TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic Lumix FZ1000

Skarpere bilder til folket

Et kamera som har både 16 x zoom og 4K-video, høres perfekt ut i manges ører, og Panasonic treffer nesten blink med FZ1000.

forfatter
Publisert 14.10.14 - 10:31
L&B menerskew
pluss Meget høy bildekvalitet grunnet god optisk kvalitet og stor bildebrikke. Videokvaliteten i 4K er den beste på noe kompaktkamera, og med 16 x zoom og et rikholdig utvalg innstillingsmuligheter, er det lynraske superzoomkameraet egnet til de aller fleste.
minus Skuffende konstruksjonskvalitet for et så dyrt kamera, som mangler pekeskjerm og er stort og tungt.
Spesifikasjoner
 • Type: Kompaktkamera med 20 Mp 1” bildebrikke
 • Optikk:  25-400mm f2,8-4,0 zoom, bildestabilisator
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
 • Høydepunkt: 4K-video, Wifi og NFC, vippbar skjerm, elektronisk søker, 12 bilder/s
 • Bildeformater RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
 • Følsomhet ISO 80 – 25600
 • Serieopptak bps 12
 • Video fps 3840 x 2160/25p/100 Mbps
 • Lukkertider 60 - 1/16000 s
 • Bildestabilisator optisk
 • Søker 2,36 Mp elektronisk
 • Blits Innebygget, blitssko
 • Batteri Li-ION, 360 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 137 x 99 x 131
 • Vekt gram 831 m batteri
Veil. pris 8000 Produktside

Kameraer som dette dekker de flestes behov. Man trenger knapt å kjøpe flere objektiver for å rekke over det meste av motiver. For superzoomkameraer som Panasonic Lumix FZ1000, har zoom fra bred vidvinkel til smal tele.
Da har man et kamera som kan ta bilder av dyr, barn eller objekter på lang avstand, og sekundet etter brukes til å forevige solnedgangen i et vakkert vidvinkellandskap.

I FZ1000 dekker zoomobjektivet et så stort område – 25-400mm, at man trenger minst to objektiver til et speilreflekskamera for å dekke det samme området.

Vanligvis er superzoomkameraer så full av kompromisser, at man ikke kan regne med bildekvalitet som når et speilreflekskamera til knærne en gang. For den optiske ytelsen kombinert med en knøttliten bildebrikke, har store begrensninger.

Men i likhet med Sony RX10, har Panasonic Lumix FZ1000 påkostet optikk og en mye større bildebrikke enn superzoomkameraer flest har. En 20 Mp bildebrikke på én tomme og en stor 16 x Leica-zoom, kombinert med 4K-video, lyder fristende. Med testen av RX10 friskt i minne, vet vi at dette betyr meget høy bildekvalitet, men Panasonic-kameraets 4K-video på 8 Mp gruser Sony-kameraets HD-video med langt lavere oppløsning – 2 Mp mot 8 Mp er rått parti.

Sylskarp elektronisk søker og mange innstillingsmuligheter.
Sylskarp elektronisk søker og mange innstillingsmuligheter.

Lyssterk zoom
Det Leica-merkede zoomobjektivet dekker altså 25-400mm med f2,8 som beste lysstyrke. Til sammenligning har RX10 en 24-200mm zoom, men her er det mulig å bruke blender 2,8 på alle brennvidder. I FZ1000 fyker største blender opp i 3,5 når du passerer 50mm brennvidde, og fra 170-400mm er største blender f4,0.

Objektivet har motorisert zoom- og fokusring, men ikke manuell blendering slik RX10 har. For å stille blenderåpning, må man bruke det klikkbare innstillingshjulet på baksiden. Men det er mulig å zoome i trinn, 28, 50mm osv.

Hele fem av knappene kan programmeres etter eget ønske, og man får raskt tilgang til de mest vanlige innstillingene med et tastetrykk.

Kvalitetsfølelsen er ikke på høyden med RX10. Faktisk er vi litt skuffet over plastfølelsen på kameraet, som tross alt koster 8.000 kr. Men det ligger godt i hånden, og har en lyssterk og stor elektronisk søker med bede oppløsning enn RX10, vippbar skjerm og lynrask autofokus. Som er raskere enn på RX10. Kameraet har også trådløs tilkobling med NFC (nærfeltsteknologi) og overføring via Wifi, men ikke pekeskjerm eller GPS.

4K-video
Panasonic-kameraet er ellers ganske likt spesifisert som Sony RX10, bortsett fra på et vesentlig område: Video. I FZ1000 kan man naturligvis skyte video i full 1080 HD, akkurat som på Sony-kameraet, men også 4K-video med hele 100 Mbps datastrøm. Det gir videofiler som leverer en helt annet kvalitet enn noe man har sett fra HD på et kompaktkamera.

4K-videostrømmen kan strømmes ukomprimert fra kameraets HDMI-utgang, slik at man kan nyte over fire ganger så høy oppløsning på lerretet. 8 megapiksler videooppløsning gir en overlegen detaljskarphet.

Det er også mulig å bruke fokusmarkering for å markere skarpstilte områder når man fokuserer manuelt, og sebramønster for å markere overeksponerte områder.

To innebyggede mikrofoner sørger for stereolyd med god lydkvalitet, og det er mulig å koble til en ekstern mikrofon via en 3,5 mm kontakt på siden.

Bilde- og videokvalitet
Det er et raskt kamera. 12 bilder/s er meget bra, men bufferen er i snaueste laget, hvis man velger å fotografer råfiler i stedet for jpeg-filer. Da faller buffergrensen (før kameraet har fylt minnekortet) fra cirka 40-45 eksponeringer, til 10-12.

Men autofokusen med 49 punkter og Panasonics dybdebaserte fasefokus, er så rask at man får få problemer med å få skarpe actionbilder. Bare husk å velge jpeg-lagring av bildene.

Det er flere små finesser i FZ1000 som det vil ta for mye plass å nevne her, men det er klart at 4K-video i et kamera til 8.000 kr, er det mest oppsiktsvekkende med Panasonic-kameraet.

Med fire ganger så høy oppløsning som HD-video (1920 x 1080 punkter), blir skarpheten og detaljgjengivelsen fremragende. Zoomobjektivet har ingen problemer med den høye oppløsningen – heller ikke på stillbilder, og fargegjengivelsen er noe av det beste vi har sett på videoopptak. Muligheten til å hente stillbilder fra 4K-videoen, i 8 Mp, er en velkommen bonus.

Stillbildene står og faller ofte på den optiske kvaliteten og bildestøy. FZ1000 klarer seg meget godt også her, med jevnt god skarphet på alle brennvidder fra 50-200mm, med litt mer diffraksjon og tap av hjørneskarphet på 400mm og 25mm vidvinkel. Når største blender er valgt.

Bildestøy dukker opp ved 1600 ISO følsomhet, men er fullt brukbart opp til A4-utskrifter. Ved 3200 ISO dukker også fargestøy opp, men kameraet visker ikke ut detaljer på høy ISO slik RX10 gjør. Mer enn 6400 ISO er det liten vits i, men mindre man ikke har noe valg. For da er bildestøyen massiv.

Konklusjon
Panasonic Lumix FZ1000 er et glimrende allroundkamera. Her får man utmerket bildekvalitet i de fleste situasjoner, og skarp videokvalitet med 4K-oppløsning. På mange måter får man mer for pengene her enn i Sony RX10, som er den nærmeste konkurrenten. Sony-kameraet er bedre bygget, men mangler blant annet like mye zoom, 4K-video og like godt oppløst søker. Hvis man foretrekker maksimalt blender 2,8 over hele zoomområdet og ikke trenger 4K-video, er RX10 verdt å vurdere. Ellers er det FZ1000 man skal ha.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Telezoom til Leica SL Relativt prisgunstig zoom for naturfotografer.
lbpluss
Drone for Reels-videoer En liten detalj skiller DJI Mini 3 fra andre droner.
lbpluss
Dette objektivet gir ekte kinofilm Hvordan får Hollywood-filmer det dramatiske og kinematografiske utseendet sitt? Svaret ligger i anamorfotiske objektiver. Dette fra Sirui har dessuten mange råd til.
lbpluss
Lyssterkt portrettobjektiv til Fujifilm Samyang presenterer objektivet Fujifilm mangler.
lbpluss
Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelaktig kamera for seriøse filmskapere. Men er det ikke litt for tett opp mot storebror – også i pris?
Følg Lyd & Bilde