Si at du tenker på et nytt og bedre kamera, men du er ikke så opptatt av video. Heller ikke av mest mulig funksjoner. Du vil heller ha et bedre stillbildekamera som kan brukes til å utvikle seg som fotograf. Da kan det hende at Nikons rimeligste speilløse fullformatkamera, er noe for deg.
For i Nikon Z5 har ikke Nikon overdrevet hverken funksjonsnivået eller prisen, utover det som er relativt rimelig for et kompakt, fullformat systemkamera.
Kameraet er det tredje og rimeligste blant Nikons nye generasjon fullformatkameraer i Z-serien, og kan på mange måter ses på som et nedskalert Nikon Z6 med en ytre layout tungt inspirert av Nikon Z50 med APS-C-format.
Prisen og funksjonsnivået gjør at kameraets nærmeste konkurrenter heter Canon EOS RP, og Sony a7 III, men det har også sterk konkurranse i egne rekker i form av Z6.
Men som vi skal se, med noen begrensninger. Vi snakker tross alt om et hakk under Z6 på funksjoner. Med ett unntak. Nikon Z5 har to kortplasser. Ikke for XQD- eller CFexpress-kort, men to raske UHS-II kompatible SD-kort.
Det er ikke det eneste som skiller et Nikon Z5 fra et Z6.
Strippet til det mest nødvendige
Kameraet er ikke ribbet til skinnet. Det har alt de fleste trenger. En fullformat 24 Mp bildebrikke, hybrid autofokus med 273 fokuspunkter som dekker omlag 90 prosent av bildeflaten, pekeskjerm og høyoppløst OLED-søker, og innebygget bildestabilisator.
Det er spesifikasjoner som hinter om et brukervennlig kamera for allround-bruk, men kanskje ikke for landskap som gjerne krever enda mer oppløsning, og definitivt ikke for sport.
Ikke fordi autofokusen ikke henger med. Den er faktisk både kjapp og presis, med godt heng på øyne og ansikter, men skuddtakten på 4,5 bilder/s begrenser mulighetene til å fange raske sporter og dyreliv i bevegelse. Til sammenligning klarer Nikon Z6 12 bps, Sony a7 III 10 bps, mens EOS RP er litt tregere med 4 bps.
Men til reise, portrettfoto, familie, barn, brylluper og det meste annet, er Nikon Z5 et meget godt egnet kamera. Men vi må snakke om video.
Nikon har gitt kameraet både mikrofoninngang og hodetelefonutgang. Det har også USB-lading og HDMI-utgang, og det kan ta opp video i ekte 4K UHD med 30 progressive bilder i sekundet. Med en beskjæringsfaktor på 1,7, akkurat som Canon EOS RP. Det vil si at den medfølgende 24-50mm zoomen som følger med, blir en 34-85mm zoom, og da mister man vidvinkel, men vinner litt på tele.
Hvis man mener det bare er en fordel, så værsågod. Videokvaliteten er ellers god, mye bedre på 4K enn på 1080 HD, som ikke gir noen beskjæringer. Men hvis video er viktig, er Z6 et bedre valg.
Ergonomiske betraktninger
Det kameraet har som gjør det interessant for særlig stillbildefotografer, er et svært intuitivt og oversiktlig ytre med glimrende ergonomi. Grepet er stort og kameraet er værtettet og solid bygget. Den 8 cm store pekeskjermen kan vippes 45 grader ned og 90 grader opp, den store søkeren har hele 3,7 Mp oppløsning – best i klassen, og batteritiden er god (470b).
Innvendig har det en femaksers bildestabilisator, med opptil fem trinns kompensering, rask lukker med 1/8000s som korteste lukkertid, og det finnes en elektronisk lukker for de gangene man må ta bilder uten at det kommer en lyd.
I likhet med Z6, kan man også her programmere flere av knappene. De to foran for eksempel, men også funksjonsringen på Z-objektivene. Som kan være blenderring eller fokusring, eller noe annet. Man kan flytte fokus med fingeren på pekeskjermen, eller styrepinnen bak, og man kan velge blant fem ulike fokusfelt:
Et bittelite knappenålsfelt, eller et valgt fokusområde i tre størrelser, og kameraets autofokus har ansikts- og øye gjenkjenning – og dyregjenkjenning. Men disse fungerer bare på stillbilder.
Ellers er kameraet svært lettbetjent. Det er kompakt og lett med den medfølgende 24-50mm zoomen. Raske responser, lynrask autofokus, en fortreffelig OLED-søker og sikkerheten med et backup-kort, gjør Z5 til et utmerket reisekamera.
Nikkor Z 25-50mm f4-6.3
Den kompakte zoomen som følger med i ett av de tilgjengelige settene – de andre er med FTZ objektivadapteren i tillegg, eller man kan velge Z 24-200mm f4-6.3 – er av typen man trekker sammen ved å vri zoomringen forbi 24mm merket. Da blir kameraet enda mer kompakt, og når man skal bruke det, er det bare å vri tilbake til venstre mot 24mm merket.
Med to ganger zoom og moderat lysstyrke, virker det ikke som all verdens objektiv, men skarpheten er faktisk meget god. Selv på full blenderåpning. På jpeg-filene ser man ikke noe fortegning eller vignettering å snakke om, og selv råfilene viser at det er lite lysstap i hjørnene på full åpning, og moderat fall i skarphet i hjørnene.
Bildekvaliteten
Bortsett fra skuddtakten og beskjæringen på 4K-video, er det ikke noe som ikke minner om et premium-produkt i Nikon Z5. Forbilledlig ergonomi og et solid kamerahus som virker bygget for å vare, taler for seg, og bildekvaliteten står da heller ikke tilbake for noe i denne prisklassen.
Kameraet har ikke eksakt samme bildebrikke som Z6, men det deler samme prosessor og ser ut til å være justert likt mht. farger, kontrast og tonalitet på jpeg-filer. Hvilket betyr at bildekvaliteten er på høyde med Canon EOS RP og Sony a7 III, men bedre på enkelte områder.
Sammenlignet med Sony a7 III, er fargegjengivelsen fra Z5 på jpeg å foretrekke. Hudtoner ser mer naturlig ut, og komplementærfargene er bedre og mer realistisk dempet. Hvitbalansen er mer presis på Z6, som også viser seg å ha nesten ett trinn bedre bildedynamikk enn EOS RP.
Akkurat som på Z6, er bildestøyen superbt kontrollert opptil 6400 ISO, og faktisk brukbar på 12800 ISO også, men høyere ISO gir markant mer bildestøy. På video går grensen ved 3200 ISO, høyere enn det, og moskitostøyen blir altfor plagsom.
Videokvaliteten på 4K er upåklagelig. Skarpt, rent, god dynamikk og få artefakter, men litt rolling shutter må påregnes på raske panoreringer.
Konklusjon
Man kan mistenke Nikon for å komme på 4K-video alt for sent, på Z5, og hvem som fant ut at det var en god idé å strupe skuddtakten til bare 4,5 bps, skulle vi likt å vite. Kan hende var man hos Nikon, redd for at kameraet skulle bli for likt Z6. Som vi heller anbefaler til de som synes video er viktig. Eller sport. Men hvis man legger mest vekt på stillbilder og et enklest mulig kamera som heller kan vokse med ferdighetene til fotografen, da kan Nikon Z5 være det perfekte kameraet.
Lyd & Bilde mener
Tillitvekkende, værtettet konstruksjon, plettfri ergonomi med skarp søker, lynrask autofokus i de fleste tilfeller, og klassens beste stillbildekvalitet. Kraftig beskjæring på 4K-video, lav skuddtakt, prisen er nesten den samme som Nikon Z6.
Veil. pris 21890 kr
Spesifikasjoner
Type: 24 Mp systemkamera med fullformat bildebrikke
Optikk: Nikon Z 24-50mm f4-6.3
Søker: OLED 3,69 Mp, 0,8x
Skjerm: 8 cm LCD, 1 Mp
Serieopptak: 4,5 bilder/s
Video: 4K/30p UHD, MOV, H.264, 1,7x crop
Tilkoblinger: Mikrofon inn, hodetelefon ut, USB-C-lading, HDMI
Trådløs: Bluetooth, Wifi
Lagring: 2 x SDXC, UHS-II
Batteritid CIPA: 470 bilder
Mål/vekt: 134 x 101 x 70 mm/675g
Høydepunkter: Hybrid AF m. 273 fase-autofokussensorer, 5-aksers bildestabilisator, 14-bit RAW, værtettet, Snapbridge-støtte m. raw- og jpeg-overføring.
Web: nikon.no
1 hendelser på “Nikon Z5”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Kan jeg bruke mine gamle objektiver fra mitt D750 kamera på Nikon Z5?
Eller er det en annen fatning på Z5?
Odd Bjørn Solberg