedre på EOS 700D og D5200, som også har vribare skjermer og stillegående AF. Pentax-kameraet mangler velfungerende AF på opptak, og uten mikinngang ligger det litt etter konkurrentene på det området.

Men Pentax har et attraktivt utvalg optikk til K-50, som blant annet DA16-50mm f2,8 eller DA50mm f1,4, som vi har meget gode erfaringer med på K5 og K-30, men også lyssterk optikk med fast brennvidde, værtettet optikk og den nydelige pannekakeflate 40mm f2.8.

Oppsummering
Pentax K-50 er kameraet for aktive mennesker som ofte ferdes ute i vintervær, om høsten i regnvær, og ønsker seg et solid allværskamera i form av et speilreflekskamera. Bildekvaliteten står til toppkarakter, det samme gjør i grunnen brukervennligheten og kvaliteten på kameraet, som er et av de beste kjøpene i prisklassen.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend