Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic Lumix TZ70

Det beste superzoomkameraet

Den nye utgaven av Panasonics lille superzoomkamera er best i klassen, men prisen er høy.

Skrevet av / 22.03.15 - 00:01
Panasonic Lumix TZ70
Lasse Svendsen

Et kamera som går ned i lommen, og likevel har 30 x zoom, høres ut som en vinneroppskrift. Panasonics kompakte superzoomkamera er nettopp det, en vinner, fordi den nye utgaven retter på det eneste vi kritiserte forgjengeren for.

 

TZ70_71_ZS50k_back
Mye bedre søker og sensor som tenner søkeren når du løfter kameraet til øyet.

 

Det har ikke fått pekeskjerm, som vi mener kameraet godt kunne hatt fordi det er praktisk, men det har fått en mye bedre innebygget elektronisk søker og bedre bildekvalitet. Forgjengeren TZ60 var det første virkelige kompakt superzoomkameraet med en elektronisk søker, men den var både liten, grumsete og hadde markant fargestikk. I det nye TZ70 er søkeren fremdeles liten, men den har mye skarpere bilde, lite fargestikk og i tillegg en sensor som tenner søkeren når man løfter kameraet til øyet.

Kameraet har også Wifi med NFC for tilkobling til mobilen for trådløs overføring og fjernstyring. Og som før skanner man en QR-kode på skjermen og så er mobilen koblet til kameraet.

Men der TZ60 hadde en 18 megapiksler bildebrikke, har TZ70 fått en ny bildebrikke med færre piksler. Det er smart, for det gir synlig bedre bildekvalitet. Særlig i lite lys hvor kameraet skrur opp følsomheten (ISO) på bildebrikken.

Fargegjengivelsen endrer seg ofte til det verre, når man tar bilder på høy ISO. Men i TZ70 er avviket - her på 3200 ISO, bare moderat. Veldig bra.
Fargegjengivelsen endrer seg ofte til det verre, når man tar bilder på høy ISO. Men i TZ70 er avviket – her på 3200 ISO, bare moderat. Veldig bra.

 

Bildekvalitet

Da får man nemlig bildestøy. Mye av det. Grumsete og fælt, med tap av oppløsning, skarphet og farger. Problemet er størst på bittesmå bildebrikker med høy oppløsning, noe mange har erfart med mobilbilder som er tatt i lite lys, hvor grovkornet bildestøy skjemmer bildekvaliteten.

Her er 3200 ISO rett ut av kameraet, tatt i lite lys.
Her er 3200 ISO rett ut av kameraet, tatt i lite lys.

Det er et mye mindre problem på TZ60, som er bedre enn forgjengeren. De seks megapikslene som forsvant kommer ingen til å savne. For det er ikke noe synlig tap av hverken skarphet eller oppløsning på TZ70s 12 Mp, men når vi sammenligner med TZ60s bilder på for eksempel 3200 ISO, ser vi tydelig hvor mye bedre det nye kameraet er på høy følsomhet. Bildestøyen er mer finkornet og fargebalansen synlig bedre, noe som skyldes at kameraet har større sensorer på bildebrikken.

Hvis man ser næmere på et utstnitt av bildet, ser man at selv på 3200 ISO lydfølsomhet, er bildestøyen moderat for et kamera med så liten bildebrikke, som i TZ70.
Hvis man ser næmere på et utstnitt av bildet, ser man at selv på 3200 ISO lysfølsomhet, er bildestøyen moderat for et kamera med så liten bildebrikke, som i TZ70.

Objektivet er det samme 24-720mm zoomobjektivet vi kjenner fra forgjengeren. Det leverer god skarphet på de fleste brennvidder, og relativt beskjeden vignettering eller fargebrytning. Kameraet kan også lagre råfiler av bildene, slik at man kan få enda bedre bildekvalitet med litt etterbehandling.

 

TZ70_71_ZS50k_top
Større håndgrep hjelper på ergonomien.

 

I bruk

Ergonomien er også forbedret med et større håndgrep foran, og den praktiske funksjonsringen rundt objektivet er perfekt til å for eksempel stille blenderåpning, og kameraet har fått to funksjonsknapper på baksiden som øker brukervennligheten.

Panasonic Lumix TZ70 har rask skuddtakt på 10 bilder/s, og bedre bildekvalitet enn tilsvarende kameraer fra konkurrentene. Det er også brukervennlig nok til at alle kan få fine bilder med det og muligheten 30 x zoom gir, gjør det til det perfekte lommekameraet å ha med på reise.

Lyd & Bilde mener

Kjapt og brukervennlig reisekamera med elektronisk søker, høy skuddtakt og god bildekvalitet Mangler bare pekeskjerm og vi synes prisøkningen er for høy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top