: Nikon D3200

Perfekt for amatørfotografen

Hvis et systemkamera ser for avansert ut, er Nikon D3200 er utmerket alternativ, hvor uerfarne fotografer får både i pose og sekk.
Lyd & Bilde mener
Svært høy oppløsning Enkel betjening Mye for pengene
Optisk fortegning Ikke blant de kjappeste Treg råfil/jpeg-lagring
Spesifikasjoner
  • Type: Systemkamera med 1080p HD-video
  • Bildesensor/oppløsning: CMOS/24,2 Mp effektivt, APS-C-format
  • Optikk (tilsv. 35 mm format):  18-55mm f/3,5-5,6 (27-82,5mm)
  • Zoom: 3x
  • Lagring: SD/SDHC/SDXC-kort
  • Skjerm: 7,6 cm LCD-skjerm, 921K billedpunkter
Annonse
Annonse
forfatter

Man skal ikke la seg lure av et velkjent, konservativt design. Nikon D3200 ligner riktignok på forgjengeren D3100, men har satt rekord i denne klassen, med svimlende 24 megapiksler. Ingen av konkurrentene er i nærheten av samme oppløsning, ikke en gang det fem ganger dyrere Canon EOS 5D mk III. Uten sammenligning for øvrig.

En ny bildeprosessor har også funnet veien til det relativt kompakte D3200. Som også har fått oppgradert videofunksjonalitet med full 1080p HD-video, og 25 eller 24 bilder per sekund. Med mikrofoninngangen kan man faktisk bruke det som et videokamera i tillegg. Og fange sine håpefulle eller andre motiver på levende film, med god lyd.

Og med HDMI-utgangen på siden, kan kameraet kobles rett i TV-en, for visning av stillbilder og video. Til glede for hele familien.

Enkelt å bruke
Nikon D3200s nærmeste konkurrenter, er Canon EOS 1100D, Pentax K-30 og Sony Alpha 37. Nikon-kameraet er ikke veldig avansert, men til gjengjeld er det meget enkelt å bruke. Dels fordi kamerahuset er relativt kompakt, håndgrepet gir sikkert grep, og at kameraet har en enkel guidemeny som viser deg hva funksjonene kan gjøre. Slik blir læringskurven slakere for uerfarne amatørfotografer, som raskt kan komme i gang med kameraet, og lettere lærer seg å bruke det.

Kameraet ligger godt i hånden. Få knapper og oversiktlige skjermmenyer, på norsk, trekker opp. En liten søker og trege responser gjør det ikke.

Skuddhastigheten er oppgitt til 4 bps, men bildeserien rekker ikke langt om man velger å lagre bilder som råfiler, og jpeg-bilder samtidig. Da stopper lagringstiden videre drift, og man må vente nesten 20 sekunder på at kamerabufferen klarer å skrive til minnekortet. Skal man fange actionbevegelser, bør man velge jpeg-bilder. Men da er man avhengig av at kameraets 3D følgefokus klarer å henge med. Det klarer den utmerket i godt lys, men med den medfølgende 18-55m zoomen, er ikke autofokusen akkurat lynrask når kontrasten og lyset faller. I hvert fall ikke med søkerbildet på skjerm – live view – som man også bruker under videoopptak.

Foruten en rekke glimrende blitser, finnes det et enormt tilbehør av optikk til D3200. Men også en bitteliten Wi-Fi-adapter, som gjør det mulig å overføre bilder trådløst, til en smartmobil eller nettbrett med Android operativsystem. Apple iOS er ikke støttet.*

Den oversiktlige funksjonsguiden, gjør D3200 godt egnet til amatørene med lite erfaring.

Svært god oppløsning
Nikons velkjente AF-S DX Nikkor 18-55mm, f3,5-5,6 med optisk bildestabilisator, er et objektiv vi har testet i flere omganger. Det er ikke den mest kompakte normalzoomen i markedet, og påmontert det lille D3200, ser den klumpete ut.

Optisk sett er den et nummer for liten for D3200 meget høye oppløsning, etter min erfaring. Objektivet har synlig fortegning, særlig på 18mm brennvidde, vignettering og tap av hjørneskarphet på største blender. Derfor bør man aktivere  kameraets interne fortegningskorreksjon, som retter opp linjene.

For sammenligningens skyld, brukte vi også Nikkor 50mm f1,8, som er zoomen optisk overlegen. Det kompakte og rimelige objektivet har mye lavere fortegning, og leverer bedre detaljskarphet enn zoomen gjør. For med den blir smådetaljer litt maskert av zoomens myke fokustegning.

Men det var bildestøy som var min fremste frykt. 24 megapiksler kan bli i overkant, og resultatet kan bli stygt på høy ISO. Det ble det ikke. Klart det er synlig bildestøy på høy ISO, allerede ved 1600 ISO faktisk, men fargestøyen og kornstøy blir ikke skjemmende før ved 3200 ISO. Men brukbart. Selv 6400 ISO kan fungere, mens 12800 minner om grøt med markert tap av oppløsning og skrekkelig mye fargestøy.

Typisk for Nikon, har D3200 meget presis lysmåling og eksponeringskontroll, bare med en liten tendens til å overeksponere på kontrastrike motiver med mye lys.

Fargegjengivelsen og bildedynamikken er ikke helt på høyde med Nikon D7000 eller Olympus OM-D E-M5, men sammenlignbar med Canon EOS 650D. Hvilket betyr litt overmettede farger, og tap av detaljer i høylys. Det kan delvis rettes ved å aktivere kameraets Active D-lightning. Som gir bedre dynamikk i bildene, og henter frem detaljer i skygger, og drar ned høylys såpass at ikke himmelen brenner ut.

Godt nybegynnerkamera
De fleste kan klare seg uten alle innstillingene – som kreative filtre – man finner på andre kameraer i denne klassen. Særlig de som er ute etter et relativt lett og enkelt speilreflekskamera. D3200 er ikke Nikons mest avanserte kamera, men det er kanskje det enkleste å bruke av speilrefleksene deres, og et ypperlig kamera å starte med, for amatører som vil bli bedre fotografer. Det skorter i alle fall ikke på bildekvaliteten i Nikon D3200.

 

 

 

Oppdatert 6. 11. 2012:

* Nikon har endelig sluppet en app for iOS, som støtter WU-adapterne blant annet D3200 kan bruke. Du finner den ikke hvis du søker på Nikon, eller Nikon Wi-Fi, WU eller noe tilsynelatende logisk, men på det mer generiske Wireless Mobile Adapter Utility. Appen er gratis og er tilpasset iPhone, men kan brukes på iPad.

Du fnner den her: WU-adapter app.

 

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Bitteliten sub med uante krefter.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!