TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm f2.8 Pro

Vellykket vidvinkelzoom

Med denne får du skarpere bilder enn med noen annen vidvinkelzoom til speilløse kameraer.

forfatter
Publisert 10.09.15 - 06:00
L&B mener
Solid, værtettet zoom med høy optisk kvalitet og god lysstyrke.
Noe fortegning og fallende hjørneskarphet på full blenderåpning, og du kan ikke bruke fil-tre.
Spesifikasjoner
 • Type: 7-14mm (14-28mm) vidvinkelzoom
 • Lysstyrke: f2.8
 • Nærgrense: 20 cm
 • Filterdiameter: Ingen
 • Linseelementer: Totalt 14, 11 grupper
 • Mål: Ø 79 mm, 106 mm
 • Vekt: 534 gram
 • Annet: Solblender, værtettet

Å konstruere ekstrem vidvinkeloptikk, er noe av det vanskeligste å lykkes med. Antagelig bare overgått av det å skulle lage en ekstrem vidvinkelzoom.

Det er så mye som kan gå galt når bildevinkelen er så bred at man kan fotografere hele Notre Dame i Paris, fra fem meters avstand.

Fortegning er åpenbart. Et hvert objektiv med mindre enn 35mm brennvidde, vil ha linjefortegning i større eller mindre grad. Mange kameraer kompenserer for fortegning når bildet lagres som jpeg, og prøver også å redusere effekten av lysstap i hjørner (vignettering), fallende skarphet med større blenderåpning, og kromatiske feilbrytninger. Og mye annet optisk snusk som er irriterende å oppdage på bildene.

Derfor var det en viss forventning knyttet til testen av Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm f2.8 Pro. Som tross det lange navnet, er et ganske kort objektiv, i Olympus proffklasse. Altså den mest påkostede objektivserien de lager.

 

Ikke helt fortegningsfri

Pro-serien består av andre objektiver også. En 8mm f1,8 fisheye med 180 graders bildevinkel, som vi har inne til test, en 12-40mm f2.8, en 40-150mm f2.8 telezoom og en kommende 300mm f4.

Vidvinkelzoomen M.Zuiko Digital ED 7-14mm f2.8, er best egnet til gatefoto, landskap, reise, og arkitektur, men også til sport og videoopptak. Objektivet som dekker 114 grader på 7mm brennvidde (14mm tilsv. 35-filmformat), er ganske kompakt, men veier over halvkiloen. En kompleks konstruksjon med mye glass – 14 elementer med blant annet tre asfæriske, og en solid værtettet konstruksjon har skylden for det.

Objektivet er ikke billig heller. Men årsaken til det ser man på bildene. Det er ikke mye å sette fingeren på her. Men det er klart det er linjefortegning her, tønneformet sådan. Den er dog så (relativt) moderat at den er til å leve med på 7mm brennvidde, og blir gradvis mer marginal etter som man zoomer inn til 14mm brennvidde. Da er den knapt synlig på noe annet enn testplansjer.

Olympus_EZ-M0714_pro_black__ProductAdd_003
Så kompleks kan en vidvinkelzoom være.

Men skarpheten er det lite å utsette på. Den faller tydelig i hjørnene på 7mm og full blenderåpning, men fra blender 5,6 er den langt bedre i hjørnene. På 9mm holder det å blende ned til f4, og fra 12mm er skarpheten nesten like høy i hjørnene fra f2.8, som i sentrum. Der er den til gjengjeld meget høy, med strøken detaljskarphet og meget god kontrast. Objektivet tåler fint oppløsningen til et Olympus OM-D E-M5II.
Lysstap i hjørnene – også kalt vignettering – er knapt synlig på noen brennvidde og blender, bortsett fra på 7mm og full blender. Men selv da er den beskjeden nok til at det ikke er noe problem. Diffraksjon på trange blendere oppstår ikke før f11, og mest på de lengste brennviddene, men heller ikke her er det mer enn marginalt.

 

Mangler filterfatning

Den fryktede kromatiske feilbrytningen, som arter seg som blålilla glorie i kontrastrike overganger – som vinduskarmer, er sjelden synlig, men objektivet er følsomt for strølys. Det store konvekse frontelementet fanger mye lys fra sidene, og man vil garantert oppleve at enkelte av bildene får synlig strølys i tynne, diagonale striper. Det buede elementet betyr også at man ikke kan bruke filtre på objektivet. Men det har lynraskt bytte til manuellfokus ved å trekke fokusringen bakover, og en programmerbar funksjonsknapp på siden.

Olympus vidvinkelzoom, er den beste hittil til mFT-kameraene. Skarpere, med mindre fortegning og fargebrytning, enn både deres 9-18mm f4-5.6, og Panasonics 7-14mm f4, og optisk bedre korrigert enn Canons dyrere EOS EF 16-35mm L f2.8 II. Et opplagt valg for alle som er villig til å betale for optisk kvalitet og trenger en værtettet vidvinkelzoom til Olympus eller Panasonic.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt kamera til ferien? Sjekk vår topp 10 liste. Et godt kamera gir deg bedre bilder, ta med ett av disse på årets ferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Lommeprinter for sommerbildene Lag dine egne bilder rett fra appen og skriv ut.
Nordmenn tar flere bilder og elsker fotobøker Mobilkameraet er mest populært.
Eksklusiv analog Leica Hvis du elsker analog fotografering, kan Leica M-A Titan være noe for deg.
Snart blir Lumix GH6 enda bedre Med en ny fastvareoppdatering kan Lumix GH6 sende video med enda høyere kvalitet til ekstern opptaker.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend