Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Olympus Tough TG-1

Tøffest i klassen

Vanntette kameraer er full av kompromisser. Men ikke Olympus TG-1, som er det eneste seriøse kameraet for aktive fotografer.

Skrevet av / 27.09.12 - 00:00
Olympus Tough TG-1
Lasse Svendsen

Kameraer er små datamaskiner med optikk. De tåler ikke hva som helst, og et fall fra lommen eller et dykk i en sølepytt, kan være fatalt for kameraet. Da sier det seg selv at de ikke trives i det våte element, eller under krevende fysiske forhold. Unntaket er de sprut- og støtsikre kameraene. Som tåler å falle i bakken, og kan bades med, uten at kameraet dør mellom hendene på deg.

Sånne kameraer er utmerket for aktive fotografer, som står på ski, dykker og tråkker i fjellet. Tøffheten til tross, bildekvaliteten er ikke i samme klasse som de beste kompaktkameraene. Noe som skyldes at optikken ofte er pakket inn i kameraet, at bildebrikken er liten. Og at kostnaden ved å lage mer solide kameraer, fører til mange tekniske kompromisser som er ødeleggende for ytelsen.

Overlegen optikk
Unntaket er det selvsagt Olympus som står for. De eide lenge markedet for sprutsikre kameraer, men har i den senere tid fått konkurranse fra Nikon, Canon, Sony og Panasonic. Som langt på vei har tatt igjen forspranget til Olympus Tough-serie. Men det var før TG-1. Et kamera av samme støpning som tidligere Tough-kameraer, bare enda tøffere, og ikke minst – med overlegent mye bedre bildekvalitet enn noe annet sprut- og støtsikkert kompaktkamera.

En større og bedre bildebrikke er godt støttet av et skikkelig objektiv. Med god lysstyrke. I hvert fall på vidvinkel – 28mm f2.0 – og en mye raskere og smartere bildeprosessor. Det gir TG-1 en bildekvalitet selv testvinneren, det sprut- og støtsikre Panasonic Lumix FT4, må gi tapt for.

Tett og tøff
Olympus-kameraet er heller ikke blottet for praktiske egenskaper. Kikker man rundt på kameraet, ser man tydelig merkede knapper, en svært skarp og lyssterk OLED-skjerm med god kontrast, og gummipakninger rundt alle åpninger. GT-1 tåler 12 meters dykking, fall fra 2 meter og fungerer ned til minus 10 grader. Med andre ord, et fall på steingrunn, dykking langt under snorkeldybde, og kulden i snødekte fjell, skal ikke ta knekken på kameraet.

Den innebyggede GPS-mottakeren logger hvor bildene tas, slik at du kan sortere på steder senere. Videoklippene lagres i full 1080p HD-kvalitet, og Olympus har lagt inn 12 kreative filtereffekter, hvorav dramatisk tone, nøkkelhull og fisheye, kanskje er de kuleste. Det har også fire undervannseffekter – wide 1, wide 2, snapshot og makro – som skal gi bedre fargebalanse og eksponering under vann. Ved siden av blitsen sitter en LED-lampe, som kan brukes under vann, for å lyse opp motivet før bildet tas. Og gi sikrere fokus og lysmåling.

Kameraet har arvet Olympus bankebetjening, hvor man kan endre grunnleggende innstillinger, simpelthen ved å banke med knokene, på sidene, toppen, bunnen og på baksiden. Praktisk når man har på hansker, enten man er på fjellet, eller under vann.

Blant tilbehøret til TG-1, finner vi tele- og fisheye-konverter, som festes foran objektivet, undervannshus som holder tett ned til 40 meter, og håndleddsrem med flyteelement. Faller kameraet i vannet, holder håndleddsremmen det flytende. Velger man telekonverteren kan kameraets Super Resolution zoom komme til sin rett. Da kan man i tillegg til konverterens 6,8 x zoom, oppnå hele 13,6 x zoom. Når Super Resolution med 8 x zoom er valgt.

Bildekvalitet
Så TG-1 er en ekte tøffing. Men ikke uten substans. Bildekvaliteten som ofte er slike kameraers akilleshæl, er langt bedre og mye jevnere fra TG-1. Det betyr ikke at den er på nivå med Olympus XZ-1, eller Sony RX100. De stiller i en annen klasse, men relativt sett, blant de sprut- og støtsikre er dette toppkvalitet.

Lysmåleren overeksponerer tidvis på motiver med mye lys og høy kontrast, og det er ikke mulig hverken å kontrollere blender eller lagre bildene som råfiler. Og ja da, det er tydelig bildestøy på høye ISO-verdier, men selv om kornstøy dukker opp allerede ved 800 ISO, og gradvis øker, er bildene tatt på 1600 ISO fullt brukbare til moderate forstørrelser. Høyere ISO, gir enda mer bildestøy.

De to områdene hvor TG-1 utmerker seg, er fargegjengivelse og skarphet. Det meget fine objektivet er rettegnende med lite linjefortegning og lavt lystap i hjørnene. Faktisk på nivå med mye dyrere kameraer. Fargene fra kameraet har fine tonekurve og leverer temmelig nøytrale hudtoner. Mye bedre enn vi er vant til i denne klassen.

Videopptakene er rett og slett strålende. Med svært høy skarphet, definisjon, kjapp autofokus og lite flimmer så lenge man ikke panorerer for kjapt, Selv lydkvaliteten på video, er av forbausende god kvalitet, tatt i betraktning at kameraet bruker mikroskopiske mikrofoner til stereolyden.

Konklusjon
Karakterene må settes i forhold til kameratypen. Da er det en klokkeren femmer i alle disipliner unntatt kvalitet. Der deler vi ut sekseren. For skal man ha et kamera som tåler juling, en dukkert eller 10, og samtidig leverer bildekvalitet man kan bli mer enn fornøyd med, er det Olympus TG-1 som gjelder. Tøffere blir det ikke for drøyt 3.000 kroner.


Kameraet er større en det ser ut, men da ligger det også bedre i hånden.

 

Lyd & Bilde mener

God skarphet og oppløsning Kjappe reaksjoner Solid kvalitet Ingen blender/lukkerkontroll Lagrer ikke råfiler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top