TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Pentax K-50

Sprutsikker speilrefleks

Forbedringene er små og knapt synlige, men Pentax’ sprutsikre folkekamera er fremdeles et av de beste kjøpene der ute.

Av / 09.10.13 - 07:00
Pentax K-50

Lyd & Bilde mener

  • Høy oppløsning og skarphet Værtettet hus med solid kvalitet God brukervennlighet
  • Fokushastighet i live view Ingen mikinngang

Med så små endringer er det lett å tenke, if it ain’t broken, don’t fix it. For det var ikke mye gærent med Pentax K-30. Kanskje bortsett fra et vel sprekt design, som kunne polarisere meninger om kameraet var stygt eller kult. Etterfølgeren K-50 følger i fotsporene til 30-modellen, og legger seg midt i smørøyet hvor konkurrentene heter Canon EOS 700D og Nikon D5200.

Med andre ord, i prisklassen rundt 5.000 kr, hvor vi finner godt utstyrte speilreflekser som ofte gir mer kamera for pengene enn de dyrere modellene gjør. Pentax har nesten ikke gjort noen endringer av betydning på K-50. Bortsett fra et mer konservativt design, er bildeprosesseringen forbedret, og kameraet har fått 51200 som høyeste ISO-følsomhet. Da kan man fotografere nesten u stummende mørke.

Værtettet kamerahus
Alt som var bra med K-30 er videreført i K-50. Som klassens eneste kamerahus med integrert bildestabilisator. Med stålchassis trukket i slitesterk polykarbonat hvor åpninger, knapper og ratt er forseglet med gummipakninger mot støv, skitt og regn. Det gjelder også den nye 18-55mm f3,5-5,6 WR zoomen, og 18-135mm f3,5-5,6 WR (8.000 kr med K-50), som blant annet forsegler åpningen rundt metallbajonetten med en o-ring.

Dermed er Pentax K-50 det smarteste valget om man ofte er ute i ruskevær når man fotograferer.

Bildebrikken er den samme som vi har testet med godt resultat i K-5 og K-30, og er en CMOS-brikke med 16 megapiksler i vanlig APS-C-format, som støtter 1080p HD-videoopptak. Som K-30, mangler K-50 inngang for ekstern mikrofon, og har bare monomikrofon integrert.

Annonse

Rikelig med brukerfunksjoner
Kameraet har mange muligheter for å skreddersy innstillingsvalg etter eget behov. Foretrukne innstillinger kan lagres i minnebanker og hentes frem med funksjonshjulet på toppen. Kameraet har Pentax unike TAV-innstilling på funksjonshjulet, hvor fotografen bestemmer blenderåpning og lukkertid, så tilpasser kameraet ISO-verdiene slik at du får korrekte eksponeringer.

highres-K-50_black_005_1371041593

Med 11 fokuspunkter og hjelpelys i lite lys, fungerer autofokusen meget bra under de fleste forhold. Men når man bruker skjermvisning – live view –bruker kameraet lengre tid på å finne fokus og under videoopptak må man enten fokusere manuelt, eller trykke ikke AF-knappen på baksiden. Ett trykk aktiverer fokus, men motorduren sniker seg inn på opptakene. K-50 er relativt raskt på avtrekkeren, og med serieopptak på 6 bilder/s, er det raskest i mellomklassen.

Bildekvalitet
Det var ikke noe galt med bildekvaliteten på K-30, og det er det ikke på K-50 heller. Den står seg meget godt sammenlignet med Nikon D5200 og særlig Canon EOS 700D, men er bare marginalt bedre på høy ISO enn K-30. Forskjellen er altså ikke stor, og egentlig ikke av noen betydning siden den knapt er synlig på annet en testbilder.

I praksis betyr det at bildestøyen er svært lav opp til 1600 ISO og først blir synlig ved 3200, mens kornstøyen øker markert fra 6400 ISO. Da blir også fargestøyen blir påtrengende. Sammenlignet med 700D, er oppløsning og detaljskarphet på høy ISO bedre på K-50, mens det skiller lite mellom K-50 og D5200.

Som på K-30 er det mye bildedynamikk å gå på, for de som vil drive etterbehandling av råfiler. Kameraet har flere valgmuligheter for justering av parametere som kontrast, fargemetning, fargetemperatur, skygge/høylys og skarphet, i ±4 trinn, og man kan velge å la kameraet korrigere høylys og skygge.

Fargegjengivelsen på jpeg-bilder, skuffer heller iikke her, med nydelige hudtoner med fin tonalitet. Det eneste vesentlige å trekke for er videoegenskapene. Som er bedre på EOS 700D og D5200, som også har vribare skjermer og stillegående AF. Pentax-kameraet mangler velfungerende AF på opptak, og uten mikinngang ligger det litt etter konkurrentene på det området.

Men Pentax har et attraktivt utvalg optikk til K-50, som blant annet DA16-50mm f2,8 eller DA50mm f1,4, som vi har meget gode erfaringer med på K5 og K-30, men også lyssterk optikk med fast brennvidde, værtettet optikk og den nydelige pannekakeflate 40mm f2.8.

Oppsummering
Pentax K-50 er kameraet for aktive mennesker som ofte ferdes ute i vintervær, om høsten i regnvær, og ønsker seg et solid allværskamera i form av et speilreflekskamera. Bildekvaliteten står til toppkarakter, det samme gjør i grunnen brukervennligheten og kvaliteten på kameraet, som er et av de beste kjøpene i prisklassen.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Lyd & Bilde