: Nik Silver Efex 2

Se mer uten farger

Stripper man bildene for farger, kommer ofte essensen i bildet bedre frem.
Lyd & Bilde mener
Høyt funksjonsnivå Praktfulle effekter Omfattende finjusteringer
Kompleks kontroll Fungerer kun som plugg-inn
Spesifikasjoner
  • Sorthvitt bilderedigering
  • Tilpasset Adobe Photoshop, Elements, Lightroom og Apple Aperture
  • PC og Mac 32 og 64-bit
Annonse
Annonse
forfatter

Kreative fotografer liker sorthvitt. Når fargene ikke står i veien, er et element borte fra fotografiet, og man får et mer nakent og direkte utrykk i bildet. Det kan fungere like godt på portretter som landskapsbilder. Selv fargerike motiver kan ha godt av en runde med desaturering. Som Bruce Davisons sorthvittbilder fra Circus-serien han tokk i 1958. For eksempel.

Alle kameraer med unntak for Leica M Monochrom, lagrer bildene i farger. Man kan enten velge å lagre bildene som sorthvitt i kameraets menyer, eller enda bedre, fjerne farger og etterbehandle bildene i dertil egnet programvare. Alt som trengs er et museklikk på datamaskinen. Vips, så er bildene strippet for farger. Da kan man justere kontrast og lys etter egen smak, og lage fotoutskrifter i klassisk sorthvitt, som vil kle veggene hos en ambisiøs fotograf godt.

Omfattende funksjoner
Mer avansert programvare, som Adobe Photoshop eller Lightroom, gir fotografen mange flere muligheter til å etterbehandle bildene i sorthvitt. Individuell justering av fargekanalene som ligger i bunnen av bildefilen, er bare en av utallige muligheter. Men ingen av dem er optimalisert for kun sorthvitt, på samme måte som Nik Softwares Silver Efex 2. En ny versjon av deres plugg-inn for nettopp Adobes Photoshop, Lightroom eller Elements, men også Apples Aperture redigeringsprogram.

Silver Efex 2 virker som et program i programmet. Man åpner Silver Efex 2 for eksempel fra filter- eller plugg-inn menyen i programvaren man bruker, og så dukker bildene  opp i skjermbildet til Silver Efex 2.

Annonse

Da får man tilgang til en lang rekke effekter som kan brukes på sorthvitt-bildene, og man kan selv justere og tilpasse bildedynamikk, kontrast, lys, sortnivå, og mye mer, til man får det resultatet man er ute etter. Til portretter kan for eksempel soft contrast, være en tiltalende justering som ikke gir så hard kontrast, og bevarer tonaliteten bra.

Justeringer
Alle som har jobbet med sorthvitt i mørkerom, vil finne de samme mulighetene til fremkalling her, men selvsagt mye enklere og langt mer presist med full oversikt på skjermen. Med enda flere justeringsmuligheter som en velkommen bonus.

Skjermbildet er delt i tre seksjoner. Til venstre har man tilgang til en mengde ferdiglagede effekter, gruppert som classic, modern og vintage. Her er det også mulig å lagre sine foretrukne effekter i favourites. Bildet i midten er det til en hver tid åpne bildet, og her kan man splitte bildet eller vise to bilder, en før og en etterversjon. I seksjonen til høyre finner man all moroa.

Annonse

Her er det ikke bare mulig å legge inn klassisk sorthvittkorn fra høy-ISO film, men også justere kornstørrelse, eller velge effekter basert på egenskapene fra 18 sorthvitt-filmer, fra 32 til 3200 ISO. For eksempel Kodak P3200 TMAX Pro eller Ilford PAN F Plus 50.

Man har også tilgang til kurvejustering av lys og kontrast, justering av følsomheten til rød, grønn, gul, cyan, magenta og blått – og man kan utføre justeringer i deler av bildet. Som ikke påvirker hele bildeflaten. Med dynamic brightness og soft contrast, får man nøyaktige verktøy til å få frem tonene i bildet, det er mulig å bruke fargefiltre som ikke legger farger i bildet, men endrer fargebalansen i bunnen av bildefiler. De kan brukes til å få frem kontrasten i skyer på himmelen, redde detaljer fra mørke deler av bildet, og endre tonaliteten i hudtoner.

Farger
Til slutt kan man legge på toning enten fra 24 tonekurver som er integrert i programvaren, eller med egne justeringer. Det hele kan avsluttes med valg av ramme og vignetteringseffekt, hvis man ønsker.

Men det er også mulig å hente frem farger, hvis man for eksempel ønsker å fremheve en sentral del av motivet. Som fargene i brudens blomsterbukett, i et ellers sorthvittbilde. Ved å velge kontrollpunkter i motivet, kan man hente frem fargene fra originalbildet, men det krever nitidig og presis museklikking for å få fargelagt komplekse strukturer, uten at omkringliggende områder også blir fargelagt.

Annonse

Konklusjon
Silver Efex 2 er ikke vanskelig å bruke, tross sine mange funksjoner. Litt erfaring er imidlertid ingen ulempe, siden programvaren er relativt sett langt mer kompleks, enn den typiske programvaren som følger med kameraet. Hvis man enten fotograferer mye sorthvitt, eller jobber med sorthvitt på datamaskinen, for utskrift eller web, er Silver Efex 2 et kraftfullt verktøy for digital fremkalling av sorthvitt, som man raskt opplever at man ikke kan være foruten. 

Silver Efex 2 kan lastes ned som demoversjon fra Nik Softwares nettsider.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.