Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Pentax K-50

Sprutsikker speilrefleks

Forbedringene er små og knapt synlige, men Pentax’ sprutsikre folkekamera er fremdeles et av de beste kjøpene der ute.
Lyd & Bilde mener
Høy oppløsning og skarphet Værtettet hus med solid kvalitet God brukervennlighet
Fokushastighet i live view Ingen mikinngang
Spesifikasjoner
 • Type  Speilrefleks med 16,3 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk  18-55mm f3,5-5,6 zoom, tils. 27-82mm
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt Værtettet kamerahus, 100 prosent søkerdekning, bildestabilisator
 • Bildeformater            RAW (DNG), JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO        100 – 51200
 • Serieopptak bps     6
 • Video fps      1920 x 1080/30/25/34p fps
 • Lukkertider     30 - 1/6000 s
 • Bildestabilisator        ja
 • Søker 100 % prismesøker
 • Blits    Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 410 bilder
 • Mål mm (bxhxd)      130 x 97 x 71
 • Vekt gram      650 m batteri

Med så små endringer er det lett å tenke, if it ain’t broken, don’t fix it. For det var ikke mye gærent med Pentax K-30. Kanskje bortsett fra et vel sprekt design, som kunne polarisere meninger om kameraet var stygt eller kult. Etterfølgeren K-50 følger i fotsporene til 30-modellen, og legger seg midt i smørøyet hvor konkurrentene heter Canon EOS 700D og Nikon D5200.

Med andre ord, i prisklassen rundt 5.000 kr, hvor vi finner godt utstyrte speilreflekser som ofte gir mer kamera for pengene enn de dyrere modellene gjør. Pentax har nesten ikke gjort noen endringer av betydning på K-50. Bortsett fra et mer konservativt design, er bildeprosesseringen forbedret, og kameraet har fått 51200 som høyeste ISO-følsomhet. Da kan man fotografere nesten u stummende mørke.

Værtettet kamerahus
Alt som var bra med K-30 er videreført i K-50. Som klassens eneste kamerahus med integrert bildestabilisator. Med stålchassis trukket i slitesterk polykarbonat hvor åpninger, knapper og ratt er forseglet med gummipakninger mot støv, skitt og regn. Det gjelder også den nye 18-55mm f3,5-5,6 WR zoomen, og 18-135mm f3,5-5,6 WR (8.000 kr med K-50), som blant annet forsegler åpningen rundt metallbajonetten med en o-ring.

Dermed er Pentax K-50 det smarteste valget om man ofte er ute i ruskevær når man fotograferer.

Bildebrikken er den samme som vi har testet med godt resultat i K-5 og K-30, og er en CMOS-brikke med 16 megapiksler i vanlig APS-C-format, som støtter 1080p HD-videoopptak. Som K-30, mangler K-50 inngang for ekstern mikrofon, og har bare monomikrofon integrert.

Annonse

Rikelig med brukerfunksjoner
Kameraet har mange muligheter for å skreddersy innstillingsvalg etter eget behov. Foretrukne innstillinger kan lagres i minnebanker og hentes frem med funksjonshjulet på toppen. Kameraet har Pentax unike TAV-innstilling på funksjonshjulet, hvor fotografen bestemmer blenderåpning og lukkertid, så tilpasser kameraet ISO-verdiene slik at du får korrekte eksponeringer.

highres-K-50_black_005_1371041593

Annonse

Med 11 fokuspunkter og hjelpelys i lite lys, fungerer autofokusen meget bra under de fleste forhold. Men når man bruker skjermvisning – live view –bruker kameraet lengre tid på å finne fokus og under videoopptak må man enten fokusere manuelt, eller trykke ikke AF-knappen på baksiden. Ett trykk aktiverer fokus, men motorduren sniker seg inn på opptakene. K-50 er relativt raskt på avtrekkeren, og med serieopptak på 6 bilder/s, er det raskest i mellomklassen.

Bildekvalitet
Det var ikke noe galt med bildekvaliteten på K-30, og det er det ikke på K-50 heller. Den står seg meget godt sammenlignet med Nikon D5200 og særlig Canon EOS 700D, men er bare marginalt bedre på høy ISO enn K-30. Forskjellen er altså ikke stor, og egentlig ikke av noen betydning siden den knapt er synlig på annet en testbilder.

I praksis betyr det at bildestøyen er svært lav opp til 1600 ISO og først blir synlig ved 3200, mens kornstøyen øker markert fra 6400 ISO. Da blir også fargestøyen blir påtrengende. Sammenlignet med 700D, er oppløsning og detaljskarphet på høy ISO bedre på K-50, mens det skiller lite mellom K-50 og D5200.

Som på K-30 er det mye bildedynamikk å gå på, for de som vil drive etterbehandling av råfiler. Kameraet har flere valgmuligheter for justering av parametere som kontrast, fargemetning, fargetemperatur, skygge/høylys og skarphet, i ±4 trinn, og man kan velge å la kameraet korrigere høylys og skygge.

Fargegjengivelsen på jpeg-bilder, skuffer heller iikke her, med nydelige hudtoner med fin tonalitet. Det eneste vesentlige å trekke for er videoegenskapene. Som er bedre på EOS 700D og D5200, som også har vribare skjermer og stillegående AF. Pentax-kameraet mangler velfungerende AF på opptak, og uten mikinngang ligger det litt etter konkurrentene på det området.

Men Pentax har et attraktivt utvalg optikk til K-50, som blant annet DA16-50mm f2,8 eller DA50mm f1,4, som vi har meget gode erfaringer med på K5 og K-30, men også lyssterk optikk med fast brennvidde, værtettet optikk og den nydelige pannekakeflate 40mm f2.8.

Oppsummering
Pentax K-50 er kameraet for aktive mennesker som ofte ferdes ute i vintervær, om høsten i regnvær, og ønsker seg et solid allværskamera i form av et speilreflekskamera. Bildekvaliteten står til toppkarakter, det samme gjør i grunnen brukervennligheten og kvaliteten på kameraet, som er et av de beste kjøpene i prisklassen.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.