Man skal ikke la seg lure av et velkjent, konservativt design. Nikon D3200 ligner riktignok på forgjengeren D3100, men har satt rekord i denne klassen, med svimlende 24 megapiksler. Ingen av konkurrentene er i nærheten av samme oppløsning, ikke en gang det fem ganger dyrere Canon EOS 5D mk III. Uten sammenligning for øvrig.
En ny bildeprosessor har også funnet veien til det relativt kompakte D3200. Som også har fått oppgradert videofunksjonalitet med full 1080p HD-video, og 25 eller 24 bilder per sekund. Med mikrofoninngangen kan man faktisk bruke det som et videokamera i tillegg. Og fange sine håpefulle eller andre motiver på levende film, med god lyd.
Og med HDMI-utgangen på siden, kan kameraet kobles rett i TV-en, for visning av stillbilder og video. Til glede for hele familien.
Enkelt å bruke
Nikon D3200s nærmeste konkurrenter, er Canon EOS 1100D, Pentax K-30 og Sony Alpha 37. Nikon-kameraet er ikke veldig avansert, men til gjengjeld er det meget enkelt å bruke. Dels fordi kamerahuset er relativt kompakt, håndgrepet gir sikkert grep, og at kameraet har en enkel guidemeny som viser deg hva funksjonene kan gjøre. Slik blir læringskurven slakere for uerfarne amatørfotografer, som raskt kan komme i gang med kameraet, og lettere lærer seg å bruke det.
Kameraet ligger godt i hånden. Få knapper og oversiktlige skjermmenyer, på norsk, trekker opp. En liten søker og trege responser gjør det ikke.
Skuddhastigheten er oppgitt til 4 bps, men bildeserien rekker ikke langt om man velger å lagre bilder som råfiler, og jpeg-bilder samtidig. Da stopper lagringstiden videre drift, og man må vente nesten 20 sekunder på at kamerabufferen klarer å skrive til minnekortet. Skal man fange actionbevegelser, bør man velge jpeg-bilder. Men da er man avhengig av at kameraets 3D følgefokus klarer å henge med. Det klarer den utmerket i godt lys, men med den medfølgende 18-55m zoomen, er ikke autofokusen akkurat lynrask når kontrasten og lyset faller. I hvert fall ikke med søkerbildet på skjerm – live view – som man også bruker under videoopptak.
Foruten en rekke glimrende blitser, finnes det et enormt tilbehør av optikk til D3200. Men også en bitteliten Wi-Fi-adapter, som gjør det mulig å overføre bilder trådløst, til en smartmobil eller nettbrett med Android operativsystem. Apple iOS er ikke støttet.*
Svært god oppløsning
Nikons velkjente AF-S DX Nikkor 18-55mm, f3,5-5,6 med optisk bildestabilisator, er et objektiv vi har testet i flere omganger. Det er ikke den mest kompakte normalzoomen i markedet, og påmontert det lille D3200, ser den klumpete ut.
Optisk sett er den et nummer for liten for D3200 meget høye oppløsning, etter min erfaring. Objektivet har synlig fortegning, særlig på 18mm brennvidde, vignettering og tap av hjørneskarphet på største blender. Derfor bør man aktivere kameraets interne fortegningskorreksjon, som retter opp linjene.
For sammenligningens skyld, brukte vi også Nikkor 50mm f1,8, som er zoomen optisk overlegen. Det kompakte og rimelige objektivet har mye lavere fortegning, og leverer bedre detaljskarphet enn zoomen gjør. For med den blir smådetaljer litt maskert av zoomens myke fokustegning.
Men det var bildestøy som var min fremste frykt. 24 megapiksler kan bli i overkant, og resultatet kan bli stygt på høy ISO. Det ble det ikke. Klart det er synlig bildestøy på høy ISO, allerede ved 1600 ISO faktisk, men fargestøyen og kornstøy blir ikke skjemmende før ved 3200 ISO. Men brukbart. Selv 6400 ISO kan fungere, mens 12800 minner om grøt med markert tap av oppløsning og skrekkelig mye fargestøy.
Typisk for Nikon, har D3200 meget presis lysmåling og eksponeringskontroll, bare med en liten tendens til å overeksponere på kontrastrike motiver med mye lys.
Fargegjengivelsen og bildedynamikken er ikke helt på høyde med Nikon D7000 eller Olympus OM-D E-M5, men sammenlignbar med Canon EOS 650D. Hvilket betyr litt overmettede farger, og tap av detaljer i høylys. Det kan delvis rettes ved å aktivere kameraets Active D-lightning. Som gir bedre dynamikk i bildene, og henter frem detaljer i skygger, og drar ned høylys såpass at ikke himmelen brenner ut.
Godt nybegynnerkamera
De fleste kan klare seg uten alle innstillingene – som kreative filtre – man finner på andre kameraer i denne klassen. Særlig de som er ute etter et relativt lett og enkelt speilreflekskamera. D3200 er ikke Nikons mest avanserte kamera, men det er kanskje det enkleste å bruke av speilrefleksene deres, og et ypperlig kamera å starte med, for amatører som vil bli bedre fotografer. Det skorter i alle fall ikke på bildekvaliteten i Nikon D3200.
Oppdatert 6. 11. 2012:
* Nikon har endelig sluppet en app for iOS, som støtter WU-adapterne blant annet D3200 kan bruke. Du finner den ikke hvis du søker på Nikon, eller Nikon Wi-Fi, WU eller noe tilsynelatende logisk, men på det mer generiske Wireless Mobile Adapter Utility. Appen er gratis og er tilpasset iPhone, men kan brukes på iPad.
Du fnner den her: WU-adapter app.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser