: Nik Silver Efex 2

Se mer uten farger

Stripper man bildene for farger, kommer ofte essensen i bildet bedre frem.
Lyd & Bilde mener
Høyt funksjonsnivå Praktfulle effekter Omfattende finjusteringer
Kompleks kontroll Fungerer kun som plugg-inn
Spesifikasjoner
  • Sorthvitt bilderedigering
  • Tilpasset Adobe Photoshop, Elements, Lightroom og Apple Aperture
  • PC og Mac 32 og 64-bit
Annonse
Annonse
forfatter

Kreative fotografer liker sorthvitt. Når fargene ikke står i veien, er et element borte fra fotografiet, og man får et mer nakent og direkte utrykk i bildet. Det kan fungere like godt på portretter som landskapsbilder. Selv fargerike motiver kan ha godt av en runde med desaturering. Som Bruce Davisons sorthvittbilder fra Circus-serien han tokk i 1958. For eksempel.

Alle kameraer med unntak for Leica M Monochrom, lagrer bildene i farger. Man kan enten velge å lagre bildene som sorthvitt i kameraets menyer, eller enda bedre, fjerne farger og etterbehandle bildene i dertil egnet programvare. Alt som trengs er et museklikk på datamaskinen. Vips, så er bildene strippet for farger. Da kan man justere kontrast og lys etter egen smak, og lage fotoutskrifter i klassisk sorthvitt, som vil kle veggene hos en ambisiøs fotograf godt.

Omfattende funksjoner
Mer avansert programvare, som Adobe Photoshop eller Lightroom, gir fotografen mange flere muligheter til å etterbehandle bildene i sorthvitt. Individuell justering av fargekanalene som ligger i bunnen av bildefilen, er bare en av utallige muligheter. Men ingen av dem er optimalisert for kun sorthvitt, på samme måte som Nik Softwares Silver Efex 2. En ny versjon av deres plugg-inn for nettopp Adobes Photoshop, Lightroom eller Elements, men også Apples Aperture redigeringsprogram.

Silver Efex 2 virker som et program i programmet. Man åpner Silver Efex 2 for eksempel fra filter- eller plugg-inn menyen i programvaren man bruker, og så dukker bildene  opp i skjermbildet til Silver Efex 2.

Da får man tilgang til en lang rekke effekter som kan brukes på sorthvitt-bildene, og man kan selv justere og tilpasse bildedynamikk, kontrast, lys, sortnivå, og mye mer, til man får det resultatet man er ute etter. Til portretter kan for eksempel soft contrast, være en tiltalende justering som ikke gir så hard kontrast, og bevarer tonaliteten bra.

Justeringer
Alle som har jobbet med sorthvitt i mørkerom, vil finne de samme mulighetene til fremkalling her, men selvsagt mye enklere og langt mer presist med full oversikt på skjermen. Med enda flere justeringsmuligheter som en velkommen bonus.

Skjermbildet er delt i tre seksjoner. Til venstre har man tilgang til en mengde ferdiglagede effekter, gruppert som classic, modern og vintage. Her er det også mulig å lagre sine foretrukne effekter i favourites. Bildet i midten er det til en hver tid åpne bildet, og her kan man splitte bildet eller vise to bilder, en før og en etterversjon. I seksjonen til høyre finner man all moroa.

Her er det ikke bare mulig å legge inn klassisk sorthvittkorn fra høy-ISO film, men også justere kornstørrelse, eller velge effekter basert på egenskapene fra 18 sorthvitt-filmer, fra 32 til 3200 ISO. For eksempel Kodak P3200 TMAX Pro eller Ilford PAN F Plus 50.

Man har også tilgang til kurvejustering av lys og kontrast, justering av følsomheten til rød, grønn, gul, cyan, magenta og blått – og man kan utføre justeringer i deler av bildet. Som ikke påvirker hele bildeflaten. Med dynamic brightness og soft contrast, får man nøyaktige verktøy til å få frem tonene i bildet, det er mulig å bruke fargefiltre som ikke legger farger i bildet, men endrer fargebalansen i bunnen av bildefiler. De kan brukes til å få frem kontrasten i skyer på himmelen, redde detaljer fra mørke deler av bildet, og endre tonaliteten i hudtoner.

Farger
Til slutt kan man legge på toning enten fra 24 tonekurver som er integrert i programvaren, eller med egne justeringer. Det hele kan avsluttes med valg av ramme og vignetteringseffekt, hvis man ønsker.

Men det er også mulig å hente frem farger, hvis man for eksempel ønsker å fremheve en sentral del av motivet. Som fargene i brudens blomsterbukett, i et ellers sorthvittbilde. Ved å velge kontrollpunkter i motivet, kan man hente frem fargene fra originalbildet, men det krever nitidig og presis museklikking for å få fargelagt komplekse strukturer, uten at omkringliggende områder også blir fargelagt.

Konklusjon
Silver Efex 2 er ikke vanskelig å bruke, tross sine mange funksjoner. Litt erfaring er imidlertid ingen ulempe, siden programvaren er relativt sett langt mer kompleks, enn den typiske programvaren som følger med kameraet. Hvis man enten fotograferer mye sorthvitt, eller jobber med sorthvitt på datamaskinen, for utskrift eller web, er Silver Efex 2 et kraftfullt verktøy for digital fremkalling av sorthvitt, som man raskt opplever at man ikke kan være foruten. 

Silver Efex 2 kan lastes ned som demoversjon fra Nik Softwares nettsider.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.
Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.