TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Miggo Pictar One Plus MKII

Praktisk grep for ivrige mobilfotografer

Sett Pictar på mobilen hvis du savner kameraet ditt.

Skrevet av / 24.03.18 - 15:28
Miggo Pictar One Plus MKII
Lasse Svendsen

De fleste av oss knipser bilder med mobilen, noen mange flere enn andre, men vi har én ting til felles: Syltynne og glatte mobiler i glass og aluminium, med håpløst små knapper.

For noen er et deksel eller etui en løsning på slanke mobiler, men det løser ikke problemet. Man må fremdeles trykke på skjermen for å ta bilder, endre innstillinger og justere eksponeringen.

Her kommer israelske Miggo inn. De har tenkt at det må være mulig å gjøre noe med de små knappene, og det krøkkete grepet, og laget Pictar støttet av folkefinansiering.

Annonse

Det er rett og slett et enkelt grep i plast, som tres over mobilen, og gir oss sikrere grep og bedre kontroll. Selv kaller de det DSLR your phone, gjør mobilen om til et speilreflekskamera.

Påstanden er selvsagt overdrevet, for kameraet er det samme, selv med Pictar påmontert.

Men det har noe for seg likevel. Pictar One MKII finnes i to størrelser. Én for normale mobiler som en iPhone 6, og en litt større utgave som passer både Apples og Android-mobiler i pluss-størrelse.

Slik fungerer det

Funksjonene er de samme. Straks man trer Pictar over strammes mobilen fast i et gummiert grep, og man har cirka én cm slingringsmonn, slik at Pictar faktisk kan passe med de aller fleste mobiler som er solgt de siste to-tre årene.

Det er ingen fysisk tilkobling å ta hensyn til, i stedet bruker Pictar høyfrekvent lyd for å kommunisere med mobilen. Det gjør tingene enkelt, men har også en begrensning, som vi straks kommer til.

Et lite 3,6 V batteri driver enheten, som ikke henter strøm fra mobilen i det hele tatt. Batteritiden oppgis til fire til seks måneder, avhengig av bruk.

Utløseren på toppen oppfører seg som på et ordentlig kamera. Ett lett trykk halvveis ned starter autofokusen, så trykker man helt ned for å ta bildet. To innstillingshjul på toppen, og et trykkfølsomt hjul foran, aktiverer kamerafunksjonene som man så kan stille inn som det passer.

Hjulet foran kan brukes som zoom, det ene av hjulene på toppen som eksponeringskompensasjon som gjør bildene lysere eller mørkere, det andre lar deg skifte mellom eksponeringsprogrammene. Som blenderautomatikk, manuell eksponering og så videre.

Men det fordrer at man har lastet ned Pictar-appen. For ellers fungerer det ikke. Men den har mange funksjoner, ikke så ulikt et vanlig kamera. Man kan velge forskjellige ferdiginnstilte parametere for portrett, landskap, macro, sport, og video, og sågar selfie. Trykk inn hjulet foran for å skifte til selfiemodus og frontkameraet.

Appen gir også mulighet for ISO-prioritert automatikk, lukkerprioritert auto, helmanuell eksponering – og selvsagt helautomatisk eksponering. Merk at A-en i appinnstillingene ikke betyr (aperture) lukkerprioritert eksponeringsautomatikk, men helautomatisk eksponering.

Alt dette er konfigurerbart i appen.

Slik oppleves det

Som, må jeg medgi, er ganske bra til fotoapp å være. Den er i mange tilfeller bedre å bruke enn de enkleste fotoappene, og gir i det minste fotografen enklere og bedre kontroll over kameraet på mobilen.

Ideelt sett burde Pictar fungert med andre fotoapper, men da trenger man enten Bluetooth, Wifi eller fysisk tilkobling til mobilen.

Miggo skal ha for at de har inkludert et kvarttoms stativfeste og en monteringssko (cold shoe) på toppen for videolamper, eller blitser som kan trigges av mobilens innebyggede blits.

Det matte plastgrepet gjør i praksis mobilen langt mer kameralik, og det tar maks 10 sekunder før man føler seg både trygg og tilpass med mobilen påmontert Pictar-grepet.

Men kvalitetsinntrykket er dessverre slett. Grepet er laget i billig plast, og innstillingshjulene har for mye og vilkårlig friksjon. Verre er det at utløseren ikke gir god nok tilbakemelding når man trykker den ned.

Konklusjon

Det er ikke sikkert bildene blir noe bedre med Pictar One MKII – kameraet er tross alt det samme, men det blir tryggere og mer tilfredsstillende å fotografere med den på mobilen. Appen er gjennomført og ergonomien milevis bedre enn på mobilen, og det er gøy å knipse i vei på samme måten som man ville gjort med et kompaktkamera. Den lever ikke helt opp til navnet, og plastkvaliteten trenger en solid forbedring – hvert fall til denne prisen, men Pictar One MKII viser at det er mulig å forbedre opplevelsen, bare ergonomien er bedre.

picture1 picture2 picture3
<
>
Det skal ikke mer enn dette til for å få et sikkert grep om mobilen, og bedre kontroll.

Lyd & Bilde mener


Smart løsning for mobilfotografering, som gir mye sikrere grep og bedre kontroll over mobilkameraet. Fungerer bare med Pictar-appen, kvalitetsinntrykket er skuffende, og prisen høy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top