TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Nik Silver Efex 2

Se mer uten farger

Stripper man bildene for farger, kommer ofte essensen i bildet bedre frem.

Av / 11.08.12 - 00:00
Nik Silver Efex 2

Lyd & Bilde mener

  • Høyt funksjonsnivå Praktfulle effekter Omfattende finjusteringer
  • Kompleks kontroll Fungerer kun som plugg-inn

Kreative fotografer liker sorthvitt. Når fargene ikke står i veien, er et element borte fra fotografiet, og man får et mer nakent og direkte utrykk i bildet. Det kan fungere like godt på portretter som landskapsbilder. Selv fargerike motiver kan ha godt av en runde med desaturering. Som Bruce Davisons sorthvittbilder fra Circus-serien han tokk i 1958. For eksempel.

Alle kameraer med unntak for Leica M Monochrom, lagrer bildene i farger. Man kan enten velge å lagre bildene som sorthvitt i kameraets menyer, eller enda bedre, fjerne farger og etterbehandle bildene i dertil egnet programvare. Alt som trengs er et museklikk på datamaskinen. Vips, så er bildene strippet for farger. Da kan man justere kontrast og lys etter egen smak, og lage fotoutskrifter i klassisk sorthvitt, som vil kle veggene hos en ambisiøs fotograf godt.

Omfattende funksjoner
Mer avansert programvare, som Adobe Photoshop eller Lightroom, gir fotografen mange flere muligheter til å etterbehandle bildene i sorthvitt. Individuell justering av fargekanalene som ligger i bunnen av bildefilen, er bare en av utallige muligheter. Men ingen av dem er optimalisert for kun sorthvitt, på samme måte som Nik Softwares Silver Efex 2. En ny versjon av deres plugg-inn for nettopp Adobes Photoshop, Lightroom eller Elements, men også Apples Aperture redigeringsprogram.

Silver Efex 2 virker som et program i programmet. Man åpner Silver Efex 2 for eksempel fra filter- eller plugg-inn menyen i programvaren man bruker, og så dukker bildene  opp i skjermbildet til Silver Efex 2.

Annonse

Da får man tilgang til en lang rekke effekter som kan brukes på sorthvitt-bildene, og man kan selv justere og tilpasse bildedynamikk, kontrast, lys, sortnivå, og mye mer, til man får det resultatet man er ute etter. Til portretter kan for eksempel soft contrast, være en tiltalende justering som ikke gir så hard kontrast, og bevarer tonaliteten bra.

Justeringer
Alle som har jobbet med sorthvitt i mørkerom, vil finne de samme mulighetene til fremkalling her, men selvsagt mye enklere og langt mer presist med full oversikt på skjermen. Med enda flere justeringsmuligheter som en velkommen bonus.

Skjermbildet er delt i tre seksjoner. Til venstre har man tilgang til en mengde ferdiglagede effekter, gruppert som classic, modern og vintage. Her er det også mulig å lagre sine foretrukne effekter i favourites. Bildet i midten er det til en hver tid åpne bildet, og her kan man splitte bildet eller vise to bilder, en før og en etterversjon. I seksjonen til høyre finner man all moroa.

Her er det ikke bare mulig å legge inn klassisk sorthvittkorn fra høy-ISO film, men også justere kornstørrelse, eller velge effekter basert på egenskapene fra 18 sorthvitt-filmer, fra 32 til 3200 ISO. For eksempel Kodak P3200 TMAX Pro eller Ilford PAN F Plus 50.

Man har også tilgang til kurvejustering av lys og kontrast, justering av følsomheten til rød, grønn, gul, cyan, magenta og blått – og man kan utføre justeringer i deler av bildet. Som ikke påvirker hele bildeflaten. Med dynamic brightness og soft contrast, får man nøyaktige verktøy til å få frem tonene i bildet, det er mulig å bruke fargefiltre som ikke legger farger i bildet, men endrer fargebalansen i bunnen av bildefiler. De kan brukes til å få frem kontrasten i skyer på himmelen, redde detaljer fra mørke deler av bildet, og endre tonaliteten i hudtoner.

Farger
Til slutt kan man legge på toning enten fra 24 tonekurver som er integrert i programvaren, eller med egne justeringer. Det hele kan avsluttes med valg av ramme og vignetteringseffekt, hvis man ønsker.

Men det er også mulig å hente frem farger, hvis man for eksempel ønsker å fremheve en sentral del av motivet. Som fargene i brudens blomsterbukett, i et ellers sorthvittbilde. Ved å velge kontrollpunkter i motivet, kan man hente frem fargene fra originalbildet, men det krever nitidig og presis museklikking for å få fargelagt komplekse strukturer, uten at omkringliggende områder også blir fargelagt.

Konklusjon
Silver Efex 2 er ikke vanskelig å bruke, tross sine mange funksjoner. Litt erfaring er imidlertid ingen ulempe, siden programvaren er relativt sett langt mer kompleks, enn den typiske programvaren som følger med kameraet. Hvis man enten fotograferer mye sorthvitt, eller jobber med sorthvitt på datamaskinen, for utskrift eller web, er Silver Efex 2 et kraftfullt verktøy for digital fremkalling av sorthvitt, som man raskt opplever at man ikke kan være foruten. 

Silver Efex 2 kan lastes ned som demoversjon fra Nik Softwares nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering