TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Leica V-Lux 30

Eksklusiv kompakt

Med Leica V-lux 30 får de fleste alt de ønsker seg. Et lekkert kamera med alt man trenger i et lommevennlig fotoverktøy.

Skrevet av / 27.09.11 - 12:43
Leica V-Lux 30

Lyd & Bilde mener

  • HD-video GPS-tagging Adobe programvare
  • Aggressiv støydemping Bildestøy på høy ISO

Lasse Svendsen

Det lille kameraet har ikke bare den legendariske røde Leica-logoen på fronten, det er fullstappet med nyttige funksjoner, hele 16 x zoom, og en praktisk berøringsskjerm som gjør betjeningen til en lek. Det er bare ett problem.

Kameraet skal nemlig konkurrere med donorkameraet fra Panasonic, Lumix TZ20, som V-Lux 30 er basert på. Leica har endret det kosmetiske og gitt sin versjon av kameraet et litt bedre håndgrep. Men ellers er V-Lux 30 og TZ20 samme kameraet, nesten helt ned til den minste skruen. Hvilket ikke hadde vært en sak om ikke TZ20 hadde kostet under 3.000 kroner i dagens marked, mens V-Lux 30 koster 5.000 kroner.

Så da er det lett å tenke at det ikke er noen gode grunner til å velge Leica-versjonen. Faktisk er det to grunner til å velge V-Lux 30 fremfor TZ20. Tross høyere pris.

Hva får du
Hvis vi legger til side at Leica-kameraet ser lekrere ut, og at den røde logoen definitivt gir kameraet et mer eksklusivt preg, sitter man igjen med et meget habilt kamera som kan alt Panasonic-versjonen kan. Men Leica har valgt å inkludere langt bedre og mer anvendelig programvare med V-Lux 30. Panasonic leverer SilkyPix med TZ20, som er et enkelt og greit sted å justere og sortere bilder på PC-en. Men sammenlignet med Adobe Photoshop Elements 9 og Adobe Premiere 9, blir det som å sitte og hugge i stein.

Adobe-programmene (PC og Mac) for henholdsvis stillbilder og HD-videoredigering gir fotografen omfattende kreative muligheter som man sjelden finner i programvaren som følger med kameraer nå til dags. Kjøper man Elements og Premiere 9 over disk i nærmeste fotobutikk, koster de til sammen over 1.800 kroner. Da blir regnestykket enkelt. Programvare pluss et Panasonic TZ20 gjør at prisforskjellen blir betydelig mindre, og da er med ett V-Lux 30 ikke så dyrt likevel.

Annonse

Man får faktisk mye for pengene. Foruten glimrende programvare, får man HD-video i full 1080-kvaltet og AVCHD-format, 10 bps serieopptak, pekeskjerm med tilgang til funksjoner, og sågar muligheten til å ta bilder med pekefingeren, eller velge fokuspunkter. Det har integrert GPS som legger lokasjonsdata på bildefilen, slik at man kan sortere etter stedet bildene ble tatt. Manuell eller halvmanuell eksponeringskontroll er kombinert med intelligent eksponeringsautomatikk, som fungerer utmerket i de fleste tilfeller.

Det er også mulig å lage 3D-bilder som kan vises på en 3DTV senere, og kreative fotografer kan lagre favorittinnstillingene sine i minnebanker, som de får kjapp tilgang til fra funksjonshjulet på toppen.

Bildekvalitet
Med zoom fra 24 til 384 mm, øker faren for optisk fortegning og vignettering. Men zoomobjektivet på kameraet klarer seg godt. Det er riktignok skarpest fra 24 til cirka 200 mm når blenderåpningen ligger mellom blender 5,6 og 8, men for et så kompakt objektiv med så kraftig zoom, er den optiske ytelsen god. Og fortegningen absolutt til å leve med, selv om den er merkbar på vidvinkel, hvor også lystapet i hjørnene gjør seg gjeldende.

Videokvaliteten både i 1080 og 720 HD-kvalitet er meget god. Faktisk blant det beste vi har sett fra en kompakt med så mye zoom. Og naturligvis på høyde med testvinneren Panasonic TZ20 som jo V-Lux er basert på. Fargegjengivelsen er på sitt jevneste når man velger Naturlig og ikke Standard fargeinnstilling, akkurat som vi har erfart med Panasonics Lumix-kameraer. Bilder tatt i dagslys ser skarpe og detaljerte ut, ingen farger stikker seg ut og selv hudtoner får et naturlig og fintonet skjær. Men i lite lys og på høy ISO-følsomhet kommer problemene med 14 megapiksler på en mikroskopisk bildebrikke frem.

Da øker støynivået og bildene blir temmelig kornete særlig på 800 og 1600 ISO, noe som ofte begrenser forstørrelser av bildene til A4. Ellers dukker kornstøy og fargestøy tydelig frem fra kopiene. På sorthvitt ser det ganske tøft ut, for da er fargestøyen ikke synlig. Innendørs bør man bruke den integrerte blitsen for å holde ISO-verdiene og dermed også bildestøyen lav – utendørs er det ikke like kritisk for da blir bildekvaliteten fremragende uansett.

Konklusjon
V-Lux 30 er et kjapt, praktisk og velutstyrt kamera med stor zoomrekkevidde. Sober design og legendarisk logo til tross, Leica-kompakten koster mer enn de fleste kameraer med tilsvarende spesifikasjoner, men med programvarepakken fra Adobe med i regnestykket er plutselig ikke prisen noe tema lengre. For her får man mer enn andre steder når man ser på hva kameraet kan, og hva man kan gjøre etter at bildene er tatt og videosnuttene er i boks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?

Reisevennlig og kompakt

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Scroll to Top